Nieuwsbrief nr. 136
 
Januari 2022
 
 
Dag ,

Op het moment dat ik deze nieuwsbrief schrijf verplaats ik me naar hoe het zou zijn als het al januari was. Ik kijk nog tegen de kerstboom aan en Oud en Nieuw is vanavond. Hier en daar gaat een rotje af, ganzen gakken rond. Het is half zeven 's avonds en veertien graden.


Toch knal ik er een lekkere frisse schermbloemige in, een berenklauw. Om precies te zijn de grote, een uitheemse jongen. Gefotografeerd in 2006 in Ruigoord, waar ik toen vlakbij woonde. Tezamen met muziek van Janis Joplin een heerlijke combi om je vrij te wanen. Een heel verschil met de wereld waarin we momenteel leven. Hopelijk is dat van niet al te lange duur. 

De allerbeste wensen voor 2022 met respect voor de natuur, de dieren en elkaar.
 
Boeken

Ken je de boekenreeks 'de .... bijbel'? Er is een stamppotbijbel, een stoofbijbel, een vegabijbel, een bakbijbel, ovenbijbel, taartbijbel en ik heb er vast nog een overgeslagen. We deden ze cadeau met kerst. Lekkere dikke pillen met een hoop informatie. Zelf koos ik de vegabijbel omdat vlees eten me niet meer ligt. Altijd maar dat gesol met dieren, zo weinig respectvol. Maar ja, ze zeggen ook dat als je wel kaas en boter eet je dan ook af en toe een dier moet eten. Of je wordt veganist. Ik ben heel benieuwd hoe jij daar tegenaan kijkt, laat hier je reactie achter. Ik ben er nog niet uit. Misschien het boek 'waarom we geen hondenmelk drinken' eens lezen.
 
 
Alvast een inkijkje in het boek. Klik hier voor een fragment. Te bestellen bij Athaneum boekhandel.
 
 
Seitan, de veelzijdige krachtpatser

Sinds kort ben ik aan het variëren met seitan. Dan heeft vele mogelijkheden. Niet geschikt voor mensen met een glutenallergie want het wordt gemaakt door tarwe te wassen. Wat daarvan overblijft is een lange sliert kauwgomachtig materiaal, de seitan. Heel leuk om te zien hoe het gemaakt wordt, ik heb dat opgezocht op youtube.
 
Seitan heeft een stevige structuur, een sappige bite en is te koop in glazen potten in vocht. Seitan neemt de smaak van het gerecht aan waarin je het gebruikt. Ik vind het heel geschikt voor stoofschotels, hachee, boeuff, goulash. 
In China en Japan wordt het al 1000 jaar gebruikt. Seitan betekent dan ook 'gemaakt van eiwitten'. Seitan is een rijke bron aan alfa-liponzuur, een antioxidant. Het kan je stofwisseling verbeteren en helpt bij omzetten van glucose in energie. Vooral goed voor sporters en diabetici.

 

Scharrelkoe in Isabellagriend (paar hectare groot gebied)
 
 
Dat voelt toch veel beter dan het vlees van een dier, opgesloten, niet in staat te bewegen, wachtend, afziend, lijdend. Dat wil je toch niet op je geweten hebben. Een moment van plezier op je bord afgezet tegen het maandenlang lijden van 1 dier. Als je vlees koopt, koop het dan zo humaan mogelijk. Dank je wel.
En ik bespaar je de beelden .
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 
Bij Tussen de Bruggen kun je prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer, badkamer en vrij entree in de grote tuin. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de kamerdeur, in de eetkamer en bij mooi weer in de tuinkamer. Voor reservering Klik hier

 
Agenda

De activiteiten staan, tot het voorjaar, op een laag pitje maar Koken op houtvuur kan ook in de winter. Bij de grote Tundragrill, met Dutch Oven pannen. Zware gietijzeren pannen die tegen een stootje kunnen. Kook eens een maaltijd zonder vlees en vis. Met winterse kruiden uit de tuin, burgers van boontjes, gerookte zalmwortel en andere stoere producten vol sap en smaak.
 
We eten in de tuinkamer verbonden door de warmte van het vuur en het lekkere eten dat we er op klaarmaken. Prijs is 45 euro per persoon.


Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.