Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl
"Een kwekerij met vakantie gevoel."
Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.
Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.
Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.
openingstijden
De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
Wil je meteen zien welke winterozen we hebben? Dat kan hier: Helleborus.
Morgen of overmorgen voeg ik daar nog de fantastische Helleborus orientalis 'Double Ellen' toe. Daar zijn onder andere mooie grote exemplaren 'Double Ellen Picotee' bij.
Online bestellen kan natuurlijk ook, maar Helleborus bloeiend uitkiezen is zo veel feestelijker.
Het is weer een uitstekend Helleborusjaar.
De zachte winter heeft gezorgd voor vroege en rijke bloei zowel in onze tuin als op de potten. Ze zijn nu op hun best.
Vanaf dit weekeinde zijn we ook weer open volgens onze reguliere openingstijden van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
Zo lang er plaats is parkeer je gratis op ons erf of anders op straat en als je het vriendelijk vraagt, mag je elektrische auto ook even lekker aan de stekker van ons laadpunt.
Het overzicht van onze andere themadagen in 2023 staat onderaan dit bericht.
Helleborus
Het is even opmerkelijk als hartverwarmend hoe deze planten in het vroege voorjaar zulke wonderbaarlijke grote weerbestendige bloemen kunnen voortbrengen. Juist nu zijn die sprekende kleuren zo fijn en welkom.
Helleborusplanten kunnen uitstekend tegen strenge vorst maar als ze eenmaal bloeien is een afwisseling van vorstperiodes en warmer weer niet ideaal voor de bloemen. Bij vorst gaan de bloemen plat liggen om zodra het warmer wordt weer rechtop te gaan staan. Als dat te vaak gebeurt raken de stengels versleten en komen ze niet meer overeind. Voor de plant is dat verder geen probleem, maar we zien ze natuurlijk ook graag bloeien.
De eerste vorstperiode kwam dit jaar vroeg en plotseling, maar nog voor de Helleborus in bloei waren. Sindsdien hebben we alleen nachtvorstjes die nauwelijks indruk maakten op de bloemen. Het is daarom nu in onze Helleborus borders een feestelijke bedoeling. Ze staan op verschillende plekken in onze tuin. Van het hoekje met dubbele en enkele gele 50 meter verderop geniet ik van achter mijn bureau. Dichterbij staan de dubbele en enkele zwarte die ik ook graag in het zicht houd. En dan is er nog onze pioenen border waar ze de ruimte krijgen om te verwilderen. De Helleborius orientalis cultivars kruisen daar naar hartelust met wildvormen zoals Helleborus viridis en Helleborus dumetorum. Hun zaailingen zijn zeer gezond. Dit hoekje is volledig in evenwicht en vergt geen onderhoud. Ook het blad knippen we daar niet. Ik vind het mooi om te zien hoe het blad min of meer plat op de grond ligt en zo concurrerende planten op afstand houdt.
Voor serieuze vorst hoeven niet meer te vrezen, je kunt ze nu dus veilig bloeiend uitplanten.
Net als elk jaar verwachten we zaterdag om 10:00 uur een rij voor de poort voor de allerbeste, meest spannende zeldzaamheden want de nieuwste en meest speciale introducties zijn altijd schaars. De kans is aanzienlijk dat dit weekeinde al soorten uitverkocht raken.
Onze web-site geeft de actuele voorraad van alle planten weer. Als een soort op is wordt deze, voor zover ik het kan bijhouden, nog dezelfde dag van de website verwijderd. De actuele voorraad winterrozen vind je steeds hier: Helleborus
We volgen de ontwikkelingen bij Helleborus al ruim 30 jaar en elk jaar zien we nieuwe kruisingen met verbeteringen op het gebied van kleur, bloemvorm en blad. De pioniers van natuurlijke selectie en het kruisen met Helleborus, Helen Ballard en Elizabeth Strangman, waren, toen wij meer dan dertig jaar geleden onze kwekerij begonnen, nog actief. Je kon aan de ronde bloemvorm en zuivere kleuren zien dat het er een van Helen was. Elizabeth Strangman introduceerde nieuwe kleuren waaronder zwart, geel, abricoos en gevulde bloemen.
We bezochten Washfield nurseries tegen het eind van Elizabeth's aktieve leven en waren verbluft. Vooral de dubbele zwarte maakten grote indruk op mij. Dat lag nog ver buiten mijn bereik begreep ik toen. We mochten niets meenemen want er waren geen planten meer. Ik mocht alles zien maar niks kopen. Dat maakte het extra speciaal. Uiteindelijk heb ik nog jaren geduld moeten opbrengen voordat ik mijn eerste eigen dubbele zwarte cultivar kon uitplanten.
Elizabeth was toen, die laatste jaren, nog op zoek naar 'Spiders' vertelde ze, planten met ranke bloemen met lange spitse bloemblaadjes. Die prachtige Ashwood Spider in onze tuin, die Helleborusvriend Koen voor ons wist te scoren, is nu na meer dan 20 jaar, nog nauwelijks gegroeid. Nog steeds is het een lief klein puppy plantje met maar twee of drie bloemstengels. Ook mijn eerste dubbele, gekregen van de inmiddels overleden Helleborus legende Leon Dooyen, is zeker zo oud maar ook nauwelijks gegroeid.
Tegenwoordig zijn de selecties veel vitaler. Ze maken snel volle rijk bloeiende pollen. De kleuren zijn nog veel sprankelender, de dubbele zijn nu nog voller en de zwarte nog zwarter. En Ashwood draagt daar ook nog steeds aan bij, bijvoorbeeld met Helleborus orientalis 'Ashwood Fascination'.
Er is gelukkig ook een nieuwe generatie die de veredeling van Helleborus heeft opgepakt: Ellen Akerboom van kwekerij Nachtvlinder, onze Hollandse Helleborus Prinses.
Rodney Davies introduceerde in 2012 de inmiddels zeer geliefde Helleborus 'Anna's Red', 'Pink Penny' en 'Molly's White'. We waren erg onder de indruk van de heldere kleuren en het gemarmerde blad van deze complexe kruising waar Rodney ruim 12 jaar aan heeft gewerkt. De roze-rode of zilveren aders op het blad komen van Helleborus viridis, de kruising van Helleborus orientalis x niger maakt de kleuren zo zuiver. Rodney zocht en vond vroeg, lang en rijk bloeiende compacte planten met aankijkende bloemen in sprankelende kleuren met geaderd blad. Planten uit deze groep hebben gezond, stevig, gemarmerd blad.
Inmiddels is deze serie, ook dit jaar weer, aangevuld met een aantal nieuwe Rodney's darlings. Ze zijn geweldig, je vindt ze hier: Rodney Davies Marbled Group
zwarte bloemen
Zwarte bloemen vind ik nog steeds heel bijzonder. Misschien is dat een beetje kinderachtig, maar ik raak nog steeds in vervoering van die super spectaculaire diep donkere Helleborus orientalis 'Manon'.
De enkelbloemige zwarte Helleborus orientalis zijn zeker zo mooi en daar hebben we inmiddels wat meer planten van. Als ik ze vergelijk met de zwarte zaailingen die al heel lang in onze tuin staan valt ook hier op dat ze zo veel vroeger bloeien en groeikrachtiger zijn. Van de volle pollen Helleborus orientalis 'Black Beauty' geniet ik elke dag vanuit mijn kantoor.
Ze staan voor mijn raam in een soort rariteiten kabinet van planten met groene en zwarte bloemen en zwart en zilver blad zoals Madragora officinarum, donkerbladige Clematis, Angelica sylvestris 'Vicars Mead', Veratrum nigrum, Aquilegia viridiflora 'Chocolate Soldier' en zwarte en groene Iris. Er is daar altijd wat te beleven, maar het is er nu relatief kaal, dus Helleborus orientalis 'Black Beauty' steelt de show met gemak. Ook Madragora officinarumbloeit er al, maar dat valt minder op.
Waar we ook al jaren naar zoeken zijn heldere warme voorjaarskleuren zoals geel en abrikoos en dat lukt ook steeds beter. Zoals de dubbele gele Helleborus orientalis 'Xanthia' en Helleborus orientalis 'Ashwood Fascination', zo heerlijk warm van kleur en voldoende zacht en romig om niet te overdrijven.
Mocht je niet in de buurt wonen of echt geen tijd hebben dit weekeinde, dan kun je online meedingen. We doen ons best de voorraad ook tijdens deze dagen actueel te houden en bestellingen die tijdens het weekeinde worden gedaan ook snel te reserveren. Begrijp alsjeblieft dat de voorraad op de website als het druk is achterloopt op de actuele voorraad en dat het veel leuker is om zelf te komen, zien en kiezen.
Vanaf komend weekeinde zijn we weer regulier open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
lees hier meer over Helleborussoorten en hun verzorging.
Een storm velde een paar weken geleden de dode kastanje waar de daar overheen groeiende, inmiddels imposante Rosa banksiae var. lutea zich klaar maakte voor een bloemenzee in mei. Ik had me daar erg op verheugd. Helaas, het leven gaat niet altijd over rozen. Maar elk nadeel heeft z'n voordeel. Ik heb rijkelijk stekken uitgedeeld aan bevriende kwekers en er zelf ook aardig wat gemaakt. Dus met een beetje geluk gaat deze zeldzame schoonheid straks nog veel meer tuinen opvrolijken. En we gaan haar natuurlijk weer overeind helpen voor volgend jaar.
De grote borders zijn nog niet geknipt en ze zijn ook niet meer zo fraai nu ze platgewaaid en omgesneeuwd zijn. Maar ze bieden nog wel beschutting aan de daar overwinterende insecten.
Het volgende hoogtepunt na het Helleborusfeest lijkt nu nog ver weg. Maar de pioenen maken ook alweer dikke knoppen. Komend weekeinde stappen we in de achtbaan die het voorjaar voor ons is.
Sinds oktober zijn we al aan het zaaien en stekken. Ook de eerste groenteplanten en eenjarige kruiden voor onze Onvergetelijke Groentedagen in mei zijn al gezaaid.
Wees nog wat terughoudend met werken in je borders. Je kunt, vooral op nog koude natte klei- of leemgrond, door er veel in te lopen structuurbederf veroorzaken. Wortels en je bodemleven hebben zuurstof nodig. Daarom houden we de grond graag zo luchtig mogelijk.
Uiteraard verlenen we desgewenst ontheffiing om hier en daar een Helleborus uit te planten.
Nog maar een keer over onze potgrond:
Inmiddels gebruiken wij al 22 jaar veen-vrije potgrond voor de opkweek van onze planten.
Veen of turf is een goedkoop en zeer geschikt substraat voor potgrond. Het is niet heel eenvoudig te vervangen door circulaire grondstoffen. Daarom is het gebruik van potgrond op basis van veen ook in de biologische landbouw nog steeds toegestaan en zelfs algemeen.
Eigenlijk is dit een soort fossiele brandstof.
Wij hebben in die 22 jaar met vallen en opstaan, hardnekkig doorzetten, samengewerkt met onze leverancier om voor ons het ideale veen-vrije potgrond biologische bemestte mengsel samen te stellen.
Veengebieden zijn in Nederland, voor zo ver ze nog bestaan, beschermde natuurgebieden. Het merendeel van in Nederland van nature aanwezige veen is in een niet eens zo ver verleden opgestookt voor de warmte.
Voor de productie van potgrond worden, met name in de Baltische staten, vele duizenden hectares natuurgebied afgegraven. Na de winning blijft daar een soort woestijn achter.
Voordat het veen kan worden gewonnen worden deze gebieden ontwaterd. Hierdoor komt de enorme hoeveelheid CO2 die in de loop van duizenden jaren in het veen is opgeslagen vrij. Dat is aanzienlijk meer dan bij de kap van tropisch regenwoud in het Amazone gebied voor de teelt van veevoer vrij komt.
Sphagnum, of veenmos, groeit zeer traag, slechts enkele millimeters per jaar. In de loop van duizenden jaren groeit het van boven aan en verteert het heel traag in de onderliggende lagen. Voor de winning van zwartveen wordt de bovenste laag met nog levend Sphagnum verwijderd en worden de onderliggende verteerde lagen geoogst.
Tegenwoordig wordt ook onverteerd Sphagnum hier en daar gebruikt in potgrond waarvan wordt beweerd dat er geen turf in zit. Alternatieve turf-vrije potgrond dus, maar wel afkomstig uit diezelfde gebieden en als bijproduct niet veel minder schadelijk.
Zwartveen is inert. Het verteert niet verder en het blijft in je grond aanwezig als een droge of natte spons rondom de wortels van de plant waarmee je het in de grond hebt gestopt. Wortels van planten die in veen houdende grond werden gekweekt hebben moeite zich te verbinden met de bodem waar ze in staan. Het is een grote overgang van kluit naar klei.
Onze potgrond bestaat voornamelijk uit compost. Ze wordt door het bodemleven tot humus verwerkt en verspreid. Zo doet ze in tegenstelling tot veen wel mee met de bodemkringloop en verbinden de wortels van de plant zich veel sneller en beter met de bodem.
Als gediplomeerde biologische boeren hebben we geleerd in kringlopen te denken. Daarom hebben we nog nooit iets anders dan natuurlijke organische meststoffen gebruikt bij de opkweek van onze planten.
Het vinden van een alternatief voor veen in onze potgrond was een grotere uitdaging. We hebben samen met onze leverancier 20 jaar lang gesleuteld aan de optimale samenstelling voor de speciaal voor ons geproduceerde potgrond. De potgrond die we gebruiken voor onze planten is 2 tot 3 keer zo duur dan potgrond op basis van veen. We zien dit als een zinvolle investering in zo klimaatneutraal mogelijke bedrijfsvoering en gezonde planten.
Voor 2023 is de planning:
zaterdag en zondag 25 en 26 februari Hellleborusdagen, tientallen soorten handbestoven en geselecteerde winterrozen
vrijdag 7 april Goede vrijdag, gewoon open
maandag 10 april extra open voor 2e Paasdag
donderdag 27 april gewoon open op Koningsdag
zaterdag en zondag 13 en 14 mei zijn onze Onvergetelijke Groentedagen, vele tientallen soorten tomaten, pompoenen, courgettes, komkommers, pepers, paprika's, eenjarige kruiden en andere groenteplanten, markt met onder andere delicatessen, terras, zaden en boeken. “Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”
donderdag 18 mei gewoon open met Hemelvaart
maandag 29 mei extra open voor tweede Pinksterdag
zaterdag en zondag 8 en 9 juli Lavendeldagen, grote markt, terras en muziek, veel vrolijk geurend vakantiegevoel met lavendel
zaterdag en zondag 23 en 24 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, kalebassen, siervruchten, pompoenmarkt en uitgebreid terras met onder andere pompoensoep, pompoenbrood en gebak
En verder zijn we na dit weekeinde, net als altijd, ook gewoon open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.
Ik wens je alvast een geweldig, veelbelovend, zachtjes ontluikend, zonnig voorjaar,
Powered by YMLP.com | ||