Nieuwsbrief:
December 2016
25ste Jaargang - Nr 10
Agenda...
16 december 2016
Digitale nieuwskanalen
BitMappers Online
 
 
Rekeningnummer:
001-2267551-58
 
Adres:
VOC, A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt
 
Aanvang:
20h15
 
Handige links
 

 


Bronnen
 
Tweakers, ZDNet, ClickX, Webwereld, Chip, CM, CT, Tomshardware, PCMag, Hardware Info, 9Lives.
Agenda...
Thema voor 16 december 2016
 
Johan gaat deze avond wat meer uitleg geven over digitale nieuwskanalen met name Blendle, Apache en De Correspondent.
 
Wil je hier meer over weten kom gerust die avond even langs en vergaar nieuwe kennis.
 
Eigen toestellen (laptops,tablets, enz….) meebrengen is aangeraden om zelf (interactief) ook mee te kunnen doen, eveneens je telenetlogin met paswoord is ook handig.
Nieuws...
AMD licenseert technologie aan Intel 
 
Kyle Bennett, de hoofdredacteur van HardOCP, heeft op het forum van die site gezegd dat AMD en Intel een verband met elkaar hebben gesloten over het gebruik van techniek voor geïntegreerde grafische chips in processors. De techniek van AMDs Radeon Technology Group komt met deze deal mogelijk onder licentie in Intel iGPU's. Bennett staat als hoofdredacteur natuurlijk dicht bij beide bedrijven, dus is het heel goed mogelijk dat nieuws op waarheid gebaseerd is.
AMD is over het algemeen grafisch flink sneller dan Intel - met uitzondering van de Broadwell-chip.
 
Deze maakte met 128 MB eDRAM en 48 execution units gebruik van brute kracht en is nog steeds de snelste iGPU. AMD maakt echter gebruik van zijn techniek die het ook in losse videokaarten gebruikt. Ook de geïntegreerde chips hebben dus de GCN-architectuur. Met de volgende generatie APU's wordt wellicht gebruik gemaakt van de Polaris-architectuur. Welke specifieke technieken de mogelijke licentie-deal inhoudt, is niet bekend.

Er waren begin dit jaar al geruchten over de deal. Op dit moment gebruikt Intel de techniek van Nvidia, maar het contract met dat bedrijf loopt volgend jaar af. Intel zocht dus al naar een nieuwe partner voor de graphics en heeft deze nu dus gevonden. Het contract zou al getekend zijn.
 
Android ‘Nougat’ op 0,4% Android-apparaten 
 
Afgelopen zomer bracht Google versie 7.0 van zijn mobiele besturingssysteem uit; Android ‘Nougat’. Inmiddels zijn we enkele maanden verder maar het besturingssysteem staat nog maar op 0,4% van het totale aantal actieve Android-apparaten geïnstalleerd. Toch is er een flinke groei te zien, aangezien het desbetreffende besturingssysteem vorige maand goed was voor slechts 0,1% van de totale markt.

Android ‘Lollipop’, oftewel versie 5.0 en 5.1, is op dit moment het breedst vertegenwoordigd en goed voor een marktaandeel van ongeveer 34%, een krimp van zo'n 0,1% ten opzichte van vorige maand. Android 6.0 ‘Marshmallow’ ging van 24% vorige maand naar een marktaandeel van 26,3% deze maand.

Plex maakt Media Player gratis voor iedereen
 
De vernieuwde Media Player van thuisserver Plex is kosteloos te gebruiken, dat heeft de ontwikkelaar laten weten. Plex Media Player is de vervanging van het oude Plex Home Theater voor de desktop. De vernieuwde software was al even te gebruiken, maar enkel voor zij die een Plex Pass-abonnement bezaten. Plex heeft die voorwaarde nu opgeheven.

Plex Media Player is te downloaden voor HTPC’s (Home Theater PC’s) die draaien op Windows of Mac. Binnenkort wordt ook een versie voor embedded systemen, zoals de Raspberry Pi 2+, beschikbaar gemaakt.

Er blijven wel verschillen tussen de gratis versie en de versie die abonnees ter beschikking hebben. Plex Pass-gebruikers krijgen onder andere de mogelijkheid om tv-programma’s op te nemen via Plex DVR, cloudsynchronisatie voor hun server, ondersteuning voor meerdere gebruikers en filter-tools.

Verder kondigde Plex ook aan dat het een add-on uitbrengt voor mediaspeler Kodi. Die moet het beste van twee werelden combineren: de uitgebreide aanpasbaarheid van Kodi in combinatie met de Plex Media Server en Plex-interface. Het klinkt wat tegenstrijdig dat Plex er moeite zou steken in de dienst van een concurrent, maar Kodi kan genieten van een trouwe schare aanhangers die op deze manier misschien toch kunnen worden bereikt.
 
Bovendien draaien heel wat goedkope(re) mediaspelers, zoals de EM7580 van Eminent, op Kodi. Ook daar ligt een gigantische potentiële markt voor Plex om aan te boren.

Microsoft patched internetproblemen
 
Microsoft heeft een update uitgebracht die de recente problemen met de internetverbinding op Windows 10-systemen moet oplossen. De update wordt vanzelf geïnstalleerd, maar daarvoor is wel een werkende internetverbinding nodig.
 
De update draagt de naam KB3201845 en is sinds vrijdag beschikbaar. Microsoft legt in een blog uit hoe de update sneller geïnstalleerd kan worden. Nadat de internetverbinding is hersteld, moet de gebruiker naar de instellingen van Windows gaan, 'bijwerken en beveiliging' selecteren en op de knop 'naar updates zoeken' klikken.

Om het internet tijdelijk te laten werken, raadt Microsoft aan om de computer opnieuw op te starten en opnieuw verbinding te maken met het internet. Als dit niet helpt, raadt het bedrijf aan de opdrachtprompt te openen en daar het commando "ipconfig /renew" in te voeren. Eventueel kan het uitvoeren van de probleemoplosser voor de internetverbinding ook helpen.

Sinds maandag kampen sommige Windows 10-gebruikers na een update met problemen met hun internetverbinding. Aanvankelijk leek het probleem bij KPN te liggen, maar later bleken ook klanten van andere providers problemen te hebben.
Hardware...
Zenbook UX310UQ

ASUS legt momenteel de laatste hand aan een vernieuwde versie van de ZenBook UX310UQ. Het betreft een laptop met een schermdiagonaal van 13,3 inch en een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels. Ook wordt het nieuwe model aangedreven door een processor uit de nieuwe Intel Kaby Lake generatie.

De ZenBook UX310UQ voorziet in een Intel Core i7 7500U processor in combinatie met 8 GB RAM, dat eventueel verder kan worden uitgebreid tot maximaal 16 GB. Het grafische werk wordt verzorgd door een Nvidia GeForce 940MX grafische chip in combinatie met 2 GB videogeheugen, terwijl qua opslag zowel een 128 GB M.2 SSD als een 1 TB harde schijf voorhanden zijn. Naar verluidt is de accu goed voor een werkduur van 9 uur. De laptop moet op korte termijn verschijnen en kost ongeveer 1.000 USD.
 
Biostar gaat voor 10Gb-ethernet op Z270
 
Tot nu toe is 10Gb-ethernet voorbehouden aan een paar prijzige X99-moederborden van ASUS en ASRock, want Z170-borden met een daarvoor vereiste netwerkcontroller zijn er in z'n geheel niet. Biostar gaat de Intel X550-controller inzetten, die één poort volgens de 10GBASE-T-standaard biedt. Een los insteekkaartje met een 10Gb-controller kost al gauw 200 euro.

Andere features die we op de nieuwe generatie Biostar Racing-borden mogen verwachten zijn een heatsink voor M.2-SSD's, quickcharging via USB, headers voor rgb-ledstrips en U.2-poorten voor PCIe-SSD's in een normaal 2,5"-kastje. De lancering van Intel Kaby Lake en de bijbehorende 200-serie moederborden wordt begin volgend jaar verwacht.

Black SSD's van Western Digital
 
Western Digital kwam een paar maanden geleden met de eerste SSD's onder zijn eigen naam, in de vorm van de Blue- en Green-series. In het Verre Oosten zijn inmiddels echter ook de Black-varianten gespot, die traditiegetrouw de snelsten van de drie kleuren zijn.

Het is dan ook geen verrassing dat de fabrikant gekozen heeft voor een M.2 2280-SSD die verbonden wordt middels vier PCI-Express 3.0-lanes en NVMe ondersteunt. De Marvell 88SS1074-controller staat in verbinding met TLC-geheugencellen van SanDisk, de geheugenfabrikant die sinds kort in handen is van Western Digital zelf.

De Chinese bron claimt dat WD de Black SSD's ergens in 2017 op de markt wil brengen. Op de foto zijn overigens exemplaren van 256 en 512 GB te zien, al is het niet ondenkbaar dat er uiteindelijk ook andere capaciteiten worden aangeboden.
 
Systeemeisen Windows 10 VR
 
Dat Microsoft zich momenteel bezighoudt met de ontwikkeling van VR-toepassingen mag geen geheim zijn; eind oktober liet het op de Surface-persconferentie bijvoorbeeld nog wat informatie los. In China heeft het bedrijf vandaag zelfs de minimum systeemeisen voor Windows 10 VR bekendgemaakt.

Over de exacte details van de ervaring wil Microsoft nog niets kwijt, maar men gaat in ieder geval apps aanbieden voor het kijken van TV en video in 360 graden. Daarnaast gaat WebVR ondersteund worden door de Edge-browser. De systeemeisen zijn dan ook relatief beperkt, aangezien 3D-gaming niet per se de bedoeling is.

Voor processorkracht moet een mobiele (dual-core) Core i5 met hyperthreading voldoen, bijvoorbeeld de Core i5 7200U. De videochip heeft met de genoemde Intel HD Graphics 620 (GT2) zelfs nog lagere eisen, al ben je wel gebonden aan minimaal DX12-ondersteuning.

Verder eist Microsoft 8 GB werkgeheugen (dual-channel voor geïntegreerde videochips), 100 GB opslagruimte, Bluetooth 4.0 voor accessoires en USB Type-A of USB 3.1 Type-C met DisplayPort Alternate Mode. De beelduitgang natuurlijk HDMI 1.4 ondersteunen met een resolutie van 2880x1440 pixels op 60 Hz, al is voor dezelfde resolutie op 90 Hz minimaal HDMI 2.0 of DisplayPort 1.3 benodigd.
 
Sony stapt in OLED-televisies race
 
Als we een bericht van Forbes moeten geloven, dan komt Sony volgend jaar met een eigen televisie met een OLED-paneel. De website baseert zich op informatie van Barry Young, CEO van de OLED-association, samen met eerdere geruchten. Naast de mogelijke komst, stelt hij ook te weten hoe ze geprijsd worden.

De TV zou in twee schermformaten komen, 55- en 65-inch. Er zou gebruik gemaakt worden van panelen uit de LG-fabriek. Deze LG-panelen gebruiken witte pixels met een RGB-filter om de kleuren weer te geven. Hierdoor worden de verschillen in degradatie tussen rood, groen en blauw tegengegaan.

Vanaf het tweede kwartaal van 2017 zouden de panelen verscheept worden voor een introductie in het derde of vierde kwartaal. De prijs zou voor het 55-inch model op de $1.999 liggen. Het grotere 65-inch model zou $2.999 gaan kosten. Waarschijnlijk zullen de prijzen van OLED-TV's de komende jaren nog flink dalen.
 
WD komt in 2017 met 14TB-schijf
 
Western Digital heeft bekendgemaakt dat het volgend jaar met een nieuwe harde schijf komt die een capaciteit heeft van maar liefst 14 terabyte. Onder de merknaam HGST komt het bedrijf al met de UltraStar He12-schijf die een capaciteit heeft van 12 TB. Deze maakt gebruik van een geseald ontwerp waarin Helium gestopt is.
 
Dit maakt het mogelijk om dunnere platters te gebruiken, zonder dat ze instabiel worden. Er zijn acht platters op elkaar geplaatst waardoor een dergelijke capaciteit in een traditionele 3,5-inch behuizing past.

Deze 12 TB-schijf maakt gebruik van de PMR-techniek voor het opslaan van data op de schijven. Hierbij zitten gebieden waar data opgeslagen wordt parallel naast elkaar. Voor de 14 TB-schijf wordt gebruik gemaakt van een andere techniek, genaamd shingled magnetic recording (SMR). Hierbij zijn die gebieden als het ware over elkaar heen gelegd als dakpannen, maar nog steeds gewoon beschrijf- en leesbaar. De datadichtheid wordt hierdoor echter groter. Wel wordt het schrijven hierdoor minder makkelijk, maar is het lezen nog steeds snel. In datacentra zal dit model dus voornamelijk gebruikt worden voor data die niet vaak aangepast wordt, maar wel gelezen.

In de eerste helft van volgend jaar komt het 12 terabyte-model op de markt, terwijl die met 14 TB rond het midden van dat jaar moet komen. De exacte prijzen en beschikbaarheden blijven nog onbekend.
Software...
EMET 4.0


Keuze 1: Netflix Offline
 
Netflix-gebruikers wereldwijd kunnen voortaan films en series lokaal downloaden op hun smartphone of tablet om te bekijken op plaatsen zonder internetverbinding, zoals bijvoorbeeld op het vliegtuig. Het nieuws is enigszins opvallend omdat het bedrijf lange tijd gekant was tegen het aanbieden van die mogelijkheid. Eerder deze maand gaf het evenwel aan de functie toch in overweging te nemen voor ontwikkelingslanden, waar een stabiele internetverbinding niet altijd vanzelfsprekend is. De videostreamingdienst is nu dus volledig overstag gegaan en komt eindelijk tegemoet aan de vraag waar veel gebruikers al zo lang naar vragen.
 
De functionaliteit is beschikbaar op Android en iOS, en wordt gratis toegevoegd voor alle gebruikers – ongeacht je abonnementsformule – in een update van de applicatie. Films en series die je offline beschikbaar kan maken, worden aangeduid met een downloadicoontje en gegroepeerd in een apart tabblad. Omwille van rechtenkwesties kan Netflix immers niet zomaar zijn volledige bibliotheek ter download aanbieden. De Netflix Originals tekenen allemaal present, maar er is ook heel wat content van andere uitgevers beschikbaar.

Je kunt de kwaliteit van de gedownloade video selecteren die het beste bij je wensen past. De standaardkwaliteit is een lagere videoresolutie die minder opslagruimte nodig heeft en sneller kan worden gedownload. De hogere kwaliteit duurt langer om te downloaden en neemt ook meer opslagruimte in beslag. Alle films en series die je hebt gedownload, vind je terug onder het tabblad “Mijn downloads” en kan je daar ook terug verwijderen.
 
Keuze 2: WhatsApp voor de desktop

WhatsApp heeft eindelijk een desktopprogramma uitgebracht voor Windows en Mac computers. Eerder had de dienst al een webapplicatie geïntroduceerd waarmee de gebruiker ook via de computer kon chatten, maar nu is er ook een gratis download beschikbaar.
 
U koppelt uw WhatsApp account aan het computerprogramma door met uw mobiele telefoon een QR-code te scannen. Vervolgens worden alle berichten gesynchroniseerd. U kunt het desktopprogramma hier downloaden.
Voordelen...
Maandelijkse nieuwsbrief met de laatste IT-nieuwtjes en de daarbij horende links;
Verantwoordelijke uitgever: Fabian Haest Winkeldonkstraat 12 3980 Tessenderlo