Chatten met Bach
Veel lezers moeten waarschijnlijk aan Napoleon denken. Want met knippen en plakken lijkt dit verdacht veel op ’Chatten met Napoleon‘, de titel van een boek van Barend Last en Thijmen Sprakel, waar ik me op last van een uitgever in verdiepte.
Nou ja, een bevel in de zin van een veldheer was het natuurlijk niet, maar als ik als (educatief) auteur de boot niet wilde missen, moest ik me hiermee toch maar eens in kunstmatige intelligentie verdiepen, aldus de gulle gever. Die boot dobbert al jaren ongezien door uitgeverijen voor de kust, maar dat is een ander verhaal, want nu is-ie voor efficiency doeleinden naar de haven geloodst om er wat mee te gaan doen.
Uiteraard staat de Napoleon uit het boek slechts symbool voor ’historische figuren‘ en dat paste goed in een ander verzoek dat me bereikte. Want wat moet je nou met ’Bach in blue‘ als thema voor een werk voor de overzichtstentoonstelling bij de Kunstroute Lochem?
Mij leek dat ik er in een chat met Johann Sebastian Bach snel achter zou komen wat ik daarmee aan zou moeten. En wat hij met blauw had - of niet. Van het een kwam het ander en onder mijn handen en vanaf het scherm ontstond een heus Bach project rond de vraag naar de betekenis van Bach in deze tijd en de fantasie dat hij vandaag de dag zou leven en werken.
Het is een interactieve leporello geworden, een zig-zag-boek. Achttien beelden reeg ik aaneen. Voor mijn onderzoek naar de verbinding tussen muziek en kleur gebruikte ik de virtuele Bach. Naast veel werk van eigen hand zijn er ter vergelijking ook vier AI portretten opgenomen. Je kunt die dan zelf naast mijn eigen versie van Bach leggen. De onderstaande (eigen) versie heeft de expositie niet gehaald, maar is wel lekker blauw!
Van de leporello maakte ik ook een mini-versie, een bouwplaat die je zelf in elkaar kunt knutselen: basteln mit Bach. Bij de beelden schreef ik teksten om de verkenning van het onderwerp toe te lichten en de beelden met muziek te verbinden. Grotendeels zelf geformuleerde zinnen met hier en daar wat citaten van de Bachbot, want ik ben toch meer van het schrijven dan van het controleren van gegenereerde teksten.
Suggesties voor videobeelden nam ik ook liever zelf voor mijn rekening: zoveel leuker en naar ik vooralsnog aanneem verrassender dan de computer laten zoeken na ’goed prompten‘. Of zoals ik het in het magazine over de ontwikkeling van het ontwerp verwoord: ’Een mens kan er tijdens een gesprek nog eens wat andere gedachten op nahouden.‘ En dan maak je soms rare sprongen die ik het apparaat nog niet zie nemen, hoewel de chatbot van veelvuldig hallucineren wordt verdacht.
Het Bachproject heet ’Ins Blaue hinein‘. Dat betekent zoiets als ’zomaar‘. Denkelijk zijn de chatbot en ik wel aan elkaar gewaagd als het gaat om werken out of the blue. Bestaan er eigenlijk in het Nederlands blauwe uitspraken of gedachten die schijnbaar met je op de loop gaan, verdwalend in de zee van mogelijkheden?
|