Producentbyrån Nyhetsbrev 9 mars 2016

Det du läser just nu är Producentbyråns nyhetsbrev. Varje månad når vi strax över 5500 personer med det här nyhetsbrevet, alltifrån enskilda kulturutövare till politiker, institutionschefer, kommunikatörer, kultursekreterare och en intresserad allmänhet. Som vi har skrivit tidigare så är vi kanske inte ”en röst” på samma sätt som mer politiskt präglade organisationer är. Men under åren så har vi insett att vi har en röst. Och den tänker vi fortsätta att använda för att belysa saker som vi funderar över.
 
Just nu funderar vi till exempel över de till synes helt obegripliga skillnader som fortfarande finns mellan människor i det här landet.
 
För en dryg vecka sedan publicerade SVT en undersökning över kommunernas kulturkostnader. Umeå är den kommun som lägger mest pengar på kulturområdet med 2524 kronor per person. Minst pengar till kulturverksamheten ger Nordanstig med 434 kronor per person. Göteborg ligger på en blygsam 137:e plats med 1038 kronor per person, det vill säga inte ens hälften av vad Umeå lägger per invånare. Ska det vara så här?
 
Igår, den 8:e mars, var det Internationella Kvinnodagen, en dag som kom till i början av 1900-talet för att hedra kvinnorörelsen och för att främja kampen för kvinnors rösträtt. Över hundra år sedan alltså, och fortfarande har vi inte uppnått jämställdhet ens i ett förment progressivt land som Sverige. Frågan är hur många år till den här dagen egentligen måste firas? Hur många år tar det innan vi har uppnått jämställdhet?
 
Politiken, kulturen, jämställdheten. Var pågår diskussionen om de här orättvisorna? Varför har vi fortfarande de här skillnaderna mellan människor, som både beror på var du bor och vem du är? Borde vi inte ha kommit längre än så? Vi har inga svar, och det kanske inte egentligen heller är det vi söker. Vad vi söker är diskussionen och den aldrig avstannande dialogen. För den dagen vi slutar diskutera de här frågorna är dagen då vi har förlorat. Och det känns som en helt igenom dålig idé.
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

PROJEKT
RNM
Förra veckan var det deadline för att skicka in material om medverkan i RNMs onlineportfolio. Portfolion lanserades 2014 och har sedan utökats med ett antal aktörer under 2015. Urvalsgruppen består i år av Lina Järnegard och Lisa Nordström från RNM samt Patric Kiraly, till vardags konsertproducent på Uppsala Konsert & Kongress och Lotte Anker, musiker och tonsättare från Köpenhamn. Årets uppdatering av portfolion presenteras på RNMs hemsida den 29 april!
 
Inom projektet Scen- och resurspool tar RNM nu, med koordinatorn Ebba Westerberg, ett tydligare grepp kring att bli en mer handfast resurs för de fria utövarna och arrangörerna inom den samtida musik- och ljudkonsten. Koordinatorn ska fungera som en samlad resurs för nätverk och kontakter vad gäller scener, utrustning och personell kompetens. Koordinatorn är inte en tillgänglig producent, men kan bistå med kontakter och nätverk vad gäller olika behov inför ett arrangemang. Det kan handla om frågor som var man kan hyra eller låna instrument och teknisk utrustning, vilka scener som skulle kunna fungera för ett specifikt arrangemang och om att förmedla nödvändiga kontakter. Läs mer om projektet på RNMs hemsida.
 
foto: Polina Ulianova
 
 
Satellit Scen
Med 10 slutsålda föreställningar är det nu hög tid att säkra era platser till årets Satellit Scen. Den 13-17 mars fylls Göteborg av dans för barn och unga, och vi är oerhört glada för den fina respons som Satellit Scen fått på sina två norska gästspel. Under Satellit får vi följa med på äventyr genom teater, dans och mim när Torgunn Produksjoner spelar storfavoriten Mästerkatten, en föreställning som har spelats över 470 gånger i både Sverige och Norge. Det bjuds också på en magisk upplevelse i den vackra och fängslande Toddlernes rom av Dybwikdans. Föreställningen gästar nu Sverige för första gången efter besök i bl.a. Portugal, England och Spanien. Ta chansen att se dessa två norska gästspel på Satellit Scen 2016! Se hemsida för mer information om föreställningarna, spelplan och biljetter.
 
 
foto: Rune Bergam
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Efter Skapande skola-workshops i Härryda och sportlovsaktiviteter på Världskulturmuseet var det dags för den alternativa modevisningen In the Mode, en kväll till förmån för Refugees Welcome Lidköping. Spinn är även aktuella med föreställningarna Solo och Trio för högstadieelever i Nyköping. Scenkonst Sörmland arrangerar och kommer även att starta upp ett nytt Community dance-projekt tillsammans med Spinn. I mitten av mars får Spinn dessutom besök av GAGA-läraren Emma Rozgoni och koreografen Tanja Eloranta.
 
Arvsfondsprojektet SpinnVäxa/SpinnUnga har den sista tiden funnits med i en mängd olika forum; alltifrån en gymnasiedansutbildning för personer med särskilda behov i Helsingfors, till Jönköping Dance Festival med Community X och Twisted Feet. Den 24 april är det dags för SpinnUnga att uppträda med en sprakande schlagerkoreografi på Musikschlaget på KulturAtom i Angered! Välkomna då.
 
 
 
 
Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

info@producentbyran.se