Om Galschiøts utilbørlige kunst,
6mdr. fængsel for besiddelse af skamstøttelitografi
 
Kære ,
 
Der mere end rigeligt at berette fra ind og udland i månedens nyhedsbrev.

Herhjemme gik der ikke lang tid før at debatten om utilbørlig omgang med koraner og krucifikser kom på dagsordenen før Galschiøt blev hevet ind i debatten på DR2, og Kulturen på P1 -og igen P1 idag onsdag
 
Med en gravid teenager på kors og en full size 'Spartakus-allé' i støbeskeen er risikoen for at hans værker bliver ramt af lovgivende nemlig store. Nu har Joakim B. Olsen (BT) så travet folketinget tyndt med Galschiøts Gravide Korsfæstede Teenager-skulptur i håb om at få en mening ud af politikerne. Andre journalister er begyndt at undersøge hvorfor TV-programmet Kunstner-kolonien i 2022 trods tilsagn besluttede at droppe Galschiøt som skulle lave et kæmpe kunstværk kaldet 'Hvem er Samaritaneren' (eller 'Spartakus-alleen').
 
Galschiøt har i dag lavet et værk til den verserende debat, hvor han har brugt et 150år gammelt krucifiks. Det har han så fjernet Jesus fra og sat den Gravide Teenager ind. Formålet er at afsøge hvad man egentlig må ifølge den nye lovgivning, da Galschiøt jo har det med at komme på nogle ret aparte projekter. BT har beskrevet begivenhederne og lavet en video også Odense Ser Rødt har klippet en kort video om projektet. Du kan læse mere om dette senere i nyhedsbrevet.
 
 

6mdr. fængsel til studerende med skamstøtte-litografi! I sidste uge blev en 23 årig jurastuderende fængslet i Hongkong. Hendes ’forbrydelse’ var at planlægge at hænge et litografi-banner af skamstøtten ned fra en bro på årsdagen for Tiananmen massakren. Dommeren henviste både til Skamstøtten og Galschiøt og vi er ret berørte af situationen og over at Hongkong vælger at bruge skulpturen til at fængsle den unge studerende og som bevis i retssagen mod vores venner i demokratibevægelsen i Hongkong. Desværre er den studerende, Zeng Yuxuan, en af mange, der er blevet fængslet i Hongkong for at kæmpe for ytringsfrihed og retten til at huske Tiananmen-massakren. Mere om sagen her.
 
I mellemtiden er der røre i Hongkongs kunstmarked. Her har en anerkendt kunstekspert henvendt sig til den absolutte elite blandt verdens kunstgallerier. Han foreslår, at de ikke udstiller på Art Basel i Hongkong af frygt for hvidvask og politisk kunst-censur. Bekymringen begrunder han bl.a. med sagen om den fængslede studerende og beslaglæggelsen af skamstøtten og andre kinakritiske værker. Du kan læse mere om det hele her
 
Den kommende måned byder på en masse aktiviteter på Galleriet i Odense. Den 28. september viser Galschiøt viser rundt på galleriet inden han tager til Taiwan i oktober. Vores dygtige Mexicanske kunstner Ray Morales maler pt. på livet løs og holder fernisering d. 13. oktober (udstilling kan ses indtil 27. oktober) og den 25&26. oktober spiller Teaterforestillingen 'Når Kunsten Sitrer' på galleriet.
 
Du kan læse mere om det hele herunder.
 
Mange hilsner
Galleri Galschiøts hovedskribent og de gæve gallerister
 
Danmarks nye koranlov - risiko for kunstcensur
Af Camilla Binau (praktikant)
 
Som bekendt, diskuteres det lige nu i bred udstrækning, hvad det kommer til at betyde hvis den nye koranlov træder i kraft. Lovforslaget kriminaliserer ”utilbørlig behandling af genstande med væsentlig religiøs betydning for et trossamfund”, hvilket både almindelige borgere og diverse eksperter forsøger at fortolke betydningen af i disse dage.

På galleriet har vores egen Jens Galschiøt været deltagende i diskussioner, blandt andet i Debatten på DR2, og Kulturen på P1 om hvorvidt den nye lov kan komme til at have en censurerende effekt på kunstmiljøet i Danmark. Jens udtaler at mange kunstnere formodentligt ikke vil selvcensurere som følge af lovgivningen, men at mange kunstinstitutioner vil fravælge værker som udfordrer lovgivningen, og derved blive medvirkende til kunstcensur.

Det er uvist hvordan kunstnere skal tolke det nye lovforslag – hvad kan man som kunstner tillade sig? Og hvad er straffen for at gå over stregen?

Det er især også aktuelt for Jens Galschiøt, som har været nødsaget til at genoverveje tidligere kunstværker og deres plads i samfundet, hvis den nye lovgivning træder i kraft. Han havde en mindre version af sin skulptur 'I Guds Navn (2007) af en korsfæstet teenager, med i Debatten på DR2 og den har efterfølgende været med på Christiansborg, hvor Joachim B. Olsen konfronterede landets politikere med spørgsmålet ”skal den her forbydes?”.

Spørgsmålet blev enten undgået eller besvaret med ”det håber jeg ikke” og den usikkerhed er en del af den problematik som Jens tager op. Det er svært at lave en lovgivning af denne karakter som forhindrer uretmæssig forhånelse af, som oftest, religiøse minoriteter og samtidig beskytter kunstneres ret til at producere kunst der provokerer, sætter spørgsmålstegn ved religion eller blot anvender religiøs ikonografi.

Spartakus-alleen
Samtidig arbejder Jens på projektet ”Hvem er Samaritaneren?”, som også kan risikere at blive problematisk i lyset af koranloven. ”Hvem er Samaritaneren?” er en kunstinstallation som vil bestå af en allé af 10 enkeltstående kors, hver fem meter høje, og hver monteret med et korsfæstet menneske i opløsning. På hvert skilt vil der blive monteret et skilt med den korsfæstedes nationalitet, fx ægypteren, burmeseren osv. Ideen er at værket skal være en repræsentation af ”Spartacus allé”, som var en allé af korsfæstede oprørere. Spartacus ledte et oprør mod det romerske imperium i år 73 f.v.t., som ifølge nogle kilder havde til formål at afskaffe slaveri. Oprøret blev ikke en succes og det var disse mennesker som havnede på korsene. ”Hvem er Samaritaneren?” skal kaste et lys på de tabte demokratikampe f.eks. i Syrien, Libyen og Afghanistan. Kunstværket trækker tråde til vesten. Mange af dem der tabte kampen for demokrati og menneskerettigheder i deres hjemland, bliver forfulgt af deres styre. Men når de forsøger at flygte lukker vesten grænserne, og øjnene, og lader dem drukne i Middelhavet.

 
 
__________________
 
Rundvisning og foredrag på Galleriet
ved Jens Galschiøt
 
Den 28. september viser Galschiøt rundt på galleriet. Arrangementet er lavet i samarbejde med AOF og er inkl. et glas vin eller to.
__________________
 
25-26. oktober
 
En tværkunstnerisk forestilling om kvindens liv i skyggen af manden og i lyset af kunsten baseret på et stykke nyskreven dramatik af den Reumert-vindende dramatiker Simone Isabel Nørgaard. 
 
Når kunsten sitrer er en indendørs vandreforestilling gennem et kunstmuseum, hvor vi følger tre kvindelige kunstneres liv med J. F. Willumsen. De fik en plads i centrum af kultureliten, men det blev med en plads bagved manden og hans billedkunst. Juliette, Edith og Michelle var kvinder, muser, partnere, modeller og kunstnere. De blev anerkendt som Willumsens medkunstnere, men blev de også anerkendt som selvstændige kunstnere? Og hvordan ser eftertiden på dem? Vi dykker ned i deres fortælling og trækker tråde til en nutid, hvor køn stadig opleves som en hindring for at opnå anerkendelse for sin kunst.
 
DRAMATIKER Simone Isabel Nørgaard / DRAMATURGI Anja Ohlsen / ISCENESÆTTELSE Sofie Pallesen / MEDVIRKENDE Iris Thomsen, Kristine Nørgaard og Karen Nielsen / SCENOGRAFI Filippa Berglund / LYSDESIGN Sebastian Just / LYDDESIGN Mikkel Peter Larsen / FOTO Cæciliie Philipa Vibe Pedersen 
__________________
 
Kursus i støbning af skulpturer & smykker, der foregår i professionelle rammer på vores kunstskole på Galleri Galschiøt.
 
Du undervises i alle faserne af skulptur-smykke fremstilling. Med teknikken cire perdue, ’tabt voks’. Modellering i voks, der opsættes, indgipses og evakueres. Udkogning og udbrænding af gipsform. Vakuumstøbning i bronze og sølv. Slibning, oxidering, polering og færdiggørelse af smykke eller skulptur.
  • Hvor: Galleri Galschiøt, Banevænget 22, Odense N.
  • Tilmelding:  Gennem Odense Aftenskole, tlf. 20 83 96 74. 
  • Pris: kr. 2.275,00 ekskl. materialer.
  • Underviser: Niaz Bayati, kunstner, designer og billedhugger tlf. 2228 4975
  • Hvornår: Du kan se kursusdatoer og tilmelde dig her
 
__________________
 
 
 
Kom på Virtuel rundtur på Galleri Galschiøt
 
med Google street view   
 
Man kan nu - via Google street view - vandre direkte ind på Galleri Galschiøt og se sig omkring. Nu kan hele verden altså komme på besøg, uden at rejse over den halve jord. Vi håber selvfølgelig stadig at vores mange tusinde årlige gæster vil komme forbi og se på kunst og drikke kaffe. Klik her og tag på en virtuel rundtur.
 
__________________
 
 
Besøg Galleri Galschiøt
 
Galleri Galschiøt er billedhuggeren Jens Galschiøts værksted og museum på 2.500 m2. Det er et af Danmarks mest spektakulære og største private kunstværksteder. Stedet bugner af aktivitet, og der er, foruden kunstnerens værksted, også bronzestøberi, Galleri-butik, kunstskoler, pilefletværksted, Tv-studie, skulpturpark og et 400 m2 stort kunstgalleri.

Hele området er på ca. 13.000 m2 og er åbent for publikum, og der er Fri entré.
 
Åbningstider:
OBS: Uge 28-31 Ferieåbent søndag-fredag kl 12-17
Normale åbningstider
Hverdage  kl. 9 - 17.
Søndag 12 - 16
Der er lukket lørdagen.
 
Man kan bestille rundvisninger med guide. Fri entré.
 
Adresse er: Galleri Galschiøt - Banevænget 22, 5270 Odense N -  Email:  aidoh@aidoh.dk 
Info se galleriets webside:   - Tlf.: 6618 4058 
 
 
 
 
Bronzestøbning
 
 
Politiken - annonce
 
Denne mail er udsendt fra billedhuggeren Jens Galschiøts værksted
Kontakt:
Adresse: Galleri Galschiøt - Banevænget 22 - 5270 Odense N
Telefon: (+45) 6618 4058

E-mail: aidoh@aidoh.dk

Hjemmeside
Til
Galleri Galschiøt
Til Galschøts hovedside
Baggrund og information:
Portræt af Galschiøt med link til alle projekter fra hans værkstedet (PDF på engelsk)

E-bog: 200 sider om Galschiøt på dansk (PDF)
 
****************************************** 
 ******************************************
Af- og tilmelding af nyhedsbrev fra Jens Galschiøt
Vil du slettes fra denne infoliste så klik her: Afmeld min e-mail fra denne liste
Vil du opdatere dit navn-email m.m på listen:  Opdater min profil
Vil du tilmelde dig til infoliste, så tryk her: Tilmelding til Galschiøts infoliste