Kære
Jeg har i sidste uge sendt dig et infobrev, bl.a. med en 60 års fødselsdags invitation. Men mange har skrevet, at de ikke kunne åbne invitationen. Jeg medsender den derfor som vedhæftet PDF dokument i dette nyhedsbrev om Kina.
I Hong kong opstillede jeg i 1997 sammen med den kinesiske demokrati bevægelse et 8 meter højt monument til minde om massakren på den himmelske fredsplads i Beijing i 1989. Dette monument er et skulpturelt opråb om forholdene i Kina og er det eneste mindesmærke omkring massakren på kinesisk grund.
I anledning af 25 års dagen for massakren sender jeg hermed denne appel ud og håber, at du vil sende den videre til dine kinesiske bekendte og andre, der kunne have glæde af at huske på denne skelsættende begivenhed.
Skulptur opstillingen i Hongkong har kostet mig en permanent udvisning af Kina og 2 udvisninger af Hongkong. Jeg mener, at det er vigtigt at kunstnere, kulturfolk og andre forsvarer menneskerettighederne, og at vi bruger vores ytringsfrihed til at fortælle historien om massakren. Jeg håber på, du vil hjælpe.
Kærlig hilsen Jens Galschiøt
The Chinese sight for ”The old cannot kill the young forever” chiseled into the socket on the memorial.
Pressemeddelelse, 1. juni 2014
Opråb til: pressen, kunstnere, kultur- og kunst institutioner, arbejdspladser, biblioteker, universiteter og andre. (Engelsk version)
Giv de kinesiske studenter deres historie tilbage!
Hjælp med at markere 25årsdagen for massakren på Den Himmelske Freds Plads. I 1989 besatte de kinesiske studenter i månedsvis pladsen i Beijing og forsøgte at få Kinas ledelse til at indføre mere demokrati og bekæmpe korruptionen. Men den 4. juni 1989 satte styret militæret ind imod de ubevæbnede studenter.
Mange af de unge dissidenter blev fængslet. Nogle hensygner stadig i kinesiske fængsler, men de er ikke længere unge. Kina udøver stadig en massiv censur omkring massakren, og det er umuligt for almindelige kinesere at opdrive ucensurerede oplysninger om begivenheden. F.eks. har Kina i forbindelse med 25 års dagen arresteret mange for at forebygge uroligheder.
Kina fortsætter overgrebene. De fortsætter fængslingen af Nobelpristageren Liu Xiaobo, og hans kone er sat i husarrest. Kunstneren Ai Weiwei kan ikke forlade Kina og bliver konstant udsat for chikanerier. Men disse prominente kunstnere er kun toppen af isbjerge. Der er tusindvis af kunstnere, miljøaktivister og andre, som hensygner i fængsler uden offentlighedens opmærksomhed - personer, som intet har gjort andet end at forsvare de mest basale menneskerettigheder.
Der findes i dag tusinder af kinesiske studenter på vestens læreanstalter og arbejdspladser, og de fleste af dem kender ikke deres egen historie på grund af den kinesiske censur. Det kan du være med til at råde bod på:
-
Derfor opfordrer vi alle demokratisk sindede arbejdskollegaer, skoler og lærere til at downloade og ud printe eller brænde en CD eller USB med disse dokumenter og stille dem på deres biblioteker eller give dem til de kinesiske studenter som en gave på årsdagen for Tiananmen-massakren den 4. juni.
-
Vi vil opfordre alle til at støtte initiativet og videresende denne opfordring pr. mail til andre læreanstalter, hvor der er kinesiske studenter eller andre, der kunne interessere sig for at bevare eller lære historien om Tiananmen-massakren at kende.
På den måde kan vi være med til at holde mindet om studenterne i live og måske inspirere en ny generation af kinesere til at tænke på at demokrati og ytringsfrihed også er en mulighed i Kina.
Denne opfordring er et samarbejde imellem demokratibevægelsen i Hongkong og den danske billedhugger Jens Galschiøt, der i 1997 opstillede en 8 meter høj Skamstøtteskulptur i Hongkong til minde om Tiananmen-massakren (Den Himmelske Freds plads). Hongkong er det eneste sted på kinesisk grund, hvor man kan mindes ofrene.
|
Hong Kong i dag
Det ser ud til, at Kinas knægtelse af ytringsfriheden har bidt sig fast også i Hongkong. Jens Galschiøt er blot én blandt flere kritikere, som er blevet nægtet indrejse til Hongkong.
Byen bliver dermed berøvet den mulighed for kulturudveksling, som anses for en selvfølge i ethvert åbent og demokratisk samfund. Udvisningerne er en klar overtrædelse af princippet om ’Et land – to systemer’ som blev lovet, da Hongkong i 1997 blev genforenet med Kina.
I 2013 lykkedes det Galschiøt at komme ind I Hongkong for at reparere Tiananmen monumentet ”The Pillar of Shame”.
Netop i disse år står Hongkong foran at realisere aftalerne fra 1997 omkring udviklingen af et reelt demokrati i byen. Resultater af disse forhandlinger er afgørende for Hongkongs fremtid.
Netop et velfungerende demokrati på kinesisk grund - også selv om det er i Hongkong – er et vigtigt symbol for den milliard kinesere, der bor i fastlands Kina.
Nyttige links:
Demokratibevægelsen i Hongkong:
Tel. +45 6618 4058, Banevænget 22, DK-5270 Odense N
|
|
|
This mail has been sent from the sculptor Jens Galschiøt's workshhop.
Contact to the workshop:
Galleri Galschiøt
Banevænget 22
5270 Odense N
Tlf : (+45) 6618 4058
Fax:(+45) 6618 4158
******************************************
******************************************
Subscrition and unsubscription of informations from Jens Galschiøt
If you want to be unsubscribed from this infolist, then click here: Unsubscribe
If you want to update your name, e-mail etc. on this list, click here: Change Profile
|
|