Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 20 november 2016
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Wie is de vijand van Cuba?
  2. Cartoon: militaire manoeuvres
  3. Cubaanse stem beslissend in Florida
  4. Fidel ontvangt Justin Trudeau niet
  5. Reisverslag Stichting Cuba Adelante
  6. Kerk in Cuba heeft gereformeerde theologie nodig
  7. Castro-vriend Willem van 't Wout ontvangt Gouden Mossel
  8. Wat is Cuba voor land?
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Wie is de vijand van Cuba?
Sinds woensdag verkeert Cuba in oorlogsstemming. Raúl Castro plande voor 18, 19 en 20 november militaire oefeningen en zaterdag en zondag  worden de zogeheten Dagen van de Nationale Defensie gehouden. De manoeuvres zijn bedoeld om ‘de troepen en de bevolking voor te bereiden om zich te weer te stellen tegen verschillende acties van de vijand.’ De bevolking van Havana is niet bepaald onder de indruk van het militair vertoon en klaagt over geldverspilling. De soldaten worden aangevoerd en rondgereden in bussen. Dat zijn niet de verouderde en gemankeerde bussen waarin de bevolking wordt rondgereden, maar in luxe voertuigen. Het militair vertoon vindt plaats in een stad die dagelijks bezocht wordt door duizenden toeristen uit de VS, 'het kwaadaardige en gevaarlijke Imperium.'

Koers
Het lijkt er sterk op dat de Cubaanse machthebbers niet precies weten welke koers ze moeten varen en hinken op twee gedachten: enerzijds economische vernieuwing en anderzijds ideologische behoudzucht. Vanwege dat laatste hebben de presentatoren van het Cubaans Televisiejournaal deze dagen een uniform van de volksmilities aangetrokken (zie foto). Eén ding ontbreekt dit keer: nergens wordt meer met naam en toenaam ‘het Noord-Amerikaanse imperialisme’ als de hoofdvijand genoemd. Maar wie is dan de vijand?
 
De redactie
 
2. Cartoon: militaire manoeuvres
 
'We hadden gedacht bij deze militaire oefeningen de Vijf Cubaaanse Helden op een tank te zetten, schreeuwend: 'Laat Trump maar komen'.
Raúl Castro: 'Wacht even.... En wat als Trump denkt dat hij wordt geroepen om te investeren?'


Deze cartoon van Garrincha sluit aan op de militaire oefening Bastion 2016 die op dit moment in Cuba plaatsvindt.
 
3. Cubaanse stem beslissend in Florida
Uit de analyses van de verkiezingsuitslagen voor een nieuwe Amerikaanse president, blijken de Cubanen in Florida een beslissende rol te hebben gespeeld. Het niet-partijgebonden Pew Research Center heeft dit inmiddels met harde cijfers aangetoond.

Donald Trump kreeg 54% van de stemmen en Hillary Clinton 41%. In oktober bezocht Donald Trump de Cubaanse ballingengemeenschap in Miami en sprak zich toen uit voor een hardere politieke opstelling tegenover Cuba. Wanneer deze koerswijziging van Trump niet had plaatsgevonden zou de kans groot zijn geweest dat hij in Florida was blijven steken bij 33 tot 37%. Hij zou dan de Cubaanse stemmen hebben verloren aan Clinton en dan was de overwinning aan zijn neus voorbij gegaan.

Link
* PEW Research Center, inclusief grafiek, 16 november 2016
 
4. Fidel ontvangt Justin Trudeau niet
Volgens de Toronto Star heeft de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro afgelopen week de Canadese eerste-minister Justin Trudeau niet willen ontvingen. De krant constateert dat deze behandeling door Fidel Castro in schril contrast staat met de ontvangst van Pierre Trudeau, de eerste NATO-president die precies 40 jaar geleden Cuba bezocht.

Een dag eerder had Fidel nog wel de Vietnamese leider Tran Dai Quang ontvangen. De autoriteiten hebben niet toegelicht waarom Fidel Justin Trudeau niet kon ontvangen, maar voor de aanwezige buitenlandse media was het een verrassing.
 
Drie zonen en Raúl wel
Drie zonen van Fidel Castro ontvingen de Canadese president wel. De zonen overhandigden Trudeau een album met foto’s van het bezoek dat zijn vader samen met zijn vrouw Margaret en hun zoontje Michel in 1976 aan het eiland brachten. De huidige Cubaanse president Raúl Castro organiseerde een intiem etentje voor Trudeau en zijn vrouw in Café del Oriente in Oud-Havana.
 
Uitzonderlijk
Ook dat is uitzonderlijk want meestal vindt het protocolaire diner bij dergelijke bezoeken plaats in het regeringspaleis aan het Plein van de Revolutie. Raúl sloot zijn tafelrede met woorden uit de tekst die vader Trudeau in 1976 had uitgesproken en eindigde met zijn woorden 40 jaar geleden: ‘Leve Cuba en het Cubaanse volk! Leve president Fidel Castro! Leve de vriendschap tussen Cuba en Canada.'

Bron 
 
5. Reisverslag Stichting Cuba Adelante
De stichting “Cuba Adelante” publiceert een verslag van haar reis van 11 oktober tot 26 oktober 2016 naar Cuba. Hierna volgt een deel van dit verslag.

11 oktober 2016 alles in koffers en dozen gepakt, klaar voor vertrek. Wat ging er mee. Vooral kleding, schoeisel, speelgoed, keukenhulpjes, telefoons voor onze contactpersonen en directrices van de weeshuizen, een moederbord, laptop, paraplu’s en medicijnen. Totaal 4 koffers en 1 doos, gewicht 100 kg., wetende dat we eigenlijk maar 30 kg. per persoon in mogen voeren in Cuba, dan nog een fiets verpakt in een doos. Een goede kennis bracht ons weg, alle bagage in de aanhanger en auto op weg naar Schiphol.
 
Douane Holguin
De vlucht verliep voorspoedig en om 18.30 plaatselijke tijd kwamen we op het vliegveld van Holguin aan. Onze contactpersonen, Yamaisy en Jorge, stonden ons samen met taxichauffeur Victor en zijn vrouw Guidelia op te wachten, met een heerlijk geurend Cubaans bosje bloemen. Ze hebben een tijdje moeten wachten want het duurde even voordat wij onze spullen door de douane hadden. We werden, na lang wachten, bij een douane beambte geroepen met de vraag wat er allemaal in die dozen en koffers zat. We hebben eerlijk gezegd wat we bij hadden en voor wie het bestemd was. Met geluk kregen we alles mee, maar we zijn er ons van bewust dat we toch voorzichtiger moeten zijn.
 
Ambassade
Een week voor ons vertrek waren we uitgenodigd door de Cubaanse ambassade voor een gesprek. We kregen een gesprek met zijn assistent en hadden hem gevraagd of hij iets kon regelen voor ons om meer goederen (kilogram) in te voeren. Hij zou kijken wat hij voor ons kon doen maar voor dit jaar zou dat niet meer lukken.
 
Weeshuizen
Toen we uit de aankomsthal kwamen, hebben we nog even met onze vrienden kunnen praten maar het was al gauw tijd om de bus in te stappen richting het hotel.
Daags erna kwam Victor ons ophalen om naar de casa particular (soort B&B) waar we een paar dagen verbleven en ook de goederen zouden verdelen voor de weeshuizen.
Met twee handige contactpersonen kwamen we er wel uit. Zij hebben het afgelopen jaar regelmatig de weeshuizen bezocht, dus wisten de leeftijden van de kinderen redelijk goed.
 
ICAP en Educatie
Die dag stond ook een gesprek met ICAP Holguin gepland. We gaan ook contact krijgen met ICAP Havanna welke hier de eindverantwoordelijke instantie is. Na een goed gesprek over het beter niet doen en wat wel toegestaan is zijn we er weer wat wijzer uit gekomen. De rest van de dag en avond hebben we besteed aan het sorteren van goederen. Dat was nog een hele klus.
Daags erna hadden we een gesprek met Educatie, weer een andere instantie voor de kinderen. Daar werd heel snel duidelijk dat we niet meer bagage belastingvrij konden invoeren. Heel erg jammer maar de regels laten dat niet toe. Dat moeten we respecteren. We moeten bij Educatie nog officieel op papier aangeven wat we doen voor de weeshuizen en omschrijven wat voor soort goederen we meenemen voor hen om problemen te voorkomen. Ook zorgen zij voor reisdocumenten om geen problemen bij de douane te krijgen.
 
 
6. Kerk in Cuba heeft gereformeerde theologie nodig
„Moeten we nu zo nodig in Cuba de gereformeerde theologie verbreiden? Was het niet beter op dat verarmde communistische eiland de levensomstandigheden te verbeteren?” Ds. A. C. Uitslag stelde deze vraag op de recente zendingsmiddag van de Spaanse Evangelische Zending (SEZ).
 
Zijn antwoord was duidelijk: „De SEZ wil niet alleen in de materiële nood, maar vooral ook in de geestelijke nood voorzien. Het gaat om het hart, de ziel en zaligheid van de Cubanen.”
 
Reis
Ds. Uitslag, predikant van de christelijke gereformeerde Eben-Haëzergemeente in Urk en voorzitter van de SEZ, deed verslag van zijn visitatiereis door Cuba die hij met enkele SEZ-medewerkers dit voorjaar maakte. Cuba is een land dat letterlijk –er is geen straatverlichting– en figuurlijk in donkerheid is gehuld. De Cubanen zijn zo diep teleurgesteld in het communistische regime, dat zij –murw geworden door de armoede– alle hoop op verbetering hebben opgegeven.
 
Tegenwicht
Ds. Uitslag: „Luther en Calvijn zijn weliswaar nooit in Cuba geweest, maar hun boodschap van de rechtvaardiging door het geloof zou juist daar te midden van die doffe armoede en uitzichtloosheid bevrijdend kunnen werken.” De Urker predikant vertelde dat de Rooms-Katholieke Kerk in het officieel atheïstische Cuba het sterkst vertegenwoordigd is. Sinds Cuba enige opening biedt voor kerken en godsdiensten, groeien de pinkstergemeenten. Het verspreiden van gereformeerde theologie is daarom een noodzakelijk tegenwicht tegen dit charismatische gedachtegoed.
De predikant wees op de grote waarde van twee bevriende gemeenten, die van Holguin en Baracao. Zij dienen voor de SEZ als steunpunten voor het verspreiden van Spaanstalige gereformeerde lectuur.
 
Los Pinos Nuevos
Ds. Uitslag verhaalde van het bezoek aan het seminarie Los Pinos Nuevos, waar onder anderen ds. B. Coster geregeld gastcolleges geeft. Hoewel de SEZ ook oog heeft voor de armoede en de noodzaak van armoedebestrijding inziet, wil de stichting toch vooral zorgen dat het gereformeerde gedachtegoed in Cuba wordt verspreid. De SEZ kan een brugfunctie vervullen door conferenties te organiseren zodat Cubanen niet alleen kennismaken met buitenlandse kerken en theologen, maar ook de band tussen verschillende Cubaanse kerken onderling wordt versterkt.
 
7. Castro-vriend Willem van 't Wout ontvangt Gouden Mossel
Samen met Feyenoord-spits Dirk Kuyt kreeg de Rotterdamse zakenman en miljonair Willem van 't Wout afgelopen week een trofee voor zijn prijzenkast: de Gouden Mossel. Dat is een door visrestaurant Kaat Mossel in het leven geroepen prijs voor Rotterdammers die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad.

Van 't Wout en Kuyt schaarden zich met deze prijs in het illustere rijtje namen van Richard Groenendijk, Ivo Opstelten, Gerard Cox en André van Duin.
 
Nikkel
Zakenman Willem van 't Wout is rijk geworden met de handel in nikkel op Cuba. "Ik ga nog elke dag op de zaak langs'', aldus de 85-jarige, die de leiding van zijn bedrijf al enige tijd heeft overgedragen aan zijn zoon. "Ik doe dat om mijn huwelijk goed te houden,'' zegt hij in het AD.
Hij raakte tijdens zijn actieve werkzame leven bevriend met dictator Fidel Castro. Z’n hele familie trouwens, die – als enige Nederlandse afvaardiging – werd uitgenodigd op de tachtigste verjaardag van Castro. Willems dochter Merel maakte mooie kostuums voor Fidel.
Van 't Wout en zijn zonen zijn actieve sponsors van Feijenoord en de activiteiten van Feijenoord in Cuba, in nauwe samenwerking met de Nederlandse ambassade in Havana.  

Lees meer over Van 't Wout
:
* Kuifje in Cuba
 
8. Wat is Cuba voor land?
Is Cuba een land vol armoe en onderdrukking of een prettige plek om te wonen? De fotografen Pieter Griffioen en Gabriel Dávalos waren er uitgebreid over aan het discussiëren, een paar dagen terug in een Amersfoorts café.
 
Beiden exposeren vanaf zondag 20 november in de Aegtenkapel en laten zo heel verschillende visies op het land zien.
 
Griffioen: gebogen niet gebroken
Griffioen toont de foto's die hij er maakte, eind jaren 90. "Traditionele, documentaire foto's, simpel ingelijst'', zegt hij zelf. "Ik ga naar een plek waar hopelijk iets gaat gebeuren en wacht dan op een mooi moment. Ik laat passanten nóóit voor mij poseren, maar ik vraag ze wel om toestemming.''
De foto's van Amersfoorter Griffioen (67) zijn gebundeld in een boek onder de naam Cuba, gebogen niet gebroken. Waarmee hij maar wil aangeven dat Cubanen moeten meebewegen, moeten 'buigen als bamboe', om te kunnen overleven. Maar het lukt hen in de meeste gevallen. Hij heeft daar respect voor en zijn foto's tonen dan ook trotse mensen. Hun omgeving lijkt echter vooral te bestaan uit zaken die ooit mooi moeten zijn geweest, heel lang geleden. Verroeste oldtimers en houten krotjes. De oude metalen gewichten waarmee mannen hun conditie op peil proberen te houden. De kale muren en deuren van een tehuis voor bejaarden die zijn achtergebleven, zonder familie om voor hen te zorgen. In zijn toelichting heeft hij het zowel over 'zon, zee en muziek' als 'armoede en verstikkende staatscontrole'.

Dávalos: sensueel
Het werk van Cubaan Dávalos (35) presenteert een heel ander soort Cuba. Hij laat mensen poseren, en dat zijn steeds dansers van een nationale balletgroep. De geportretteerde dansers nemen atletische poses aan of maken enorme sprongen; zo krijgen de foto's een jong, energiek aanzien. Het boek waarin Dávalos zijn werk verzamelde, heet Habana Sensual, ofwel: Sensueel Havana. "Dans is een universele taal'', laat hij weten. "Daarom kunnen deze foto's iedereen aanspreken.''
De foto's zijn van groot formaat en op houten panelen bevestigd. De overkomst van zowel de omvangrijke panelen als Dávalos zelf had wat voeten in de aarde, maar werd uiteindelijk mogelijk dankzij drie stichtingen: Stadsgalerij, Kunst in Amersfoort en Cuban Cultural Ventures.

Meer lef tonen
Dávalos ziet een geleidelijke maar ingrijpende 'renaissance' in het verschiet. Musici als Israel Rojas en Silvio Rodríguez zingen teksten waarin ze voorzichtig de repressieve overheid bekritiseren. In zijn eigen boek roept Dávalos de burger op meer lef te tonen en zich niet te laten ringeloren. Hij kán dat gewoon schrijven, zij het niet te schreeuwerig, en dat is voor hem een teken dat er andere tijden in aantocht zijn.

Nadere gegevens
Cuba 1996-2016 Cuba, van 20 november tot en met 4 december. Aegtenkapel, Het Zand 37, Amersfoort.
 
Bron
* Algemeen Dagblad

Link
* Tientallen foto's van Dávalos zijn te zien op zijn Instagram.
 
9. Culturele Agenda
* IDFA: t/m 27 november in Amsterdam met films over Cuba
Van 16 tot en met 27 november vindt op verschillende locaties in Amsterdam de 29ste editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats. Voor het thema Cuba verwijzen we naar Cuban Shorts, een verzamelprogramma van vier korte films over Cuba in transitie. U ziet Motriz, House for Sale, Connection en Great Muy Bien.
Data: * Maandag 21 november 13.15 uur Munt 9; * Donderdag 24 november 10.15 uur Tuschinski 3.
De film over het optreden van The Rolling Stones Olé Olé Olé! : A Trip Across Latin America (105 min.) is nog op de volgende data te zien: 
* Zondag 20 november 21.00 Melkweg; * Donderdag 24 november 11.00 uur Munt 9; * Zaterdag 25 november 22.30 uur Tuschinski.
 
* Fototentoonstelling Cuba Libre: tot 4 december in Knokke-Heist
Eddy Verloes uit Boutersem stelt opnieuw fotowerk tentoon. Na het succes van 'No time to Verloes' vorig jaar, deed hij nu inspiratie op in Cuba. Rode draad zijn de vogelkooien: zij staan symbool voor het land en zijn inwoners die zich al te lang opgesloten hebben gevoeld. De tentoonstelling loopt tot 4 december 2016 in kunstgalerij ExpoTempo, Zeedijk 670 in Knokke-Heist. De tentoonstelling is open in de weekends en op feestdagen van 11.00 tot 18.00 uur.
 
* Foto's Cuba uit dubbele invalshoek: van 20 november t/m 4 december in Amersfoort
De in Amersfoort opgegroeide fotograaf Pieter Griffioen (67) exposeert samen met zijn Cubaanse collega Gabriel Dávalos (35) in de St. Aegtenkapel (Het Zand 37) in Amersfoort. Te zien zijn foto's van Cuba, vanuit verschillende invalshoeken. Zo worden de contrasten en tegenstellingen goed duidelijk gemaakt. Griffioen presenteert zijn werk traditioneel, het werk van Dávalos is nieuw, modern en brutaal op houten platen geprikt.
Na de opening van de expositie op zondag 20 november (15.00 uur) gaan de fotografen met elkaar en het publiek in debat over hun werk en hun kijk op Cuba.
 
* Matinee met Cubaanse muziek: 27 november in Amersfoort.
Op zondag 27 november is er een matinee in De Observant in Amersfoort met Cubaanse muziek van Renason en Djangeldcuba. Aanvang: 17.00 uur.  
 
10. Het laatste nieuws
* Trudeau naar Cuba, 40 jaar na historisch bezoek van zijn vader
Deze week bezocht de Canadese premier Justin Trudeau Cuba. Het was 40 jaar geleden dat zijn vader Pierre Trudeau dit land bezocht, tot ergernis van de VS. Pierre Trudeau was de eerste president van een NATO-land dat Cuba bezocht. Hij werd in 1976 vergezeld door zijn vrouw Margaret en hun 4 maanden oude zoon Michel. De foto’s van Fidel Castro die de baby knuffelt gingen de gehele wereld rond. In de Ottawa Citizen van 18 december 2014 keek Margaret Trudeau terug op deze Cuba-reis toen ‘de dictator smolt voor haar jonge baby’. Lees verder
 
Toerisme uit VS met 80% gestegen
Ondanks het verbod op toerisme naar Cuba vanwege het Amerikaans embargo, bezochten 136.913 Amerikanen in de eerste helft van dit jaar Cuba. Dat betekent een stijging van 80% vergeleken met de eerste helft van 2015. Alleen Canada en de groep Cubanen die in het buitenland wonen, scoren hoger, aldus de gegevens van het Cubaans Bureau van de Statistiek / Oficina Nacional de Estadísticas (ONE).
Lees verder
 
* Aangekondigde deportaties Trump kunnen 35.000 Cubanen treffen
De komende Amerikaanse president Trump wil 3 miljoen immigranten naar hun landen van herkomst terugsturen. Het gaat om personen zonder geldige papieren, die in contact zijn geweest met justitie. Onder hen zouden 34.525 Cubanen zijn, die voor een deel beschuldigd worden van het plegen van misdrijven en delicten in de VS. Lees verder
 
* Cuba laat gevangenen vrij na oproep van paus
Cuba laat 787 gevangen vrij nadat paus Franciscus vanwege het Heilige Jaar de staatshoofden in de wereld had opgeroepen vergeving te betuigen aan gedetineerden. Mensen die vastzitten voor moord, verkrachting, kindermisbruik en drugshandel zijn uitgesloten van gratie. Lees verder 
   
Jehova Getuige: ‘Serieuze arbeider zoekt werk’
Na jarenlange discriminatie zijn de Getuigen van Jehova een arbeidsbeurs begonnen waarbij werkgevers gewezen worden op de ‘eerlijkheid en het fatsoen’ van hun mensen en op de bekwaamheden en ervaringen waarover hun broeders in het geloof beschikken voor de arbeidsmarkt. Getuigen van Jehova worden sinds de revolutie van 1959 in Cuba achtergesteld. Lees verder

Airbnb wint aan populariteit in Cuba
De populariteit van Airbnb in Cuba groeit; tot oktober 2016 werden 306 adressen geteld waar een kamer of appartement kunnen worden gehuurd. De prijzen variëren van 10 tot 1.293 euro per nacht. Airbnb vestigde zich in april vorig jaar in Cuba en in april van dit jaar werd de vergunning verlengd. Lees verder