Bezoek aan de biologische wijngaarden van Emiliana in Chili.
Op onze rondreis door Chili bezochten we ook de Casablanca-vallei. Eventjes situeren: de Casablanca-vallei is gelegen tussen Valparaiso en Santiago, in midden Chili. Het is één van de bekendste regio's in Chili voor de productie van vooral witte wijn. Het uitstekende klimaat met zijn warme dagen en koude nachten zorgt voor wijnen van uitstekende kwaliteit. Je vindt er de ene wijngaard naast de andere, en allen zijn ze enthousiast om je te verwelkomen met een rondleiding en proefsessie. Onze voorkeur ging uit naar een bezoek aan de Vinedos organicos Emiliana, de enige biologische wijngaard van de vallei, die voor sommige van hun producten ook gebruik maken van biodynamische principes.
 
Emiliana werkt sinds 1998 biologisch en biodynamisch.  Iedereen verklaarde hen toen blijkbaar half gek, maar vandaag blijkt het bedrijf een internationaal succesverhaal: hun wijngaarden zijn verspreid over 5 valleien in Chili. Deze in de Casablanca-vallei alleen al is zo'n 273 ha groot! Daarnaast haalde het ook als eerste wijnbedrijf in Chili internationale normen en certificaten.
 
We hebben ook zelf mogen ervaren dat hun aanpak werkt. We kregen er een interessante rondleiding met een inwijding in het biologische telen van druiven. Hun bedoeling is vooral om een evenwicht te creëren tussen aarde, dier en plant, zodat er weinig of geen plaats overblijft voor mogelijke ziektes, en dit uiteraard ook zonder het gebruik van chemicaliën.  Zo nemen de bladeren van olijfbomen heel veel stof op, en staan ze dus langs de stoffige oprijlaan als buffer voor de wijnranken. Tussen de wijnranken zelf staan verschillende bloemen die bijen aantrekken, en diverse kruiden (zoals kamille, paardenbloem, brandnetel, valeriaan ...) en grassen met elk hun eigen functie in het geheel. Naast de planten worden ook de dieren aan het werk gezet. Kippen lopen los rond op het domein en gaan vrij hun gang tussen de wijnranken, op zoek naar mogelijke boosdoeners. Eens hun job erop zit, verhuist hun 'caravan' naar het volgende stukje land, waar het proces opnieuw begint. Alpaca's grazen los en zorgen voor het opruimen van gras en onkruid.
 
De kippen 'caravan'
 
Zoals gezegd gaat Emiliana verder dan het puur biologische telen van de druiven: het is het enige bedrijf in Chili dat voor sommige van hun variëteiten ook biodynamisch te werk gaat. Zo worden de kruiden geoogst en in een kelder gedroogd. Daarna worden ze manueel tussen de mest gemengd om op die manier terug een gezond evenwicht in de grond te creëren. Ook worden alle activiteiten op de wijngaard ingepland volgens de biodynamische kalender van Rudolf Steiner.
 
 De wijngaarden van Emiliana in de Casablanca-vallei
 
Het resultaat van deze uitgekiende en zorgzame manier van druiventeelt liet zich smaken. Want na de uitgebreide rondleiding volgde uiteraard het praktische werk, en het moet gezegd: de 4 wijnen die we proefden waren overheerlijk! We proefden Gewürztraminer (een witte druif die je niet zoveel ziet bij ons, licht, fruitig en ideaal als aperitiefwijn), een Sauvignon Blanc, een Syrah (een typische Chileense rode wijn van Emiliana die in een andere vallei wordt geteeld) en om af te sluiten een mengeling van Syrah met Carménère en Merlot.
 
We vermelden hier trouwens enkel maar de soort wijn, omdat Emiliana voor de Europese markt andere namen op haar etiketten gebruikt. We waren dan ook aangenaam verrast toen we ontdekten dat De Masteluin ook Emiliana wijnen in hun gamma aanbiedt onder de naam Ycaro. Zo zullen we bij onze thuiskomst bij het kraken van een flesje Ycaro telkens weer een beetje op reis zijn...
 
NATUURWINKEL DE MASTELUIN
Witbos 9 2200 Noorderwijk
Tel.: 014 261695