Westerlo - februari 2019
Jaargang 9 - nummer 2
 
  Inhoud 
 
 
TIJD VOOR KUNST tussen de rekken


23 februari is het dag van DKO in heel Vlaanderen. Het thema is 'Tijd voor Kunst'.
 
Leerlingen van de Academie verwennen onze lezers tussen 10 en 12 uur met muziek en woord tussen de rekken. Komt dat horen!
 
zaterdag 23 februari van
10 -12 uur
 
 
 
 
 
 
UITTIP van de BIB: Verhalenfestival
 
Tijdens het Verhalenfestival de Merode komen allerlei wonderlijke verhalen tot leven. Iedereen die houdt van volksverhalen, jong en oud, kan die weer beleven van 15 februari tot 3 maart 2019 in zes gemeenten van de Merode.
 
Op zondag 24 februari om 14 uur vindt het Verhalenfestival plaats in de Sint-Lambertuskerk in Westerlo. Bert Janssens brengt tal van geestelijke verhalen met een boodschap en een knipoog. Hij vertelt over de spiegelverhaaltjes van monseigneur Cruysberghs in 1942, over een verloren schaap en over de biecht van Mie Klepels. De lotgevallen van boer Van Hemeldonck leren ons dat geld niet gelukkig maakt en nonkel pastoor schrijft een brief waarin met een vermanende vinger gewezen wordt op de verloederde zeden.
 
deelnameprijs: 4 euro (incl. drankje) Vooraf inschrijven is noodzakelijk. 
 
014 53 92 00 (cultuurdienst) - cultuur@westerlo.be
 
 
 
 
 
 

Lerarenkaart


Op zoek naar je lerarenkaart 2019?
 
Breng je eID of vorige lerarenkaart mee en passeer gewoon even langs de balie.
 
Niet zeker in welke bib je je kaart moet ophalen? Kijk hier voor alle info.
 
 
 
 
Digiklap


Maandelijks organiseren we een Digiklap in de bib, dit telkens op de voorlaatste zaterdag van de maand.
Tijdens dit moment kan iedereen terecht in de bib met vragen over smartphones en tablets bij de vrijwilligers van Klik Zuiderkempen.
 
Iedereen welkom op zaterdag 16 februari van 10 -12 uur.
toegang gratis - reserveren is niet nodig
 

i.s.m. Lokaal Dienstencentrum Terharte en Klik Zuiderkempen
 
 
naar inhoud
 
 

Bibkids: Voorleeskwartiertjes

  
Tijdens de voorleeskwartiertjes worden de kleuters elke maand in de watten gelegd door onze voorleesvrijwilligers. Een ideaal moment om met je zoon of dochter naar de bib te trekken!
 
En deze maand gaan we op zoek naar hartendiefjes en heuse vlinders in de buik. Want… we zijn verliefd!
 
Alle (al dan niet verliefde) luisterende oortjes tussen 2,5 en 7 jaar zijn welkom op woensdag 27 februari om 14 uur.
 
toegang gratis - inschrijven is niet nodig
 
 
 
Kelly STRIPt!
 
Kelly zet elke maand een graphic novel en een stripreeks in de kijker.
 
 
Een zus - Bastien Vivès (graphic novel)
 
Een zus vertelt het zomerse verhaal van de dertienjarige Anthony die met zijn ouders en jongere broertje vakantie viert in Bretagne en daar kennis maakt met de drie jaar oudere Hélène. De stille, dromerige Anthony valt meteen voor haar charmes.
 
Zij drinkt stiekem wijn, rookt en kleedt zich om waar Anthony bij is. De ontluikende seksualiteit is voelbaar. Ze worden verliefd, zonder te weten wat dit is. Het is ontdekken, niet weten hoe dat te doen, meegaan in de dingen, twijfelen,... Het is verliefdheid... Het is spannend, maar ook een beetje hel...
 
Vivès slaagt erin de onzekerheden, gevaren en verlokkingen van de puberteit treffend in beeld te brengen, op een respectvolle manier. Een verhaal over gevoel, mét gevoel.
 
 

Amorostasia: een verhaal - Cyril Bonin (strip)
 
Liefde... Filosofen hebben er over geschreven, dichters bezingen het, kunstenaars maken er sublieme meesterwerken over. Wat als verliefdheid je echt ziek maakt? Wat is dan het lot van vervloekte geliefden? Cyril Bonin onderzoekt dit in deze nieuwe stripreeks.
 
Er heerst een vreemde epidemie. De artsen weten zich geen raad met de ziekte en komen niet verder dan er de wat vreemde naam Amorostasia aan te geven. Wie namelijk gegrepen wordt door Amor verstart en verandert in een standbeeld. Het eerste slachtoffer valt in Parijs. Een oude dame staat roerloos voor het raam met een huwelijksaanzoek in de hand. Ze lijkt wel versteend. Daarna volgen twee tortelduifjes die innig stonden te zoenen in de straat. Ook zij staan nu stokstijf...
 
Er is - ogenschijnlijk - geen direct levensgevaar. De symptomen lijken een beetje op die van een winterslaap, maar wie wil de rest van zijn leven slijten als een standbeeld, al is het dan ook in de armen van een geliefde?
 
 
 
 
 
Net uit en al in je bib
      

 
De Bourgondiërs in De Wereld Draait Door
De Bourgondiërs vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontluikende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars.

Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden.

Bart Van Loo's even spannende als leerrijke verkenning van de middeleeuwen groeit gaandeweg uit tot een bruisende cultuurgeschiedenis.
Meeslepend vertelt hij waar wij vandaan komen. Als geen ander weet hij bevlogenheid, humor en kennis van zaken te combineren.
 
"Een wervelend verhaal van brandstapels en banketten, pest en steekspelen, Jeanne d'Arc, Jan van Eyck, Filips de Goede en het Gulden Vlies."
 
"Leest als een trein. Komt aan als een mokerslag. Een meesterwerk." ***** De Morgen
      
Andere blikvangers:
 
Met gemiddeld 1,8 miljoen kijkers voor het derde seizoen is Reizen Waes intussen een klassieker geworden. In het najaar van 2018 keerde publiekslieveling Tom Waes terug met een nieuw seizoen, met één belangrijke wijziging: deze keer bleef hij binnen de grenzen van Europa.
 
Ook in het gelijknamige boek, Reizen Waes Europa, laat hij zien dat je niet naar de andere kant van de wereld hoeft te reizen om onweerstaanbare, fascinerende, mysterieuze, en ja, ook avontuurlijke plaatsen te ontdekken.
 
Tom Waes neemt je mee naar onbekende maar unieke plekken in Spanje, Azerbeidzjan, IJsland, Groenland, Polen, Isle of Man, Noord-Ierland en Oekraïne, en verrast je zoals steeds met immer straffe verhalen.
 
Want reizen maakt je sprakeloos, en verandert je daarna in een heuse verhalenverteller.
 
 
 
het tv-programma
 
      
 
  link naar het Canvas-programma   
Eind 2018 zond Canvas de reeks Kinderen van de kolonie uit, waarin twintig getuigen terugblikken op het koloniale verleden en hoe dit hun leven heeft bepaald. Voor het eerst kwam daarbij ook de Congolese stem uitgebreid aan het woord.
 
In het gelijknamige boek verzamelde Jan Raymaekers de getuigenissen van de mensen die in de tv-reeks aan het woord kwamen. Belgen en Congolezen, Belgische Congolezen en Belgen die bijna Congolezen waren. Mensen die de koloniale tijd zelf hebben meegemaakt en mensen die de verhalen kennen en met zich meedragen. Sommige hebben heimwee en hartzeer, andere onbegrip en woede over het verleden of hoop op een betere toekomst. Wat ze delen, is dat ze erover nadenken en dat ze Congo en de Congolezen een warm hart toedragen.
 
Historicus Jan Raymaekers is gefascineerd door Congo. Hij schreef er een tiental publicaties over, werkte mee aan tentoonstellingen, geeft er les over en gaat er jaarlijks naartoe.
      
Wildlife: evolutie, ecologie, gevangenschap en gedrag. Een boeiend boek voor iedereen die zich voor dieren interesseert en een bredere interesse heeft dan honden, katten of andere populaire huisdieren.
 
Maar ook voor eenieder die orde wil krijgen in de chaotische veelheid aan diersoorten die onze planeet rijk is, die meer wil weten over het houden van wilde dieren in gevangenschap, die de discussie wil aangaan over het bestaansrecht van dierentuinen, die meer wil weten over gedrag, bedreiging en conservatie.
Kortom een mustread voor iedereen die met een open blik wil bijleren over al het moois dat onze fauna te bieden heeft.
 
De Herseltse Dorien Claes geeft les aan de richting Dierenzorg in het Sint Jozefinstituut van Geel, en haar passie voor dieren wil ze langs deze weg met het grote publiek delen.
 
 de auteur stelde haar boek voor in de Olmense Zoo
  
 
 een proevertje
Stel, je staat terecht. Wie laat je liever beslissen over je lot: een foutgevoelige want menselijke rechter of een algoritme zonder enige empathie?
 
Stel, je koopt een zelfrijdende auto. Wil je dat die zo veel mogelijk levens redt bij een botsing, of dat hij de eigen inzittenden bevoordeelt?
 
Stel, een nieuwe machine heeft je medische gegevens nodig om kankerpatiënten te redden. Geef je je privacy op voor het algemeen belang?
 
Algoritmes spelen een steeds grotere rol in ons leven. Op wat voor manier precies? En is het wel verstandig om belangrijke beslissingen zo klakkeloos aan ze uit te besteden?
 
Wiskundige Hannah Fry gidst de lezer in Algoritmes aan de macht langs de dilemma's van ons nieuwe, geautomatiseerde bestaan. Een uiterst toegankelijk geschreven boek, dat deze moeilijke en abstracte materie voor leken inzichtelijk maakt.
Terwijl de regering wikt en weegt over wie wanneer met pensioen mag, zitten zoveel mensen nog met ándere vragen over het pensioen.
 
Welk pensioenbedrag mag ik verwachten? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik financieel veilig ben tot mijn laatste dagen?
Hoeveel mag ik tijdens mijn pensioen nog bijverdienen? En onder welk statuut?
Hoe kan ik actief blijven? Over vrijwilligerswerk, leren, sporten, genieten, verenigen, anders gaan leven…

Met heel veel concrete info en nuttige tips is Wat te doen met je pensioen een noodzakelijke vraagbaak voor al wie zijn pensioen ziet naderen én voor wie nog niet zo lang gepensioneerd is.
Al hun vragen worden hier beantwoord, zodat het pensioen zoveel mogelijk een tijd van zorgeloosheid wordt.

 
 
 Korneel De Rynck aan het woord in 'Espresso'
Vroeger was alles anders reconstrueert in woord en beeld het leven aan het einde van de jaren vijftig en brengt voor even die goede oude tijd, de jaren stillekes, terug.
 
Veel huishoudens hadden nog geen auto, telefoon, televisie en koelkast. De meeste moeders waren huisvrouw. In de koffie deed men steevast cichorei en vrijdag was visdag. Paprika, courgette en kiwi kende men niet.
Huizen hadden een ongebruikte 'beste kamer', maar geen badkamer. Eenmaal per week waste het hele gezin zich in een kuip water. Op zondagochtend ging je naar de mis, en zowat iedereen trok een keer in zijn leven naar Lourdes.
En dan had je nog de buurtbioscopen, de vakantiekolonies en die stoffige kolenkachels.
 
Een boek dat jongere generaties zal verrassen, en al wie een dagje ouder is ongetwijfeld veel momenten van herkenning zal bezorgen.
De schrijver neemt zijn intrek in het illustere, maar in verval geraakte Grand Hotel Europa om te overdenken waar het is misgegaan met Clio, op wie hij in Genua verliefd is geworden en met wie hij in Venetië is gaan wonen. Hij reconstrueert het meeslepende verhaal van liefde in tijden van massatoerisme, van hun reizen naar Malta, Palmaria, Portovenere en de Cinque Terre en hun spannende zoektocht naar het laatste schilderij van Caravaggio.
 
Intussen vat hij een fascinatie op voor de mysteries van Grand Hotel Europa en raakt hij steeds meer betrokken bij het wedervaren van de memorabele personages die het bevolken en die uit een eleganter tijdperk lijken te stammen, terwijl de globalisering ook op die schijnbaar in de tijd gestolde plek om zich heen begint te grijpen.
 
Grand Hotel Europa is een theatraal en lyrisch boek over de Europese identiteit, nostalgie en het einde van een tijdperk.
 
de eerste pagina's

 
de eerste pagina's
Jokum voelt zich nergens thuis, behalve bij zijn onafscheidelijke magneet, die volgens hem het geluk aantrekt. Wanneer hij de dode hamster van zijn huisgenote Synne met zijn magneet weer tot leven probeert te wekken, leert hij de liefde kennen. Het stel trekt naar San Francisco, waar de doortastende Synne Jokums fotografiecarrière gestalte geeft en hij alles doet om haar ambities waar te maken.

In Magneet geeft Lars Saabye Christensen luchtig maar vlijmscherp commentaar op de tijdgeest, de mythes rond het kunstenaarschap en de gangbare ideologieën.
 
"Lars Saabye Christensen schreef eerder al eens geweldige epische verhalen. Maar Magneet stijgt erbovenuit, vergelijkbaar met De halfbroer." VG
Veronika Zarnik is een vrijgevochten, zelfstandige, sensuele en excentrieke vrouw, ongrijpbaar en mateloos intrigerend, iemand die je niet snel vergeet. Samen met haar man Leo vormt ze een onconventioneel paar.
 
Op een nacht in januari 1944 verdwijnt het stel onder mysterieuze omstandigheden van hun landgoed. Vijf mensen die hen goed gekend hebben blijven achter met vragen en vertellen elk wat er voor, tijdens en na die winternacht is gebeurd. Wie was die geheimzinnige Veronika eigenlijk? Wat had ze te verbergen?

Die nacht zag ik haar is een rijke roman, die de volledige tragedie van Joegoslavië tijdens de Tweede Wereldoorlog omvat. Het boek werd in Slovenië bekroond met de Kresnikprijs, in Italië met de Premio Ignazio Silone en in Frankrijk met de Prix du Meilleur Livre étranger.
 
 een lovende recensie
 
de trailer van het boek
 
Gustaaf keek naar de zee en vroeg zich af waar precies het gebeurd was. Zijn drang naar precisie liet hem ook nu niet los. Het liefst had hij gezien dat, op het water, de plek met wit krijt was afgetekend, zoals bij een koelbloedige afrekening in een verlaten steeg. Maar aan het water van de Noordzee was helemaal niets te zien.
 
Als de herfst twee dagen oud is krijgt Gustaaf Vogel, trader bij Goldstein & Kahn in Londen, een telefoontje. Zijn zusje Fanny is tijdens het zwemmen in de zee bij Wassenaar verdronken. Vanaf dat moment gaan zijn gedachten terug naar vroeger. Hoe kon dit gebeuren? Fanny kon immers uitstekend zwemmen. Was het een ongeluk of zelfmoord? De terugreis zal hem brengen naar de plek waar alles vandaan komt.
 
Strandvogel is de intrigerende debuutroman van Reinier Bresser over een handelaar die zijn zusje moest verliezen om zichzelf terug te vinden.
 
Op de Atlantische Oceaan en zo'n duizend kilometer van de Amerikaanse kust, vlak bij de plek waar ooit de Titanic verging, dobbert een zeiljacht rond. De grote oversteek naar Nederland is niet helemaal verlopen zoals gepland. De bemanning had een sportieve vakantie in gedachten, maar het is een strafkamp geworden.
 
Vijf mannen en een vrouw op een roerloos bootje van dertieneneenhalve meter. Sommige bemanningsleden blijven koortsachtig zoeken naar een uitweg, andere zijn onaanspreekbaar en liggen levenloos gestapeld in hun kooien. Een drijvend mortuarium. Terwijl ze wachten op het moment dat het roer eronderuit valt, het schip vol water loopt en ze naar de diepte zinken, vragen ze zich af hoe het zover kon komen.

De oversteek is een waargebeurd verhaal over hoe mensen omgaan met een onvoorziene, ontwrichtende situatie.
De een bevriest, de ander vecht, maar als het er werkelijk om gaat, moeten ze allemaal constateren dat ze niet de persoon waren die ze dachten te zijn.
 
 
 nieuwsgierig?
 
de trailer
 
Duitsland anno 1945, twee weken voor het einde van de Tweede Wereldoorlog is het Derde Rijk herschapen in een chaotische hel. We maken kennis met Willi Herold, een jonge deserteur die per toeval het uniform van een hoge naziofficier vindt.
 
In dit uniform transformeert hij van een bange tiener in een kille Hauptmann.
Wanneer hij andere vluchtende soldaten ontmoet, accepteren die zijn gezag en sluiten zich bij hem aan.
Snel wordt hij de leider van een ware bende, een zootje ongeregeld, die dood en verderf zaait op het Duitse platteland.
 
Der Hauptmann, een gruwelijk maar waargebeurd verhaal.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
"Casta Diva" uit Norma van Bellini
 
De verfilming van de bestseller van de Britse auteur Ian McEwan. Die laatste staat borg voor kwaliteit en On Chesil Beach is dan ook een pareltje. In slechts 153 pagina's schetst hij onnavolgbaar het verhaal van een ongewone huwelijksnacht.
 
Het is 1962, de seksuele revolutie moet nog komen en Edward en Florence gaan zonder enige ervaring hun huwelijksnacht in.
Bij hem overheerst de verwachting, bij haar de angst. Edward is opgewonden, hij houdt zielsveel van haar maar weet zich totaal geen houding te geven nu hij het huwelijk moet 'consumeren'.
Florence is de deftigheid zelve en schuwt elke vorm van seksualiteit.
Seks is voor haar de prijs van het huwelijk, niet de beloning...: On Chesil Beach.
 
 
 
 
 
 
 
 
een een voorsmaakje
 
 
Maria Anna Sofia Kalogeropoulos ofte Maria Callas overleed meer dan 40 jaar geleden.
Als je iemands volledige levensloop kan reconstrueren met uitsluitend bestaand beeldmateriaal zegt dat veel over de bekendheid van de persoon in kwestie.
 
Dat is nu net wat regisseur Tom Volf deed in Maria by Callas, de documentaire over het leven van de beroemdste sopraan ooit.
 
Ze combineerde een unieke podiumprésence met een uitzonderlijk zangtalent.
Bovendien behoorde ze tot de internationale jetset, o.a. door haar jarenlange relatie met de steenrijke Griekse reder Onassis.
 
Maar natuurlijk is er ook plaats voor muziek, veel muziek.
De regisseur toont de wereldberoemde aria's uit Tosca, Norma en Carmen integraal: Kippenvel!
Bruce Springsteen on Broadway, een rare combinatie, nietwaar. Maar The Boss, solo op piano en gitaar, vulde het Walter Kerr Theatre in New York maar liefst 236 keer tussen oktober 20017 en december 2018.
 
Voor al degenen die er niet bij konden zijn is er nu de dubbelcd On Broadway.
Meer dan 2,5 uur verhalen en liedjes, maar je verveelt je geen seconde.
Van zijn bekentenis nooit een echte baan gehad te hebben, via de ontroerende anekdotes over het ontstaan van Born in the USA tot het orgelpunt van de avond, zijn pièce de résistance: Born to Run.
 
 
 
 
 
 
Qué vendra

 
Nog een streepje klassiek om af te sluiten.
 
Na de gesmaakte tour de force van Thomas Vanderveken, de integrale uitvoering van het pianoconcerto van Grieg in de Bijloke in december 2017, volgde er een cd-box met de grootste pianoconcerto's gekozen door Thomas himself: Thomas speelt het hard.
 
Als soort vervolg is er nu Thomas speelt het zacht, met zoals de titel zelf zegt, "de mooiste pianomuziek om bij weg te dromen".
 
Van Mozart en Bach, over Chopin en Satie, tot Pärt, Einaudi en Wim Mertens: straf!
 
 
 
 
 
Born to Run live
 
ZAZ, ofte Isabelle Geffroy is momenteel ongetwijfeld een van de grootste Franstalige zangeressen ter wereld.
In Vlaanderen minder bekend maar des te populairder bij onze zuiderburen.
 
Sinds haar debuut in 2010 is Effet Miroir pas haar vierde studioalbum maar ze staan alle vier nog als een huis.
De unieke mix van chanson, pop en jazz, gecombineerd met een uitzonderlijke stem: meer moet dat echt niet zijn.
 
Woensdag 27 februari live in Vorst: Be there! 
 
 
 
 
 
 
 
 
Close cover van Wim Mertens
 
Anns Aanraders
 
Elke maand schotelt één van onze collega's je enkele aanraders voor. Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Hier de keuze van Ann.

 

          
De lange droogte - Cynan Jones
 
Wanneer Gareth 's ochtends vroeg wakker wordt, kan hij de opkomende warmte van de dag al voelen evenals de stilte van zijn vrouw die zwaar in de lucht hangt. Terwijl hij over de velden op zoek gaat naar een verdwenen koe begint zijn geest te malen over de dromen die hij heeft, de zorgen die hij en zijn vrouw allebei dragen, en het ongemakkelijke gevoel dat er iets gaat veranderen.
 
Dit ontzaglijk mooie pareltje omhelst slechts één verschroeiende dag, maar vertelt veel meer dan enkel Gareths zoektocht. Met elke voetstap doorheen het landschap maakt de auteur ons deelgenoot van zijn hoop, dromen en liefde voor vrouw en kinderen. Net zoals in zijn eerder vertaalde kleine romans, Inham en De burcht, speelt ook hier het landschap de ultieme, glansrijke hoofdrol. De soms meedogenloze natuur biedt het perfecte kader voor de worstelende mens. De inmiddels onontbeerlijke, karakteristieke witregels in Jones' boeken beklemtonen schitterend de woorden die er wél staan, bieden de lezer kans om heerlijk stil te staan. Een groots klein meesterwerk!
 

Reservoir 13 - Jon McGregor
 
Het is midden in de winter. Een tienermeisje wordt vermist in de heuvels in het hart van Engeland. De dorpsbewoners, die zijn opgeroepen om deel te nemen aan de zoektocht, waaieren uit over de heide. De politie zet wegversperringen neer en een groep verslaggevers treedt het gewoonlijk zo stille dorp binnen. Ondertussen gaat het werk gewoon door: koeien moeten gemolken worden, hekken gerepareerd, steen gehouwen, pinten geschonken, bedden opgemaakt, preken geschreven, een toneelstuk geoefend. De zoektocht naar het vermiste meisje gaat verder, maar het dagelijkse leven ook.
 
Niet zozeer een misdaadverhaal, eerder een bijzonder trage, poëtische reflectie over het dorpsleven na de tragedie, het ritme van de natuur, de seizoenen, de dood. De impact van het 13-jarige tienermeisje wordt verweven in dertien hoofdstukken, gesponnen over evenveel jaren. Het ritme van het verhaal, de ongewone - maar uiteindelijk cruciale - structuur maken van Reservoir 13 een ongeëvenaarde leeservaring. Een boek om langzaam te nuttigen, en met heel veel smaak te proeven van de kleine - vaak terugkerende - details. Eentje om meermaals te herkauwen en wellicht nog véél meer te ontdekken.
 
Een klein leven - Hanya Yanagihara
 
Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.
 
Ik geef het eerlijk toe. Het heeft even geduurd voor ik me waagde aan dit vuistdikke boek. Maar het heeft me van bij de start niet meer losgelaten. De auteur slaagt er wonderwel in om de glorie en de pijn, de liefde en de onmacht, de uitzichtloosheid en de schaamte van de beschadigde ziel van Jude echt te voelen. Een zeer krachtig boek dat schokt, raakt en wakker schudt en de lezer meeneemt naar verontrustend donkere plaatsen.
De meningen zijn verdeeld over dit boek (begrijp ik), maar als je de sprong nog niet gewaagd hebt en bereid bent om je onder te dompelen in een wereld van pijnlijke, rauwe schoonheid, dan zou ik zeggen: niet aarzelen! Doen!
 
 
 
Op 1 januari 2017 vond de politie van Dover aan de voet van de Langdon Cliffs vijf stoffelijke overschotten: behalve drie lichamen lagen er ook twee plastic zakjes met gecremeerde resten.
 
Bernie en Muriel Burgess zijn een volwassen twee-eiige tweeling. Ze vormen het middelpunt in elkaars leven. Na de dood van hun geliefde ouders blijven ze ontredderd achter, en vanaf dat moment zijn ze nog meer op elkaar aangewezen dan al het geval was. In een poging zichzelf niet te verliezen besluiten ze er samen op uit te trekken.
 
Geïnspireerd door het krantenbericht in The Guardian over de vondst van de overschotten kleurt de auteur het verhaal van de tweeling Bernard en Muriel in. Hij geeft de lezer een inkijkje in hun laatste levensjaar. De tragiek van hun teruggetrokken leven wordt doorgetrokken naar hun laatste moment van volkomen eenzaamheid en afzondering. Schrijnend mooi!
 

 
5 oktober 13.34 u. Daar staat ze. Eenzaam op het lege perron, in een Franse stad. Niet in iemands armen. Niet haastig op weg naar de uitgang. Ze staat alleen op het perron, haar koffer naast haar. Tranen stromen over haar wangen. Zo langzaam dat je ze kan tellen. De trein die haar hier bracht, raast steeds verder weg. Op die trein ligt het enige op heel deze wereld waar Anna nog iets om gaf: een boek met daarin een envelop met 23 brieven. Dit is het verhaal van twee mensen. Het is een liefdesverhaal. En het is er geen.
 
De originele opzet van het boek maakt dat je na het lezen van de brieven als lezer de kans krijgt om je eigen 'beeld' te vormen, om er vervolgens achter te komen dat deze correspondentie gaandeweg een heel andere betekenis krijgt. Een liefdesverhaal met als rode draad 23 brieven die zoek raken, geweven rond twee personages die elk op hun eigen manier met het leven worstelen.
 
"Het is niet erg dat onze woorden soms even op zijn. We hadden ze van bij het begin toch al niet nodig."

Een mooi debuut. Beloofd.
 

De jongen en de zee - Denis Thériault
 
Twee jongens worden samengebracht door het verlies van een ouder, verbonden door hun gevoelens van rouw en eenzaamheid. In een klein dorpje aan de ruwe, desolate kust van Canada, waar het binnenland onbegaanbaar is door dikke pakken sneeuw en waar de wind altijd waait, vormen de verteller en Luc een krachtige vriendschap. Samen zoeken ze toevlucht in een imaginaire onderwaterwereld die hen geborgenheid en een gevoel van hoop biedt. Als voor een van hen de grens tussen fantasie en werkelijkheid steeds vager wordt en hij daarmee de loyaliteit van zijn vriend op de proef stelt, begint hun zoektocht, die begon als spel, steeds gevaarlijkere vormen aan te nemen.
 
Een modern sprookje dat enerzijds soms een beklemmende sfeer weet op te roepen, anderzijds vertederend en ontroerend overkomt. Ten langen leste heeft dit verhaal nog weinig raakpunten met de - pijnlijke - realiteit van Lucs leven. Maar dit 'vergeef' ik de auteur graag. Hij nam me moeiteloos mee in zijn magische onderwaterwereld.
 

Zomervacht - Jaap Robben
 
De dertienjarige Brian woont bij zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Brians verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien brengt zijn dagen door in een instelling. Een renovatie tijdens de zomer maakt het noodzakelijk dat Lucien elders wordt opgevangen. De vader, vooral gemotiveerd door de in het vooruitzicht gestelde vergoeding, haalt Lucien naar de caravan en maakt de jonge Brian verantwoordelijk voor de verzorging van zijn broer.
 
In dit besloten wereldje, ergens aan de rand van de maatschappij, is er tussen alle rotzooi ook plaats voor zorgzame liefde en genegenheid. Jaap Robben draagt met zijn bijzonder mooie taal zeker zijn steentje bij aan een flinke portie 'letterlijke', beeldende schoonheid als je je als lezer middenin de soms grimmige, broeierige sfeer bevindt waarin de jonge puber opgroeit. Soms balanceert het verhaal op het wankele koord tussen macht en beïnvloeding en neigt het hier en daar de gevaarlijke grens naar misbruik op te zoeken. Na het supermooie Birk en nu deze voltreffer wil ik beslist meer van Robben!
 
 
 
Wist je dat...?
 
 
... onze website vanaf 5 maart in een gloednieuw kleedje zit? De ondersteuning van mobiele apparaten zoals smartphones en tablets is een van de belangrijkste vernieuwingen. Het juiste boek vinden was nog nooit zo makkelijk!
 
Uiteraard blijft de nieuwe website hét vertrekpunt voor al je bibnieuws. Hier ontdek je nieuwe aanwinsten, digitale themalijsten, interessante activiteiten, leuke weetjes, en nog veel meer.
 
Wordt vervolgd! ;-)
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: