Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

'Papieren juweeltjes' van het BHIC

Weer is er een maand voorbij. Allereerst willen Ninke en ik iedereen bedanken voor het invullen van de korte vragenlijst. We zijn er nu mee bezig en misschien zie je in deze nieuwsbrief al wat aanpassingen. Ik blijf graag openstaan voor tips en suggesties, dus aarzel niet om mij die door te geven.
In deze nieuwsbrief lees je ook meer over de publieksdag ‘Oorlogsboeven’, die wij op 24 mei organiseren. Deze dag staat in het teken van het onderzoek ‘Alledaagse criminaliteit in de Tweede Wereldoorlog’ van politiek historicus Jan Julia Zurné van de Radboud Universiteit. Daarnaast is er veel aandacht voor onderzoek in onze criminele bronnen. Meld je nog snel aan, er zijn nog een paar plekken vrij!
 
Tot slot wil ik onze (bijna) 16.000 topografische kaarten, prenten en tekeningen uit diverse archieven en collecties bij je onder de aandacht brengen. Je kunt online zoeken op auteur en uitgever van de kaart, op jaar of plaats, of op andere woorden die in de beschrijving voor kunnen komen. Kortom, laat je verrassen door de meest zeldzame ‘papieren juweeltjes’ van het BHIC. Veel kijkplezier!
 
Margot America, redactie
 

Kom naar de publieks- dag 'Oorlogsboeven'

Tijdens de Tweede Wereldoorlog schoten de criminaliteitscijfers omhoog, vooral voor diefstal. Niet alleen mensen met een vooroorlogs strafblad, ook ‘nette’ burgers maakten zich hieraan schuldig. Hoe rechtvaardigden zij hun misdrijf voor zichzelf en voor anderen? Maak kennis met allerlei specialisten die zich bezighouden met onderzoek in criminele bronnen.  

Nieuwe bronnen maart online

Gelukkig is familiegeschiedenis achterhalen gemakkelijker met dank aan onze digitale indexen. In maart zijn verschillende indexen online gezet die jouw onderzoek misschien verder kunnen helpen. Neem gauw een kijkje in het overzicht van indexen en bronnen die afgelopen maand op onze website zijn geplaatst!  
Omdat je graag carnaval viert of omdat je geen genoeg kan krijgen van worstenbrood. Of omdat je familie hier woont. Wanneer ben je nou een echte Brabander? En hoe zit dat als je een rijkere achtergrond hebt, met wortels in een ander land? Acteur Nasrdin Dchar, geboren en getogen in Steenbergen, is op en top Brabander. En verteller van een belangrijk verhaal.
 
In ons depot stuiten we tegelijkertijd op het archief van een opmerkelijke beweging uit de vorige eeuw: Brabantia Nostra. Deze club maakte zich druk over 'ongewenste invloeden'. Dit hoor je allemaal in onze nieuwste podcast over de Brabantse identiteit.   
 
Nasrdin Dchar, steracteur (foto: Romy Treebusch)

Beste verhalen deze maand

Het is augustus 1629. Prins Frederik Hendrik ligt met zijn Staatse troepen al drie maanden voor de poorten van ’s-Hertogenbosch. Terwijl de stad onder vuur ligt, houdt bisschop Michaël Ophovius zijn dagboek bij. Dit dagboek is nu beschikbaar. (Bijdrage: Jeroen Lijdsman) 
Pesten is van alle tijden en lijkt onuitroeibaar, ondanks antipest-programma’s op school. Honderdvijftig jaar geleden kwam de rechter er aan te pas als pesten uit de hand liep. Zoals in het geval van de Overloonse schaapsherder Willem Meijer. (Bijdrage: Geurt Franzen) 
Stapels en stapels boterhammen smeert Eelkje Timmenga (1892-1971) tijdens de oorlogsdagen voor de gevangenen in Kamp Vught. Maar ‘de moeder der gevangenen’ zet ook een uitgebreid netwerk op om mensen te voorzien van informatie over de lotgevallen van hun familie. 
Vlak voor de capitulatie van Nazi-Duitsland voltrekt zich op 3 mei 1944 een tragedie in de Oostzee. De Royal Air Force neemt in de baai voor Lübeck meedogenloos Duitse schepen onder vuur. Maar de piloten  beseffen niet dat het gevangenen uit concentratiekamp Neuengamme zijn...

Historisch wist-je-datje

De rookworst in raadsels gehuld

Velen van ons hebben er vast weleens eentje genuttigd, een Unox-rookworst. Met een kloddertje mosterd of bij de stamppot. Tegenwoordig rollen er zo’n zestien miljoen per jaar van de band van de Unox fabriek in Oss.
 
Een echte rookworst heeft niet alleen de juiste smaak, kleur en geur maar vooral ook de juiste vorm: hoefijzervormig. Vorige week hoorden we dat de rookaroma’s die erin zitten, niet al te best zouden zijn voor onze gezondheid.
 
Maar weet jij eigenlijk hoe het kan dat we alleen de kromme rookworst kennen, terwijl deze recht uit de machine komt? Heel eenvoudig: de worstmakers van Unox hebben dit eind jaren ‘30 van de vorige eeuw voorgelegd aan een groep huisvrouwen en die waren eenduidig: een echte rookworst moet hoefijzervormig zijn, anders hadden de huisvrouwen er geen trek in.
 
Dus is Unox terug naar de tekentafel gegaan om naar een oplossing te zoeken. Die hebben ze gevonden door de worst in een soort U-vormige mal te laten drogen. Zo komen de rookworsten aan hun vorm.
 
Hoe het afloopt met de rookaroma's van dit befaamde Osse product, zal de toekomst ons leren.    

Het geheugen van Brabant: ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Foto's & films
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

 

Uitschrijven