Nieuwsbrief:
Februari 2018
28ste Jaargang - Nr 02
Agenda...
16 februari 2018
Lezing Prof. Dr. Dirk Franco
BitMappers Online
 
 
Rekeningnummer:
001-2267551-58
 
Adres:
VOC, A. Rodenbachstraat 18, 3500 Hasselt
 
Aanvang:
20h15
 
Handige links
 

 


Bronnen
 
Tweakers, ZDNet, ClickX, Webwereld, Chip, CM, CT, Tomshardware, PCMag, Hardware Info, 9Lives.
Agenda...
Thema voor 16 februari 2018

Digitalisering is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Wie herinnert er zich nog het klassieke fototoestel en wie gebruikt het nog? Nu heb je alles in één toestel (GPS, agenda, digitaal fototoestel, internet, telefoon,…). De smartphone is hiervan een mooi voorbeeld.

Maar digitaliseren is niet alleen in ons “dagelijkse” leven binnen gedrongen, het is ook meer en meer geïntegreerd in industriële processen. Deze nieuwe, spectaculaire technieken bieden gigantische mogelijkheden voor bepaalde klimaat- en milieudoelstellingen, maar ook bijvoorbeeld met betrekking tot onze gezondheid. Het zal in de (directe) toekomst balanceren worden om enerzijds maximaal te kunnen profiteren van deze voordelen van digitalisering en anderzijds op te letten dat de mens niet gereduceerd wordt tot een “databestand”.

De lezing vertrekt van alledaagse voorbeelden en illustreert eveneens hoe de digitale revolutie nu reeds aanwezig is bij diverse industriële processen en welke transities er op ons afkomen. Tot slot worden er nog enkele boekentips gegeven m.b.t. zowel de digitale revolutie als milieu en gezondheid.

Prof. Dr. D. Franco is verbonden aan de UHasselt en aan de PXL. Hij doceert diverse cursussen rond duurzaamheid en clean technology en is coördinator van de postgraduaten milieucoördinator en Energy Efficiency Services. Hij geeft eveneens vaak lezingen op internationale congressen.
IT Nieuws...
Atech's Blackjet UX-1 Cinema Dock

 
De meeste computers hebben hier of daar wel een geheugenkaartlezer voor bijvoorbeeld een SD- of MicroSD-kaartje. Als je iets meer wilt zijn er interne 3,5" en 5,25" en externe geheugenkaartlezers die soms ook CompactFlash- of XQD-kaartjes lezen. En dan heb je de Atech Blackjet UX-1 Cinema Dock die rustig twee SSD's in RAID en vijf verschillende geheugenkaartjes tegelijkertijd leest.

De kaartlezer past in een 1U-rack en kan twee 2,5-inch SSD's tegelijkertijd uitlezen, waarbij RAID 0, RAID 1 en JBOD tot de mogelijkheden behoren. Verder kunnen er vijf verschillende geheugenkaartjes gebruikt worden: CFast 2.0, XQD 2.0, CompactFlash (CF), SDXC (met UHS-II) en microSD.

De dock kan op een laptop of computer aangesloten worden via Thunderbolt 3. Voor de veeleisende gebruiker is er tevens een tweede Thunderbolt 3-poort aanwezig, waarmee tot 6 apparaten via  Daisy Chaining aangesloten kunnen worden. Je kan dus 6 van deze units kopen en 12 SSD's en 30 geheugenkaartjes uitlezen via één Thunderbolt 3-poort.

De Blackjet UX-1 staat op de website van Atech Flash te koop voor $499, of en wanneer er naar Nederland wordt verscheept is nog onduidelijk.

Intel X58 versus AMD Ryzen & Intel Coffee Lake

Met Ryzen en Coffee Lake zien we geen ongekende jaarlijkse toename van single-threaded prestaties, maar is er wel beschikking over meer cores dan ooit tevoren. Door de toegenomen concurrentie is er bovendien ruime keuze, en blijven de prijzen binnen de perken.

De hamvraag: is een Intel Coffee Lake of AMD Ryzen processor de moeite waard als je nu een X58-platform hebt? Het antwoord is wat ons betreft overduidelijk ja. Alle kleine ipc-verbeteringen van de afgelopen zeven jaar gecombineerd met de hogere kloksnelheden resulteert in een flinke winst, en met de nieuwste generaties van AMD en Intel beschik je over een groter aantal cores en threads.

In multi-threaded taken profiteer je flink van het toegenomen aantal cores, terwijl ook games door een combinatie van alle bovengenoemde zaken een stuk soepeler lopen. Single-threaded werk, zoals werken met audio en browsen, gaat door de toegenomen ipc en hogere kloks ook duidelijk vlotter. Nadat de i7 920 en i7 980X jarenlang voldeden voor de meeste taken, zijn de Intel Coffee Lake en AMD Ryzen generaties zonder twijfel een goede reden om te gaan upgraden.

Meer info op Hardware
 
HP kondigt 4k-schermen met usb-c aan
 
HP heeft enkele nieuwe schermen aangekondigd in de EliteDisplay-lijn. Het gaat om vier ips-schermen, met diagonalen van 27, 32 en 43 inch, allen met ips-paneel en 4k-resolutie.

De instapversie van de nieuwe monitoren is de EliteDisplay S270n. Het 27"-scherm biedt de mogelijkheid om 60 watt aan vermogen over de usb-kabel te sturen en ontvangt een displayport 1.2-signaal terug. Andere inputs zijn een tweede displayport 1.2-aansluiting, een hdmi 1.4-poort en een hdmi 2.0-poort.

Voor wie zijn scherm uitgebreider als dockingstation wil gebruiken, biedt HP de Z27, Z32 en Z43 aan. De schermen hebben een schermdiagonaal van respectievelijk 27, 32 en 43 inch en beschikken, naast de aansluitingen op de S270n, over een extra minidisplayport 1.2-aansluiting en drie usb 3.0-poorten. Verder kunnen ze tot 65 watt aan vermogen leveren over de usb-c-aansluiting.

Alle monitoren kunnen een maximale helderheid van 350cd/m2 weergeven en de S270n, Z27 en Z32 halen een maximaal contrast van 1300:1. Bij de Z43 is deze waarde 1000:1.

De EliteDisplay S270n en Z32 zijn in Nederland per direct beschikbaar voor respectievelijk 519 en 999 euro. De Z27 komt in april uit voor 740 euro. De Z43 gaat voor 775 euro exclusief btw in de winkel staan, maar in de VS gaat hij voor 799 dollar over de toonbank.
 
Samsung grootste chipfabrikant ter wereld
 
Intel heeft al 25 jaar de positie als grootste chipfabrikant ter wereld, maar moet deze titel nu toch echt afstaan aan Samsung -  in termen van omzet. Ondanks een recordstijging van zes procent, was de omzet van 62,8 miljard dollar niet genoeg om Samsung te verslaan met een omzet van 69,1 miljard. Tijdens het tweede kwartaal van 2017 wist het Zuid-Koreaanse bedrijf meer omzet te genereren dan Intel.

Met een marktaandeel van 90 procent in x86-processors is Intel nog steeds met afstand de grootste leverancier in de wereld van desktop-pc's. Samsung wist echter enorm te profiteren van de prijsstijging van (flash)geheugen. Het bedrijf ziet daarnaast toekomst in de automotive- en ai-industrie, waardoor de zijn chipdivisie ook in de nabije toekomst een sterke groei zal laten zien - aldus Samsung.

Over heel 2017 deed het bedrijf het niet slecht met een omzet van 225 miljard dollar en een winst van 50,7 miljard dollar (2016: 27 miljard dollar winst). Volgens de fabrikant was dit mede te danken aan de verkoop van geheugenkaarten voor servers en mobile devices. Ook de verkoop van oled-schermen voor de iPhone X zal goed zijn geweest voor de omzet, al werd er minder verdiend per scherm.
 
Te koop

 
Bij interesse een mailtje sturen naar Bart
Software...
EMET 4.0


Keuze 1: AdwCleaner
 
Dit programma is bedoeld voor het verwijderen van malware, zoals toolbars die aan webbrowsers worden toegevoegd en zogenaamde hijackers, die onder meer de startpagina en zoekmachine aanpassen. Ondersteuning is aanwezig voor Internet Explorer, Mozilla Firefox en Google Chrome. Nadat de scan is uitgevoerd, kun je zelf bepalen wat er verwijderd moet worden.

Keuze 2: Nextcloud
 
Met dit programma is het mogelijk om in eigen beheer cloudopslag te draaien. Nextcloud is ontstaan nadat een groot aantal ontwikkelaars bij ownCloud zijn weggelopen en opnieuw zijn begonnen. Alle onderdelen, inclusief de enterprisefunctionaliteit, worden als open source aangeboden en het verdienmodel is gelijk aan wat Red Hat doet, namelijk het leveren van betaalde ondersteuning voor grote klanten. Nextcloud belooft verder een zogenaamde drop-in replacement, die het mogelijk maakt om eenvoudig van ownCloud naar Nextcloud over te stappen.

In versie 13 heeft de gebruikersinterface een opfrisbeurt gekregen, waardoor hij vlotter reageert en er beter op hoge resoluties uitziet. Verder is ldap een stuk sneller geworden en zien we de introductie van Nextcloud Talk, een audio-video- en tekstcommunicatieplatform.
Voordelen...
Maandelijkse nieuwsbrief met de laatste IT-nieuwtjes en de daarbij horende links;
Verantwoordelijke uitgever: Fabian Haest Winkeldonkstraat 12 3980 Tessenderlo