Nieuwsbrief 1 april 2014
 
Bijscholingsprogramma  
 
 Het BivT is opgericht door therapeuten voor therapeuten en is het onafhankelijke instituut voor praktijkprofessionalisering. De vergaarde kennis kan direct gepraktiseerd worden zodat je als therapeut je cliënten nog beter van dienst kan zijn. Vanzelfsprekend zijn alle bijscholingen geaccrediteerd voor studiepunten. 

 
  

Overdracht-Tegenoverdracht
 
Start: donderdag 17 april 2014
Locatie: Den Bosch
Aantal dagen: 1
Docent: Anita de Nennie
 
Overdracht is vaak het meest onderschatte verschijnsel in therapie. Het is één van de meest voorkomende oorzaken van haperingen in het therapie/coaching traject. Overdracht treedt vaak op. De vraag is niet óf de therapeut/coach in overdracht gaat, maar hoe en waaraan hij zijn overdracht herkent en hoe hij er vervolgens mee omgaat. Overdracht is herkenbaar aan een aantal signalen: het gesprek loopt vast, er ontstaat onenigheid, de therapeut/coach heeft het gevoel dat de cliënt de baas is in het gesprek, de therapeut/coach heeft het gevoel dat hij de cliënt moet overreden, enz. Een therapeut/coach is meestal onbewust in overdracht. De patronen zijn vroeger in zijn historie óók onbewust ingezet door hemzelf, meestal om goede emotionele ‘bestaansredenen’.
 
Doel
Tijdens deze dag zal het thema overdracht/tegenoverdracht centraal staan. Dus, het vermogen om de tegenoverdracht bij jezelf als therapeut te herkennen, de onvermijdelijkheid, noodzakelijkheid en (mits herkend) de geneeskrachtige uitwerking ervan te kunnen begrijpen die zowel bij cliënt als therapeut leidt tot groter zelfinzicht.
 
Programma
  • Kennismaking vol vooroordelen en projecties naar elkaar
  • Stukje theoretische achtergrond met o.a. aandacht voor vragen als: wat is overdracht precies; wat is het verschil met projectie; wat is positieve overdracht en kunnen overdrachtsverschijnselen bestreden worden?
  • Praktijkdeel: wat doen mijn cliënten met mij en wat doe ik met mezelf?
Voor meer informatie over Overdracht-Tegenoverdracht kunt u terecht op onze website.
 
 
 
Slaap en Slapeloosheid
 
Start: vrijdag 9 mei 2014
Locatie: Zwolle
Aantal dagen: 1
Docent: Maike van Aartsen
 
Slaapproblemen kunnen ernstige negatieve invloed hebben op het emotioneel en sociaal welbevinden van cliënten. Een verstoring van de kwaliteit en/of kwantiteit van de slaap kan psychische klachten in stand houden, laten toenemen of laten recidiveren. Door de aandacht primair te richten op het verbeteren van het slaapritme en de kwaliteit van slaap, kunnen in vele gevallen overige psychische klachten (bijvoorbeeld depressie, angst of psychosomatiek) spontaan verdwijnen door vergroting van het zelfhelend vermogen. Een adequate herkenning en behandeling van slapeloosheid verdient dan ook een gerichte aanpak en kan daarmee een wezenlijk onderdeel worden van de therapeutische behandeling naar keuze.
 
Doel:
U verwerft kennis over slaap, de slaapfasen, de functie van slaap, de biologische klok en slaap-waak-ritmen. U leert een treffende diagnose stellen gericht op slaapproblemen. U krijgt inzicht in de verschillende niet-medicamenteuze behandelvormen die evidence-based wetenschappelijk onderzoek indiceert.
 
Programma o.a.:
  • Diagnostiek van slaapstoornissen/problemen
  • Psycho-educatie o.a. slaapverstorende factoren en slaaphygiëne-tips
  • Verslavingsmodel m.b.t. benzodiazepines en afbouw van slaapmedicatie
  • Het opstellen van een behandelplan
Na deze dag is het nu ook mogelijk om de Slaap en Slapeloosheid Praktijkdag te volgen!
 
Voor meer informatie over Slaap en Slapeloosheid kijkt u op onze website.
 
 
 
 
Ook kun je je nog inschrijven voor
 
Zaterdag 10 mei 2014: Pesten en therapeutische mogelijkheden (Den Haag)
Pesten is veel in het nieuws geweest de laatste tijd; het gebeurt helaas nog elke dag.
Pesten leidt vaak tot trauma's, verziekt de sfeer in de groep en heeft een enorme impact binnen het gezin van de gepeste persoon. Pesten aanpakken is dus belangrijk voor alle betrokkenen! Tijdens deze tweedaagse training maakt u kennis met de theorie omtrent pesten en leert u de groepsprocessen herkennen. Ook leert u pesttrauma’s te behandelen en krijgt u interventietechnieken aangereikt om het zelfbeeld, zelfvertrouwen en de weerbaarheid van uw cliënt te vergroten. Ook wordt aandacht besteed aan de verschillen tussen het werken met kinderen, pubers en volwassenen.
 
Zaterdag 12 april 2014: Neo-Klassieke hypnotherapie (Den Bosch)
De Neo-klassieke hypnotherapie richt zich vooral op het toepassen van hypnose-technieken op meervoudige persoonlijkheden in de persoon (de Ego-State). Wanneer de cliënt in trance is kan de therapeut rechtstreeks met deze persoonlijkheid spreken. Ze vertellen vaak wanneer ze ontstonden, waarom en wat ze proberen te bewerkstelligen. Het is de ervaring van Edelstien dat Ego states het vrijwel altijd goed menen met de totale persoonlijkheid, maar dat hun methoden nogal eens te wensen overlaten. Na de theoretische inleiding, de voorbeeld demo's ligt het accent op zelfwerkzaamheid en zelfervaring, zodat men vertrouwd wordt met de interventies. Ook komt de exploratietechniek ”Le Cron” (de ideomotorische vingersignalen) uitgebreid aan bod.
 
 
 
 
Nu ook in ons programma
 
 
Verliesbegeleiding  - donderdag 15 mei 2014 te Beverwijk

Body Drum Release  (ATMA) - woensdag 14 mei 2014 te Amersfoort
 
Medische en Psychosociale basiskennis CPION (deel 2) - zaterdag 17 mei 2014 te Bussum
 
Psychosociale basiskennis CPION  - vrijdag 14 juni 2014 te Zwolle
 
Opleiding tot Integratieve Psychotherapie ECP - start zaterdag 20 september 2014 te Beverwijk

 
 
BivT hoofdlocatie:
Koningstraat 75a (achter)  1941 BB  Beverwijk
secretariaat: 0251-222210 maandag t/m vrijdag 10.00 tot 17.00 uur.
  
Het BivT heeft het @ bestand met de grootste zorg samengesteld. Gegevens worden nooit voor enig ander doeleinden aan derden overgedragen. Stelt u echter geen prijs op nieuws of andere berichtgeving van het Bijscholing instituut voor Therapeuten, dan kunt u zich uitschrijven via de link onderaan deze mail of op www.bivt.nl.