Nieuwsbrief nr. 119
 
Juni 2020
 
Beste ,
 
Vandaag staat Heermoes centraal in dit themanummer. Maar eerst even dit. 
Nu de Covid-beperkingen worden versoepeld merk je ogenblikkelijk de verschuiving. De drukte neemt toe en dat is voor velen even slikken. Sommigen zijn nog voorzichtig, anderen kan het niet snel genoeg gaan. 'Klaar met die onzin'. Zo is er ook een tweedeling in opinie over het optreden van Femke Halsema bij de grote demonstratie met zovéél mensen dat het wel pré-Corona leek. De kans dat Covid-19 met een tweede golf opnieuw ons op de vingers tikt is groot. Wat we er van moeten, kunnen, willen leren is voor iedereen anders.

 
 
Vraag je eens af:
–    Wat kom jij op aarde doen?
–    Wat is jouw missie, waar word jij enthousiast van?
–    Hoe zorg jij dat je je eigen leven leiding geeft?
–    Wat betekent rust voor jou? 
–    Hoe wil je via voeding je gezondheid ondersteunen?     
–    Hoe weet je of je gevoel een betrouwbaar
      waarnemingsinstrument is?
–    Hoe denk je over het spirituele, over het niet zintuigelijk-fysiek waarneembare?
–    Hoe staat het eigenlijk met jouw “gezond verstand”?
 
Met dank aan Michiel Rietveld.
 
Voeding
 
Ik zeg niet dat we gezellig met zijn allen aan de gefrituurde heermoesstengels moeten gaan zitten knabbelen want van heermoes is niet zo heel veel lekkers te maken. Maar nuttig is hij wel. Daarover lees je verderop meer.
 
 
Maar vraag jij je bij wat je in je mond steekt af of het vulling is of voeding? En hoe vaak is het antwoord 'voeding'?
Voeding die geproduceerd wordt vanuit een puur fysieke productiefilosofie is meer vulling dan voeding. Het ligt aan de consument, aan jou dus, wat je ondersteunt. Een product kopen is een productieproces ondersteunen. Kies jij bewust? Doe er wat mee. Ik vind dat Annette ter Heijden daar wel goede info over heeft.

 
 
Column Heermoes
 door Ilse Meelberghs
 

Even voorstellen, dat had je nog tegoed. Ik ben Ilse Meelberghs, 50 jaar, onderneemster bij Momenten van Impact en bezig mijn kijk op eten en tuinieren te stretchen. Stretchen in de richting van vegan eten en wildpluk-tuinieren. Deze maand is de uitdaging Heermoes. Ken jij Heermoes en wat kun je er mee. Je zou het kunnen eten?
Of ik Heermoes gegeten heb?
 
Nou nee, gegeten niet. Ik trek al jaren -met een gevoel van totale zinloosheid- die kattenstaarten uit. Nu heb ik voor het eerst onderzocht of ik het kon en wou eten. Dan had ik namelijk meteen voor de hele zomer eten gehad. Zoveel groeit er in mijn tuin.  
Dat eten blijkt me net iets teveel avontuur. Er zijn soorten Heermoes die eetbaar zijn en andere niet. Het verschil is me niet duidelijk genoeg. Bovendien zijn de meeste eters ervan niet zo aanstekelijk enthousiast dat het de moeite waard lijkt.
 
Weg ermee dan, de vijand genadeloos verslaan?
 
 
Nou die vijandigheid heeft me al die jaren niet veel opgeleverd. Dus probeer ik het een keer op z’n permacultuurs. Meebewegen en wat komt die plant me vertellen. Heermoes blijkt te groeien op mineraalarme bodem. Het zijn harde werkers die, als het nodig is, tot 6 meter diep groeien om de mineralen naar boven te halen en zo de kwaliteit van de bodem verbeteren. Beetje zonde als ik na al die moeite de plant weer afvoer en het hele spel opnieuw moet beginnen.
 
Enfin. Ik pluk ze nu af en leg ze ter plekke op de grond neer. In plaats van de vijand te bestrijden ben ik nu met dezelfde handeling de grond aan het bemesten. dat is een hele andere energie.
 
Weet ik dat ik er ook gier mee kan maken?
 
 
Ja, dat heb ik ook gedaan. Eigenlijk bloedsimpel. Pluk het spul, zet het een tijdje in een emmer water. Je weet dat het klaar is als het stinkt zoals de gier op de velden. Die waar Oreo, mijn bordercollie, zo graag in rolt. Die geur ken ik dus tamelijk goed.
 
Vervolgens begint het moeilijkste stuk. Waar ga ik die goeie mineralen nou leeggieten. Ik heb besloten dat de aardbeien- en courgetteplanten de gelukkigen worden. Eet ik het straks toch nog indirect op *grijns*
 
 
Recept voor gier
 
Zelf gier maken is handig omdat je zo je onkruid gebruikt om een middel te maken waarmee je het immuunsysteem van je planten versterkt. Gier verbetert de grond, het verdrijft schadelijke insecten, het geeft voedingsstoffen aan de aarde en verbetert de structuur daarvan. 
 
 
Wat heb je nodig:
heermoes
brandnetels
water
snoeischaar
emmer
en een stok om te roeren.
 
Vul een emmer met zoveel heermoes en brandnetels als je kunt vinden. Je kunt er ook andere kruiden (paardenbloem, weegbree, smeerwortel -planten met veel voedingsstoffen-) aan toevoegen om het volume van 1 emmer te vullen. Knip het een beetje kleiner en vul de emmer daarna aan met water.
Roer er af en toe in om er zuurstof in te roeren (dit kan 1x per dag). Roer gedurende een week. Het water in de emmer zal nu gaan stinken. Je kunt het eventueel afdekken met iets. Na een week is je gier klaar. Giet hem door een zeef over in een andere emmer.
 
Toepassing: Vermeng de gier 1 op 10 (1 liter gier op 10 liter water, of 100 ml op 1 liter als je niet zulke grote hoeveelheden nodig hebt). 
 
Geneeskrachtige planten
 
In deze nieuwsbrief neem ik je mee naar het rijk der geneeskrachtige planten. Dit keer aandacht voor de Heermoes. 
 
 
Heermoes -  Equisetum arvense

Paardenstaartenfamilie (Equisetaceae)

Bij het bestuderen van Paardenstaarten valt men van de ene verbazing in de andere. Net als de Varens en de Wolfsklauwen behoren zij tot de onderafdeling van de Vaatcryptogamen; deze bezitten wel echte wortels maar geen bloemen en dus ook geen zaden.
 
De voortplanting geschiedt door middel van sporen, gevormd in de sporangiën die aan de onderzijde van kleine, in een eindelingse aar gerangschikte, schildvormige schubben staan ingeplant. De sporen zelf zijn door de natuur bedeeld met een bijzonder veermechaniek: hun omhulsel splijt tot 4 elastische banden open, die onder invloed van verschillen in luchtvochtigheid van vorm veranderen en de sporen met sprongetjes van hun plaats bewegen.
 
Elke plant vormt twee verschillende, elkaar opvolgende stengeltypen. Het eerste type is rossig en kort, bevat geen chloropyl, komt in het vroege voorjaar boven de grond en draagt aan de top een sporenaar. Wanneer deze stengel zijn functie heeft vervuld, verwelkt hij en wordt vervangen door een gegroefde, sterk vertakte, veel hogere groene stengel, die in leden is gedeeld. Dit is de steriele stengel, de enige die voor medicinaal gebruik kan dienen.
 
 
Werkzame bestanddelen:
kiezelzuur, flavanoïdglycosiden, looistof, organische zuren, bitterstof saponinen.

Eigenschappen:
bloedstelpend, mineralen-aanvullend, samentrekkend, urinedrijvend, wondhelend.
 
Aften, blaasontsteking, gebit, menstruatie, neusbloeding, blaas-, galstenen, ontkalking. 
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.