van trainers - door trainers - voor trainers
 
 
 
 
Nieuwsbrief NSTV -  16 april 2019
 
 
 
 
Via deze (gratis) nieuwsbrief willen we alle NSTV-leden en andere geïnteresseerde trainers en trainers in opleiding steeds informeren over ontwikkelingen en activiteiten van de NSTV.
 
Veel leesplezier en graag tot ziens bij een van onze activiteiten!
 
Bestuur NSTV

 
 • 18-04-19: Basisoefeningen voor jeugd op skeelers (Doorn)
 • 07-05-19: Loopscholing voor schaatsers (Schoonhoven)
 • 18-05-19: Basisoefeningen op het droge (Haarlem)
 • 25-05-19: Snelheid op alle fronten (Rotterdam)
 • 15-06-19: Schaatstrainerscongres (Garderen)
 
 
Aanmelden Schaatstrainerscongres 15 juni in Garderen
Op zaterdag 15 juni 2019 vindt het 9e Schaatstrainerscongres plaats in het Bilderberg Hotel Groot Heideborgh in Garderen. De NSTV organiseert dit congres samen met de KNSB en NLcoach. Het congres start om 09.15 uur en eindigt om ongeveer 15.30 uur.

Leren, Ontwikkelen & Opleiden
Het is belangrijk dat je als trainer/coach grenzeloos nieuwsgierig bent, open staat voor nieuwe ontwikkelingen en ideeën en blijft leren. Een trainer/coach is een essentiële schakel waar het gaat om ledenbehoud en om het opleiden en ontwikkelen van sporters; niet alleen op sportief vlak maar ook op persoonlijk vlak.
 
In het plenaire gedeelte komt voormalig waterbondscoach en commercieel directeur van de KNZB Robin van Galen aan het woord. Hij gaat in op de sporter anno 2019. Wat zijn de kenmerken van de sporter van nu? Hoe zorg je ervoor dat je als trainer-coach blijft aansluiten? En wat betekent dat voor je dagelijkse activiteiten als trainer-coach? Wat kunnen we de komende jaren verwachten?
 
Na het plenaire gedeelte volgen twee workshoprondes van elk 90 minuten. De workshops worden interactief ingestoken en is veel ruimte voor vragen en discussie. Er worden handvatten aangereikt die je kunt gebruiken in jouw eigen praktijk:
 • Workshop 1 – ‘Chill het ijs op’ door Madelene van Beuzekom – Entertainment on Ice
 • Workshop 2 – ‘Praktische oefeningen ter verbetering van de start’ door topschaatser Michel Mulder
 • Workshop 3 – ‘Effectief motorisch leren – een mix van impliciete en expliciete methoden’ door Prof. Dr. Peter Beek – Vrije Universiteit Amsterdam
 • Workshop 4 – ‘Trainen en ontwikkelen van weerbaarheid’ door sportpsycholoog Afke van de Wouw – WOUW Performance Coaching
 • Workshop 5 – ‘In gesprek met RTC trainers over leren, ontwikkelen en opleiden’ door Ingo Bos, Wouter van de Ploeg, Milan Kocken, Dave Versteegh, Benny Bruggemans en Jetske Wiersma
 • Workshop 6 – ‘De rol van dataverzameling en analyses bij het opleiden van schaatsers’ door Sander van Ginkel – Embedded scientist langebaan KNSB en Bjorn de Laat – Embedded scientist shorttrack KNSB (ovb)
Afsluiting
Het congres wordt afgesloten door voormalig schaatser, vitaliteitscoach en schaatscommentator Martin Hersman. Hij neemt ons mee in zijn ‘wereld’, geeft zijn visie waar het gaat om leren, ontwikkelen en opleiden en maakt de vertaalslag zichtbaar naar het werkterrein van de schaatstrainer.
 
Programma
Hier vind je alle informatie over het programma en workshops. Deelname aan het volledige programma van het congres levert 6 licentiepunten op.
 
Kosten
NSTV-leden krijgen 25 euro korting en betalen slechts 50 euro voor deelname aan het Schaatstrainerscongres! Hoe je deze korting ontvangt, lees je hier.
 
Aanmelden
Het aanmelden voor het congres gaat net als voorgaande jare via de sie van NLcoach. Hou je bankpas bij de hand, je moet namelijk gelijk via ideal betalen.
 
Geslaagde ALV-dag in Lekkerkerk
Op zaterdag 13 april waren we in het clubhuis van IJsclub Lekkerkerk te gast voor onze jaarlijkse ledenvergadering. Maar liefst 43 leden hadden zich voor de vergadering aangemeld. Enthousiast over het schitterende clubhuis en mooie platteland-omgeving, startten we om 10.30 uur de vergadering.
 
Wat gebeurde er - naast de gebruikelijke zaken - allemaal?
 • Herbenoeming Willem-Jan Molleman
 • Benoeming Imke Vormeer
 • Veel bijscholingen afgelopen jaar en ook in 2019 weer op de planning
 • Regiocoördinatoren in de bloemetjes gezet
 • Stickers en pin's zijn uitgedeeld
 • Coachingsschema's zijn te bestellen
 • Decharge verleend
 • Uiteenzetting overgang ledenadministratie en ledenportaal
 • Ledenaantal: we blijven groeien
Met een dik compliment van ons erelid Jan Buis voor hoe wij als bestuur alles voor elkaar hebben, “daar ben ik best jaloers op”, aldus Jan, kunnen we terugkijken op een geslaagde vergadering waarin veel werd meegedacht, ideeën aangedragen en de leden hun enthousiasme toonden voor de manier waarop we bezig zijn. Daar zijn we als bestuur best trots op en we gaan dan ook graag verder!
 
Met 's middags nog een inspirerend verhaal van Errol Esajas, was de dag compleet en weer bijzonder geslaagd.
 
 
 
Basisoefeningen op skeelers: 18 april
Op donderdagavond 18 april organiseren we een bijscholing gericht op basisoefeningen op skeelers. 
 
Geef je training op de skeelerbaan aan jeugd, maar ook aan volwassenen en wil je meer tips en variatie in je oefeningen? Meld je dan aan!
 
Op de skeelerbaan van Doorn zal Jacolien Vogelzang uitleg geven en inspirerende oefeningen laten zien en ervaren die je met je schaatsers op de skeelerbaan kunt doen ter voorbereiding van het schaatsseizoen. Ook is er uiteraard ruimte voor vragen waar je zelf mee zit en om ideeën met elkaar uit te wisselen.
 
Meer informatie en aanmelden klik hier!
 
Basisoefeningen op het droge: 18 mei
Op zaterdagmorgen 18 mei verzorgt Sjoerd Geraets, hoofdtrainer Schaatsacademie Noordwest, samen met zijn collega-trainers Richard Bloedjes en Rens van Korven, een praktijkbijscholing voor ons met als thema “Droogtraining”.

De nadruk van deze bijscholing ligt op techniek, balans, coördinatie en kracht. Een scala aan oefeningen, tips en ook eenvoudige middelen (zoals stokken, elastieken, weerstandbanden, enz.) komt aan bod. Wat kun je als trainer bij jouw schaatsers in de zomer verbeteren en extra aanleren? Welke oefeningen kun je (nog steeds) aanbieden en welke nieuwe oefeningen en ontwikkelingen zijn er? Waar let je op bij het geven van feedback?
 
Kortom, een intensieve, praktijkgerichte workshop!
We starten met een theoretisch gedeelte, waarna een groot stuk praktijk volgt op het terrein van de ijsbaan, om tot slot weer met een stukje theorie af te sluiten.
 
Meer informatie en aanmelden, klik hier! 
 
 
Volg ons ook op Twitter of Facebook