Dag van de Verpleging
12 mei 2015

 
Op 12 mei is het de Dag van de Verpleging. Sinds enkele jaren noemen we het in Nederland ook wel de ‘Dag van de Zorg’. Wereldwijd is er op deze dag aandacht voor de bijdrage van verpleegkundigen en verzorgenden aan de gezondheidszorg.
 
De Dag van de Verpleging valt samen met de verjaardag van Florence Nightingale (1820). Tijdens de Krimoorlog bood zij als 34-jarige verpleegster haar diensten aan om gewonde Britse soldaten te verzorgen. Hierdoor kreeg ze de bijnaam ‘the lady with the lamp’. Haar werk was niet onverdienstelijk en met geduld en tact wist zij orde in het legerhospitaal te scheppen en daarmee de verzorging van de gewonden aanzienlijk te verbeteren.
 
Dit viel echter niet goed in haar aristocratische familie die plannen voor succes met haar hadden in betere kringen. Florence had zich echter een doel gesteld in het leven: het verplegen van zieken en gewonden. In 1856 richtte ze in Engeland een verpleegstersschool op in het St. Thomashospital in London, hetgeen destijds de eerste opleiding op dit gebied was. Door haar baanbrekende werk op dit terrein werd later in de toenmalige Kolonie Brits-Indië (nu India) een Departement Gezondheid opgezet. Hiermee heeft Florence zich onsterfelijk gemaakt en wordt gezien als pionier en grondlegger van de moderne verpleging.
 
Het is wonderlijk te noemen dat zij ruim honderd jaar na haar dood (13 augustus 1910) een belangrijke bron van inspiratie is voor velen werkzaam in de huidige moderne verpleging en verzorging. Hoewel de uitvoering van het beroep tegenwoordig, met de voorhanden zijnde middelen en technieken in high tech ziekenhuizen, vrijwel niet meer te vergelijken is met de tijden van weleer, zijn er nog duidelijke overeenkomsten te herkennen.
 
Florence zette zich in voor betere hygiëne en verzorging van gewonde soldaten, hetgeen in de huidige verpleging tot uiting komt in protocollen voor steriel werken of (hoe vanzelfsprekend ook) aandacht voor handhygiëne. Naast aandacht voor verpleging heeft Florence mede een basis gelegd voor (verplegings)wetenschappelijk onderzoek. Ze verzamelde een grote hoeveelheid gegevens over hygiëne, ziekte en sterfte en zette dit om in grafieken. Heden ten dage is het systematisch werken en het verzamelen van gegevens in de zorg alsmede aandacht voor nursing science niet meer weg te denken.
 
 
Al met al kunnen we nog steeds leren van de geschiedenis van de verpleging. Het vak is nooit ‘afgerond’ en pionieren is nog steeds aan de orde van de dag. We leveren allemaal op eigen wijze een bijdrage aan de zorgverlening voor hulpbehoevende anderen. Het verplegen van zieken en gewonden vormt daarmee nog steeds een belangrijke drijfveer voor het uitvoeren en onderzoeken van dit mooie vak.
 
Vandaag is het de Dag van de Verpleging en worden alle verplegenden en verzorgenden, in de breedste zin van het woord, in het zonnetje gezet. En zo hoort het! Het bestuur van de NVHVV is trots op uw inzet en wenst u allen een fijne en feestelijke dag toe!
 
Bestuur NVHVV
 
NEDERLANDSE VERENIGING VOOR HART EN VAATVERPLEEGKUNDIGEN WWW.NVHVV.NL