BARNTEATERAKADEMIN
Nyhetsbrev nr 8 
December 2015
En på många vis laddad höst har törnat in i en vinter som inte vet om den vill vara vinter och nästa vecka är det jul. Här kommer årets sista nyhetsbrev.
 
Dags att sammanfatta året som gått. Vi gick in i året med en delvis ny styrgrupp; nya kamrater och ett par nya grupper representerade - roligt! Barnteaterakademins 2015 har sedan till dels inneburit planering och arbete med två kommande stora projekt: Kvalitetskursen och Interplay Europe. Men vi sjösatte också två grovmanusprojekt varav ett landade i ett färdigt manus. Offentliga arrangemang under året var: Självständiga agenter, blivande konsumenter med Ylva Ågren i maj, och Barnteaterakademin 10 år - en välmatad och välbesökt heldag i oktober, med föreläsningar, reading, tårta m.m.
 
På andra sidan nyår väntar ett år av intensiv verksamhet. Under våren-sommaren gäller kvalitetskursen och Interplay Europe (läs mer nedan). Till hösten har vi ytterligare idéer i pipe-line.
 
Kursen, Kvalitet i konstnärliga processer, ligger nu ute i sin helhet, med datum och presentation av föreläsare. Maxantal deltagare i kursen är 12 personer så det gäller att anmäla sig i tid. Läs mer nedan.
 
Barnteaterakademins offentliga arrangemang under våren är kopplade till kursen genom tre soppsamtal, infogade i kursplanen men samtidigt öppna för andra intresserade. Datum för dessa samtal är 14 mars, 18 april och 9 maj. Mer information följer men det går att redan nu läsa om samtalen i kursbeskrivningen.
 
I dagarna meddelades urvalet till BIBU 2016. Tre av de valda föreställningarna är producerade i Västsverige. Grattis Regionteater Väst och Teater Smuts. Vi ser fram emot dagarna 18-21 maj i Helsingborg med föreställningar, seminarier och branschmingel.
 
Cirka två tredjedelar av den scenkonst som barn i Göteborg ser är producerad av frigrupper. Forskare vid Göteborgs universitet har nu beviljats medel för att dokumentera det fria scenkonstlivet mellan åren 1970 och 2000. Det arbetet blir intressant att följa!
 
Med önskan om en god jul och en god avslutning av året,
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
Kvalitet i konstnärliga processer
 
En kurs som tar upp olika faser i den konstnärliga processen från ax till limpa, från idé till genomförande.
 
I kursen belyses kvalitetsbegreppet utifrån olika perspektiv: Vad är egentligen kvalitet? Hur mäts konstnärlighet och vilka parametrar vägs in i begreppet kvalitet? Går det att identifiera olika slags kvaliteter i skilda arbetssätt och formspråk? Vilka kvalitetsparametrar gäller för utövaren, forskaren eller teaterkritikern? 
 
Kursen vänder sig till dig med erfarenhet av scenkonstproduktion för barn och unga. Du är till exempel konstnärlig ledare, producent, skådespelare, regissör, dramaturg, maskör, kostymskapare eller scenograf - eller har annan mer eller mindre övergripande påverkan i de konstnärliga processerna. Vi ser gärna deltagare från såväl det fria professionella scenkonstlivet som från institutioner.
 
Kursledare: Anna Berg. Övriga medverkande: Rolf S Nielsen, Lars Melin, Anne Jonsson, Lillemor Harnell, Pia Huss, Niklas Hald med flera.
 
Kursen löper under våren 2016 i en serie av nio träffar som varierar mellan föreläsning, egenreflektion, gruppdiskussion och workshop.
Start: 27 februari. Slut: 15 maj 2016.
Sista anmälningsdag: 5 februari 2016.

 
...........................................................................................................
 
Interplay Europe 2016
Ljungskile, Sweden
 
Tillsammans med ASSITEJ Sweden står vi sommaren 2016 som stolta arrangörer av Interplay Europe - en biennalt återkommande festival för unga europeiska dramatiker. Det blir första gången den äger rum i ett nordisk land och också första gången som barn- och ungdomsteater blir övergripande tema.
 
Det drygt fyra dagar långa festivalen ska hysas i Ljungskile Folkhögskola och har stöttning från Västra Götalandsregionen, Statens kulturråd och Kulturkontakt Nord.
 
Under våren får vi tillfälle att berätta mer om vårt Interplay; vi planerar också en offentlig presentation av projektet till hösten 2016.
 
...........................................................................................................
 
2015 år grovmanus:
Kaniners tystnad & död / Intelligenta vänliga & tysta husdjur / Råger-Akilles och hennes vänner
av Anna Nygren

Om Marta som har en bror som heter Elias som har slutat prata för han är så himla skadad, och en kärleks-bästis som heter Lindi och som vill befria alla djurförsökskaniner, och en hat-kompis som heter Linnea och som försöker ta Lindi från Marta.
Ett svartsjukedrama och ett försök att leva i en värld som är helt fucked-up. En pjäs om kaniner och kärlek.
Antal roller: 4 (3 k, 1 m)   Målgrupp: Mellanstadiet
 
Intresserad teater kan nu sluta avtal med Anna Nygren och beställa den färdiga pjäsen. Pjäshonoraret är då förhandssubventionerat med en tredjedel, av Barnteaterakademin. För att detta ska gälla måste beställningen göras senast 9 maj 2016.
Kontakt sker genom Barnteaterakademin: info@barnteaterakademin.se, 073-4347275, eller direkt med Anna Nygren: anna.maria.nygren@gmail.com

..................................................................................................................................
 
Barnteaterakademins publikationer Samtal om devisingMakt och maktlöshet och Kultur - nytta eller mening) finns att hämta på följande teatrar:
 
Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Konserthuset (se info nedan), Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar, Teater Sesam och Teater Uno.
 
Det finns ingen garanti för att det alltid finns exemplar av samtliga publikationer på alla uthämtningsställen. Så för säkerhets skull: maila eller ring i förväg till respektive teater!
 
På Konserthuset sker avhämtning efter kontakt med Mats Kjelbye: mats@gso.se
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin arbetar med att stimulera produktionen av nyskriven dramatik för barn och unga, för att utveckla barn- och ungdomsteatern samt för att öka utbudet och kvalitén på barn- och ungdomsdramatiken. Genom att beställa manus av nya och spännande dramatiker vill Barnteaterakademin ge dem möjlighet att utforska och pröva nya idéer.

Barnteaterakademin verkar också för att vitalisera och stimulera debatt och diskussioner som fokuserar på barn- och ungdomsteatern som konstform samt för att utveckla lokala samarbeten mellan institutioner, fria grupper och representanter inom skola och kultur. Angereds Teater är sedan 2008 huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp bestående av representanter från barn- och ungdomsteatrar i Göteborg och Västra Götalandsregionen. Barnteaterakademin verkar på uppdrag av Göteborgs Stads kulturnämnd med stöd från Västra Götalandsregionen.
 
 
Tips & notiser!
 
 
 
Urvalet till BIBU klart!
16 svenska föreställningar och tre internationella kommer utgöra ryggraden i programmet till BIBU 2016. Juryn har i sitt arbete med det svenska urvalet identifierat temana granskning och agilitet. I den internationella avdelningen bjuds det på fransk, brittisk och moçambiqisk scenkonst.
 
Göteborg spelar roll - fria gruppers scenkonst i Göteborg 1970-2000
Vilka fria grupper fanns det, vad spelade de, vilka scener spelade de på, vilka målgrupper vände de sig till? Vad är det för speciella förutsättningar i staden Göteborg och hur har det påverkat scenkonsten? Huvudsökande för forskningsprojektet är Yael Feiler, lektor i teaterstudier. 
 
Göteborg 2021: Fokusår kultur
Under 2016 ska arbetet inför Göteborgs 400-årsjubileum fokusera på kultur.
 
 
Barnteaterakademins nyhetsbrev presenterar information om aktuella händelser och arrangemang inom barnkulturområdet. 
Anmäl dig till nyhetsbrevet genom att maila
info@barnteaterakademin.se.
 
Kontakta
Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare
0734-347275
info@barnteaterakademin.se

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida:
www.barnteaterakademin.se

BARNTEATERAKADEMIN  I   www.barnteaterakademin.se