Cuba                          
26 oktober 2014
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Van de redactie
 2. Spaanse minister van Buitenlandse Zaken naar Cuba
 3. Kennedy doet Cuba in de ban (22 oktober 1962)
 4. Addys Mercedes - Locomotora A Cuba
 5. Worstelcarrière begint voor kinderen in park Havana
 6. Estudiantina Ensemble in Gorinchem
 7. Tips over Casa de Particular
 8. Slavernij en Pim de la Parra op Filmweek Havana
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
Het digitale Cuba-archief
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Van de redactie!
Worstelen in Cuba is populair, vooral onder de jeugd. Veroorzaker van deze hype is de vijfvoudig wereldkampioen Mijaín López. De NRC publiceert een prachtige foto-reportage van zijn volgelingen die trainen op pleinen en in parken van Havana.

Ook informatie in deze CubaTips over muziek, o.a. van het Estudiantina Ensemble en van Addys Mercedes.

Cuba is sinds 1961 slachtoffer van het Amerikaans embargo dat door president Eisenhower werd afgekondigd. Maar er is ook de 'quarantaine' van Cuba uit 1962 toen er Sovjetraketten op het eiland bleken te zijn en president Kennedy maatregelen nam.
 
Kortom, deze CubaTips is informatief en gevarieeerd als vanouds. Veel plezier ermee.
 
2. Spaanse minister van Buitenlandse Zaken naar Cuba
De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel García-Margallo, zal voor het einde van het jaar een reis maken naar Cuba. Een precieze datum staat nog niet vast. 
 
Commerciële beurs
Op dit moment is de onderminister van Handel, Jaime García-Legaz, in Havana waar een grote commerciële beurs plaats vindt. De laatste Spaanse minister van Buitenlandse Zaken die Cuba bezocht was de socialist Miguel Ángel Moratinos, die het land in 2010 bezocht.Toen kwam er een akkoord tot stand over de vrijlating van politieke gevangenen waarvan een deel naar Spanje werd gezonden.
 
Geen antwoord
García-Margallo wilde geen antwoord op de vraag geven of hij tijdens zijn bezoek ook contacten zou leggen met de politieke oppositie. In januari van dit jaar bezocht de Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans Cuba; hij vermeed toen contacten met dissidenten in Cuba.
 
3. 22 oktober 1962: Kennedy doet Cuba in de ban
Op 22 oktober 1962 kondigde de Amerikaanse president John F. Kennedy aan Cuba te zullen treffen met een 'quarantaine'. Die beslissing kwam nadat de Amerikanen een week eerder op het eiland kernraketten van Russische makelij hadden ontdekt.

Scherp
Die ontdekking zette de verhoudingen tussen Verenigde Staten en de Sovjet-Unie op scherp. Een directe oorlog zou catastrofale gevolgen hebben, gezien het reusachtige nucleaire arsenaal van de twee wereldmachten. Met de vijandelijke kernraketten zo dicht bij Amerikaans grondgebied, werd de dreiging voor Kennedy wel erg reëel.
 
'Geen vijandelijk materieel'
Kennedy en de zijnen (onder wie minister van Defensie Robert McNamara en minister van Justitie Robert Kennedy) spraken om politiek-juridische redenen uitdrukkelijk van een “quarantaine” en niet van een “blokkade”. Een blokkade verhindert alle handel en verkeer van en naar een bepaald gebied, wat zou worden uitgelegd als een oorlogsdaad. De 'quarantaine' die Kennedy instelde, betrof slechts ‘alle vijandelijke militair materieel dat naar Cuba wordt verscheept’. De Amerikaanse marine moest voorkomen dat Russische vrachtschepen atoomwapens, lanceerinrichtingen of materieel voor het onderhoud ervan aan Cuba konden leveren.
 
 
4. Addys Mercedes - Locomotora A Cuba
Addys Mercedes werd geboren in Moa, een industriestadje in het oosten van Cuba, en belandde na heel wat omzwervingen (Gelsenkirchen, Dusseldorf, Tenerife) uiteindelijk met haar gezin in het Duitse Essen.
 
Vierde album
Op Locomotora A Cuba, alweer haar vierde album, serveert Mercedes in het gezelschap van haar man Cae Davis (basgitaar, percussie, backing vocals) en dochter Lia (viool) een mix van pop en rock met invloeden uit Latijns-Amerikaanse en Caraïbische genres als son, rumba, cumbia (titelnummer Locomotora A Cuba, waarin het cumbia-ritme de cadans van een trein imiteert en dat herinneringen oproept aan de klassieker La Collegiala van Rodolfo Y Su Tipica) en reggae.
 
Rompe el Caracol
Echt onweerstaanbaar is Rompe El Caracol (vrij vertaald "kom uit je slakkenhuis"), een opgewekt door een accordeonritme voortgedreven dansnummer waarin Addys de mensen oproept om uit hun schulp te komen. Met ballades als Atrapa Los Sueños of Querer De Segunda Mano bewijst Addys, dat ze ook een trager nummer moeiteloos aankan.
 
 
 
5. Worstelcarrière begint voor kinderen in park Havana
Op Cuba begint een worstelcarrière met push-ups in het park van Havana.
 
Legende
Waarschijnlijk zegt de naam Mijaín López de meeste Nederlanders niet heel veel. In Cuba is de worstelaar echter een levende legende. Hij haalde bij de Olympische Spelen in Londen en Beijing goud en werd daarnaast vijf keer wereldkampioen. In de oude wijk van Havana oefenen kinderen om net zo ver te komen als hun idool. Aangezien de sportzaal waar ze normaal oefenen wegens renovatiewerkzaamheden is gesloten, zijn de trainingen nu naar een naburig park verplaatst.
 
 
6. Estudiantina Ensemble in Gorinchem
Zondag 2 november komt Estudiantina Ensemble naar Theater Peeriscoop in Gorinchem. Dit 8-koppige orkest gaat terug naar de roots van de Cubaanse volksmuziek met ontroerende bolero's en swingende danzónes.
 
Authentiek
Het Estudiantina Esemble is opgericht door Ricardo Bekema, met als doelstelling het in stand houden van de authentieke Cubaanse Tradionele Danzón en Son stijlen uit Oriente de Cuba. Na jarenlange studies in Santiago de Cuba en omstreken, is Ricardo een kenner geworden van de Trova muziek.
 
Officiële uitnodiging
In 2007 ontving het ensemble een officiële uitnodiging van het Cubaanse Ministerie van Cultuur. "Centro de la Musica Provincial" en een persoonlijke ondertekende uitnodiging door niemand minder dan "Eliades Ochoa Bustamante" (Buena Vista Social Club), om te komen spelen op de 45ste editie van het prestigieuze "Internationale Festival de la Trova". En zo stond het Estudiantina Ensemble op de legendarische podia van de Casa de La Trova, de Plaza de Marti en de Casa de la Musica, voor de camera's van de Cubaanse Staatstelevisie en een laaiend enthousiast Cubaans publiek...
 
Nadere gegevens
De voorstelling begint om 16:00 uur. De foyer is geopend vanaf 15:00 uur. De entree bedraagt € 12,50. Kaarten kunnen worden besteld via www.peeriscoop.nl of via tel.: 0183 - 690022.
Locatie: Theater Peeriscoop, Boerenstraat 11B, Gorinchem. Start datum/tijd: 02-11-2014 16.00
Eind datum/tijd: 02-11-2014 17.30
 
7. Tips over Casa de Particular 
Tijdens onze reis door Cuba hebben we alleen gebruik gemaakt van particuliere kamers, de zogenaamde 'Casa de Particular'. Het is beduidend goedkoper dan een hotel. Bovendien leef je te midden van hun dagelijkse gang van zaken en leer je hun cultuur kennen.
 
Dezelfde faciliteiten
Meestal maak je gebruik van dezelfde faciliteiten als de bewoners van het huis. De meeste verhuurders zijn zeer hulpvaardig en geven tips over uitstapjes, restaurants, enz. Bijna alle particuliere huizen bieden ook warme maaltijden aan. Twijfel daar niet over en schuif aan want ze zijn voortreffelijk en worden in Cubaanse sfeer opgediend.
 
Tips
Toch zijn er een aantal tips waar je als gast op moet letten en waarmee je je vakantieplezier kan verhogen.
Een verhuurder heeft een vergunning nodig wanneer deze kamers wil verhuren aan toeristen. Hij krijgt dan een officiële blauwwitte sticker, waaraan men kan zien dat hij kamers aan buitenlanders mag verhuren. Geldt zijn vergunning alleen voor Cubanen, dan is de sticker rood-wit.
 
Zwart
Omdat er erg veel belasting moet worden afgedragen, ook als er geen gasten komen, leidt dit er helaas toe dat veel mensen zwart verhuren. Als gast is het belangrijk op erop te letten dat er gelogeerd wordt bij een legale verhuurder. Je riskeert namelijk een flinke boete.
Bijna in heel Cuba zijn dergelijke particuliere huizen behalve in het toeristencentrum van Varadero en op de Cayos. Daar heeft de overheid verboden om kamers te verhuren.
 
Advies
Wil je tijdens je rondreis van het ene naar de andere Casa gaan, laat je dan adviseren door de eigenaar van de huidige Casa waar je op dat moment logeert. We hebben ondervonden dat dit een zeer betrouwbare manier is om goed particulier onderdak te vinden. Men is altijd bereid om te bellen of er plaats is zonder dat het een bemiddeling is waarvoor je commissie moet betalen. Zo weet je ook zeker dat je een slaapplaats hebt. Tenslotte heeft de verhuurder jou leren kennen als betrouwbaar persoon. Een oprecht persoonlijk contact met de locals (verhuurder) is hierbij wel een pré en maakt je reis veel rijker en completer. Over dat contact praat je nog lang.
 
Runners
Er zijn ook zogenaamde runners die wel een Casa weten. Trap daar niet in want jij betaalt als gast de hoge commissie. Wij zijn er een keer ingetrapt en ook dat overleef je wel.
Bij alle Casas de Particulares waar wij geweest zijn waren parkeerplaatsen bij de Casas zelf.
 
 
Lees ook
 
8. Slavernij en Pim de la Parra op Filmweek Havana
In Havana vindt tot en met 31 oktober de 5e Nederlandse Filmweek (sta Semana de Cine Holandés) plaats. De Filmweek wordt georganiseerd door het Cubaanse Filminstituut (ICAIC) in samenwerking met Cinemateca de Cuba, de Nederlandse Ambassade en EYE International.
 
Slavernij
Het festival heeft dit jaar als speciaal thema het slavernijverleden en de openingsfilm is ‘Hoe duur was de suiker‘. Regisseur Jean van de Velde en actrice Wong-Loi-Sing zullen in de Cubaanse hoofdstad aanwezig zijn en hun film presenteren aan het publiek. Daarnaast zullen ze een bezoek brengen aan de filmacademie van Havana en er een workshop geven aan studenten. Ook het Engelstalige slavernijdrama Tula the Revolt van de Nederlandse filmmaker Jeroen Leinders wordt vertoond.
 
Pim de la Parra
De Filmweek brengt een hommage aan de Surinaamse filmmaker Pim de la Parra, die vorig jaar te gast was op het festival, met de documentaire Parradox van In-Soo Radstake en met de la Parra’s Odyssee d’Amour, door Eye International opnieuw in première gebracht in het Caribisch gebied, met integrale Spaanse ondertiteling.
 
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Salsa de Cuba: 2 november in Amsterdam 
El Punto Cubano presenteert salsa de Cuba met DJ AngeldCuba, DJ Fernando, workshop, Cubaanse cocktails en heerlijk eten.
Plaats en tijd: De Ebeling in Amsterdam; zondag 2 november, aanvang: 17.00 uur.
 
* Dinerconcert Roberto Fonseca: 15 november in Amsterdam
Roberto Fonseca (1975) toerde jaren geleden de wereld over met de Buena Vista Social Club, onder de vleugels van Ibrahim Ferrer en Rubén González. Op zijn derde album ‘Yo’ (2012) stijgt de pianist uit boven de Cubaanse jazztraditie waaruit hij voortkomt. Op ‘Yo’ verkent hij het Afrikaanse continent, geheel in het verlengde van zijn muzikale roots. Hij gaat een samenwerking aan met de Malinees-Franse zangeres Fatoumata Diawara, met wie hij dit jaar op het North Sea jazz Festival speelt. Yo werd geproduceerd door Mikael ‘Count’ Eldridge (DJ Shadow, Radiohead, Rolling Stones). Jazz, funk, soul, wereldmuziek – Fonseca heeft het allemaal in de vingers.
Meer informatie:
- Datum: zaterdag, 15 november 2014
- Plaats: Pazzanistraat 1, 1014 DB Amsterdam.
- Tijd: Diner vanaf 19u – Concert: 21uur
- Entree: €20 (staanplaats) / €24 (zitplaats)
 
* Foto's van Cubanen in Afrika Museum Berg en Dal: t/m 4 januari 2015
Cubanen, ze houden van camera's en ze communiceren graag, zegt de Oostenrijkse fotograaf Mario Marino. Een serie van zijn portretten uit Havana hangt sinds zaterdag in het Afrika Museum in Berg en Dal. De expositie is nog tot en met 4 januari te zien.
 
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: t/m 29 april 2015
Vanaf september 2014 komt Tango Extremo weer met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Met een eerste optreden dat op vrijdag 5 september in Uitgeest plaatsvond en een laatste op 29 april volgend jaar tellen we bijna 30 concerten. Klik hier voor een overzicht van alle voorstellingen.
 
* Raìces Cubanas vanaf 7 januari 2015 in de Nederlandse theaters
Raìces Cubanas treedt sinds 2003 met zeer veel succes op in Nederland. Vanaf 7 januari 2015 is er een nieuwe serie optredens.
 
10. Het laatste nieuws
* Ebolaconferentie in Havana: ‘De plicht roept’
Maandag begon in Havana de speciale conferentie van de Alba-landen over de bestrijding van het ebolavirus. Bij zijn aankomst in Havana roemde de Venezolaanse president Maduro de inspanningen van Cuba in de strijd tegen ebola. Hij zei: ‘Cuba staat altijd in de voorhoede van het humanisme, de solidariteit en de diepgewortelde steun aan de volken van de wereld.’ Eerder had de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, Cuba al ten voorbeeld gesteld aan de wereld vanwege de inzet bij de ebolabestrijding. Lees meer
 
* De diplomatie van Havel loopt gevaar 
Met de komst van de sociaal-democratische partij in de regering van Tsjechië, zijn veranderingen te verwachten in de buitenlandpolitiek. Volgens de journalist en blogger Yoani Sánchez betekent dit dat de Cubaanse ‘civil society’ schade kan oplopen. Sánchez nam deel aan het zogeheten Forum 2000 dat vorige week in Praag plaats vond. Tientallen Europese groepen die de oppositie steunen in Cuba, waren daar vertegenwoordigd. Vanuit Nederland maken de stichting Glasnost in Cuba en Cuba Futuro deel uit van dit Netwerk EU-Cuba. Sánchez wijst erop dat deze nieuwe ontwikkelingen in Tsjechië samenvallen met de onderhandelingen over een verdrag, die op dit moment plaatsvinden tussen Cuba en de Europese Unie. Lees meer
 
* Minister van Cultuur: Uitgeweken kunstenaars mogen terugkeren maar …..
De Cubaanse Minister van Cultuur, Julián González Toledo, heeft verklaard dat de regering uitgeweken kunstenaars ‘met open armen’ zal ontvangen als zij hun betrokkenheid met het regime niet ontkennen. Lees meer 
   
* Einde dubbele munteenheid blijft mysterie 
Deze week was het een jaar geleden dat Cuba aankondigde een einde te willen maken aan de dubbele munteenheid in het land. Het zou de grootste uitdaging worden in het kader van de economische hervormingen oftewel de ‘update’ van de sociaaleconomische politiek van Raúl Castro. Maar de eenwording die op Dag Nul moet ingaan, blijft een groot mysterie en Cubanen betalen nog steeds in nationale peso’s of convertibele peso’s. Lees meer 
   
* Yoani Sánchez: technologie creëert ‘ondergrondse’ revolutie in Cuba
De bekende Cubaanse blogster Yoani Sánchez maakt graag grappen over de oprichting van een fictief monument voor de vrijheid in de periode na de Castro’s. Sánchez denkt behalve aan een standbeeld ter ere van een democratisch leider of beelden van anonieme personen die de vrijheid begeerden en de tirannen weerstonden, vooral aan een monument in de vorm van een gigantische usb-stick. Deze kleine technologische uitvinding heeft de gehele Cubaanse samenleving in beweging gezet. Lees meer