Nieuwsbrief nr. 46 - September 2013
 
Beste ,

Op een Blaadje is gerestyled zoals dat zo mooi heet. Bij een nieuwe start hoort een vernieuwd gezicht. Ik ben benieuwd wat je er van vindt. Laat het me maar weten. 
 
De nieuwe aanvragen voor afspraken in Sittard beginnen binnen te lopen en dat terwijl ik er nog moet beginnen. Overmorgen is het zover en ik heb er zin in. Kan ik jou daar binnenkort ontmoeten? Houd de agenda in de gaten voor leuke activiteiten en verwendagen. Je kunt er ook terecht voor voedingsadvies, bodyscan, lifestyle adviesgesprek, een huidtherapeut, een overgangsconsulente, een energetisch therapeut, logopedisten, visagisten, schoonheidsspecialisten en een osteopaat. Kom eens langs voor een kennismaking en een lekker kopje koffie.
 
 
Kamperen

Heb je ook moeite met in slaap vallen of 's ochtends moeite met uit bed komen? Dit probleem, waar veel mensen last van hebben, wordt mogelijk veroorzaakt doordat onze interne klok ontregeld wordt door de grote hoeveelheid kunstlicht waaraan we worden blootgesteld. We zitten lang achter onze tablets en smartphones, wat ook een grote bron van kunstlicht is. Volgens Amerikaanse onderzoekers is de interne klok te resetten, door een weekje te kamperen in de vrije natuur. De proefpersonen gingen eerder slapen en werden eerder wakker. Current Biology, 2013
Ik heb het zelf ervaren, alleen is Noorwegen niet de meest handige plek hiervoor. Deze foto heb ik gemaakt om 03:00 uur 's nachts, donkerder wordt het niet!
 
Åndenes, Noorwegen 2013
 
Wat is jouw boongevoel?

Vanaf maandag 2 september organiseert Urgenda de peulenparade, om iedere Nederlander aan de boon te krijgen.
Volgens Urgenda, een duurzaamheidsorganisatie, zijn bonen een ondergeschoven kind op het dagelijkse menu wat jammer is want het eten van bonen is voedzaam en goed voor het milieu.
Aan de peulenparade doen o.a. de Ministeries mee. Zij geven, in estafettevorm, in hun bedrijfsrestaurants een week lang het goede voorbeeld door veel bonen op het menu te zetten. Wil je het interview beluisteren dat Vara Vroege Vogels had, klik dan hier. 
Mijn boongevoel? Bij een beetje leuke boon denk ik altijd aan de Groninger Weekschillen Witte boon waar ik een heel lekker recept voor heb. Dat vind je verderop in de nieuwsbrief. Overigens is het recept ook gewoon te maken met de gewone witte boon, te koop bij reformwinkel en supermarkt. En voor de snel-klaar-variant, hij is er ook in blik.
 
 
Eten van het strand

Als je eens tijd hebt ga er dan op uit en kijk goed om je heen wat je aan eetbaars vindt. Op het strand tussen de stenen lagen mosselen en alikruiken, in de berm groeien de inktzwammen, pluk alleen de jonge exemplaren en verwerk ze direct, en met wat wilgenroos en tomaten maak je een lekkere maaltijd. Buiten smaakt alles sowieso lekkerder, vind je ook niet? Het voordeel van zo'n soort menu is dat je niet snel teveel eet en je beweegt er goed bij. Net zoals onze voorvaderen, de jagers/verzamelaars, deden. En wil je dit een keer onder begeleiding? Dan gaan we samen op pad. 
 
 
Recept
 
Groninger weekschillen Witte bonensoep
Voor 8 personen
 
De witte Groninger weekschillen werden in de schil gedroogd en bij de kachel gehangen. 
 
De weekschillenbonensoep kan zowel vegetarisch als met een lekker stukje worst gegeten worden.
 
Ingrediënten:
250 gram gedroogde witte bonen
1 laurierblaadje
1 flinke schep goede mosterd
Zout- peper naar eigen smaak
2,5 liter groentebouillon
Voor de garnering wat gehakte wortelloof
Scheut ongeklopte slagroom
Eventueel een gekookte en in plakken gesneden (scharrel-)worst
 
Bereiding:
Spoel de bonen flink en laat ze minimaal 8 uur in een ruime pan met koud water weken. Spoel de bonen nogmaals flink en kijk of er geen ongerechtigheden tussen zitten (steentjes). Zet de bonen met laurierblad op het vuur met 2,5 liter groentebouillon.
 
Breng alles aan de kook en laat de bonen ruim 30 minuten zachtjes koken, totdat ze zacht zijn. Schep een volle soepkom bonen uit de pan en laat de rest van de bonen nog 10 minuten zachtjes doorgaren. Verwijder het laurierblad uit de pan. Controleer of er nog voldoende bouillon in de pan zit om aanbranden te voorkomen.
Pureer met een staafmixer de zachtgekookte bonen in de pan tot een gladde soep. Voeg dan de hele bonen uit de soepkom toe aan de gepureerde bonensoep. Schep er vervolgens een eetlepel mosterd en een flinke scheut slagroom doorheen. Laat alles nog 5 minuutjes zachtjes doorkoken en proef of de soep op smaak is. Garneer de witte bonensoep met wat fijngehakt wortelloof. 
 
Gedroogde witte bonen zijn te koop bij de natuurwinkel en bij de supermarkt (pad van de spliterwten en dergelijke). De bonen uit de supermarkt zijn niet vrij van bestrijdingsmiddelen, die van de natuurwinkel wel. Duur zijn ze allebei niet.
 
Agenda
 
Vanaf september kun je dus op twee locaties terecht voor een consult, lezingen en kookworkshops (zie openingsartikel). In Sittard en in Sint Odilënberg. Adressen vind je hieronder.
 
Op de volgende data zal Op een Blaadje weer een lezingenserie verzorgen voor EPC Waterland te Amsterdam. Hiervoor kan je informatie opvragen via de link onderaan dit bericht.
Op donderdagavond 3 oktober, 31 oktober, 21 november en 12 december. Aanvang 20.00 uur, slot 22.15 uur.
 

De kookworkshop volgens het Energie Herstelplan worden op aanvraag gehouden. Ook de rondleidingen door supermarkt èn de rondleiding door reformwinkels. De zogenoemde supermarktsurvival.

Er zijn weer volop kruiden en bessen te vinden voor een mooie kruidenexcursie. Eerst samen kennis opdoen en plukken. Daarna er iets lekkers van maken. Denk aan een goed gevulde soep of een mooie salade, een prachtige jam of een heerlijke pesto. Kom gerust eens mee op een kruidenwandeling.
  
 
Moe en hoe!
 
De meestgehoorde klacht in de praktijk is toch wel 'ik ben zo moe'. Daar is met voeding wel veel aan te doen maar de al heel bewuste eter ziet zich, samen met mij, toch weleens voor een raadsel staan. Want wat doe je fout als je al zo goed bezig bent? Die puzzel gaan we dan samen aan.
Nu is er binnenkort weer een scholingsdag waaraan ik deelneem met als thema 'Vermoeidheid en voeding'. Ik kijk er nu al naar uit en hoop mijn mensen dan nog beter te kunnen helpen. Ik houd je op de hoogte .
En als je nog wat hebt aan slaaptips, kijk dan hier. 
 
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets van deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.
 
 
Reutjesweg 35
6077 NA Sint Odiliënberg
 
Agricolastraat 73
6131 JW Sittard
 
0475-527561 / 06-46022065