Nieuwsbrief 3
17 november 2016
 
Dit is de digitale  nieuwsbrief van het HWC, bestemd voor alle ouders/verzorgers, collega's, oud-collega's, leerlingen en overige relaties.
van de rector
 
Personalia
Voor het vak lichamelijke oefening hebben we benoemd mevrouw Nelleke Nijenhuis. Zij zal de uren van Mevrouw Kim Dekker overnemen die ons gaat verlaten voor een baan in Australië. Voor de vervanging van mevrouw Sakina Bilal voor het vak Frans hebben we benoemd de heer Homme Blom.
Hij is geen onbekende voor ons aangezien hij eerder hier stage heeft gelopen. En voor het vak Duits hebben we benoemd de heer Rick Lautenbach. We heten deze collega’s van harte welkom en wensen hen samen met hun sectiegenoten veel werkplezier toe.
 
Even bijpraten
  
Klein liedje
 
Liedjes van de herfst
Zijn altijd somber
Zijn gemaakt van
Okers en van omber
 
Toch ken ik septembers
Met een gouden glans
Toch zijn er novembers
Met een toverdans
 
De zon heeft in december
Mij al zo vaak verrukt
En dikwijls heb ik rozen
Uit de sneeuw geplukt
 
En daarom schrijf ik
In dit kleine lied
Niet wachten op de lente
Want dan komt ze niet.
 
Ik hoop dat u ook geniet van deze tijd van het jaar. Ik vond dit gedichtje van Toon Hermans wel toepasselijk. Het is een ode aan de herfst en een oproep niet te snel te verlangen naar de lente. Hoewel ik ook best snap dat het voor leerlingen die buiten Amstelveen wonen, een stevige klus is om iedere dag te fietsen naar school. Later zullen ze zeggen: ‘ik fietste mooi iedere dag heen en weer naar school en het was wel .. kilometer’!
 
Onze brugklasleerlingen zijn al weer behoorlijk gewend geraakt aan de school, het gebouw, de lessen en de docenten. Dat is een enorme klus voor hen, aangezien de omschakeling van het primair naar het voortgezet onderwijs stevig en ingrijpend is. De eerste toetsweek voor de bovenbouwleerlingen is ook achter de rug. Langzaam druppelen de cijfers binnen. We volgen deze resultaten nauwlettend. Op een of andere wijze hebben cijfers een voorspellende waarde. Zeker als je ze voor langere tijd per vak bij elkaar optelt. Dat geldt in het bijzonder voor de leerlingen in de examenklassen die nu al een flink deel van hun eindcijfer van het schoolexamen te pakken hebben, hoewel dat per vak kan verschillen. U vindt dat terug in het programma voor toetsing en afsluiting.
 
Onlangs is onze collega geschiedenis, mevrouw van der Eem, twee weken in de Verenigde Staten geweest. Zij heeft daar op een intensieve wijze kennis gemaakt met het Amerikaanse schoolleven. Een dergelijk bezoek past ook goed in ons profiel van internationalisering: voor ons kan de wereld niet groot genoeg zijn en zijn er geen grenzen in ons denken, doen, durven en dromen. Ik hoop dat u dat profiel ook herkent in de verhalen die uw zoon of dochter thuis vertelt. Dit verlangen naar internationalisering en globalisering is om nog een andere reden bijzonder. We leven in een wereld waarin het lijkt alsof juist de grenzen sterker worden opgetrokken. Veel mensen denken daarover na en vinden daar ook iets van.
Ik moest daarbij denken aan een uitspraak van Paul Schnabel, voormalig directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau, die zei ‘Met mij gaat het goed maar met ons gaat het slecht’, waarbij hij verwees naar de culturele trend in Nederland. Nu is er niets mis mee wanneer het mensen individueel heel goed gaat, sterker nog, is het absoluut nastrevenswaardig. En dat geldt zeker voor onze leerlingen van wie we verwachten dat ze alles in het werk stellen om het beste in zichzelf naar boven te halen. Ik hoop echter wel dat onze school ook bijdraagt of kan bijdragen aan het gevoel dat het ‘met ons’ goed kan gaan. In die zin is de school ook oefenplaats voor gemeenschapszin en gedeelde idealen. Iets om over na de denken tijdens een donkere herfstavond!
 
We willen mevrouw Nijhof, docent Wiskunde en haar collega’s bij ons op school en haar collega’s van het Udens College van harte feliciteren met de belangrijke NRO onderwijsprijs die zij onlangs hebben gewonnen. Elders in deze nieuwsbrief vindt u daar meer over. We zijn trots op het behalen van deze prijs en de vele werkzaamheden die daaraan vooraf zijn gegaan.
 
Vriendelijke groet, B. Kozijn 
  
onderwijs
  
NRO-onderwijsprijs gewonnen!
Samen met vijf docenten van het Udens college vormden onze docenten mevrouw Nijhof (foto), mevrouw Rijnierse, de heer Bangma, de heer Dackus, en de heer Kodde een onderzoeksteam dat in samenwerking met Maastricht University de NRO-onderwijsprijs heeft gewonnen. De prijs is in ontvangst genomen door mevrouw Ernst (foto), de voortrekker van het team. Het NRO is het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek en heeft tot doel wetenschappelijk onderzoek in de onderwijspraktijk te stimuleren. Een vakjury reikte haar tijdens het NRO-congres op 2 november 2016 de onderwijsprijs uit die is bestemd voor onderwijsprofessionals die op doeltreffende wijze binnen de school gebruikmaken van inzichten uit wetenschappelijk onderzoek. Het team won met het onderzoek naar de zelf ontwikkelde ‘ META-methode’. Leerlingen leren via deze methode binnen de vakles nadenken over de manier waarop zij leren en de  nieuwe kennis te verbinden met al bestaande kennis.
Wij zijn als school natuurlijk enorm trots op onze onderzoekers. Gefeliciteerd!
 
(Mw. Ernst, Udens College , dhr. Ghysels, Maastricht University, mw. Nijhof HWC)
 
 
 
Via de website www.slim.nl is het voor alle leerlingen van onze school mogelijk om goedkope software, zoals b.v. het officepakket, aan te schaffen. Om gebruik te kunnen maken van de voordelen van slim.nl moet je onderwijs volgen of werken bij een onderwijsinstelling in het MBO of voorgezet onderwijs. Registreren kan in enkele simpele stappen.  Belangrijk is dat hierbij het school e-mail adres van de leerling als mailadres wordt opgegeven, zodat het voor slim duidelijk is dat het om een leerling van onze school gaat.
 
Hoe werkt het:
Ga rechtsboven naar Registreren.
Op de volgende pagina kiest u bij School het Hermann Wesselink College.
Bij Mijn rol kiest u Student / Ouder.
Bij de volgende stap vult u de gegevens in van uw kind, waarbij u bij E-mail het e-mailadres invult dat uw kind van school heeft gekregen (xxxxx@hwc.nu).
Hierna krijgt u een bevestiging van Slim toegestuurd, waarna u kunt inloggen op de site van Slim 
 
leerlingbegeleiding
  
Vanuit het zorgteam
Op het HWC vinden we het belangrijk om ondersteuning op maat te bieden. Zo begint eind november de faalangstreductietraining voor eindexamenleerlingen. In het laatste schooljaar kan de stress voor het eindexamen toenemen en een gevoel van faalangst geven. Als de faalangst belemmerend werkt (waardoor de leerling zich mogelijk niet goed kan voorbereiden op het eindexamen), kan het zinvol zijn om een training te volgen. De leerlingen die mee willen doen aan de training, hebben zich inmiddels aangemeld en de training gaat op 18 november van start.
 
In alle tweede klassen is de SAQI (School Attitude Questionnaire Internet) afgenomen, een digitale schoolvragenlijst, die de leerling zelf invult. De vragen van de SAQI gaan over hoe de leerling school beleeft op het gebied van motivatie, welbevinden en zelfvertrouwen. De uitslag van de vragenlijst kan reden zijn voor de mentor om in een gesprek met leerling en met ouders te verkennen of ondersteuning in de vorm van een training wenselijk is.
 
Een leerling kan altijd bij de mentor terecht als hij of zij ergens mee zit, maar soms kunnen omstandigheden thuis of op school reden zijn om met iemand te praten die sociaal-emotionele begeleiding kan bieden, zoals een leerlingbegeleider of de schoolmaatschappelijk werker. De schoolmaatschappelijk werker is één dag per week op school. Zij kan tevens behulpzaam zijn bij verwijzing naar externe hulpverlening en ouders daarin adviseren.
Ook hierbij geldt dat de mentor het eerste aanspreekpunt is voor de leerling en ouders. De mentor zal de ondersteuningsvraag met de teamleider en het zorgteam bespreken, zodat een passende vorm van ondersteuning ingezet kan worden.
 
Jolanda van Veen,
zorgcoördinator
  
ouderzaken
  
Oudercontactgroepen
De oudercontactgroepen van alle teams zijn gevormd en onlangs kwamen 4 van de 5 groepen bij elkaar. De 5e volgt binnenkort. Het was voor sommige teamleiders wel spannend, omdat ze op deze manier nog niet eerder met een groep ouders in gesprek waren geweest; andere teams hadden er al ervaring mee en zetten een traditie voort. Over het algemeen waren het plezierige gesprekken en ook ouders gaven terug dat ze het prettig vonden op deze manier bij de school van hun kind betrokken te worden.
 
In het (T)vmbo-team stond een deel van het gesprek in het teken van de internationalisering: welke activiteiten staan op stapel, hoe kan school (nog) beter aansluiten bij de actualiteit en bij de nationaliteiten die al in school aanwezig zijn. Daarnaast was er een boeiend gesprek over alle vormen van communicatie in en met school (website, Magister, mail, nieuwsbrief, agenda), over leermiddelen en digitalisering; zo werd aandacht gevraagd voor bepaalde computer skills, zoals het leren aanmaken van een mappenstructuur; ook het al dan niet gebruiken van de mobiele telefoon kwam ter sprake.
 
In het havo- en vwo-onderbouwteam besteedde de OCG aandacht aan het teamplan. De ouders vroegen specifiek aandacht voor huiswerk en studiewijzers in Magister: hier kan de school nog verbeteren; het team heeft dit ook gelijk opgepakt als speerpunt voor de korte termijn: we vinden, samen met de ouders, dat elk huiswerk tijdig in Magister gezet moet worden (en dat er in principe ook niet op het laatste moment nog zaken aan toegevoegd moeten worden bv), alsmede de planningen voor elk vak. Ook het coachen van groepswerk kwam ter sprake: voor leerlingen is groepswerk niet altijd gemakkelijk; docenten zijn zich hiervan bewust en proberen het zo goed mogelijk aan te leren; toch blijft ook dit een aandachtspunt voor het team.
 
In de OCG van de vwo-bovenbouw heerste over het algemeen tevredenheid over de invulling van de vwo-tijd nieuwe stijl, al is het soms voor leerlingen (en ouders) wel wennen dat niet elke leerling aan de workshops van zijn of haar keuze kan deelnemen en dat we plaatsen op volgorde van aanmelding. Ouders gaven aan graag eens te willen praten over de stage in vwo-4 en de reizen in de bovenbouw. De gesprekken vonden plaats in een prettige sfeer. Ook was er ruimte om vragen, bv. rond Delf Scolaire of das Deutsches Sprach Diplom te beantwoorden.
 
Voor het team van de onderbouw van het Tweetalig vwo was het een voortzetting van een al heel lang bestaande traditie: vanaf de start in 2002 bestaat er in dit team een oudercontactgroep. Ter sprake kwamen o.a. de start van de nieuwe brugklassers (‘pittig maar goed te doen’), de ouder- en onderwijsavond in klas 1, de Canterburyreis in klas 2; ouders gaven aan een positief beeld te hebben van het onderwijs en de activiteiten en waren zeer benieuwd naar de ophanden zijnde uitwisseling voor de derde klassen. Over de 80-minutenlessen waren de ouders zeer te spreken. Er waren vragen over het opgeven van huiswerk in Magister: voor leerlingen is het soms een hele klus alle informatie (Magister, mondeling doorgegeven, via mail) op een rijtje te krijgen. Verder gaven ouders aan de herkomst van een mailtje vanuit school soms onduidelijk te vinden (de mals worden vaak verstuurd via de administratie, maar komen van een mentor of de teamleider of een activiteitencoördinator). Voor de volgende keer gaven ouders aan o.a. de volgende onderwerpen interessant te vinden: de gymnasiumopleiding (in combinatie met het tweetalig onderwijs), studievaardigheden (nogal wat leerlingen met een vwo-advies hebben weinig leerstrategieën aangeleerd gekregen) en de evt. invoering van een device (laptop of chromebook) op het Tvwo. Genoeg te bespreken dus!
In de volgende nieuwsbrief zullen we de belangrijkste uitkomsten uit het oudergesprek in het team van de havo-bovenbouw publiceren.
 
Terugkijkend op alle gesprekken kunnen we constateren, dat de oudercontactgroepen een goede start hebben gemaakt: voor ouders prettig om hun stem te kunnen laten horen en op bepaalde terreinen te kunnen meepraten, voor ons goed om te horen wat er leeft onder ouders en hoe zij tegen de school van hun kind aankijken. Belangrijk is, dat de verwachtingen wederzijds goed op elkaar worden afgestemd. Dat geldt ook voor de oudercontactgroepen: uiteraard is het geen plek, om individuele klachten of problemen te bespreken; daarvoor roepen we ouders (maar in eerste instantie natuurlijk de leerlingen zelf) op snel contact te zoeken met hun mentor of teamleider. Aan de andere kant is het ook geen plek, waar beleid wordt gemaakt; wel nemen we de inbreng van ouders serieus. Zo hebben we gemerkt, dat ouders (en leerlingen) nogal eens aanlopen tegen inconsequent gebruik van Magister: op dit moment laten wij een scan van Magister uitvoeren; eind november ontvangen we het rapport met aanbevelingen. We gaan hier dus serieus mee aan de slag!
 
A.M. Velthuijsen
Auto's
Op regenachtige dagen worden veel leerlingen met de auto gebracht en gehaald. Met name het halen levert nog wel eens overlast op, omdat auto’s dan een tijd lang voor de school staan te wachten tot de leerlingen naar buiten komen. Ze blokkeren daarbij de parkeerplaats. We hebben een vriendelijk verzoek: als u uw kind met de auto ophaalt, zou u dan zelf ook even op de parkeerplaats willen gaan staan en niet op de ‘rondweg’, dwars op de geparkeerde auto’s? Dat maakt de situatie overzichtelijker en daardoor ook veiliger.
Bij voorbaat hartelijk dank!
 
A.M. Velthuijsen
  
excursies en activiteiten
  
Musical Porgy & Bess groot succes!
Tijdens het laatste weekend van de herfstvakantie hebben leerlingen van de vier middelbare scholen in Amstelveen samen een productie neergezet die drie maal in de Grote Zaal van de Schouwburg Amstelveen werd uitgevoerd.
 
Het verhaal is een musicalbewerking van Gershwin’s Porgy & Bess, nu niet over een Afro-Amerikaanse gemeenschap, maar aangepast aan het heden: in de bewerking ging het om een groep asielzoekers uit Syrië.
 
Een jaar lang is naar deze voorstelling toegewerkt door verschillende groepen leerlingen: dans, orkest, zang, toneel, decors, techniek, kostuums … .
Tijdens de vakantie is er ook nog dagenlang hard geoefend in de Schouwburg en het resultaat mocht er wezen! Een indrukwekkende voorstelling met heel veel moderne elementen, een verrassende verhaalontwikkeling en de zestien meest bekende nummers uit de opera.
 
Het was heel leerzaam, voor docenten en leerlingen, om op deze manier samen te werken en we hebben een geweldige tijd samen gehad in de voorbereidingen. Veel leerlingen hebben op deze wijze ook nieuwe vrienden gemaakt van andere scholen die ook fanatieke dansers, toneelspelers of muzikanten waren en dat is een mooie ontwikkeling.
  
Doordat er heel veel in vrije tijd en vakanties geoefend is, is er nauwelijks sprake geweest van lesuitval voor docenten en leerlingen.
Ondanks dat de uitvoeringen in de vakantie vielen was de zaal steeds goed gevuld met ouders en andere familieleden, vriendjes, docenten en leerlingen.
 
Cees Rot, projectleider.
 
                
 
All American Breakfast
Daar stonden we dan, woensdag 9 november ’s ochtends half zeven op het Leidseplein in Amsterdam. Samen met leerlingen uit havo 4 en 5 zouden wij aanschuiven bij The All American Breakfast in de Stadsschouwburg waar we zouden ontbijten op Amerikaanse wijze (slappe koffie, bagels en muffins), luisterend naar een panel dat ons op de hoogte houdt van binnenkomende uitslagen. Onderwerpen zoals het effect van de uitslagen op de economie en verhoudingen met Europa kwamen aan bod. Het publiek kreeg ook uitleg over het Amerikaanse verkiezingsstelsel en een beeld van de kiezers die op Trump en Clinton stemmen. De wereld was op dat moment al in rep en roer want Donald Trump stevende af op winst in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Verslagenheid en ongeloof bij onze leerlingen, want ze hadden gehoopt op de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten. Na een optreden van The Fifth Amendment en comic relief van Boom Chicago schakelden we live over naar Trump’s acceptance speech. We sloten de ochtend af met het uitspreken van hoop dat Donald Trump de rechten van vrouwen, minderheden en de LGBTQ-gemeenschap zal respecteren. Lang leve de liefde! 
  
   
  
H3B bezoekt Fatih-moskee
Op 9 november ging de havo-klas, h3b, op excursie naar de Fatih moskee. Onze eerste indruk was dat het vrij klein was. Toen we binnen waren, bleek dat onze gedachtes fout waren; het is een grote moskee. Toen we binnen traden hoorden we onze schoenen uit te doen voor de hygiëne. De imam van de Fatih gaf ons veel informatie over de geschiedenis van de moskee en de islam zelf, zoals dat de moskee eerst een kerk was. Daarna zong hij een tekst in het Arabisch, uit de Koran. De plek waar we zaten, was de gebedsruimte voor de mannen. De klas mocht daarna rondlopen in de moskee. Wij vonden het een interessante excursie.
 
Crystle Hovenburg en Jady Akhigbe (h3b)
 
 
Cultuurkaart seizoen 2016/2017
Via de factuur voor leermiddelen vragen we elk jaar € 10,= als ouderbijdrage voor de cultuurkaart.
De cultuurkaart is een initiatief van het Rijk. Met deze kaart kunnen leerlingen met korting naar voorstellingen en museumbezoek.
Iedere leerling ontvangt deze kaart in november. Zaak is, dat de leerling de kaart wel gebruikt. Leerlingen moeten de kaart wel vooraf activeren. Hij is geldig t/m november 2017; daarna krijgen ze een nieuwe kaart.
Het H.W.C. heeft voor de optie gekozen om bovengenoemde ouderbijdrage in zijn geheel aan de kaart te besteden want hierdoor krijgen wij een bedrag van € 15,= per leerling (het Rijk legt er €,5= per leerling bij), geld dat uitgegeven mag worden aan aanbieders van cultuur: toneelgezelschappen, musea, orkesten, etc.
 
Hoewel de optie geboden wordt dat leerlingen zélf het geld via hun cultuurkaart uitgeven heeft het H.W.C. ervoor gekozen om dit centraal te doen. 
Met dit geld ondersteunen wij een doorlopende leerlijn op het gebied van kunst en cultuur.
 
Activiteiten jaarlagen 1 t/m 3
1. Brugklassen: In april wordt gewerkt aan een, per team gezamenlijke, eindproductie in de aula met als thema "wereldsprookjes". De hele dag werken leerlingen naar een uitvoering toe aan het eind van de dag, waarvoor ouders van harte zullen worden uitgenodigd. Iedere 1e klas is een hele dag betrokken bij workshops en uitvoering. Hiervoor wordt € 10,= per leerling begroot. de resterende € 5,= per leerling wordt binnen de teams aan andere culturele activiteiten besteed.
2. De 2e klassen hebben een museumdag. Deze wordt georganiseerd binnen de teams. Ook doen de 2e klassen (m.u.v. de klassen van het Tvwo) mee aan het rondje cultuur; een aanbod van het cultuurloket van de gemeente Amstelveen.
3. De 3e klassen hebben in september een activiteitendag op school gehad. Leerlingen konden kiezen uit verschillende kunstdisciplines waarin zij workshops volgden. Deze dag werd door de leerlingen gewaardeerd met een cijfergemiddelde van 7.5. Hieraan is € 10,= per leerling uitgegeven. De resterende € 5,= per leerling wordt binnen de teams aan culturele activiteiten besteed. 
 
Activiteiten bovenbouw
1. In VMBOt wordt een deel van het budget besteed aan het jaarlijks terugkerende Triple M project.
2. In H4 en H5 komt het budget ten goede aan CKV activiteiten die de leerlingen ondernemen. Uitgaven worden vooraf overlegd binnen het CKV- team op die afdeling.
3. In V4 komt het budget ten goede aan beeldende activiteiten die de leerlingen onder leiding van hun CKV-docent ondernemen.
4. In V5 komt het budget deels ten goede aan de “Griffioenmiddag”, een workshopmiddag waarbij leerlingen uit een aantal activiteiten mogen kiezen.
5. In V6  zijn leerlingen naar het Muziektheater gegaan of zij gaan in januari. Ze volgen daar een workshop, een rondleiding en gaan naar de opera.
 
En verder
Daarnaast besteden we een deel van het cultuurbudget aan algemene zaken als het improvisatieorkest, zaalhuur van de Schouwburg voor de jaarlijks terugkerende “HWC Music Night” en incidentele voorstellingen en concerten (zoals het Drakenbergs jongenskoor).
 
Binnenkort worden de CJP's uitgedeeld aan de leerlingen. Dat betekent dat uw kind een eigen CJP-kortingspas heeft, waarmee u ook flink bespaart als u iets cultureels met uw kind onderneemt. Op vertoon van de pas krijgt uw kind korting op entree bij bioscopen, theaters, musicals, musea en festivals. Maar ook verzekeringen, kleding, schoenen, sportartikelen en reizen met de trein zijn met de pas heel voordelig.
 
Uiteraard ontvangen alleen die leerlingen een CJP, voor wie deze ook betaald is. Mocht u dat nog niet hebben gedaan en onlangs een herinnering daarvoor van ons ontvangen hebben, dan vragen wij u dringend deze snel te betalen, zodat ook uw kind kan profiteren van de voordelen van het CJP.
 
C. Rot, kunst -en cultuurcoördinator
 
GSA HWC
Binnenkort is het Paarse Vrijdag. Op deze dag kunnen scholieren hun solidariteit uiten door het dragen van de kleur paars. Zo laat je zien homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders te accepteren. In Nederland wordt de dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden. Dit jaar doet het HWC weer mee aan deze dag en die valt op 9 december.
 
De GSA zorgt op deze dag voor een programma waarin aandacht wordt besteed aan LHBT. (lesbiennes, homo’s, bi-seksuelen en transgenders.) Deze dag lijkt een goede aanleiding om jullie wat meer te vertellen over de GSA. GSA staat voor Gay straight alliance, dat wil zeggen dat leerlingen en docenten, heteroseksueel of homoseksueel, samenwerken om zo aandacht te vragen voor de gelijkheid tussen homo’s en hetero’s. Volgens de GSA is iedereen gelijk en maakt het totaal niet uit op wie je valt. Eigenlijk staat de GSA voor tolerantie, niet veroordelen en kunnen zijn wie je bent.
De belangrijkste doelstelling van de GSA is: een tolerante en veilige sfeer creëren waar niemand bang is om uit de kast de komen.
De GSA organiseert gedurende het schooljaar verschillende evenementen voor iedereen en dit jaar is het thema liefde. Dit schooljaar is gestart met een filmavond voor de eersteklassers. Verder wordt er gedacht over een filmavond voor de bovenbouw. Maar nu staat eerst Paarse Vrijdag op het programma.
 
Iedereen is vrij om op Paarse Vrijdag te doen wat hij of zij wil, maar de GSA nodigt iedereen wel van harte uit om deel te nemen aan Paarse Vrijdag door iets met de kleur paars aan te trekken. In de tweede pauze is er een activiteit in de aula.’ s Middags is er voor alle leerlingen een spetterend evenement, met muziek, hapjes, drankjes, optredens en een dragshow.
Laat er die vrijdag weer een paarse gloed over het HWC liggen: een school waar iedereen gelijk is, maar niemand hetzelfde! 
  
  
 
Bijeenkomst topsporters en Sportbedrijf Amstelveen
In onze school hebben we een grote groep leerlingen die bijzonder getalenteerd zijn in een bepaalde sport en daar veel voor trainen. Hebben zij een bepaalde status, zoals bepaald door het Sportbedrijf Amstelveen, dan zal het HWC daar waar mogelijk rekening mee houden en hen ondersteunen bij hun schoolwerk. Verlof voor trainingen, toernooien en wedstrijden wordt op basis van de status gegeven en we plannen samen schoolwerk en toetsen.
 
Op maandagmiddag 24 oktober kwamen deze leerlingen in de leerlingenkantine bij elkaar om van Ron Berteling en Agnes Brunninkhuis van het Sportbedrijf Amstelveen meer informatie hierover te krijgen. Tevens kwam Kelly Jonker, oud-leerlinge HWC en hockey international, uiteenzetten hoe zij de combinatie maakte tussen het HWC en het vele trainen voor haar sport hockey.
 
Aan het einde van de bijeenkomst konden de leerlingen via speeddates kennis met elkaar maken. Daarbij stelden zij elkaar de volgende vragen:
  • Welke sport doe jij?
  • Welke prestatie ben je het meest trots op?
  • Wat is je favoriete speler/team?
  • Hoeveel keer per week train jij?
  • Wat doe je om beter te worden in je sport?
  • Wat wil je over vijf jaar hebben bereikt in jouw sport?
Zo ontdekten ze dat we naast hockey- en voetbaltalenten ook leerlingen hebben die korfbal, kanopolo of karate op topniveau beoefenen en ontdekten ze dat ze niet alleen waren in het zoeken van een goede balans tussen sport en school. Op dit moment hebben we 15 topsporters op school met de A-status, 14 met de B-status en 5 sporters die zich ontwikkelen van B naar A.
 
Voor meer informatie over de Stichting Topsport Amstelveen verwijs ik graag naar de website van het Sportbedrijf, www.sportbedrijfamstelveen.nl.
  
  
Speelstuif
Oproep: WIE WIL MEEHELPEN SPEELSTUIF 2017 (11 EN 12 FEBRUARI) TOT EEN SUCCES TE MAKEN?
De Speelstuif is een evenement dat 1 keer per jaar wordt georganiseerd voor 1000 kinderen in Ontmoetingscentrum de Meent aan de Orion te Amstelveen.( En al 15 jaar lang, veel leerlingen zullen de Speelstuif zelf hebben bezocht.) Het wordt geheel georganiseerd door vrijwilligers. De werkgroep bedenkt een thema en werkt dit in een half jaar uit tot een enorm evenement waar de kinderen van 4-12 jaar elk jaar weer naar uitkijken! Compleet met springkussens, educatieve opdrachtjes, sport en spel. Om het evenement te laten slagen zijn er veel vrijwilligers in het weekend zelf nodig. Ook bij de opbouw en afbouw en het assisteren bij alle verschillende onderdelen is de hulp van scholieren zeer gewenst. Zo kunnen ze van alles leren over begeleiding, technieken, omgang met kinderen en volwassenen. Kortom een interessante uitdaging! De leerlingen zullen worden begeleid in wat ze kunnen doen. Veel onderdelen worden ook begeleid door ouders van de kinderen. Maar het is altijd een enorme klus om genoeg mensen ervoor te vinden! De komende Speelstuif zal worden gehouden in het weekend van 11 en 12 februari 2017. Wethouder J. Brandes steunt samen met de gemeente dit evenement van harte, dit blijkt uit het feit dat kinderen met een Amstelveenpas gratis naar binnen mogen.
  
                    
 
Leerlingen van middelbare scholen zijn meer dan welkom om hun steentje bij te dragen!
  
We bevelen onderstaande oproep aan onze leerlingen dan ook van harte aan!
  
Beste leerlingen,
  
Graag willen we jullie uitnodigen om te komen helpen bij de Speelstuif op 11 en 12 februari 2017.
  
Misschien dat jullie hem kennen van vroeger, hij wordt gehouden in Ontmoetingscentrum de Meent aan Orion 3 in Amstelveen. Het is voor kinderen van 4-12 jaar en is 1 x per jaar. Er is altijd een thema aan verbonden, nu zal dat ‘ Jungle’ zijn. De hele Meent is dan omgetoverd tot dat thema, er is een spookhuis, een sporthal met springkussens, een zaal met allemaal doe-spelletjes en een ruimte voor computerspelletjes. Ook is er een gelegenheid voor de kinderen om een broodje te eten en wat limonade te drinken. Natuurlijk ontbreekt knutselen en schminken er niet aan. Er komen in dat weekend 500 kinderen per dag. Jullie begrijpen dat is een hele klus om dat te fixen!
  
We zitten dan ook ongelooflijk te springen om hulp!! Voor het opbouwen ervan (vrijdag avond), bij alle onderdelen van de activiteiten en het opruimen zondag namiddag.
  
Je kunt een keuze maken uit de volgende tijden:
Vrijdagavond vanaf 19.00 uur. Zaterdag ochtend van 10.00-13.00 Zaterdagmiddag van 13.00- 16.00 uur Zondagochtend van 10.00-13.00 uur en zondagmiddag van 13.00- 16.00 uur daarna opruimen. Voor eten en drinken wordt gezorgd!
  
Als je al 1 onderdeel zou kunnen helpen(dat is dus maar 3 uurtjes) zouden wij als werkgroep en de 1000 kinderen enorm geholpen zijn!!! Denk er even over, neem een vriend of vriendin mee en maak ons blij!
  
Opgeven kun je o.v.v. je naam, leeftijd en e-mail adres naar speelstuif@live.nl 
  
Christmas party
Op 16 december is het zover, het allereerste kerstgala op het HWC! Na vele maanden werk en inspanning heeft het Leerlingenparlement het voor elkaar gekregen om met de hulp van klassenvertegenwoordigers een kerstgala te organiseren.
Het kerstgala zal plaatsvinden in de aula van de school. De tijden voor de onderbouw zijn 19.30-22.30 en voor de bovenbouw 20.00-00.00. De deuren sluiten om 21.00. De kaartjes bedragen €6, exclusief drinken en eten.
Het belooft een fantastische en magische avond te worden! Er zullen bijzondere dj's zijn: Willem Laszo, Jelle Slump en Milan Karsters. We zouden het leuk vinden als er heel veel leerlingen komen. Moedigt u  uw kind(eren) aan om te gaan?  Wat is er leuker dan een Christmas party met al je vrienden!  
 
Namens Het Leerlingenparlement,
Bryan Touw
 
  
Bijeenkomst klassenvertegenwoordigers
Op 14 oktober vond de bijeenkomst van klassenvertegenwoordigers plaats. Leerlingen gingen in groepen in gesprek met leden van Het Leerlingenparlement over van alles wat voor hen van belang is: het op handen zijnde kerstgala, de kantine, het nieuwe gebouw, schoolregels, de fietsenstalling etc. Binnenkort bespreekt HetLP de uitkomsten met de schoolleiding
 
  
Sabijnse maagden 
 
De KCV-voorstelling van vwo-6 gymnasium: een oude mythe in een nieuw jasje…
 
The importance of being earnest
 
 
Vwo-6 gaf als eindpresentatie ckv een overtuigende voorstelling van 'The importance of being earnest' van Oscar Wilde.
schoolorganisatie
 
Belangrijke data 
Op verzoek van ouders doen we een proef met het publiceren van de belangrijkste data in de nieuwsbrief. De data staan ook in de Agenda op de website, maar het blijkt dat ouders die daar niet altijd zo gemakkelijk terugvinden.
 
  
spreekuren
 
Het HWC kent geen vaste spreekuren voor de leden van de schoolleiding en de teamleiders, omdat wij vinden dat één telefoontje of mailtje voldoende moet zijn voor het maken van een afspraak. 
contactinformatie

Hermann Wesselink College
Startbaan 3
1185 XP Amstelveen
Tel. 020-6459751
E-mail: Hermann Wesselink College
Website: www.hethwc.nl