Jip's venster op de wereld
5 november 2012


 

De prijswinnende boom

6818_hymove_waterstofbus.jpg



 
Hier had een fraaie foto moeten staan van een auto die onze voordeur tot 20 centimeter naderde. Bij nader inzien toch maar het vrolijke prijswinnende herfstboompe.


 
Maslov in het kwadraat

Vlinders in mijn buik. Een jaloersmakend palet aan levensverrijkende cursussen werd mij gepresenteerd door mijn universiteit. Binnen een maand is het programma gereed en sporen mijn studie en leven weer soepel over de rails, herfstblaadjes of winterse buien ten spijt. Ik ben zelfs bereid om af te zien van het schrijven van een boek of roman deze maand en de universiteit van het leven te omarmen. Waarom dringt de vergelijking met de universiteit van Harderwijk zich op?
Ook prijstechnisch lijkt het interessant om het curriculum van de universiteit te kiezen. Hoewel het betalen voor een les natuurlijk een flinke stok achter de deur kan zijn. Talrijke aanbiedingen heb ik inmiddels mogen ontvangen van bofkonten die al zoveel verder zijn in de levensschool dat ze mij kunnen voorbereiden op ‘mijn beste jaar’ of ‘mijn 2013’. Dat eerste lijkt me niet begerenswaardig en het tweede komt vanzelf – totdat je aan het graf staat van iemand die in januari nog dacht dat het haar 2012 zou worden.
Het extreem goede nieuws is dat ik een introducee mag meenemen, tegen een geringe meerprijs. Van zoveel gulheid van de universiteit (of een klantentekort, maar dat lijkt onwaarschijnlijk), ben ook ik spontaan in de ‘geven’-stand beland, dus deel ik hieronder graag het programma voor een beter leven met mijn lezers.
 
 
13 november, Open Kennisavond in Den Bosch: ‘Gelukkig door het leven’. Gaat het daar ook over? Een beetje, het is meer een lokkertje om in korte tijd kennis te maken met het werkveld van de levenslooppsychologie waarbij studenten worden opgeleid tot deskundigen die mensen in alle levensfasen optimaal kunnen begeleiden.  Maar liefst drie universitair docenten levenslooppsychologie worden in stelling gebracht om de praktijk die coaching heet van een wetenschappelijk kader te voorzien. Maslov in het kwadraat; vanuit de positieve psychologie puzzelen wat mensen vooruit helpt: leuk! De belangstelling is zo overweldigend dat de kennisavond is volgeboekt. Het is net een piramidespel: hoe meer mensen van de methoden en technieken kennis nemen, hoe minder makkelijk het is om er een businesscase mee te bouwen, aldus de bedrijfskundige in mij.
 
15 november, workshop motivatie en inspiratie in een avondzitting in mijn eigen Utrechtse studiecentrum. ‘Kom naar de workshop Motivatie & Inspiratie en pak de draad weer op!’ En dit is niet het enige uitroepteken in de toelichtende tekst die pakweg vier tweets lang is. Tja, ik dreig al een weddenschap te verliezen wegens gebrek aan stopvermogen als het mijn studie betreft. De uitdaging om mijn motivatieproblemen te onderzoeken laat ik ondanks de uitroeptekens maar even aan me voorbij gaan. En toch… op motivatie kom ik dadelijk nog even terug.
 
17 november, ochtendworkshop Mindfullness. Je moet ervoor afreizen naar Groningen, maar het belooft de moeite waard te worden: ‘volgens een recent literatuuroverzicht is Mindfulness een van de meest bewezen en toegepaste psychotherapeutische methodieken waarmee een veelheid aan psychosomatische klachten kunnen worden verminderd, zoals angst, paniek, spanningshoofdpijn, hoge bloeddruk, chronische rugpijnen’. Geen idee waarom deze workshop niet ook de titel ‘Gelukkig door het leven’  meekreeg. Want – voor de positief ingestelden onder ons: ‘mindfulness draagt in sterke mate bij aan uw persoonlijke welbevinden en ondersteunt het werk- en studieproces’. Ondanks de vervolgmogelijkhden, een 5 of 8 weekse mindfullnesscursus, past het allemaal nog in een verbazingwekkend korte doorlooptijd. Klaar voor het nieuwe jaar.
 
23 november ’s middags in Utrecht: Studie-opstellingen. ‘Onderzoek heeft uitgewezen dat de methodiek mensen in korte tijd helpt een heldere visie te ontwikkelen rond hun problemen en keuzevragen’. Dat klopt. Bij mijn kennismaking met opstellingen, jaren geleden, plaatste in mezelf vlakbij de uitgang. En inderdaad brak bij mij direct het inzicht door dat ik in de verkeerde zaal bij de verkeerde groep mensen was beland – tenminste voor dat moment.  De docent is gepromoveerd op 'The perceived usefulness of branding constellations', zelfde onderwerp, hele andere markt: dat lijkt me een aanbeveling voor een gewaardeerde marketingdocent. Of het wondermiddel ook voor studievraagstukken geldt, lijkt me wetenschappelijk hellend terrein. Daar hou ik als wandelaar natuurlijk wel van!
 
En dit is nog maar een selectie uit het aanbod. Alles kan in hoog tempo. Ik krijg wel de indruk dat de universiteit afstand zal gaan moeten nemen van de slogan ‘een leven lang leren’: Reading and presentation skills in English - avondje per onderdeel; scriptieboost, vooruit een weekend, Hoogbegaafdheid, een middag – om misverstanden te voorkomen: hier kun je niet voor leren, schijnt; mediawijsheid past in een uurtje of twee – en ik maar denken dat wijsheid met de jaren komt en voor de meesten nooit.
 
Makkelijk en snel studeren, de universiteit van Harderwijk dankt er mogelijk zowel opkomst als ondergang aan. Of honderden euro’s betalen om je goede voornemens te verwezenlijken en daar dan een certificaat van meekrijgen om boven je bed te hangen ‘jouw meest succesvolle 2013’.
 
Ik bestudeer al vanaf mijn vijftiende wat mensen succesvol maakt – in de traditie van Maslov, dus wetenschappelijk onverantwoord – onhou het woord energie, want dat is het kernbegrip dat de beroemde motivatiepiramide overeind houdt.
 
Cartoon
 
 
 



Deze nieuwsbrief is onderdeel van het schrijfproject 'Jip's venster op de wereld' en verschijnt op onregelmatige basis (maximaal twee keer per week). Afmelden kan met de link onderaan de pagina.