Nieuwsbrief nr. 150
 
April 2023
 
Beste ,
 
Onlangs was er de Maas Clean Up en de dag van Supporters van Schoon. Er is in Nederland weer heel veel vuilnis uit bermen, dijken, taluten en bosgebieden verwijderd. Om precies te zijn is er door 3850 vrijwilligers verdeeld over 11 acties 137.000 kilo afval opgehaald. Er is een petitie gaande waarin wordt opgeroepen om van de Maas een rechtspersoon te maken. 
 

Ik sprak met iemand die op eigen houtje zwerfafval is gaan rapen en het een soort 'verslaving' noemt. Dat herken ik wel. Maar ook vertelde mij iemand heel eerlijk dat ze nog precies wist wanneer ze zich er van bewust werd dat ze een leeg zakje gewoon op straat liet vallen. Dat op dat moment ze zich er ineens van bewust werd wat ze eigenlijk deed.
Hoe ga jij om met zwerfafval? Ben je een opruimer, een ontkenner, gooi je zelf weleens wat op straat? 
Het is fijn om in een opgeruimd land te wonen, in een opgeruimde omgeving, in een geordend huis. En aangetoond is dat afval afval aantrekt. Help mee je omgeving zwerfafvalvrij te houden.
 
Inspiratie

Heel soms (ahum) vliegen de dagen en is het ineens weer tijd om een nieuwsbrief te schrijven. Deze keer zag ik het niet aankomen haha. En dan zit het weekend ook nog eens behoorlijk vol. Gelukkig wordt het zondag mooi weer zeggen ze. Want er wordt natuurlijk al weer lekker getuinierd, gezaaid en genoten. Wat is het al mooi! Een groene waas kleurt de tuin en de vogels zijn druk in de weer met het inrichten van de nestkasten.
 
 
Afgelopen week waren we naar de film 'Onder het Maaiveld'. Die kan ik je van harte aanbevelen. Een kijkje onder de deken van moeder Aarde waar het wemelt van het leven. Een onbekend leven, grotendeels aan het oog onttrokken. Een belangrijk leven waar we zuinig op moeten zijn en wel wat meer respect voor mogen hebben. Spit niet, of heel ondiep, zo verstoor je het evenwicht niet. Probeer meer de natuur haar gang te laten gaan. Kijk maar eens wat er dan gebeurt. Best spannend om los te komen van 'hoe hoort het eigenlijk'. Veel tuingenot en als je geen tuin hebt wens ik je veel natuurplezier!
 
Recensie Volkskrant: "Onder het maaiveld" toont de haast buitenaardse wereld van miniscule flora en fauna.
 
Agenda
Makkelijke moestuin
Kun je wel wat hulp gebruiken in je tuin? Scheuren wat te groot wordt, vormsnoeien, dat kan nog toch IJsheiligen. Er is nu genoeg te doen.
Misschien wil je het wel anders, eenvoudiger, overzichtelijk en minder arbeidsintensief. Door de samenhang te kennen kun je het jezelf makkelijker maken en de natuur voor je laten werken. Klik hier voor het aanvragen van informatie.

 
 
Plukken, proeven en proosten en koken op houtvuur
Kom ook koken op houtvuur Zaterdag 22 april - 15.30 - 19.30 uur
We scharrelen ons eten bij elkaar en bereiden het op houtvuur in grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens. Daarna eten we met elkaar onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 45 euro all in. Zondag 26 februari - 16.00 uur Vlodrop. VOOR AANMELDEN Klik hier

 
Natuurwandeling
Op afspraak kun je met mij (vogelaar/plantenkenner) op stap  voor een natuurwandeling. Een wandeling in Roerdalen waarbij ik je vertel over wilde (on-)kruiden, de vogels die we horen en zien en de natuur in het algemeen.
Start 10.00 op onderstaand adres. Duur ca. 2 uur. Kosten inclusief koffie, thee en wat lekkers 15 euro. VOOR AANMELDEN Klik hier


Foto: Ruud Snijders

Wecken, fermenteren, roken of drogen
De Kruidige Keuken komt weer bij elkaar op zondag 23 april 11.00 - 13.00 uur
 

We gaan we wortels roken. Zo maak je een 'look-a-like' zalm. Gaat door bij 4 deelnemers. Kosten 27,50 euro inclusief een zakje overheerlijke gerookte zalmwortelfilet. VOOR AANMELDEN Klik hier
 
Workshop tekenen van Natuurjournalen Zondag 7 mei 14.00 uur
De workshop is vol maar je kunt nog wel op de reservelijst. Stuur me dan even een mailtje dan noteer ik je. Bij mooi weer breiden we de groep iets uit. Voor mailen klik hier
 
 
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 
Bij Tussen de Bruggen kun je prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de kamer. Voor reservering Klik hier
 
  
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige - Natuurgeneeskundige
 
 
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.