Quote
Week 8
Jaar 2014
 
 
De mens is een schepsel op zoek naar zingeving.
 
 
Zingeving is het zoeken naar betekenis, naar de waarde en het nut van wat we doen. Het creëert verbondenheid met een hoger doel dan enkel de bevrediging van kortstondige behoeften of het eigen ego. Het is één van de belangrijkste bronnen van intrinsieke motivatie waarbij je het doel of de taak belangrijk, betekenisvol of waarde(n)vol vindt.
 
En van zodra je weet dat jouw bijdrage aan het vervullen van een taak hieraan voldoet dan ben je bereid  om ook het beste van jezelf te geven. Niet omdat het moet maar omdat je het zelf wil. 
 
Je stelt je nu misschien de vraag wat jij als leidinggevende hebt aan dit inzicht dat ook wel eens de ‘Z –factor’ word genoemd.
 
Eén van je opdrachten is om ervoor te zorgen dat je medewerkers zich betrokken voelen en met plezier naar het werk komen. Wanneer je ze vanuit de visie, de missie en de waarden van je organisatie kunt inspireren om hun bijdrage te benoemen in het groter geheel dan ben je goed op weg om de zo gegeerde medewerkersbetrokkenheid te vergroten zoals het verhaal van de drie steenhouwers hieronder illustreert.
 
 
De drie steenhouwers

Een man liep op een groepje van drie steenhouwers af en vroeg aan de eerste wat hij aan het doen was. Deze antwoordde nogal humeurig : ”Dat zie je toch? Ik zit deze ruwe steen met mijn hamer en beitel rechthoekig te maken en daarmee verdien ik geld, want je moet toch leven nietwaar?”
 
De man liep door naar de tweede steenhouwer en stelde dezelfde vraag.
 
Gelaten antwoordde hij: “Ik zit hier stenen rechthoekig te maken, en daarmee verdien ik geld, zodat ik mijn gezin kan onderhouden en ervoor kan zorgen dat mijn kinderen naar school kunnen.”

De man ging naar de laatste steenhouwer toe en stelde weer zijn vraag.        
De man antwoordde glimlachend: “Ik bouw mee aan een kathedraal.”
 
 
 
Wat is het hoger doel dat jouw organisatie nastreeft?

 
P.S.: Heb je een citaat dat je graag zou willen behandeld zien? Laat het ons weten. Wij zoeken dan voor een interessante bedenking of toepassing ter illustratie.
 
 
Wil je reageren op deze quote? Klik dan hier.
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.