Nieuwsbrief februari 2008

Al doet het kuddegedrag soms anders vermoeden; ieder mens is uniek, beschikt over authenticiteit en draagt zijn eigen specifieke steentje bij aan het grote geheel. Soms is het echter in het kader van het ontdekken van patronen handig om toch gebruik te maken van persoonlijkheidsmodellen. Deze modellen zijn ontstaan na lange studies en definieren een aantal types of structuren. Twee van die modellen komen in deze nieuwsbrief aan bod. Het model van de karakterstructuren dat zijn oorsprong vindt in de bio-energetica en het enneagram een eeuwenoud psychologisch en spiritueel model.
Bij de eerstgenoemde onderscheidt men 5 karakterstructuren: schizoïde, oraal, psychopatisch, masochistisch en rigide. De namen roepen geen prettige klanken op, maar ik kan je geruststellen, je ontkomt er niet aan, ieder mens past ergens bij. Meestal biedt elke structuur wel herkenning, waarbij er één uitspringt. Het kennen van jouw structuur maakt het mogelijk om terug te gaan naar de bron van het ontstaan (je jonge jaren in relatie tot het familiesysteem waar je opgegroeid bent).
Je krijgt inzicht in het masker dat je opgezet hebt en daarmee je defensie- & overlevingsmechanismen en ontwikkelrichting. Op basis daarvan ontstaat een ingang om met behulp van energiewerk, lichaamswerk, systemisch werk of coaching die lastige en belemmerende patronen te doorbreken om ruimte te crëeren voor wie je werkelijk bent. Ook voor trainers, coaches, managers en adviseurs is het prettig om met deze persoonlijkheidsmodellen te werken. De combinatie van de modellen en een integrale begeleiding op alle niveau's (fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel) bieden de mogelijkheid om effectiever en doelgerichter ondersteuning aan cliënten te bieden.

TRAINING: EFFECTIEF-INN-INTUITIEVE-WAARNEMING Ben je benieuwd naar jouw karakterstructuur en wil je leren waarnemen wat het effect hiervan is op jouw aura, uitstraling en energiesysteem (de chakra's) en die van anderen, schrijf je dan in voor de 4-daagse training Effectief-Inn-Intuitieve-Waarneming. Wees er snel bij, want hij begint al op 8 februari.

WORKSHOP: LEKKER TYPE MIJ NIET GEZIEN
Lekker type, mij niet gezien! Heel diep geworteld in onze karakterstructuren zitten mechanismen verstopt die onze dilemma's creëeren die wij in onszelf als volwassenen tegen komen. Met deze dilemma's blokkeren we niet alleen onze eigen wensen en verlangens, maar ook een effectieve communicatie met onze omgeving. Hoe wij dit doen en hoe we ons daarin kunnen ontwikkelen, kun je leren aan de hand van een prachtig persoonlijkheidsmodel, het Enneagram.
Op 19 februari 2008 geeft Jeannette Lamme in Seats2meet in Utrecht een middag-workshop met het thema "Lekker type, mij niet gezien?"

RELATIE-OPSTELLING/READING Het hebben van een relatie is een hele kunst. Twee persoonlijkheden met elk hun eigen thema's, die vaak weer in elkaar haken en leiden tot (ongewenste) patronen. Zo introduceerde Jurg Willi in zijn boek over partnerrelaties de term collusies. Datgene waar je ooit voor gevallen bent, is vaak ook weer de reden om uit elkaar gaan. Door het ontstaan van verborgen contracten mogen de thema's niet echt boven tafel komen en worden ze van lust tot last. Wil jij of willen jullie meer inzicht hebben over de contracten, patronen en collusies die jullie relatie binnen geslopen zijn om de energie weer stromend te krijgen, kom dan eens langs voor een consult waarin een combinatie gemaakt wordt van een opstelling en een energiereading. Je kunt me mailen voor een afspraak.

BIJZONDERE KINDEREN
Steeds meer mensen ervaren de spiritualiteit en de intuïtieve kwaliteiten van kinderen. In welke eigenschappen en karaktertrekken dit tot uiting komt, verschilt van kind tot kind. Deze kinderen zijn zich vaak sterk bewust van zichzelf en ook zeker van de wereld om hen heen. Een veel gehoorde vraag van ouders is: "waarom reageert mijn kind anders?". Het initiatief "Bijzondere Kinderen" organiseert informatiebijeenkomsten voor ouders, verzorgers en betrokkenen waar gesproken wordt over deze hooggevoelige nieuwetijds-kinderen. Op 18 maart en 5 juni 2008 vinden deze plaats in Het Bolwerk (de trainingsruimte van Coach-Inn).
O.l.v. Esther Visser wordt van 20.00-22.00 uur aandacht besteed aan voorbeelden en concrete situaties die de deelnemers inbrengen. Hiermee krijg je inzicht in de verschillende mogelijkheden, die er zijn om deze kinderen te ondersteunen. Je kunt zo samen met het kind onderzoeken welke aanpak het beste past. Het kind gaat hierdoor het anders zijn als kracht in plaats van last ervaren. Meer informatie en inschrijven kan via de website van Bijzondere Kinderen.

VERDIEPINGSDAGEN HEALING EN ENERGETISCH WAARNEMEN Voor diegene die de Reis-Inn-Jezelf, Avontuur-Inn-Jezelf, Effectief-Inn-Intuitieve-Waarneming of elders een basiscursus "Intuitieve Ontwikkeling" gevolgd hebben, bestaat er de mogelijkheid om gedurende drie dagen een verdiepingsslag te maken in het oefenen met healing en energie lezen. Daarnaast is er ruimte om eigen thema's uit te werken. De eerste twee dagen staan vast op 19 maart en 9 april. De derde dag vindt waarschijnlijk plaats op 20 mei of 4 juni. Heb je interesse, laat het me weten via de mail.

Z IN BEELD Vorig jaar heeft Coach-Inn een nieuwe huisstijl gekregen, waar ik nog steeds erg blij mee ben. Ontwerpster en goede vriendin Hester van Zijll de Jong maakte het ontwerp. Zij is dagelijks bezig om de karakters van mensen en datgene wat zij in de wereld willen zetten, te vertalen naar een passende beeld naar buiten toe. Zelf zegt ze hier het volgende over:
Grafisch ontwerpen is mijn vak. Ik maak zichtbaar wat een bedrijf wil uitstralen of vertellen, door middel van bijvoorbeeld een logo, huisstijl, website of brochure. Het is heel belangrijk dat ik hierbij goed afstem op het bedrijf/persoon. Ik volg in dit
creatieve proces, naast mijn ontwerpersoog, vooral ook mijn intuitie: ik voel wanneer ik de kern van de boodschap die ik moet overbrengen te pakken heb. Het eindproduct is pas succesvol als de opdrachtgever zichzelf herkent in wat ik gemaakt heb. Voorbeelden van mijn werk zijn te vinden op www.z-inbeeld.nl.

BOEKENTIPS VAN DE MAAND Er zijn veel boeken geschreven over karakterstructuren. Ik noem er in dit kader 3, die erg aanvullend op elkaar zijn en in combinatie per karakterstructuur een compleet beeld geven over de kansen, uitdagingen en dilemma's, de ontwikkelrichting en mogelijke therapeutische, energetische en systemische interventies. Het zijn de Maskermaker van Wibe Veenbaas (ISBN: 90 78395 01 x), Bronnen van Licht (ISBN: 9023008472) en Licht op de aura (ISBN: 902300731X) van Barbara Brennan.
Ben je meer van het internetlezen dan vind je veel informatie over dit onderwerp op karakterstructuren.punt.nl. Ik wil Willem, de eigenaar van deze site, bedanken dat ik de foto van de maskers in deze nieuwsbrief heb mogen gebruiken.

Deze nieuwsbrief is een uitgave van Coach-Inn. Voor meer info www.coach-inn.nl. Een weblog wordt bijgehouden op coach-inn.blogspot.com. Gun je deze informatie aan iemand anders: stuur deze mail door of zend mij het e-mailadres.