Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Wie wordt de beste paleograaf? 🖊

De terrassen en restaurants zitten weer vol, in concerthallen en evenementencomplexen kun je over de koppen lopen en in de trein zijn de mensen met een mondkapje op een hand te tellen. We laten de teugels weer vieren en ik weet niet hoe jouw agenda er uit ziet, maar die van mij staat inmiddels weer tjokvol met afspraken. 
 
Zo staat er een groot kruis in mijn agenda bij 1 oktober 2022. Dan organiseren we samen met andere archiefinstellingen de eerste Vlaams-Nederlandse paleografiewedstrijd in Utrecht, dat dit jaar 900 stadsrechten viert. Dus hou jij van geschiedenis of stamboomonderzoek en ben jij een kei in het ontcijferen van oude handschriften? Ga dan snel naar watstaatdaer.nl en doe mee aan de digitale voorronde! Wie weet zien wij elkaar die eerste oktober ;-)
 
Margot America, redactie
 

Van huis en haard verdreven

Wanneer besluit je huis en haard te verlaten en waar moet je naar toe? In onze nieuwste podcastaflevering bespreken we een bijzondere film over Vluchtoord Uden. Luister ook naar het bevlogen verhaal van historicus Joost Rosendaal van de Radboud Universiteit die vertelt hoe Brabanders de benen moeten nemen. lees meer

Nieuwe bronnen april online

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"Van het ontstaan, de ontwikkeling tot de bevrijding van Brabant, over minderheden en migranten, vrouwenemancipatie en protestcultuur, over bestuur, innovatie, intensieve landbouw en aandacht voor het landschap: we hopen dat jonge onderzoekers de unieke geschiedenis van onze provincie willen schrijven. Met een BHIC fellowship kun je vijf maanden tegen een vergoeding onderzoek doen in onze archieven en bestanden. Je kunt nog tot 1 juni een voorstel indienen." lees meer  
 
Thijs de Leeuw, projectleider BHIC Fellowships

Beste verhalen deze maand

Een Franse émigré aan de Maas
In juli 1794 arriveerde een groepje Franse priesters in Boxmeer, op de vlucht voor de oprukkende Franse revolutionaire troepen. Eén van hen vertrouwde later zijn mémoires aan het papier toe en noteerde ook de nodige herinneringen aan Boxmeer, Oeffelt en Beugen.
Paus Franciscus heeft de Nederlandse pater karmeliet Titus Brandsma heilig verklaard. Dat gebeurde onlangs tijdens een ceremonie op het bomvolle Sint-Pietersplein. De Osse burgemeester Wobine Buijs was erbij. Brandsma is wel een geboren Fries, maar heeft zijn sporen sterk in deze Brabantse stad nagelaten.
Huwelijksadvertentie krijgt na 117 jaar een gezicht
Wie is de 'jongeman' die in 1905 de stoute schoenen aantrekt en een advertentie plaatst om met zijn 'ruim salaris eene nette jonge Dame' te vinden? Via Mark van Traa van Quest loopt het spoor naar oplettende nazaten die hun opa en oudoom herkennen. En zo komen we te weten wie de man achter deze annonce is.
Gedonder in het bordeel
Het is 1841 en een groep dragonders keert terug van patrouille. De mannen sluiten die af bij een bordeel in Den Bosch, waar ze na gedane zaken rond middernacht weer vertrekken. Na een uurtje keren ze terug naar het 'publieke huis'. Maar dat loopt niet goed af.
Dronken kippen
Op dinsdag ging kapper Piet altijd de boer op om klanten uit een dorpje in de buurt te knippen of te scheren. Zo moest hij ook een keer een boer knippen waarvan hij wist dat deze en ren vol met mooie legkippen had. (Bijdrage: Arie Bax)
Hoe een onverbeterlijke oplichter verstrikt raakte in een web van leugens. Uiteindelijk trachtte hij zelfs de reclassering op te lichten en verdween achter de tralies. (Bijdrage: Chris Klaassens).
Het lijkt in 1941 een uitkomst dat de 13-jarige Rotterdamse Annie Remken na de bombardementen op haar stad in de Oisterwijkse natuur kan aansterken. Maar zij eindigt met dichtgeknepen keel in een bosje. (Bijdrage: Mieske van Eck
 
Op 14 april 1794 verschenen de broers de Beaulaincourt, 'sijnde frantsche geemigreerde edellieden die alhier in Uden circa een jaar gewoont hebben' voor de notaris voor een verklaring van goed gedrag. Wie waren deze 'brave en eerlijke jonge heeren' en wat deden zij in Uden?
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven