Nieuwsbrief nr. 138
 
Maart 2022
 
Beste ,
 
Deze nieuwsbrief is licht en luchtig. Kort en krachtig. Omdat het kan en omdat het moet. Positief blijven. 
 
Graan
 
Borjst met dille en zure room
 
Oorspronkelijk komt borsjt uit Oekraïne, maar de stevige soep kent vele variaties in heel Oost-Europa. Wat er meestal in zit: rode bieten, ui, bouillon, vlees en sour cream. Vaak: kool, wortel en dille. Maar er zijn ook vega- en visversies en hij wordt zelfs weleens koud geserveerd. Algemeen: Je kunt de rauwe bieten ook vervangen door gekookte bieten.
De kooktijd van de soep wordt dan 20 min. in plaats van 45-60 min.
 
Kraanvogels 28-02-2022 18.00 uur boven de tuin

Ingrediënten op basis van 4 personen:
2 rode ui
2 tenen knoflook
600 g rauwe bieten
2 kruimige aardappel
200 g winterpeen
20 g ongezouten roomboter
1 gedroogd laurierblaadje
2 pimentkorrels
2 el rodewijnazijn
380 ml krachtige vleesfond
1 vleesbouillontablet
700 ml kraanwater
3 takjes verse dille
4 el sour cream
 
Bereiden:
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Schil de bieten (eventueel met keukenhandschoenen aan) en de aardappelen en snijd alles in blokjes van 2-3 cm. Snijd de winterpeen in de lengte in kwarten en snijd in stukjes van 1 cm. Verhit de boter in een soeppan en fruit de ui 3 min. Voeg de knoflook, biet, aardappel en laurier toe en bak 5 min. op laag vuur.
 
Maal met een vijzel de pimentkorrels fijn of plet ze met het lemmet van een keukenmes en voeg toe aan de groenten. Voeg de azijn, fond en bouillontablet toe. Voeg het water toe. Breng aan de kook en laat de soep 45-60 min. zachtjes koken met de deksel op de pan, tot de bieten gaar zijn.
 
Verwijder de laurier. Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de dille fijn. Schep de soep in kommen, bestrooi met dille en schep een lepel sour cream in elke kom.
 
Agenda
 
Aanleg & onderhoud moestuin
Het is bijna voorjaar, tijd om je tuin rond te gaan met een kladblok en een pen. Wat wil je met je tuin dit seizoen? Heb je wel ideeën maar weet je niet waar je moet beginnen? Bel dan voor een afspraak dan kijk ik eens met je mee. Mijn telefoonnummer vind je onderaan de nieuwsbrief.
 
 
Plukken, proeven en proosten of spelen met vuur
Ga je mee op een kruidenexcursie? Vanaf Vlodrop lopen we langs de Roer naar een Geluksplek waarbij ik vertel over de bermkruiden die we tegenkomen. Deze kruiden zijn zo oud als de weg naar Rome en hebben een verhaal.
 
 
We plukken ons eten bij elkaar dat we bereiden op houtvuur in grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens. 
Daarna eten we met elkaar onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 55 euro all in. Voor informatie of het maken van een afspraak klik hier.
 
Natuurwandeling
Elke eerste zaterdag van de maand kun je met mij (vogelaar/plantenkenner) op stap  voor een natuurwandeling. Een wandeling in Roerdalen waarbij ik je vertel over wilde (on-)kruiden, de vogels die we horen en zien en de natuur in het algemeen. Start 9.00 op onderstaand adres. 
Duur ca. 1,5-2 uur. Kosten inclusief koffie, thee en wat lekkers 12 euro.
Voor aanmelding mail je het beste even.
 
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 

Bij Tussen de Bruggen kun je prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de deur en bij mooi weer in de tuinkamer. Voor reservering Klik hier
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige - Natuurgeneeskundige
 
 
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.