Cuba                  
24 april 2016               Wekelijks E-Magazine over Cuba
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Van zwart-wit tot grijs
  2. Vandaag NPO2: 14.25 uur: Andere Tijden over Cuba, het gedroomde eiland
  3. Fidel Castro: ‘Binnenkort ben ik er niet meer’
  4. Nederlandse aannemer op Cubaanse toer
  5. Bordspel over dictators: met Fidel Castro
  6. Cubaanse balling kan per cruiseschip terug
  7. Boek: De Hanenfluisteraar
  8. Eerst Cubaans homokoor: Hand in Hand
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws
 
 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  
TWITTER

Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
FACEBOOK
  Alle actuele berichten op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Van zwart-wit tot grijs
In de VARA-Gids van deze week staat een interview met Patrick Oppermann, die al 4,5 jaar CNN-correspondent in Cuba is. Hij gaat dieper in op de veranderingen: ‘Eigenlijk zijn er pas de laatste twee jaar veranderingen aan de gang’. En op de effecten van het bezoek van president Obama op de Cubaanse bevolking: ‘Ik was erbij toen Obama zijn speech uitsprak; je voelde de opluchting in de zaal. De grootste opluchting die ik ooit heb gevoeld hier. De meerderheid van de mensen waarmee ik na afloop sprak, was zeer positief over die speech. Dagenlang ging het hier over de Amerikaanse president die zich rechtstreeks tot het volk had gewend, die zelfs Spaans had gesproken, die culturele referenties had gebruikt. De speech was echt bedoeld voor het Cubaanse volk, niet voor de Cubaanse regering. Al was er natuurlijk ook een groep Cubanen, de conservatieven, die heel bezorgd zijn. Zij kennen  een heel ander narratief: Amerika is de vijand die probeert de regering omver te gooien en waar tegenstand aan moet worden geboden. Toch is dat narratief aan het veranderen. Het gaat van zwart-wit naar grijs.’

Positieve lading
Op dit moment zo vlak na het vertrek van president Obama domineert weer duidelijk het zwart-wit narratief. Dat bereikte zijn hoogtepunt op het Cubaans partijcongres van vorig week toen de Minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez, het bezoek van Obama omschreef als ‘een aanval’ op ‘de cultuur en de waarden van Cuba’. Fidel Castro zelf had al de toon gezet met soortgelijk aanvallen in een Open Brief aan Hermano/Broeder Obama; Fidel hekelde zijn ‘strooplikkerij.’

Nerveus
Wie in het defensief is gedrongen en dreigt de alleenheerschappij te verliezen, vooral bij de jongere generatie (Oppermann: ‘Als Raúl Castro het volk toespreekt dan komt er alleen maar slecht nieuws en dan gaat het over de opofferingen die het land zich moet getroosten. En deze speech (van Obama) had zo’n positieve lading. Daar werd iedereen door meegevoerd.’), reageert overspannen en nerveus. De Cubaanse ambassadeur in Spanje ging het verst; hij omschreef de positief gezette toonzetting in de Spaanse media over Obama’s bezoek als ‘een bewijs zonder weerga van de culturele strijd en de psychologische oorlogsvoering' (…) door journalisten die slechts één bron gebruiken, namelijk die ‘van de huurlingen in dienst van de VS’.

Interessant
Oppermann zegt aan het slot van het interview met de VARA-Gids dat ‘het nu te interessant is om uit Cuba weg te gaan. Raúl Castro heeft aangekondigd nog tot 2018 aan te blijven. Dat is niet heel ver weg meer, dus ik blijf zeker hier om de machtswisseling te verslaan. Het is geweldig om te leven op een plek waar de geschiedenis zo duidelijk in beweging is.’

 
De redactie
 
2. Vandaag NPO2: 14.25 uur: Andere Tijden over Cuba, het gedroomde eiland
Europese autoriteiten kregen de doodschrik. ‘Er stond in allerlei kranten dat wij tot stadsguerrilla zouden worden opgeleid. Dat was allemaal pure lulkoek,’ aldus Jaap van Ginneken die in 1968 naar Cuba reisde.

Linkse studenten en intellectuelen komen in de jaren ’60 van over de hele wereld om de verworvenheden van de Cubaanse revolutie met eigen ogen te aanschouwen. Sommigen doen mee aan werkkampen, anderen laten zich rondrijden in bussen. De droom van een ‘vrolijke’ revolutie lijkt in dit tropische land werkelijkheid te worden. Het televisieprogramma Andere Tijden kijkt vandaag (14.25 uur op NPO2) terug op deze periode toen Cuba nog een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefende op Nederlandse progressievelingen.

Foto: Cubagangers zitten vast op Schiphol 1968

Grauwe Oostblok
Westerse linkse intellectuelen zetten zich in de jaren ‘60 af tegen het koloniale verleden, onrecht in de Derde Wereld en vooral tegen Amerika dat dictators steunde en een vuile oorlog voerde in Vietnam. Geen wonder dat ze in de Cubaanse revolutie een inspiratiebron vinden. Heldhaftige revolutionairen onder leiding van Fidel Castro en Ché Guevara verslaan in 1959 het door Amerika gesteunde regime van dictator Fulgencio Batista. Castro brengt gelijkheid, start een succesvolle alfabetiseringscampagne en zorgt voor gratis gezondheidszorg. In tegenstelling tot het grauwe socialisme in het Oostblok, heeft dit socialistische experiment onder de tropenzon iets gezelligs en avontuurlijks. En daarmee voor velen een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Lees verder
 
Meer informatie
* Cuba, het gedroomde eiland
Vandaag: zondag 24 april 2016, 14.25 uur, NPO2. (Is de herhaling van de uitzending van gisteren, zaterdag 23 april 2016, 21.20 uur, NPO2)
Regie: Yaèl Koren
Research: Carolien Brugsma, Fieke Hamers
 
3. Fidel Castro: ‘Binnenkort ben ik er niet meer’
Fidel Castro, vader van de Cubaanse revolutie, is op de slotdag van het zevende partijcongres nog eens in het openbaar verschenen. De 89-jarige Castro kondigde aan dat hij binnenkort zal sterven, maar hoopt dat zijn ideeën zullen blijven bestaan.

Bijna tien minuten
De voormalige leider, die op 13 augustus 90 jaar wordt, liet zich op dit congres zien en toejuichen. Hij ging zoals gebruikelijk gekleed in een Adidas trainingsjas.
Castro las een boodschap van bijna tien minuten voor. Het kwam niet in de buurt van de urenlange vurige betogen die hij vroeger op het Plein van de Revolutie hield, maar het was wel de langste toespraak sinds hij in 2008 terug trad als president en de macht aan zijn broer Raúl overdroeg.
 
Complimenten
'Misschien is dit een van de laatste keren dat ik in deze zaal spreek', aldus Fidel waarna hij zijn partijgenoten complimenteerde met hun werk. 'Op de eerste plaats feliciteer ik Raúl Castro', zei hij. 'Voor zijn fantastische inspanningen.'‘Binnenkort zal ik er niet meer zijn’, zei Castro. ‘Die tijd komt er voor ons allemaal, maar de ideeën van de Cubaanse communisten zullen blijven bestaan.’
‘Ze vormen het bewijs dat die ideeën werken. Als ze op een waardige manier worden ingevuld kunnen ze de materiële en culturele goederen voorzien dat de mensheid nodig heeft. We moeten blijven vechten - zonder wapenstilstand - om die ideeën te behouden.’
 
Zeldzame verschijning
De publieke verschijningen van Fidel Castro zijn uniek. Voor het laatst sprak hij recent de leerlingen toe in een school in Havana, ter gelegenheid van de 86ste verjaardag van zijn vroegere schoonzus en revolutieheldin Vilma Espin, die in 2007 is overleden en naar wie die school is genoemd. Castro sprak toen over de vrijgevigheid van het Cubaanse onderwijssysteem. Het was toen zijn eerste publieke optreden sinds juli 2015.
 
 
4. Nederlandse aannemer op Cubaanse toer
Bouwbedrijf Janssen de Jong uit Son en Breugel breidt de activiteiten in de Cariben verder uit naar Cuba. Dat zegt topman Hans Smits in gesprek met De Telegraaf. 
 
Bedrijfshal
De aannemer gaat een bedrijfshal neerzetten voor een Nederlands transportbedrijf. Het communistische Cuba heeft onlangs de deuren opengezet voor buitenlandse investeerders. “De verwachting is dat er de komende jaren veel meer werk komt”, zegt Smits.
 
Bron: DFT
 
5. Bordspel over dictators: met Fidel Castro
Het Sittardse bedrijf Black Box Adventures wil een bordspel lanceren over dictators die de wereld veroveren. Fidel Castro behoort tot de geselecteerden.

Macht
Bedenkers van het bordspel zijn de Sittardenaren Bart Latten (28), Bas Damoiseaux (28) en Alina Manzhelevska (24).
Doel van Revenge of the Dictators is het veroveren van de wereld. "Je kruipt in de huid van dictators die samen vakantie vieren op Hawaï. Van daaruit reizen ze door Amerika, Mexico of Canada naar Washington om uiteindelijk de macht te grijpen. En ja, je bent nou eenmaal een dictator, dus dan probeer je elkaar waar dat kan te dwarsbomen. Het spel heeft niet voor niks de ondertitel: verlies je vrienden en regeer over de wereld", vertelt Manzhelevska.
 
Randje
De spelkarakters zijn persiflages op beruchte dictatoren. Zo kun je onder andere kiezen uit Adolf the Hipster, Saddam the Sadist en Fidel the Fiddler. "We weten dat je hiermee het randje opzoekt, maar het is natuurlijk wel de manier hoe je het brengt. En dit is allemaal met een vette knipoog", benadrukt Latten. Het is volgens de bedenkers van het spel dan ook zeker niet de bedoeling om aanstootgevend te zijn, maar ze geven toe dat het bijzonder is om een gezelschapsspel over dictators te maken.
 
Crowdfunding
Het drietal hoopt via een crowdfundingswebsite 20.000 euro bij elkaar te krijgen om het spel te maken. En Black Box Adventures is al een heel eind op weg. "We hebben bijna 18.000 euro bij elkaar. Wanneer we het geld bij elkaar hebben, worden duizend exemplaren gemaakt", zegt Manzhelevska. 
 
Link
Kijk voor informatie over het spel op www.blackboxadventures.com
 
6. Cubaanse balling kan per cruiseschip terug
Cubaanse ballingen die hun land van herkomst willen aandoen, kunnen dat binnenkort per schip doen. De Cubaanse regering heeft vrijdag aangekondigd dat het verbod voor Cubanen en ex-Cubanen wordt afgeschaft om van of naar het eiland per schip te reizen.
 
Cruiseschepen
De stap is speciaal bedoeld voor cruiseschepen die de Caribische Zee doorkruisen. Een mededeling in de staatsmedia stelt dat vanaf 26 april "alle Cubanen, ongeacht hun verblijfstatus, als personeel of als reiziger het eiland per cruiseschip kunnen binnenkomen of verlaten''. De maatregel zet het licht op groen voor het internationale reisconcern Carnival Corporation, om komende week te beginnen met cruisereizen naar het communistische Cuba. Het hoofdkwartier van de Carnival Corporation is Miami, waar meer dan een derde van de bevolking een Cubaanse achtergrond heeft. Er wonen naar schatting bijna twee miljoen Amerikanen met Cubaanse wortels in de VS. Bijna driekwart woont in Florida, de staat die maar circa 150 kilometer van de Cubaanse kust verwijderd ligt.
 
 
7. De Hanenfluisteraar: alledaagse indrukken van het leven op Cuba 
René Kerkhoven reisde op 20-jarige leeftijd door Mexico, werkte kort na de Sandinistische revolutie van 1979 in Nicaragua en bezocht het hedendaagse Cuba verschillende keren. Zijn belevenissen legde hij vast in dit boek met alledaagse indrukken, korte verhalen en interviews met bijzondere mensen. Cuba staat daarbij centraal: een inspirerend land, worstelend met de ogenschijnlijk eindeloze gevolgen van achterhaalde internationale tegenstellingen.

Een land dat in de nabije toekomst enorm zal gaan veranderen. Een land ook dat het avontuur in de mens losmaakt. Als een vrolijke vrijbuiter beweegt de schrijver zich door Havana en over het Cubaanse platteland. Hij stort zich in het slecht onderhouden filmdecor uit de jaren 50 en voert de lezer mee door een land dat in zijn huidige vorm nog maar beperkt houdbaar is!
 
Meer informatie
De Hanenfluisteraar is verkrijgbaar bij diverse reisboekwinkels in het land. Ook kan het boek
(ISBN 978-90-816772-3-3) worden besteld bij de schrijver zelf via de contactpagina van www.deiningindordrecht.nl
 
8. Eerste Cubaans homokoor Hand in Hand
Het koor Mano a Mano / Hand in Hand is het eerste koor in Cuba dat geheel uit lgtbi’s bestaat. Hoewel de groep formeel niet wordt tegengewerkt, heeft men tot nu toe ook nog niet de erkenning gekregen van officiële instituten. De website El Toque (voorheen RNW) sprak met Arián Ferrer Castro, een van de belangrijkste stemmen van Mano a Mano en afkomstig uit Pinar del Rio.

Deuren gesloten
Arián Ferrer Castro zegt dat het etiket ‘gay’ veel deuren gesloten houdt en daarom hebben zij besloten een onafhankelijke groep te worden. Hun missie is door middel van muziek het slechten van de barrières die discriminatie in stand houden. Sinds de start in 2012 heeft Mano a Mano opgetreden tijdens het Gala tegen de Homofobie, georganiseerd door het officiële centrum voor seksuele hervorming CENESEX en het Festival van de Menselijke Stemmen. Ondanks de tegenwerking zijn de leden van Mano a Mano ervan overtuigd dat de toekomst van het koor in hun handen ligt ‘en dat is iets dat weinigen in Cuba van nu kunnen zeggen.’

Link
* Video van 4 minuten: El Toque: Lázaro J. González González en Nelson González Breijo
 
9. Culturele Agenda
* Première van documentaire over Castro: 30 april in Antwerpen
De première van de nieuwe documentaire Castro: World’s Most Watched Man is op 30 april in Antwerpen. De documentairemakers praten met voormalige geheim agenten van de CIA, de KGB en de Cubaanse geheime dienst en schetsen zo een interessant portret van Fidel Castro die er alles aan deed om zijn revolutie te laten slagen en zelf al die tijd aan de macht te blijven. De première is inclusief hapjes, cocktails, een bijzondere Cubaanse goodiebag en meer.
 
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen t/m 13 mei
Tango Extremo treedt ook dit jaar in verschillende plaatsen in Nederland op met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle komende voorstellingen.
 
* Expositie Cuba La Lucha: Brussel: tot 15 mei
Magnum-fotograaf Carl De Keyzer is al heel zijn leven gefascineerd door machtsstructuren, die hij genadeloos blootlegt in zijn beelden. Voor zijn nieuwe boek en tentoonstelling ‘Cuba. La Lucha’ reisde hij door Cuba. De expositie is van 18 maart tot 15 mei bij de Roberto Polo Gallery in Brussel. Eind dit jaar op fotofestival BredaPhoto.
 
10. Het laatste nieuws
* Raúl Castro wil leeftijdsgrens voor leiders Cuba
De 84-jarige president Raúl Castro wil een leeftijdsgrens instellen voor de toekomstige leiders van Cuba. De bejaarde leider is van mening dat belangrijke oudere partijleden hun tijd beter kunnen besteden aan het spelen met hun kleinkinderen. Het grootste deel van de machtigste mannen van de Cubaanse Communistische Partij is op dit moment zeventig jaar of ouder en soms zelfs al ouder dan tachtig jaar. Lees verder
 
* ‘Unanieme steun’ voor Raúl Castro
Het voltallige congres van de Cubaanse Communistische Partij / Partido Comunista de Cuba (PCC) heeft ingestemd met het centrale verslag dat president en eerste partijsecretaris Raúl Castro vorige week zaterdag presenteerde. In het verslag wordt de balans opgemaakt van het politiek en economisch beleid van de afgelopen vijf jaren. De Cubaanse staatstelevisie deed geen rechtstreeks verslag van de discussies zondag en maandag in de werkgroepen. Wel werd ruim aandacht geschonken aan uitspraken van de Cubaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez, die het bezoek van president Obama aan Cuba omschreef als een ‘aanval’ op ‘onze geschiedenis, onze cultuur en onze symbolen.’ Lees verder
 
* Raúl Castro met 100% van de stemmen herkozen
Dinsdag j.l is tijdens het 7e partijcongres Raúl Castro herkozen als eerste partijsecretaris en wel met 100% van de stemmen. Hij vervult deze functie sinds 2011 toen hij zijn broer Fidel Castro opvolgde. Fidel Castro was tijdens de sluiting van het congres aanwezig. Lees verder
 
* Ook militanten ontevreden over resultaten partijcongres
De kritische website 14ymedio constateert dat communistische militanten teleurgesteld zijn over de resultaten van het afgelopen partijcongres. Enkelen bekritiseren op hun weblog de starheid van de partijleiders. Francisco Rodríguez Cruz, bekend van zijn blog Paquito, el de Cuba, bekritiseert het feit dat nog geen 1.000 mensen de toekomst van het land bepalen. ‘Als militant en communist noem ik dat onvoldoende’. Harold Cárdenas Lema, blogger van La Joven Cuba en voorstander van vernieuwing van het Cubaans socialisme, schrijft: ‘De tijd dat de toekomst van Cuba bepaald kon worden door een klein groepje mannen is voorbij’. Cárdenas Lema kwam, samen met zijn collega José Nieves (28, journalist), aan het woord in het dagblad Trouw. Zij waren in Nederland en volgden zo de dagelijkse nieuwtjes van het 7e partijcongres. Lees verder
   
* Twee Cubaanse voetballers spelen voor Mexicaanse club
Verschillende sporten in Cuba vonden al de weg naar het professionalisme, maar het voetbal in Cuba weigerde tot nu toe die weg in te slaan. De meest geprofessionaliseerde van alle sporten heeft zeer specifieke en strikte regels wat betreft contracten en hier kwamen de legale specialisten van de Cubaanse sportfederatie Nationaal Instituut van Sport en Recreatie (INDER) snel achter. Het kostte INDER meer dan 2 jaar om te begrijpen hoe dat wereldje in elkaar zat en ondanks de  verzoeken van verschillende buitenlandse clubs ging er veel tijd verloren. Tenslotte zijn ze er in geslaagd een paar toetredingen voor elkaar te krijgen, die van links-back Maykel Reyes (1.83 m, 22 jaar) en middenvelder Abel Martinez (1.87 m, 22 jaar) bij de Mexicaanse club Cruz Azul, waar ze in de lagere regionen zullen beginnen om hopelijk bij de top kunnen geraken. Ronal Quiñones, journalist van Havana Times, sprak met Cesar Varela, de officiele vertegenwoordiger van Cruz Azul, een vertegenwoordiger van de Cubaanse voetbalbond en de twee spelers zelf. Lees verder