Quote
 Week 26
Jaar 2012
  ___________________________________________________________________________
 
Een groot generaal is hij die slaagt en niet
hij die had moeten slagen.

Wat maakt een formele leidinggevende tot leider? Met andere woorden: hoe bouwt een leider zijn recht tot spreken op. Marc Buelens en Katleen De Stobbeleir van de Vlerick Leuven Gent Management School schetsen in hun boek ‘Grootmeester in Leiderschap’ dit proces.
 
Gebaseerd op de meest recente studies komen ze tot het besluit dat leiders dit fundamenteel doen op drie manieren: door het winnen van vertrouwen, door het tonen dat ze competent zijn en door het behalen van successen.
 
Blijkbaar is ‘het behalen van successen’ ook het doorslaggevend element dat de laatste twijfel bij medewerkers wegneemt om een formele leidinggevende ook als leider te erkennen. Zeker wanneer de medewerkers het gevoel hebben dat het collectieve successen zijn waaraan zij hebben kunnen bijdragen en hiervoor ook de erkenning krijgen.
 
David DiSalvo heeft in organisaties onderzoek verricht naar de gemeenschappelijke gedeelde kenmerken van gedreven, prestatiegerichte mensen die aanvaard en gerespecteerd worden als leidinggevende en als medewerker. Misschien kom je jezelf wel tegen wanneer je de resultaten van zijn onderzoek naleest in het artikel ‘The Five Hallmarks of Highly Respected Achievers’.
 
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.