Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Stem op Wat staat daer? als beste historische website!

Onze online oefentool om oude handschriften te leren lezen maakt kans op de Geschiedenis Online Publieksprijs voor de beste Nederlandse historische website! We hebben het al geschopt tot de shortlist van de jury, maar er is ook een publieksprijs waarvoor we jouw stem hard nodig hebben. Help je ons en stem je ook? lees meer

Snuffelen in 'geheime' archieven

Januari is bij ons ‘Openbaarheidsmaand’. Iedereen kan nu kennisnemen van de archieven die dit jaar openbaar zijn geworden. En er zitten weer pareltjes van nieuwsfeiten tussen… lees meer

Openbaar geworden akten burgerlijke stand online doorzoekbaar! 

Een nieuw jaar, dus naast archieven worden er ook weer nieuwe akten burgerlijke stand vrijgegeven, waar (stamboom)onderzoekers hun voordeel mee kunnen doen. lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Boxmeerse slager laat zich opjutten
Arnold Lotterjouk uit Boxmeer had een mooie naam. Maar hij stond slecht bekend. Dat lieten de drie rechters van de rechtbank in Den Bosch meewegen toen zij op 29 februari 1916 een oordeel over hem velden. (bijdrage: Geurt Franzen)
Vrouwen maken Hero
"Een ramp voor de sociale orde en zedelijkheid, volstrekt onaanvaardbaar!" De Bisschoppelijke Commissie schrijft in 1947 een brief op hoge poten aan de directie van Hero in Breda: de inzet van gehuwde vrouwen in de fabriek moet te allen tijde worden vermeden.
Stuk ellebeen en rechter bovenarm: wat overbleef van Jan van Speijk
“Dan liever de lucht in!” zouden de befaamde laatste woorden van Jan van Speijk zijn geweest voordat hij zijn boot liet exploderen. Collega Peter Coret stuitte op een bijzondere tekening in ons archief van het gebalsemde lichaam van Van Speijk.
Staat de vrederechter op uit zijn graf?
Er is wat gekibbel tussen twee vrouwen, de een verwijt de ander op zoek te zijn naar ruzie en dan volgt een klap. Midden op het marktplein in Grave, in september 1813. Vrederechter H. de la Geneste wordt erbij gehaald en sust de boel.
Schilderen op de Leur
Niets was de rijke Leurse vrijgezel Hendrik Dolk te veel om het schilderen onder de knie te krijgen. Daarom bood hij vanaf 1887 vier schilders onderdak aan in het huis naast zijn woning, waaronder de Amsterdamse Jan Damschreuder. De tegenprestatie? Schilderlessen natuurlijk. (bijdrage: Cor Kerstens)
Oh NSB je hebt je land verraden…
In de aantekeningen van dagrapportenboeken van de gemeentepolitie Vught van 1941 ontdekken we dat jongelui een burgemeestersvrouw pestten, omdat zij haar N.S.B. lidmaatschap niet onder stoelen of banken stak. Het leidde tot tragische situaties, ook voor haar man, burgemeester Scheltus van Sint-Michielsgestel.
Het laatste varken in Oss geslacht
In de jaren vijftig berijdt onze oom Jan voor zijn werk een motor, vandaar dat we hem “ome Jan Moot” noemen. Hij is keurmeester van beroep en inspecteert overal in Brabant het vlees van pas geslachte varkens. (bijdrage: Henk Buijks)
Cloveniers verdedigen Graafse scheepvaartbelangen
Ondanks intensief speurwerk in de oude Graafse archieven is er nauwelijks iets terug te vinden over wapenfeiten van de Graafse Cloveniers, een schutterij opgericht in 1527. Vermoedelijk hangt dat samen met het ontbreken van bronnen uit de zestiende eeuw. (bijdrage: Leny van Lieshout)
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

We hebben het met ‘Wat staat daer?’ al geschopt tot de shortlist van de jury, maar er is ook een publieksprijs waarvoor we jouw stem hard nodig hebben. Geef je ons ook 'n kans, stem dan op ons! Klik hier. lees meer

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen
Volg ons in de online media
Volg ons in de online media
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen