Nieuws 
Februari 2020
30ste Jaargang - Nr 2
Agenda...
21-02-20
Video interview Tim Cools.
BitMappers Online
 
 
Rekeningnummer:
001-2267551-58
 
Adres:
VOC, A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt
 
Aanvang:
20h15
 
Inschrijven Nieuwsbrief:
 
Handige links
 

 

Bronnen
 
Tweakers, ZDNet, ClickX, Webwereld, Chip, CM, CT, Tomshardware, PCMag, Hardware Info, 9Lives.
Agenda...
Thema voor 21-02-20

Vanavond laten we een video zien met daarin een interview met Tim Cools, veiligheidsexpert en ex-agent bij de Federal Computer Crime Unit.

Chretien zal de moderatie van het nagesprek op zich te nemen.
 
Breng gerust jullie laptops en/of mobiele apparaten mee, er kan zonder problemen gekeken worden wat de mogelijheden zijn. Na de pauze is het aan jullie en bieden wij een helpende hand aan wie dat wenst.
IT Nieuws...
Mini-upgrades voor enkele surface producten
 
Als we journalist Brad Sams mogen geloven gaat Microsoft dit voorjaar enkele Surface-producten updaten. Sams claimt bronnen te hebben die hebben bevestigd dat zowel de Surface Book 2 als de kleinere Surface Go een relatief bescheiden opfrisbeurt zullen krijgen. Qua uiterlijk zou er niet al te veel veranderen, maar nieuwe interne componenten staan wel op de planning. 

Ten eerste de Surface Book 3. Deze zou uitgerust worden met Intel-processors uit de tiende generatie en Nvidia-graphics uit de GTX 16-serie. Aangezien het huidige model 7e- of 8e-generatie cpu's gebruikt en nog Pascal-gpu's aan boord heeft is dit een noemenswaardige verbetering. Echter lijkt het 15-inch model nog een stapje verder te gaan en ook Quadro-gpu's aan te bieden, iets wat de hybride tot een mobiel workstation moet promoveren. Verder wordt de maximale geheugenconfiguratie van 16 naar 32 GB getild.

Voor de Surface Go 2 verwacht Sams minder: een vernieuwde Pentium-processor (mogelijk uit de eind 2019 gelanceerde Gemini Lake Refresh-familie), maar mogelijk ook chips uit de Core M-serie. Vooralsnog lijkt een Qualcomm-gebaseerde Surface Go nog niet tot de opties te behoren.

De nieuwe Surfaces zouden op een hardware-evenement van Microsoft worden getoond. Dit voorjaar moet dit evenement plaats gaan vinden. Sams schat in dat de adviesprijzen van de Surface Book 3 en Go 2 vergelijkbaar zullen zijn als die van hun voorgangers.
 
Google Pixel 5

Op het internet is een render verschenen die naar verluidt een prototype van de Google Pixel 5 laat zien. Het gaat om de achterkant van het toestel, dat drie camera's heeft in een opvallend ontwerp. Vermoedelijk moeten we nog tot het najaar wachten voor de vijfde generatie Pixel verschijnt.

Volgens YouTube-kanaal Front Page Tech toont de render één van de drie prototypes die gemaakt zijn door het engineering-team van Google. Daarmee is er dus een goede mogelijkheid dat dit de Pixel 5 wordt, maar kan het ook een ander ontwerp worden. De afbeelding zou geverifieerd zijn bij meerdere betrouwbare bronnen.

In dit ontwerp zitten achterop drie camera's, waarbij de derde camera onderin een groothoeklens heeft. Het drietal is bijna gerangschikt als een gezicht, met een plaatsing op een schildvormig camera-eiland. De rest van het toestel zou qua materialen veel op de huidige Pixel 4 lijken.

Het ligt nog niet vast dat dit daadwerkelijk de Pixel 5 wordt, maar er is een goede kans. Op een later moment zou er uit drie ontwerpen het definitieve gekozen worden
 
PlayStation 5
 
Volgens niet nader gespecificeerde bronnen van Bloomberg heeft Sony moeite met de productiekosten voor zijn aankomende PlayStation 5. We weten al dat het apparaat een ssd aan boord heeft voor opslag en een videokaart met ondersteuning voor raytracing, maar de bronnen claimen dat ook het koelsysteem duurder is dan gebruikelijk.

Het koelsysteem zou namelijk enkele dollars kosten om te produceren. Dat lijkt weinig, maar analisten schatten dat de prijs voor koeling in consoles doorgaans in centen wordt uitgedrukt, en Sony met de oplossing in de PS5 een stevig en prijzig onderdeel heeft gekozen. Dit alles zou het lastig maken om een retailprijs voor de console te bepalen. 

Zo kostte de PS4 bij zijn lancering 399 dollar in de VS, en werden de productiekosten op 381 dollar geschat. Voor de PlayStation 5 wordt nu een bedrag van 450 dollar genoemd om een console te maken, wat Sony voor een lastige keuze zet. Om een vergelijkbare marge als bij de PS4 te hanteren zou de retailprijs zo'n 475 dollar moeten bedragen, wat voor een console een flink bedrag is. 

De bronnen van Bloomberg stellen dan ook dat het Japanse bedrijf mogelijk wil afwachten tot concurrent Microsoft de prijs van zijn volgende console, de Xbox Series X, bekend maakt. Op deze manier kan Sony een gunstige prijs kiezen die een goede balans biedt tussen concurrentie en eigen kosten. Daarmee zou het bedrijf echter wel breken met de traditie om de prijs van een aankomende console in februari vast te leggen, om vervolgens in de lente met de massaproductie te beginnen.
Software...
EMET 4.0

Software-update: LosslessCut
 
LosslessCut is een opensource en cross-platform programma waarmee stukken uit video's kunnen worden geknipt. Dit doet het zonder dat de video's worden gedecodeerd en weer gecodeerd, dus het werkt snel en zonder verlies van kwaliteit. Het is ideaal om minder interessante delen uit geschoten beelden van actioncamera's of drones te verwijderen. Ook is het mogelijk om jpg-afbeeldingen van scenes van de video te maken.
Voordelen...
Maandelijkse nieuwsbrief met de laatste IT-nieuwtjes en de daarbij horende links;
Verantwoordelijke uitgever: Fabian Haest Winkeldonkstraat 12 3980 Tessenderlo