Producentbyrån Nyhetsbrev 14 oktober 2021

Detta veritabla överflöd av evenemang. Detta myller av inbjudningar till försenade födelsedagskalas, kräftskivor, premiärer, konserter och föreställningar!
 
Nu ska allt tas igen. Nu ska allt som har pausats och skjutits fram under pandemin sättas i gång igen. Att påstå att 2022 kommer att bli ett år av Heinz-effekt av episka proportioner är kanske ingen direkt överdrift. För redan nu märker vi, och säkert många fler med oss, hur den back-log av redan skapade föreställningar och konserter som ska ut, nu gör så att även de mindre scenerna börjar närma sig en ledtid som hitintills bara gällt för de större institutionerna. Arbetet med att då planera för kommande turnéer, workshops och speltillfällen för de projekt, grupper och konstnärer som vi samarbetar med blir i det här läget en aning mer utmanande än vad det vanligtvis är. Lägg därtill oklarheter vad gäller Brexit och internationella resor i allmänhet. Ja ni fattar, det är en del att stå i här på kontoret.

Men nu kanske det låter som att vi gnäller? Det gör vi absolut inte. Att så mycket kul äntligen händer känns helt fantastiskt. Bara det faktum att vi nu kan uppleva scenkonsten som den ska upplevas – live på plats, tillsammans med andra människor – gör oss otroligt glada. Men mitt i all den här nyvunna friheten får vi inte glömma att vi även fortsättningsvis kan försöka hålla lite avstånd, sprita händerna och stanna hemma om vi känner oss krassliga. Så blir det bättre för alla.
 
Vi ses därute i vimlet!

Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
Skapande skola workshopen Vågade Vågor som är skapad specifikt för särskolor genomförs just nu i Kungälvs kommun. Under höstlovet blir det även tillfälle att testa på workshopen Klot & Klimat när den är lovaktivitet på både Samskolan i Göteborg och på Styrsö. Mer information om dessa hittar ni inom kort på Spinns hemsida.

Den 3 november är det sista dagen för att anmäla sig till de digitala inspirationsdagarna om Kultur och fritid för alla. Dansarna Emilia Wärff, Annika Vestel och Veera kommer att presentera Spinns verksamhet och står även för konstnärliga inslag. Länk till anmälan hittar ni här.

I september deltog Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg och Dag Rosenqvist från Producentbyrån i konferensen Rethinking Structures i Zürich. Under samma resa skedde även det avslutande mötet för det internationella samarbetsprojektet Spark som har pågått sedan 2019. Mer om Spark kan ni läsa här.
 
Efter Schweiz var det dags för gästspel hos Teater Sláva i Huddinge! Lára Stefánsdóttirs
föreställning Hannah Felicia spelades vid två tillfällen på deras fina scen. I månadsskiftet september/oktober hann Spinn även med invigningen av Kulturkvarteret i Örebro. Dansarna Emilia Wärff, Felicia Sparrström och Britta Kangas medverkade i foajén på denna imponerade byggnad och verksamhet som samlar ett stort antal kulturaktörer.
 
Invigning av Kulturkvarteret i Örebro. Foto: Makda Tekle
 
 
Karolin Kent
Den 27 oktober kl 17:30 visas Karolin Kents ett kortare utdrag ur sin senaste föreställning homo(sapiens) på Rian designmuseum i Falkenberg! ”Med utgångspunkt i konstnären Bonnie Banbridge Cohens forskning föreslår koreografen Karolin Kent ett annat varande genom att utforska vibrationer i verket homo(sapiens). Vibrationer som i den rörelse du känner när du är stilla eller det ljud du förnimmer när det är tyst. På så vis vill verket ifrågasätta prestationssamhället där varandet och det mänskliga har glömts bort och prestation blivit vår identitet.” Observera att det är ett begränsat antal platser. Föranmälan görs genom att skicka namn och telefonnummer till museibokning@falkenberg.se. Läs mer om arrangemanget här!

Under performancenatt, som är en del av Kulturnatta 2021, bjuder Karolin Kent och Tuva Hildebrand in till en processvisning av ett nystartat researchprojekt där somatik, ekologi och aktivism möts. Processvisningarna, där även Grebnellaw, MEDAcollective, Gun Lund och Sebastian Ruiz & Jonny Berg medverkar, äger rum på 3:e Våningen i Göteborg fredag och lördag den 29 och 30 oktober. Det är fri entré och mer om arrangemanget kan ni läsa här.

www.karolinkent.se

Bild från föreställningen homo(sapiens). Foto: Donovan von Martens
 
PROJEKT
Step
Som ni kan läsa mer om i stycket Dansakademin här nedan så är nu alltså ansökan till Open Stage öppen! Har du en dansföreställning för barn och unga under utveckling? Vill bolla din idé och ditt material med en erfaren dramaturg eller koreograf – ansök till Open Stage senast 8 november. Läs mer om hur du ansöker här.

Arbetet med den kommande festivalen ångar på för fullt! Just nu arbetar vi intensivt med det sista vad gäller programläggningen och att få klart avtalen med alla gästande kompanier. Om allt går som vi vill och hoppas så släpper vi de första föreställningarna i månadsskiftet oktober/november! Den 18 november har vi bjudit in till en regional arrangörsträff med alla de som är med och presenterar föreställningar under Step 2022. Det ska bli så fint att faktiskt träffas på riktigt och prata om hur vi tillsammans kan förmera och utveckla. Vi jobbar även vidare med festivalens branschprogram som äger rum i Göteborg torsdag till lördag den 3-5 mars och kan redan nu avslöja att alla tre av våra fantastiska gästkuratorer kommer att vara en del av samtalsprogrammet, antingen digitalt eller på plats! Men mer om det och förhoppningsvis en massa annat i vårt nästa nyhetsbrev.

www.stepfestival.se
 
Kuratorer 2022 – Fiona Ferguson, Adjjima Na Patalung, Peter Sunesson
   

Dansakademin
Nu är ansökan till Open Stage öppen! Har du en dansföreställning för barn och unga under utveckling? Vill bolla din idé och ditt material med en erfaren dramaturg eller koreograf – ansök till Open Stage senast 8 november. Under en inspirerande heldag varvas korta föreställningsutdrag med feedback från coacher med stor erfarenhet av scenkonst för barn och unga. I publiken finns inbjudna producenter, arrangörer, danskonstnärer och andra branschaktörer och vi lotsas genom dagen av en moderator. Open Stage riktar sig till dig som är professionellt verksam utövare, med fokus på utövare verksamma i Västsverige. Open Stage äger rum på Frölunda Kulturhus den 9 december 2021 och mer om hur du ansöker kan du läsa här!

www.regionteatervast.se


På Turné
Förra veckan satte så äntligen den första turnén inom projektet På Turné igång. Jazz-storbandet Elaria Orchestra är först ut av höstens tre nationella turnéer, som även utgörs av kammarensemblen Göteborg Baroque och folkmusikkonstellationen Nordic & Folk’Avant. Höstens turnéer utgörs av sammanlagt 23 konserter som sträcker sig från Skellefteå i norr till Malmö i söder. Hela höstens turnéschema hittar ni här!

 
Elaria Orchestra. Foto: Per Engström
 
 
NYA SAMARBETEN
O
Under hösten 2021 arbetar vi på Producentbyrån med det Stockholmsbaserade scenkonstkompaniet O. I allomslutande verk låter O den enskilde besökaren möta verkens frågeställning genom ett direkt erfarande. Snarare än att stänga frågor med förutbestämda svar arbetar O för att öppna dem och erbjuda utrymme för publikens oförutsägbara arbete. Kompaniet är resultatet av en sammanslagning av kompanierna Poste Restante och Osynliga Teatern, som på varsitt håll gjort sig ett namn inom nationell och internationell utforskande scenkonst.

www.thenameiso.com

JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med scenkonstkollektivet mold vad gäller administration. Vi arbetar även vidare med processledningen av projekten På Turné och Gör plats!, med dansaren och koreografen Liza Penkova, blåsorkestern GWO och med projektet InDiiD.
Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se