Nieuwsbrief nr. 96
 
Mei 2018
 
Beste ,
 
Met dit mooie weer gaan we er weer lekker op uit, de lente opsnuiven. Dat is gezond. We krijgen er energie van en bouwen tegelijkertijd aan sterkere botten, haren en nagels door het zonlicht. Maar we moeten wel opletten voor teken. In Nederland is gemiddeld een op de vijf schapenteken besmet met de Borrelia bacterie (20 procent).
Er zijn grote verschillen: op de ene plaats is de helft van de teken besmet, op andere bijna geen. Er is nog onduidelijkheid waar deze variatie door wordt bepaald. Een en ander kan afhangen van begroeiing, besmette knaagdieren en daarmee samenhangende tekendichtheid.
Wanneer je buiten bent geweest onder bomen of door hoog gras, controleer jezelf dan even. Wanneer je huisdieren hebt, controleer die dan ook.
Klik hier voor meer informatie.
Lyme is een ernstige aandoening, die nog te vaak wordt onderschat.
 
 
 
Tekenbeet en Lyme
 
Op dit moment ben ik in Nigeria waar Malaria voorkomt. Eerdere ervaring met malariapillen heeft me doen besluiten ze niet in te nemen. Vorige keer ben ik daar echt niet lekker van geweest. Na lang zoeken en twijfelen, wat is wijsheid, heb ik mijn advies gevonden bij Kaardeshop.
De plant Artemisia Annua (familie van de Bijvoet) kan worden ingezet als profylaxe bij Malaria. Maar de tinctuur die van deze plant gemaakt wordt is ook inzetbaar bij besmetting met Lyme. Die informatie wil ik je niet onthouden want iedereen kent wel iemand die Lyme heeft, danwel heeft gehad. Op de site van het RIVM vind je artikelen over Lyme.
 
Opeten van teek foto klein
Foto van internet RIVM 
 
Mooie combinatie
  

 
Ben je gezellig aan de wandel geweest en in een romantisch bui even gaan liggen, controleer elkaar dan ook even. Want je bent misschien niet alleen.
 
Energie herstellen
 
Elke 1e woensdag van de maand is het mogelijk je aan te sluiten bij een kleine groep om, bij een hapje en een drankje, te praten over het Energie Herstelplan. Wat is het Energie Herstelplan, wat is de invloed hiervan op je gezondheid en welke veranderingen vraagt het in de keuken. Er wordt aan de hand van een vragenlijst vastgesteld welk type je bent, dat kan een mix zijn van  aarde, water, lucht en vuur, Vata, Pitta en Kapha. Je wordt op weg geholpen, vragen worden beantwoord en ook als je er voor het eerst mee kennismaakt ga je met bruikbare informatie naar huis.
Doe anders eerst een de test van je lichaamsconstitutie.
 


Je bent welkom bij mij thuis in Vlodrop alwaar voldoende gratis parkeergelegenheid. We beginnen om 19.30 en de avond eindigt omstreeks 21.30 uur. De kosten zijn 10 euro per persoon, dit is inclusief een hapje en een drankje. Voor aanmelden of informatie klik hier. 
 
Lente-picknick
 
 
Na een dag hard werken is het heerlijk om je even op te laden in de buitenlucht. Men neme hiertoe: een mooie zonnige dag, een picknickmandje en wat lekkere spulletjes. 
 
Je krijgt van mij een recept van een hele makkelijke en gezonde, koude soep. En ja, ik en velen met mij vinden hem heerlijk. Ook als printbare bijlage.
 
Zomerse zevenbladsoep
  
Ingrediënten:
een flinke hand zevenblad, brandnetel of spinazie
1 komkommer
4 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit
rijpe avocado, geschild
2 sjalotjes
1 teentje knoflook
sap van 1 citroen
250 ml Griekse yoghurt
balsamicoazijn
 
Bereiding:
Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijsten met een lepel. Snijd de avocado overlangs doormidden en verwijder de pit. Pureer de komkommer, avocado, sjalot en knoflook en 200 ml water in de blender. Voeg de olie toe, de bladgroente, het citroensap en de yoghurt toe. Breng op smaak met peper, zout en balsamicoazijn. Laat 2 uur afgedekt in de koelkast koud worden. 
Schenk de soep uit en garneer eventueel met een toefje yoghurt en een blaadje zevenblad.
 
Uit: Wild Plukken-de Buitenkeuken het jaar rond
 
Agenda

  • Op vrijdag 25 mei kun je mee voor een 'Pluk en Proef'. Een wandeling door de tuin van Kasteel Aerwinkel waarbij je informatie krijgt over wilde (on-)kuiden. Ondertussen vertel ik je welke vogelgeluiden we horen, misschien leer je wel een paar , en na afloop maken we wat lekkers van hetgeen we geplukt hebben.
  • Locatie: Kasteel Aerwinkel Posterholt, aanvang: 11.30. Kosten: 22,50 per persoon.
  • Tijdens een 'Pluk en Proef' speciaal voor jou maken we een wandeling langs de Roer en plukken we enkele onkruiden in de weilanden en bossen rondom. Nu te boeken. Klik hier voor meer info. Steeds meer mensen boeken deze activiteit voor uitleg over planten en kruiden waarbij ook vogels met hun geluiden aan bod komen. Daarna wordt er gezamenlijk buiten gekookt met de kruiden de we zijn tegengekomen. Als het weer het toelaat branden de vuurkorven en is er een lekker glaasje.
  • Of je nu aan een groepswandeling meedoet of we lopen 1 op 1, je doet veel kennis op.
 
De supermarktservival, kookworkshops en lezingen gaan ook onverminderd door.
Bel of MAIL en vraag naar de mogelijkheden. We maken een passend pakket voor kleine of grote groepen of voor jou alleen!
 
Uitleg over tuinieren, aanleg van een kleine of grotere moestuin, is vanaf nu weer mogelijk. Of je komt ervaring opdoen, dan steken we gezamenlijk de handen uit de mouwen. Natuurlijk is er koffie en thee en iets lekkers. Voor data klik hier.
 
 
 
 
 
 

Op een Blaadje op Facebook klik hier 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.