Voor zondag 13 december 2020
Dag Oppepper-lezers,

Dit wordt de Rolling Stones Unzipped Special! met veel bijdragen over jaja, je begrijpt het al, The Stones: de Senver-top-vijf, een recept, en herinneringen.
 
Aan het eind ook een paar héél andere dingen als klassieke requiems, de feuilleton en een knutselrubriek.
Gevarieerder als dit kunnen we het niet maken.
 
Maak er een fijne zondag van.
Met veel groeten van Henk Roos vanwege deze special, maar ook van Claire, Helmi, Freek, Henja, Ineke en Ella
   ....   

 
Gouwe ouwen, de Senver-Stones-Hitlijst:

  
....   
Hier is de SenverStonesHitlijst:
De onbetwiste top 5 is geworden:
 1. Paint It, Black, luister hier.
 2. Sympathy for the Devil
 3. (I can’t get no) Satisfation
 4. You can’t always get what you want
en dan volgen er nog vele ‘eervolle vermeldingen’:

She’s like a Rainbow, Ruby Tuesday, Honest I do, We love you, 2000 Man, Start me up, Jumping Jack Flash, Miss you, Honky Tonk Women, Let’s spend night together, Mother’s little helper, Waiting for a friend, Winter, Going Home.
 
‘Getuigenissen’ n.a.v. The Rolling Stones Unzipped
Gevraagd naar ons favoriete Rolling-Stones-nummer, kwamen er ook verhalen los. Die staan hieronder.
 
Helmi:
Ik ben opgevoed in een Beatles -gezin. Die muziek paste meer bij ons, dachten we. De Rolling Stones waren toch wel een beetje te wild, te anders, te veel echtscheidingen, en te veel drugs.
Een jaar of 8 geleden waren ze in Nederland voor een concert in de Arena. Ik kon met een groepje fervente Rolling Stones fans mee. De voorpret was geweldig! Stones-liedjes in de trein brullen, op een terras bij de Waag waren we inmiddels bijna zelf de Rolling Stones.
   ....   
Eenmaal in het stadion was de sfeer overweldigend. De geluidskwaliteit was heel slecht. Je moest soms maar raden wat er gezongen werd. Lees verder, het verhaal van Helmi, Martijn en Wim.
 
 
Favoriet gerecht van Rolling Stones gitarist Keith Richard
Op 18 december hoopt Stones-gitarist Keith Richard zijn 77ste verjaardag te vieren. Daarom geeft Henk Roos het recept voor zijn lievelingsgerecht aan ons door:
Recept bangers and mash Keith Richards styleBangers and mash
  
....   
 • fruit een mengsel van uien, bacon en kruiden even aan in een braadpan op laag vuur
 • breng aardappels aan de kook met een beetje azijn, wat gesnipperde ui en zout (naar smaak); voeg wat stukjes wortel toe en later wat doperwten
 • leg de bangers [verse worstjes van de groene slager] bij het mengsel in de braadpan en laat de fuckers zachtjes pruttelen, keer ze af en toe
 • prak de aardappels en zo
 • HP-saus naar smaak

De keuken van de Rolling Stones nagebouwd in het Groninger Museum. Let op de pot HP-saus…
(uit Life, De autobiografie, blz. 533)

NB:
Zelf braad ik de worstjes even apart in de boter.
Vegetarisch: neem vegetarische worstjes (niet-glutenvrij…)
Ook de HP-saus is niet glutenvrij.

Alternatief: maak je eigen HP-saus: 1 deel tomatenketchup, 1 deel tamarinde, 1 deel dadelstroop, beetje azijn naar smaak. 
Iets met kunst - THE ROLLING STONES UNZIPPED


Nog even een toevoeging van Henk Roos naar aanleiding van zijn museumlezing van afgelopen week:
Stonesgitarist Ron Wood is ook een verdienstelijk schilder. Hij zegt er zelf over: ‘Painting is my God-given talent’…

Links zie je zijn schilderij ‘Forty licks’ uit 2004.De Hilversumse Groninger Nick Landman maakte een documentaire over het Stonesconcert in Groningen onder de titel ‘Waar was jij 2 juni 1999?’

Hij gaf ons toestemming om de trailer in de Oppepper te zetten.
En dan is er nog die kostelijke aflevering van ‘Andere tijden’ over het eerste Stonesconcert in Nederland.
 
Foto rechts:
The Rolling Stones, Den Haag, 8 augustus 1964

 
De grootste Stones-fan van Nederland woont in Hilversum


Dirk is volgens mij (interviewer Henja) een van de allergrootste Rolling Stones fans in Nederland. Deze gouden plaat is van een live concert in 1969 van de Rolling Stones in New York en heeft een prominente plaats in zijn huiskamer. De plaat is van 1970.
Zijn grootste hobby is live concerten van de Stones bijwonen. In 1990 speelden de Stones in Parijs, dus vertrokken Anny en Dirk richting de lichtstad. ‘Laten we even bij het hotel van de Stones kijken,’ stelde Dirk voor. Rond het hotel was het een enorme heisa, Anny ging op een afstandje op een bankje zitten, met de gedachte, je bekijkt het maar. Toen Dirk uiteindelijk naast haar op de bank zakte zei Anny: ‘heb je Mick nog gezien, hij liep vlak langs je.’
’s Middags wilde hij in de herkansing en gingen ze op weg naar het stadion nog even langs het hotel van de Stones.  Dirk had gehoord dat ze via de achteruitgang zouden vertrekken en vertrok met een horde medefans naar de achterkant terwijl Anny weer rustig op het bankje ging zitten. Naast haar plofte de partner van een Engelse fan neer, zij hield het ook voor gezien.
Terwijl ze gezellig zaten de praten kwam de portier naar buiten en vroeg of ze de Stones wilden zien. Ach ja waarom niet. Ze mochten niets zeggen alleen een handje geven. In de lounge zat de hele band met aanhang te wachten op vertrek. Anny en haar Engelse vriendin gaven iedereen een handje en een vriendelijke glimlach. Toen Dirk teleurgesteld terug kwam vroeg Anny fijntjes: ‘niks gezien zeker?’

Nick Landman, ex Hilversummer in Groningen, heeft 2 documentaires gemaakt over de Stones met de titel: “Waar was je op 2 juni 1999?” en “I am a Rolling Stone” Nick heeft wat concerten van de Stones in Nederland gemist. In de tweede documentaire interviewt hij fans, waaronder Dirk, over de concerten die zij wél bezocht hebben en hij niet. Dirk vertelt over de concerten in 1995 in Paradiso. Beide docu’s zijn te zien in de Aa-Kerk in Groningen gedurende de tentoonstelling 'Unzipped' in het Groninger Museum.
De LP-track Winter is volgens Dirk het allerbeste nummer ooit.

Henja

 
EN NOG WAT ANDERE DINGEN
 
Muziekstukken uit: 'Requiems door de eeuwen'
In het begin van deze maand waren er gelukkig weer twee muziekmiddagen mogelijk: Requiems door de eeuwen. Helaas konden sommige mensen geen kaartjes meer krijgen. Daarom hier de playlist (zie beneden).
 
Natuurlijk viel Fauré met Pie Jesu zeer in de smaak, gezongen door alleen acht zangers die Voces8 heten en die veel op youtube te vinden zijn.
 
   ....   
   
 
Kerstkrans van boterhamzakjes
Ella van den Bogaard heeft weer iets leuks bedacht voor een regenachtige dag:
Wat heb je nodig:
 • een metalen ring van ongeveer 29 cm doorsnee. Je kunt ook zelf een ring maken m.b.v. ijzerdraad
 • pakje boterhamzakjes
 • snoertje met 20 lichtjes op batterij
Wind je lichtsnoer om de ring. Ik kon de lichtjes in twee keer helemaal om de ring krijgen.
Knip van een groot aantal zakjes de dichte kant af.
Open de boven- en onderkant van de zakjes.
Leg een zakje onder de ring en knoop hem bovenaan vast.
Knoop aan de andere kant van de ring een zakje. En halverwege de beide zakjes.
Knoop nu tussen de vier zakjes nog een zakje. Je lichtjes zitten nu op 8 plaatsen vast.
Maak nu de hele ring vol met geknoopte zakjes.

Je bent bijna klaar: Open alle boven- en onderkanten. Je krans krijgt daardoor een frivole uitstraling. Als je dit alles te groot vindt, kun je de zakjes altijd iets afknippen.

Steek de lampjes aan en je hebt een prachtige kerstkrans.


 

  

  

1 2 3 4
5 6 7 8
 
Puzzelfoto van de week


Niet het mooiste stukje Hilversum, maar waar zijn deze vreemde ramen?

Hoe goed ken je Hilversum, is de vraag.
 
We zien je reactie graag tegemoet, aan oppepper@senver.nl
    
 
Feuilleton afl. 4. Een spannend verhaal
Door Irene Gret
 
‘Daarna heb ik alle tijd en kan ik met je meerijden naar je huis als je dat wil. Dan kun je alles vertellen en overleggen we hoe ik jullie kan helpen.’
Al rijdend realiseert Pam zich dat ze helemaal niet zit te wachten op de hulp van Gerrit. Hij mag dan wel kampioen worstelen zijn, maar dat lost vast helemaal niets op. Waarschijnlijk zal hij alleen maar olie op het vuur gooien.  Lees het verhaal hier.
    
 
Even cultuur snuiven?
De derde en laatste tentoonstelling in de oude C&A gaat vandaag, 13 december, van start. Veertien Hilversumse kunstenaars, waaronder verschillende toppers zijn van de partij, zoals Wouter Stips met zeefdrukken, schilderijen en glaswerk, Vincent van der Geest met digitaal geconstrueerde foto’s, en Ernest Laeven met zijn bewegende installaties.
Open dagelijks van 12.00 - 17.00 uur, tot 3 januari.
... 
TIP: ga vandaag, zondagmiddag 13 december na 3 uur, dan is Helmi Duijvestein, Senver-bestuurslid suppoost. Of anders maandagmiddag 14 december, dan heeft Senver-voorzitter Ineke van de Rotte suppoost-dienst.
 
Museum Hilversum speciaal open voor Senver-leden
Op maandag 14 december en dinsdag 15 december is museum Hilversum van 9.00 - 11.00 uur speciaal open voor Senver-leden. Toegang is gratis!
 
Wat is er te zien?
In de tentoonstelling ‘Circle of Life’ brengt de Belgische fotograaf en journaliste Lieve Blancquaert drie grote levensverhalen samen: de geboorte, het huwelijk en de dood.
 
 
Corona-dashboard Gooi-en Vechtstreek
Wil je weten hoe het er voorstaat met de besmettingen in onze regio?
Klik hier voor het actuele overzicht van Hilversum. Je kunt ook een andere plaats invullen.