Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 16 oktober 2016
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Commentaar: Zonder politieke dissidenten
  2. Aarsman Collectie over El 'Che'
  3. Cuba voor Amerikaanse toeristen
  4. Ambassade EU negeert vier maal verzoek van Fariñas
  5. Hockeymissie naar Cuba waar één hockeyveld ligt
  6. Hulp voor slachtoffers orkaan
  7. Snelle groei van paladares in Cuba
  8. Russen willen weer militairen op Cuba
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Zonder politieke dissidenten
In maart 2015 spraken de VS en Cuba in het kader van de dooi tussen beide landen over de situatie van de mensenrechten. Vorige week vrijdag vond in Havana de tweede ronde over dit onderwerp plaats. Na afloop sprak de Cubaanse delegatieleider Pedro Luis Pedrosa duidelijke taal en benadrukte dat ‘de wijze waarop in Cuba het politiek systeem is georganiseerd geen gespreksonderwerp is aan deze vergadertafel.’ Niet verwonderlijk want waarom zou Havana de VS het recht geven om daarover te spreken, terwijl de eigen bevolking in Cuba al bijna een halve eeuw geen recht heeft mee te spreken over de koers van de revolutie?

Vervolging journalisten

Op hetzelfde moment vindt ook een dialoog plaats tussen Havana en de Europese Unie, die nog dit jaar moet uitmonden in een bilateraal verdrag. De Europese Commissie slikt steeds vaker de bezorgdheid over de mensenrechten in Cuba in. Zo werden de afgelopen week een tiental onafhankelijke journalisten gevangen genomen omdat zij berichten en foto’s verspreidden over de situatie in Oostelijk Cuba, waar de orkaan Matthew heeft huisgehouden. Een woord van protest van de ‘Minister van Buitenlandse Zaken van de EU’, Federica Mogherini bleef uit.

Gesprek geweigerd
Tijdens een overleg tussen Europarlementariërs en de oppositieleider Guillermo Fariñas afgelopen week in Brussel bleek ook nog eens dat deze winnaar van de Sacharov Mensenrechtenprijs 2010 van het Europees Parlement viermaal tevergeefs de EG-ambassadeur in Havana om een gesprek vroeg. Het lijkt erop dat de EU feitelijk instemt met het taboe van Havana om te spreken over het politiek systeem en zo meewerkt aan de uitsluiting van de politieke oppositie.

 
De redactie
 
 
2. Aarsman Collectie over El 'Che'
In zijn wekelijkse rubriek Aarsman Collectie in de Volkskrant (13 oktober) gaat Hans Aarsman dieper in op de foto van de kranslegging door de Cubaanse Minister van Cultuur, Abel Prieto, op 8 oktober j.l. in het beruchte mortuarium in Bolivia waar 53 jaar geleden, de foto werd gemaakt van de dode Che Guevara (zie hieronder). Guevara werd op 8 oktober 1967 uitgehongerd en verwilderd in de bossen bij La Higuera in Bolivia gevangen genomen. In opdracht van de Boliviaanse militairen en de VS werd hij een dag later doodgeschoten. Hier volgt de tekst van Aarsman, voor zijn foto met de Cubaanse minister moet u op de link klikken.

Herken jij die stenen bak in het midden? Het beruchte mortuarium waar de even beruchte foto’s van de dode Che Guevara zijn gemaakt. Allemaal genomen vanaf de andere kant van de tafel.
 
Washok
Nooit geweten dat het mortuarium aan een kant open was. Ook niet dat het geen mortuarium was maar een washok. Che lag op een dubbele wasbak, niet op een autopsietafel. Het washok staat in de tuin van het Señor de Malta-ziekenhuis in Vallegrande, Bolivia. Is inmiddels een toeristische trekpleister geworden. Je kunt een touringcar nemen, langs het bos waar Guevara is opgepakt, dan naar het schooltje in La Higuera waar hij is geëxecuteerd en vandaar naar het washok waar hij is opgebaard. Een tocht met prachtige vergezichten, twee dagen met een overnachting in Vallegrande.

Lees verder
*
Het volledige artikel
 
3. Cuba voor Amerikaanse toeristen
Vorig jaar bezochten 100.000 Amerikaanse toeristen Cuba. Dit jaar wordt het dubbele aantal verwacht. En dan rekenen we de 400.000 Cubaanse-Amerikanen die hun familie in Cuba bezoeken niet eens mee. De Wall Street Journal publiceerde vorige week een artikel over de ervaringen van Amerikanen onder de titel: ‘Alles wat je moet weten voor een trip naar Cuba.'

Citaat: ‘Je vind er mooie, matig ontwikkelde stranden. De ressorts zijn eenvoudig: andere eilanden in de Caraiben hebben uitbundiger mogelijkheden, non-stop activiteiten en lekkerder eten. De prijzen in Cuba kunnen voor Amerikanen duur uitvallen, maar je kunt wel weer onderhandse afspraken maken over de prijs. Vanwege het embargo, heb je in Cuba niks aan Amerikaanse creditcards. Het voordeel van het boeken van een complete reis is dat je hotel, excursies, vervoer en sommmig maaltijden vooraf kunnen worden betaald. Zo niet, dan heb je gewooon veel cash geld nodig.

Een helse belevenis
Kevin Leidecker, eigenaar van een pizzarestaurant uit Cincinnati, kocht voor $350 een ticket en vloog vanuit Amerika naar Varadero, ongeveer twee uur rijden ten oosten van Havana. Hij en een vriend huurden een appartement in Havana via Airbnb voor  $127 per nacht  en betaalden $100 voor de rit van Varadero naar Havana in een old-timer. Hij vond de trip fantastisch, maar duurder dan verwacht.
 
IJsverkoop
De ijsco bij een populaire gelegenheid aan de straatkant (Copelia waarschijnlijk, redactie) was lekker en de tarieven voor het ijs een leerzame ervaring. Cubanen moesten na lang wachten 4 cent betalen voor het ijs, maar de toeristen stonden in een kortere rij en betaalden 2.75 CUC. Eén CUC is 1 dollar en je kunt dollars wisselen op vliegvelden en hotels en betaalt dan 13% extra. Leidecker, die trips maakte naar 30 andere landen, noemt zijn verblijf in Cuba ‘one hell of an experience’ en zegt: ‘Ik ben dankbaar naar Havana gegaan te zijn voordat de stad overstroomd wordt door de Amerikaanse cultuur’.
 
 
4. EU-kantoor Havana negeert viermaal verzoek Fariñas
Mevrouw Mogherini, soms wel de Minister van Buitenlandse Zaken van de EU genoemd, ontving deze week een boze brief van enkele leden van het Europees Parlement, onder wie de Nederlander Bas Belder. Tijdens een ontmoeting afgelopen week tussen Europarlementariërs en leden van het Europees Parlement, bleek dat dissidenten in Havana tot vier maal toe tevergeefs gevraagd hadden om een gesprek met de EU-vertegenwoordiger in Havana, Herman Portocarero.
 
Citaat:
‘Ik heb vandaag Guillermo Fariñas, winnaar van de Sacharov Prijs 2010 gesproken en andere mensenrechtenactivisten en met hen gesproken over de zorgen die er bestaan met betrekking tot het aanstaande bilaterale akkoord tussen Cuba en de EU. Wij kwamen tot de conclusie dat de EU zich adequater zou moeten uitspreken over mensenrechtenkwesties.
Ik was geschokt om te horen dat Mr. Fariñas tot vier keer toe een gesprek had gevraagd met de EU-ambassadeur in Cuba, Portocarero en nooit een antwoord ontving. Dat antwoord bleef ook uit, toen Fariñas hem uiteindelijk persoonlijk een handgeschreven verzoek aanbood.
Ik begrijp dat veel factoren een rol spelen als de heer Portocarero een besluit neemt over afspraken maar vind het belachelijk dat Fariñas zelfs geen brief kreeg waarin de weigering voor een gesprek werd uitgelegd en dat zijn verzoek volledig werd genegeerd. Ik vraag u deze zaak te bezien, ook ter wille van de geloofwaardigheid van onze instituties.’
 
 
Meer informatie
 
5. Hockeymissie naar Cuba waar één hockeyveld ligt
Zes jaar geleden ging Lutger Brenninkmeijer al eens voor een hockeyproject naar Zambia. Dit keer brengt het avontuur onder de noemer ‘Intergambio Con Cuba’ hem vanaf half november voor een paar weken in Cuba, waar de sport nog in de kinderschoenen staat en een zet in de rug kan gebruiken.
 
Veel is nog onduidelijk aan de trip, zegt Brenninkmeijer. “Het is de bedoeling om op 17 november te vertrekken. Maar over mijn programma weet ik nog niet alles. Het gaat er toch heel anders aan toe in een land als Cuba. Ik zal in elk geval een tijd doorbrengen in de steden Havana en Santiago de Cuba. Daar zitten de twee hockeycentra, voor zover je daarvan kunt spreken. De Cubaanse hockeybond wil dat ik meer plaatsen aandoe, maar vooralsnog is daar door de nationale overheid geen toestemming voor gegeven.”
 
2.000 hockeyers 
Cuba telt tweeduizend hockeyers, nog minder dan een club als Amsterdam aan leden heeft. Dus zie hockey op Cuba als een paar kleine clubs bij elkaar. Meer is het niet.”

Zeecontainer
Net als in Zambia bestaat op Cuba een groot gebrek aan materiaal en kennis. Richting Afrika werd destijds een zeecontainer vol tweedehands spullen – verzameld door de 32 teams die deelnemen aan de ICC - verscheept, nu is dat niet anders.
“Met dank aan de deelnemende clubs en diverse leveranciers hebben we weer een zeecontainer kunnen vullen. Transporteur Nirint neemt het vervoer gratis voor zijn rekening. Dat bedrijf helpt ook Feyenoord bij uitwisselingen met Cuba. Het was onbekend met hockey, en is enthousiast geworden voor onze passie voor de sport.”
 
Budget van drieduizend euro
De container gaat deze maand richting Cuba. Voor het totale project (naast alle materiële giften), vertelt Brenninkmeijer, is het bescheiden bedrag van drieduizend euro beschikbaar.

Lees meer
* Lees het gehele artikel in Sport Knowhow XL
 
6. Hulp voor slachtoffers orkaan
De orkaan Matthew heeft niet alleen in Baracoa grote schade aangericht. Hoewel er in Cuba geen dodelijke slachtoffers zijn te betreuren, zijn in de hele streek tussen Guantánamo en Baracoa, tussen San Antonio del Sur en tot aan de grotten van Toa, duizenden woningen beschadigd en veel toegangswegen ontoegankelijk geworden.

De stemming onder de bevolking is bedrukt en verre van ‘optimistisch’ en ‘gelukkig’, zoals reportages op de Cubaanse staatstelevisie wel suggereren. Rolando Rodríguez Lobaina, leider van de Alianza Democrática Oriental / Democratische Alliantie van het Oosten, reisde in de regio rond. Hij constateert ondermeer dat dissidente groepen die hulp en materialen aan de bevolking willen bieden, dwars worden gezeten. Ook onafhankelijke fotografen en journalisten worden door speciale veiligheidsgroepen van het regime, de boinas negras of zwarte baretten, aangehouden en in de cel gesmeten.

West-Vlaanderen/Oxfam
* De deputatie van de Provincie West-Vlaanderen heeft besloten om 10.000 euro vrij te maken voor noodhulp aan de slachtoffers van de orkaan Matthew in Cuba.
Het geld wordt gekanaliseerd via Oxfam-Solidariteit, dat nauw samenwerkt met de Cubaanse overheid. Hiermee kunnen 100 gezinnen in de provincie Guantanamo in Cuba van een hygiënekit, shelter en chloortabletten voor 6 maanden worden voorzien. 

Gereformeerde Gemeenten /SEZ
De hulporganisatie van de Gereformeerde Gemeenten (GG), Bijzondere Noden (BN), is een noodhulpactie gestart voor de door orkaangeweld getroffen gebieden in Haïti en Cuba. Dat maakte de organisatie woensdagmorgen bekend.
BN werkt zo veel mogelijk samen met lokale kerken of christelijke organisaties. Voor de hulpverlening in Cuba zijn er contacten met Spaanse Evangelische Zending (SEZ). 
 
 
7. Snelle groei van paladares in Cuba
Het aantal particuliere restaurants of paladares is sinds 2011 gestegen van 50 tot 1.600. Niet langer zijn alle restaurants eigendom van de staat sinds Fidel Castro in 1993 particuliere restaurants en kapsalons toestond om een halt toe te roepen aan de falende economie in het land. De website Seeker kijkt met Niuris Isabel Higueras Martínez, eigenares van de paladar Atelier terug en vooruit.

In 2011 onder Fidel was het aantal paladares gegroeid tot 50. In dat jaar werden opnieuw belemmeringen om een eigen zaak te beginnen weggenomen en nu telt Cuba 1.600 paladares.
 
Problemen
Eigenaar Niuris Isabel Higueras Martínez consateert dat er niet langer op particuliere ondernemers wordt neergekeken. ‘Nu worden we gezien als een belangrijk deel van de samenleving. Het is een bijzondere ervaring om nu ondernemer te worden.’ Problemen zijn er nog wel. Al haar voedsel en ingredienten moet ze op de boerenmarkt kopen met cashgeld. Cuba kent geen groothandel. Veel keukenapparatuuur en kruiden koopt ze in de VS wanneer zij of collega’s en familieleden daar op bezoek gaan; die goederen zitten dan in de persoonlijke bagage als ze naar Cuba terugvliegen. De opheffing van het Amerikaanse embargo zou het allemaal veel gemakkelijker maken. En ook de toekenning van een jurdische persoonlijkheid van haar paladar Atelier. Sinds de toenadering tussen de VS en Cuba telt haar zaak 50% meer gasten.
 
 
8. Russen willen weer militairen op Cuba
Het gaat om de militaire basis Lourdes die tot 2001 werd gebruikt. De Russen sloten de basis toen, omdat de relatie met de Amerikanen sterk verbeterd was. 'Reden voor de heroverweging zijn de veranderende internationale betrekkingen van de laatste tijd', zegt woordvoerder van het Kremlin Dmitry Perskov. Met het heropenen van de basis zou president Poetin de relatie tussen Oost en West verder onder druk te zetten. In het programma BNR-Nieuws van 10 oktober sprak Kay Rutten met Cubakenner Rieks Holtkamp die vermoedt dat deze wens beschouwd moet worden als ‘wisselgeld voor onderhandelingen met de VS.’
 
'Het is de vraag of de Cubaanse bevolking op een terugkeer van de Russen zit te wachten', zegt Cuba-kenner Rieks Holtkamp. Zeker nu de relatie tussen de VS en Cuba net wat verbeterd was. 'De Cubaanse bevolking heeft veel meer te winnen bij een verbetering van de relatie met de VS dan bij het aanhalen van de banden met de Russen', verwacht Holtkamp.
 
Wisselgeld
De onderhandelingen tussen Cuba en de VS verlopen de laatste tijd wel wat moeizaam. Zo wil Cuba dat de VS het handelsembargo tegen het communistische land stopzet en willen de Cubanen Guantanamo Bay terug van de Amerikanen. Voorlopig lijken de Amerikanen hier nog niet aan toe te geven, maar de ambities van Poetin kunnen de onderhandelingen in een stroomversnelling brengen. 'De Cubanen zouden de Russische basis wel eens als wisselgeld kunnen gebruiken in hun onderhandelingen met de VS', denkt Holtkamp.
 
 
9. Culturele Agenda
* Expositie Cuba La Lucha: t/m 30 oktober in Breda
Magnum-fotograaf Carl De Keyzer is al heel zijn leven gefascineerd door machtsstructuren, die hij genadeloos blootlegt in zijn beelden. Voor zijn nieuwe boek en tentoonstelling ‘Cuba. La Lucha’ reisde hij door Cuba. De expositie is te zien op fotofestival BredaPhoto.
Voor info programma, deelnemers en prijzen: www.BredaPhoto.nl 
 
10. Het laatste nieuws
* Staatscontrole en censuur bedreigen Pakket
Vanaf deze week zullen de Cubaanse consumenten van Pakket / Paquete Semanal een deel van hun audiovisueel informatiepakket moeten missen. Eén van de belangrijkste leveranciers in Havana, CrazyBoy, heeft zichzelf zelfcensuur opgelegd. Materiaal dat afgetapt is van schotelantennes (schotelantennes zijn verboden in Cuba, redactie) verdwijnt uit het wekelijkse Pakket. Een andere producent Omega liet in een brief aan de verspreiders van het Pakket weten dat materiaal met termen als dissident voortaan taboe is. Omega verzocht de ontvangers van de brief de inhoud niet te verspreiden, maar de website Cubanet deed dit toch. Lees verder
 
* Cuba telt 3 miljoenste toerist
In 2016 bezochten tot nu toe drie miljoen toeristen Cuba. Dat is 12% meer dan in dezelfde periode van het vorig jaar. Het Ministerie van Toerisme geeft aan dat dit aantal 39 dagen eerder werd bereikt dan in 2015. Lees verder
 
* Kleinzoon van Che: ‘Cuba is een grammofoonplaat met een grote kras’
Canek Sánchez Guevara, de kleinzoon van Ernesto Che Guevara, stierf vorig jaar op 40-jarige leeftijd in Mexico. Zowel in Frankrijk als Spanje kwam postuum een boek van hem uit met de titel 33 revoluciónes. Volgens Che’s kleinzoon is Cuba als ‘een grammofoonplaat met een grote kras.’ Het boek klaagt de Cubaanse revolutie en de dagelijkse gang van zaken op het eiland in heldere bewoordingen aan. Guevara werd er in onder gedompeld nadat hij zijn jeugd afwisselend in Italië, Spanje en Mexico doorbracht. Lees verder
 
* Fariñas: Nee tegen akkoord EU en Cuba
De Cubaanse dissident Guillermo Fariñas heeft het Europese Parlement afgelopen week verzocht het akkoord over de samenwerking en de politieke dialoog tussen Cuba en de 28 landen van de EU niet te ondertekenen. Hij zei dit woensdag in een bijeenkomt in Brussel met leden van de Mensenrechtencommissie van het Europees Parlement. Fariñas, in 2010 geëerd door hetzelfde parlement met de Sacharov Prijs, benadrukte dat de Cubaanse politieke oppositie tijdens de onderhandelingen tussen de EU en Cuba niet is gehoord. Tijdens het overleg bleek dat Fariñas viermaal de ambassadeur van de EU in Havana, Herman Portocarera, zonder succes had gevraagd om een gesprek (zie ook onder 4). Lees verder