Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 23 oktober 2016
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Zigzag beleid
  2. Manuel Cuesta: 'De tijden veranderen'
  3. Cartoon: Huilen om Moeder Obama
  4. Fotograaf gearresteerd in Cuba wegens vliegen met drone
  5. Die vreemde bewondering voor linkse dictaturen
  6. American Airlines krijgt vluchten naar Cuba niet vol
  7. Reactie: hockey in Cuba
  8. Casablanca in Havana
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Zigzag beleid
In Havana werken op dit moment 150.000 arbeiders als kleine zelfstandigen in 201 verschillende beroepen. Een groot deel is werkzaam in de 500 paladares of particuliere restaurants die de hoofdstad telt. Na een week vol geruchten hebben de gemeentelijke autoriteiten eindelijk bevestigd dat er voorlopig geen nieuwe vergunningen voor zulke restaurants worden verleend. Onafhankelijke media hadden daarover al bericht.

Frustraties regime
Enkele waarnemers trokken al de conclusie dat het regime een einde wil maken aan deze particuliere ondernemingen ten voordele van de staatsbedrijven. Dat lijkt voorbarig met 3½ miljoen toeristen die komend jaar worden verwacht. Die nemen geen genoegen met de matige dienstverlening en de tegenvallende kwaliteit van de staatsrestaurants. Het lijkt er meer op dat het huidige regime met tegenzin een succesvolle verdere ontwikkeling van de paladares beziet en nu de rol van de gefrustreerde spelbreker speelt. De autoriteiten vragen verantwoording af te leggen voor dit zigzag-beleid is er helaas nog niet bij in het huidige Cuba.

De redactie
 
NB:
Vanwege de herfstvakantie verschijnt er komend weekend geen nieuwsbrief. Daarna verschijnt CubaTips weer wekelijks.
 
2. Manuel Cuesta: ‘De tijden veranderen’
Er zijn het afgelopen jaar veel dingen in Cuba veranderd. Mensen zijn niet langer bang om hun mening te geven en zich meer bewust van de rechten die zij hebben. Dat zei de Cubaanse dissident Manuel Cuesta Morúa, die afgelopen week de conferentie van het Forum 2000 in Praag bijwoonde. Morúa is medeoprichter van de sociaal-democratische Arco Progresista. Ondertussen gaat de onderdrukking in Cuba door en worden mensen vooral bij protesten op straat gearresteerd, aldus Cuesta.
 
De sfeer in de samenleving is op alle niveaus veranderd. Mensen zijn beter geïnformeerd en bereid naar de opvattingen van dissidenten te luisteren, aldus Manuel Cuesta Morúa die meent dat deze verandering onomkeerbaar is.
 
Cubalex binnengevallen
De regering probeert zich aan de nieuwe tijd aan te passen maar slaagt daar niet in en is zeker niet bereid de macht te delen. Twee weken geleden werd het kantoor van Cubalex, een groep advocaten die opkomt voor de slachtoffers van dit regime, binnengevallen. Zij worden beschuldigd van ‘illegale economische activiteiten.’
 
Bron
 
3. Huilen om Moeder Obama
Cubaanse leiders smeken Obama om te blijven, aldus cartoonist Lauzan. 'Ga niet weg, klootzak', 'Niet weggaan voor de blokkade is verdwenen', 'Nee, nee, moeder Obama.'
 
4. Fotograaf gearresteerd in Cuba wegens vliegen met drone
Dat je moet uitkijken met drones is, hopelijk, voor niemand nieuws. Er zijn veel regels die per land verschillen. Chris Hughes bezocht recent Havana en werd geconfronteerd met de strenge regelgeving in Cuba. Kort na het opstijgen van het Plein van de Revolutie werd hij gearresteerd op verdenking van spionage.
 
Chris Hughes is een Canadese fotograaf die de hele wereld afreist. In 2016 heeft hij al bijna 30 verschillende landen bezocht waaronder Colombia, Panama en Palestina. Eind september was hij in Cuba en besloot droneopnames te maken van, wat achteraf bleek, het Plein van de Revolutie.
 
Isoleercel
Na enkele minuten werd hij opgepakt door de militaire politie en ruim twaalf uur intens ondervraagd. Hierna werd hij dertien dagen opgesloten in een isoleercel waar hij moest overleven op droge rijst en water uit een fles die daarvoor als asbak werd gebruikt.
Na dertien dagen werd hij vrijgelaten en werd kreeg hij zijn drone terug, waar veel beelden van waren verwijderd. Kort na terugkomst maakte hij een video om zijn verhaal te doen.
 
Bekijk de video
* Artikel en video
 
5. Die vreemde bewondering voor linkse dictaturen
Journalist Max van Weezel voert met zijn dochter Tascha in het dagblad Trouw een briefwisseling over de thema’s die hen raken. Afgelopen week keek hij terug op zijn activisme in de jaren zestig o.a. als lid van de Scholieren Aksiegroep Leiden, een Derde Wereldgroep, en later als student aan de universiteit van Amsterdam. Daar bestudeerde hij ‘de rol van de arbeidersklasse in de songteksten van John Lennon en Paul McCartney'. 'Aan het eind van het semester gaven we elkaar democratisch een achteneenhalf.’ Hij vraagt zich ook af waar die vreemde bewondering in die tijd voor linkse dictaturen vandaan kwam.
 
Citaat:
‘Zo vraag ik me vaak af waarom de generatie van toen niet alleen bewondering koesterde voor het love, peace and happiness van de hippies maar ook voor linkse dictaturen als het China van Mao Zedong, het Vietnam van Ho Chi Minh en het Cuba van Fidel Castro. En waarom velen van ons lid werden van hiërarchisch georganiseerde partijen als de CPN en de KEN, de voorloper van de huidige SP. Partijen waarin miniatuur-Jozef Stalins je voorschreven wat je moest denken, met wie je omging en welke muziek je mocht draaien.
Bij de maoïsten ben ik gillend weggelopen omdat je daar niet van The Beatles mocht houden (echte arbeiders gaven de voorkeur aan Vader Abraham, vonden zij). De communisten lieten je op dat punt vrij maar konden er qua dwingelandij ook wat van. Ik was dan ook blij dat ik dat milieu kon ontvluchten door de journalistiek in te gaan. Met jou stoor ik me aan de doorgeschoten zakelijkheid van veel dertigers en veertigers van nu, maar ik hoop dat jouw engagement nooit de vorm aanneemt van het linkse sektarisme van toen. Want heilstaten en paradijzen op aarde bestaan niet.
 
Liefs, papa’
 
6. American Airlines krijgt vluchten naar Cuba niet vol
Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen stonden in de rij om de rechten te bemachtigen voor vluchten naar en van Cuba. Na de start blijkt dat American Airlines haar vluchten naar Cuba nog niet vol krijgt. Dat meldt The Miami Herald. Dit komt onder andere doordat Toerisme tussen de VS en Cuba officieel nog steeds verboden is.

De Amerikaanse maatschappij werkt samen met verschillende reisbureaus om de vluchten toch te vullen. American heeft op dit moment 56 vluchten naar Cuba beschikbaar en daar komen in november nog eens vijf vluchten per dag naar Havana bij. Verder vliegt de maatschappij tweemaal daags van Miami naar Holguín, Varadero en Santa Clara en dagelijks naar Camagüey en Cienfuegos. Het merendeel van deze vluchten is echter vaak voor minder dan de helft gevuld, weet The Miami Herald.
 
Verboden
De kleine hoeveelheid aan passagiers per vlucht komt onder andere doordat toerisme tussen beide landen nog steeds verboden is. Er zijn maar een paar bevolkingsgroepen die naar Cuba mogen reizen vanuit de VS, waaronder mensen met een Cubaanse-Amerikaanse achtergrond. Volgens Fernand Fernández, vice president van marketing bij American, is het vooral belangrijk om ook andere bevolkingsgroepen aan te trekken. Volgens hem wil American vooral laten zien wat Cuba allemaal te bieden heeft.
 
 
7. Reactie: hockey in Cuba
Vorige week berichtten we over het voornemen van Lutger Brenninkmeijer om het hockey op Cuba te promoten. Karel Poort stuurde ons de volgende reactie.
 
In het stukje staat dat er hockeyvelden zijn in Havana en Santiago de Cuba, maar bij mijn weten is er alleen een stadion in Santiago de las Vegas, zo'n 20 km. ten z.w. van Havana. Aart Zeeman en ik hebben daar in '95 gefilmd voor NOS Sport, voor een programma dat op de vrijdagavonden vanuit een kleedkamer werd gepresenteerd door Mart Smeets. Het item ging over Benjamin (Zoef) de Leeuw die daar belangeloos hockeytrainingen gaf aan meisjes uit de provincie. Benjamin en later is getrouwd met sterspeelster Saray 'Titi' de los Arcos, de aanvoerder van het Cubaanse hockeyteam. Ze heeft ook nog bij Rotterdam gespeeld, volgens mij wonen ze nog steeds in Nederland. Het filmpje is volgens mij nog op te vragen bij Stichting Beeld en Geluid in Hilversum.
 
8. Casablanca in Havana

Wie de Baai van Havana oversteekt komt in de wijk Casablanca terecht, een kleine gemeenschap die onderdeel is van de gemeente Habana del Este. Het is een plek die je een schitterend beeld op de stad biedt.
 
Vanaf de heuvel, waar ook het beeld van Jezus Christus staat, zie je Havana op een bijzonder wijze. Het is een toeristische must en een fotogenieke plek van de stad. Hierna een link naar nog 10 foto’s die steeds uit ditzelfde park zijn genomen, steeds op andere momenten maar bijna allemaal op het moment dat de avond viel.
 
Link
 
9. Culturele Agenda
* Expositie Cuba La Lucha: t/m 30 oktober in Breda
Magnum-fotograaf Carl De Keyzer is al heel zijn leven gefascineerd door machtsstructuren, die hij genadeloos blootlegt in zijn beelden. Voor zijn nieuwe boek en tentoonstelling ‘Cuba.La Lucha’ reisde hij door Cuba. De expositie is te zien op fotofestival BredaPhoto.
Voor info programma, deelnemers en prijzen: www.BredaPhoto.nl
 
* Fototentoonstelling Cuba Libre: tot 4 december in Knokke-Heist
Eddy Verloes uit Boutersem stelt opnieuw fotowerk tentoon. Na het succes van 'No time to Verloes' vorig jaar, deed hij nu inspiratie op in Cuba. Rode draad zijn de vogelkooien: zij staan symbool voor het land en zijn inwoners die zich al te lang opgesloten hebben gevoeld. De tentoonstelling loopt tot 4 december 2016 in kunstgalerij ExpoTempo, Zeedijk 670 in Knokke-Heist. De tentoonstelling is open in de weekends en op feestdagen van 11.00 tot 18.00 uur.
 
10. Het laatste nieuws
* Obama wil Cubaanse erfenis veilig stellen
Nog drie maanden heeft Barack Obama om zijn historische Cuba-erfenis veilig te stellen. Het Amerikaanse Congres lijkt niet van zins de finale stap te zetten op de weg naar normalisering van de relaties tussen Cuba en de VS, namelijk de afschaffing van het Amerikaans embargo. Obama vaardigde daarom een presidentiële richtlijn uit om de al genomen maatregelen ‘te consolideren’ en te zorgen dat zij ‘niet omkeerbaar’ zijn voor de volgende bewoner van het Witte Huis. De Nederlandse media benadrukten vooral dat Amerikaanse burgers nu onbeperkt Cubaanse rum en sigaren mogen meenemen uit Cuba, maar er is meer en Obama’s richtlijnen gaan veel verder. Daarover schreef Silvia Ayuso vorige week vrijdag in de Spaanse krant El Pais. Haar uitvoerig artikel volgt hier. Lees verder
 
* Tania Bruguera: president van een vrij Cuba?
De Cubaanse kunstenaar Tania Bruguera maakt zichtbaar hoe een antidemocratische golf nog steeds het tij bepaalt in de eenpartijstaat Cuba. Zij beoefent een waardevolle vorm van artivisme in een verre van bemoedigende natie. Kunst kan soms eenvoudige waarheden duidelijk maken die anders worden vergeten, of gemakkelijk ontkend. Dat schrijft Jonathan Jones, sinds 1999 kunstcriticus van de Guardian. Hij sprak (17 oktober) zijn steun uit voor de Cubaanse kunstenaar Tania Bruguera, die even eerder had aangekondigd zich kandidaat te stellen voor het Cubaanse presidentschap als Raúl Castro in 2018 aftreedt, zoals hij eerder zelf zei. Hier volgt de tekst van Jones. Lees verder
 
* Stap terug voor particuliere restaurants
De Cubaanse regering verleent voorlopig geen vergunningen meer voor particuliere restaurants of paladares. Verder is eigenaren van bestaande paladares te verstaan gegevens de regels strikt na te leven. De maatregel kan ernstige gevolgen hebben voor het aanbod van eetgelegenheden in Havana. Voor het komend toeristenseizoen worden 3 miljoen toeristen verwacht. Het is ook een signaal dat de communistische regering van Cuba het niet aandurft meer ruimte aan de particuliere onderneming te bieden. Lees verder
 
* Eén dag gratis wifi op Universiteit van Havana
Honderden studenten verzamelden zich maandag op de trappen van de Universiteit van Havana. Vanwege een officiële meeting tegen ‘de Amerikaanse blokkade ‘ zou men daar één dag lang gratis gebruik kunnen maken van wifi waardoor internetten ook mogelijk werd. Vanwege een massaal protest tegen het embargo van de VS tegen Cuba, werd gratis internet aan de studenten aangeboden en moest uiteindelijk de hashtag #yovotovsbloqueo trending topic op internet worden. Lees verder
   
* Voor of tegen arbeiders uit India in Cuba?
Na weken wachten hebben we eindelijk uitleg gekregen over het feit waarom er werknemers uit India zijn aangetrokken om te werken aan de renovatie van het luxe hotel La Manzana de Gómez. Volgens de officiële krant Juventud Rebelde leveren die beter werk en zijn veel productiever dan de Cubanen. Lees verder

* Kunstenaars bekritiseren ‘de culturele oorlog’ van de VS
Twee officiële kunstenaarsorganisaties, de Unión de Escritores y Artistas de Cuba (UNEAC, voor schrijvers en kunstenaars) en de Asociación Hermanos Saíz (musici) beschuldigen de VS aanstichters te zijn van ‘een culturele oorlog’ en van ‘symbolen’ tegen Cuba.  Zij waarschuwen dat ‘elke naïviteit in dit opzicht de soevereiniteit en de onafhankelijkheid’ van het land duur kan komen te staan. Donderdag 21 oktober werd in Cuba de Dag van de Nationale Cultuur gevierd vanwege het feit dat op deze dag in 1868 het volkslied van het land in de stad Bayamo, voor de eerste maal werd gezongen. Lees verder