Januari 2019
Dit is de nieuwsbrief van Scholen met Succes en De Lerende School.
De nieuwsbrief verschijnt gemiddeld 5x per jaar.
In deze nieuwsbrief:
 
Succes!Spiegel op de NOT
Scholen met Succes staat 22 t/m 26 januari op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT). Hier kunt u kennismaken met de Succes!Spiegel. Ervaar zelf hoe doelgericht en gebruiksvriendelijk het instrument is en volg een presentatie van één van onze kwaliteitsexperts.
 
We heten u van harte welkom op stand 02F055. 
 
Bij een bezoek aan onze stand maken we graag een afspraak voor een gratis consult. Geef via deze link uw contactgegevens door, u ontvangt een persoonlijke badge en u krijgt toegang tot de NOT.
 
 
Eigen kwaliteit in beeld
 
Wat is onderwijskwaliteit zonder mensen, zonder eigen gezicht of eigen verhaal?
 
Breng op de NOT uw eigen kwaliteit in beeld met onze Succes!Fotospiegel. Via de fotospiegel kunt u, met uw collega’s, op de foto. De foto’s worden direct geprint, zo heeft u een tastbare herinnering aan deze dag.
 
Na afloop van de NOT ontvangt u een link voor het downloaden van de foto’s.
 
Samenwerking met ESIS
In december 2018 hebben we een samenwerkingsovereenkomst gesloten met ESIS, het welbekende leerlingadministratie- en leerlingzorgprogramma.
 
Binnen de samenwerking gaan we datakoppelingen realiseren waarmee Esis-gebruikers de mogelijkheid krijgen om, met behulp van de Succes!Spiegel, op alle niveaus effectief te kunnen sturen op eigen kwaliteit en relevante beleidsissues.
 
De komende periode gaan we, in dialoog met diverse gebruikersgroepen, concrete invulling geven aan de informatiebehoefte en de systemen op elkaar afstemmen.  
  
 
 
Nieuwe medewerkers Scholen met Succes
 
Vanaf begin dit jaar is het Scholen met Succes team versterkt met Funda Jelsma en Josephine Dulmers.
 
Zij zijn verantwoordelijk voor alle peilingen op papier en alle rapportages.
 
 
 
Profileren met communicatiemiddelen
Wanneer je met het team je profielrichting hebt bepaald; en als je een (aanzet tot) profielschets hebt gemaakt, dan is het natuurlijk zaak dat het profiel in een duidelijk kernverhaal wordt geformuleerd. En dat het vervolgens via aansprekende communicatiemiddelen tot uiting komt.
 
Scholen met Succes werkt sinds 2015 succesvol samen met VIA JAN. Copywriter & conceptontwikkelaar Jan van den Bergh ontwikkelde communicatie voor diverse scholen. Hij maakte de nieuwe website en brochure voor de Hieronymusschool en bedacht een compleet nieuwe huisstijl en tone of voice voor de schoolgidsen van Stichting de Drieslag. Voor de Caleidoscoop in Hoofddorp ontwikkelde hij de pay off, het logo en de nieuwe brochure en voor SBO Sint Maarten in Utrecht maakte hij een film om duidelijk te maken hoe goed deze school in ontwikkeling is.
 
Kijk hier voor veelbeelden van zijn werk.
  
 
 
Gebruik en misbruik van persoonsgegevens
 
In zijn vorige blog behandelde Ton Veldhuis, onze functionaris gegevensbescherming, het essentiële verschil tussen normaal gebruik en misbruik van persoonsgegevens. Normaal gebruik kan en mag. Misbruik is verboden. Maar wat is het verschil tussen normaal en abnormaal? En hoe beoordeel je dat? Een van de invalshoeken die scholen kunnen hanteren is kijken naar de soort data.
Lees zijn laatste blog hier. Privacy FAQ hier.
 
 
Onderwijs beurs?
Naast Sinterklaas, Kerst, de avondvierdaagse en de eindmusical van groep 8, is de NOT een zekerheid binnen het onderwijs. Van heinde en verre komen leerkrachten, schoolleiders en bestuurders naar de handelaren in onderwijsgeluk. Van potloden tot complete oplossingen voor ieder al dan niet onderwijskundig probleem: u vindt ze bij standnummer zoveel op de beurs.
 
Lees de blog van Edwin Borger