Eigentijds EcoZeN Netwerk
Nieuwsbrief maart 2018 - Ecolonie & Eigentijds Festival
Beste belangstellende,

Vorige week is er opnieuw een belangrijke stap gezet in het duurzamer maken van onze plek. Ongeveer 55 nieuwe appel- en perenbomen zijn geplant en een 20-tal oude gesnoeid en verplaatst. Verder is de renovatie van het gastenverblijf voltooid. Brandwerende deuren en kozijnen, samen met brandmelders en alles wat komt kijken bij het in de wettelijke norm brengen van onze brandveiligheid, zorgen er voor dat we met een gerust hart de toekomst tegemoet treden. In de kaasmakerij zijn we nog volop aan het vernieuwen. In deze nieuwsbrief verder aandacht voor de activiteiten in de april/meivakantie en het zomerprogramma. Ook enkele oproepen ontbreken niet. Misschien zit er iets voor jou of iemand uit je omgeving bij. We danken degenen die na onze vorige nieuwsbrief hebben gereageerd op onze oproep om in het kader van de crowdfunding actie een lening te verstrekken ten behoeve van zonnecollectoren. Overigens we staan nog steeds open voor nieuwe leningen. Verder is er aandacht voor Oikos, onze webwinkel, met een bijzonder product. We sluiten af met een boekbespreking.

We wensen je veel leesplezier,

met vriendelijke groet,
bewoners en participanten.
 

Eigentijds Festival

30 juni t/m 7 juli 2018
 
Op de website van het Eigentijds Festival vind je een overzicht van alle activiteiten en workshops (meer dan 150) die deze week door ervaren workshopleiders worden gegeven. Onder andere yoga, massage, dans, creatieve ambachten, chi gong, kruidengeneeskunde, natuurwandelingen komen allemaal aan bod. Deelnemers kunnen aangeven in welke workshops ze zijn geïnteresseerd. Het programma is op deze wijze zoveel mogelijk afgestemd op de wensen van de deelnemer. Daarnaast is er ruim aandacht voor dans, muziek, theater, een medicijnwiellegging en kan er deelgenomen worden aan een vuurloop.
 
 

Ecolonie

Activiteiten in de april/meivakantie

De april/meivakantie is dit jaar van 28 april tot 6 mei 2018. Sommige scholen zullen ook de week ervoor of erna nog vakantie hebben. Onze activiteiten zijn daarom gepland van 21 april tot 12 mei.
 
In de april/meivakantie van 28 april tot 5 mei zijn er yogalessen en er zijn begeleide wandelingen en daarnaast ook kruidenplukwandelingen voor het hele gezin.
Verder kun je dagelijks terecht in ons kunstatelier.
 
Daarnaast bieden we de volgende speciale cursusweken aan:
Van 21 april tot 27 april
Wandelen & Yoga met Caroline Kluijtmans
Van 29 april tot 5 mei
Schilderweek ‘Portret, zelfportret, familieportret” met Rob ter Steege
Mei is een mooie tijd om er opuit te gaan, te fietsen en te wandelen, de omgeving te verkennen. Of gewoon niets doen en lekker ontspannen. Onze verblijfsmogelijkheden zijn divers: van gastenkamer, gîte, blokhut, huurtent tot en met de mogelijkheid om zelf met tent, camper of caravan langs te komen. De verwarmde ruimtes (zoals de eetzaal en zitkamer) zijn voor iedereen toegankelijk in geval van wat frisser weer.

Informeer ook naar onze aantrekkelijke familiekortingen voor een verblijf op een kamer in ons gastenverblijf.
 

Hexagon

Extra aandacht vragen we voor onze unieke Hexagon. Deze is geheel gebouwd met natuurlijke materialen zoals hout, stro en leem. Hij wordt verwarmd middels een houtkachel. De hexagon is ook geschikt is voor minder-valide mensen!
 
 
  
 

Eigentijds Zomercollege

In de zomermaanden zijn er op ECOlonie elke week cursussen met diepgang over heel uiteenlopende onderwerpen. Naast de bekende cursussen van onze vaste docenten, zijn er dit jaar ook nieuwe cursussen gepland, o.a. een cursus Beeldhouwen met Gerard Akerboom.

De cursussen zijn een echte aanrader als je het allerbeste uit jezelf wilt halen in combinatie met een heerlijk vakantiegevoel!
 
 
Workshops tijdens de zomermaanden
De eerste workshops zijn bekend. De komende weken komen daar nog verschillende workshops bij. Dus hou het programma in de gaten.
 

Eigentijds Kinderfestival

De inschrijvingen voor het Kinderfestival gaan heel goed. Sterker nog: er is alleen nog plaats bij de groep van de oudste kinderen (10 t/m 12 jaar).

Voor meer informatie zie www.eigentijdskinderfestival.nl

Oproep om mee te werken aan het Kinderfestival
We zoeken nog enkele mensen die als vrijwilliger (m/v) mee willen werken. Dat kan als groepsleider –of groepsassistent, begeleider bij de huttenbouw, assistent-crêchebegeleidster of als EHBO’er. Vindt je het leuk om 4 dagen lang mee te helpen aan dit bijzondere feest voor kinderen (misschien ben je wel één van de ouders!!), kijk dan op de website voor meer informatie en om je aan te melden.
 

Oproep om mee te werken in het kunstatelier

Voor de komende zomervakantie zoeken we nog hulp voor ons team van het Kunstatelier. Het gaat om de periode 14 juli tot 28 augustus. Je begeleidt mensen bij de verschillende creatieve workshops zoals speksteen snijden, beeldhouwen, schilderen en mozaïeken. Je hoeft niet per sé kennis te hebben van al deze technieken. Het belangrijkste is, dat je handig bent en het fijn vindt om met mensen te werken. In overleg met jou bepalen we het aantal uren dat je meewerkt.
 
Voor meer informatie of aanmelden, stuur je een email aan johan@ecolonie.eu
 
 

Oikos

Om je te helpen de lente een beetje op gang te brengen hebben we deze keer onze etherische olie Lentebries in de aanbieding.
 
Een melange van bergamot, sinaasappel, jasmijn, lavendel, petit grain, rozemarijn, roos en rozenhout. Bij de aanbieding hoort ook een luxe geursteen. Een paar druppeltjes op de geursteen en je krijgt het gevoel dat er nieuwe verfrissende dingen staan te gebeuren.
 
We geven je 20% korting op beide producten, met het gebruik van de code LENTE18 bij het afrekenen.
 
 

Boekbespreking

“Escapisme is het wezen van de mens, maar mensen accepteren daarmee een corrupte ethiek”
 
Tijdens de boekenweek, met als thema Natuur, kreeg de bekende schrijver/politcus Jan Terlouw alle aandacht met zijn oproep aan iedereen om radicaler de klimaatproblematiek aan te pakken. Wat hem betreft wordt er nog teveel gedraald waar het de grootschalige en kleinschalige oplossingen betreft. In het verlengde van deze vriendelijke doch dringende oproep kondigden we in de vorige nieuwsbrief aan het boek “Je moet je leven veranderen” van de cultuurfilosoof Peter Sloterdijk, te zullen bespreken. In onze visie citeren wij Sloterdijk veelvuldig.

In de dagbladen in Nederland werd na het verschijnen van dit boek uitvoerig aandacht besteed aan de inhoud. De Volkskrant van 30 april 2011 opende het pagina grote artikel met de kop: ‘ Mensen hebben de heilige plicht hun leven te beteren, vindt de Duitse filosoof Peter Sloterdijk’. Dat is hard werken erkent hij. ‘Het valt niet mee om een heilige of een Rembrandt te worden, maar je kunt er elke dag op oefenen.’ Als de journalist Giesen vraagt ‘waarom bent u er zo van overtuigd dat zo’n nieuwe avant-garde zal opstaan? ‘ antwoordt Sloterdijk: ‘Op de hele wereld zie je een vorm van reflectie, er ontstaat een nieuwe generatie die haar leven al in dit perspectief overdenkt. De ethische avant-garde zal men herkennen aan de eisen die zij aan zichzelf stelt en vervult. Op de vraag van Giesen aan Sloterdijk voor wie dit boek bedoeld is zegt deze: “Het is een boek voor allen en niemand. De elite die het horen wil heeft zich nog niet gevormd. Ze moet zich nog vormen in het proces van de lextuur. Nietsche wilde de mensen tonen dat ze zichzelf konden overtreffen. Dat is ons thema niet meer. Dat de mens zichzelf overtreft is de minste van alle zorgen van de hedendaagse mens. Dat is de zorg om te overleven. ‘

Enkele citaten uit ‘Je moet je leven veranderen’:
“De verticale kracht die vroeger de dwingende oproep bepaalde om volmaakt te worden, verschijnt nu in een andere vorm. De toenmalige avant-garde ging eeuwenlang in kloosters werken, werd priester etc. Men ging het volk voor op de zogenaamde geestelijke ladder door te oefenen, oefenen en nog eens oefenen om geestelijk volmaakt te worden. Oefenen was in die context vooral bidden en nog eens bidden. Gaandeweg is de verticale kracht afgezwakt en is de horizontale kracht sterker geworden, met een andere dwingende oproep! Anders gezegd: er is een einde gekomen aan de frivoliteit die de hedendaagse mens zo wereldvreemd heeft gemaakt. De autoriteit die eeuwenlang van buitenaf op de mensen inwerkte is er niet meer.”

“Er is nog maar één autoriteit: de autoriteit die uit het aan het wankelen gebrachte individu komt. De mondiale crisis destabiliseert de mensen. Ze is een autoriteit omdat ze zich op iets onvoorstelbaars beroept, iets waarvan ze een voorbode is: de mondiale catastrofe. Het is de stem van de werkelijkheid die onze levenswandel dicteert. Of het ons nu bevalt of niet, dat speelt geen rol meer. Het volstaat niet meer alleen een mentale of een imaginaire verandering te willen.”

Hij meent: “Sinds het einde van de koude oorlog kon de stem van de werkelijkheid niet meer tot ons doordringen. We zaten en zitten ondergedoken in een absolute frivoliteitscultuur. Het typische daarvan is dat mensen kiezen voor levensvormen waarvan ze weten dat ze niet kunnen blijven duren (bijvoorbeeld het ongebreidelde vliegen- hjdb) . Het begrip duurzaamheid past niet in de frivoliteitscultuur. “ Hij zegt: “Escapisme is het wezen van de mens, maar mensen accepteren daarmee een corrupte ethiek”. Zijn oproep luid dan ook: “Escape from escapisme.” Het is niets anders dan de oproep van Nietzsche aan zijn vrienden: “Blijf de aarde trouw”.

Bovenstaand appèl van Sloterdijk wordt in essentie ook gedaan (vandaar onze visie) aan diegenen die naar Ecolonie komen met de intentie om er langdurig te wonen. Want tenslotte wil Ecolonie oefenplek zijn in de geest zoals Sloterdijk dat omschrijft.

Vragen, opmerkingen en suggesties over deze ‘boekbespreking’ kunnen gemaild worden naar: henkjan@ecolonie.eu

In de april nieuwsbrief zullen we het boek ‘Een vorm van beschaving’ van Klaas van Egmond bespreken.
 
     
Eigentijds EcoZeN Netwerk
Deze e-mail werd verstuurd aan:
 
Stel je geen prijs meer op post van ons, klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.
Vind ons op Facebook