thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedinflickrgoogle+

Salvia discolor met zwarte bloemen een Peruaanse schoonheid

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

Agastache 'Summer Glow' een van de vele nieuwe kleuren


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

prairieplanten - schijnvenkel - hemelboomen - wespen – salie - lavendel - markt

Salvia en prairieplantendagen


zaterdag en zondag 29 en 30 augustus 2014


Deze wordt fantasti
sch.

Het hoogtepunt van onze prairieborder en de meeste van onze Salvia wordt dit jaar extra rijk geillustreerd met volop bloeiende planten.

Komend weekeinde, gratis toegang, gratis parkeren en een heel fijn puur marktje, beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur.

We zijn de overweldigend grote vraag van dit voorjaar, waarbij het een na het ander uitverkocht raakte, onverwacht goed te boven gekomen en hebben intussen stiekum toch weer heel veel, nu prachtig bloeiende nieuwe planten en nieuwigheden weten te kweken.

Alles zat mee. De kwekerij is uitgebreid en staat weer helemaal vol planten voor het nieuwe plantseizoen. Ga kijken op onze kweekbedden boven op de berg voorbij de bijenstal, het is een feest daarboven.

Nog nooit hadden we zo veel bloeiende Salvia en prairieplanten als voor deze veelbelovende laatste dagen van de zomer.

Ook de wat trager groeiende lavendels beginnen nu weer op sterkte te komen.

Nu is je kans om inspiratie op te doen voor verlenging van het tuinseizoen met laat bloeiende planten. Nu bereikt ook de voorraad een nieuw hoogtepunt.

Welke Salvia soorten er op dit moment zijn kun je hier opzoeken: Salvia bij kwekerij Bastin

De prairieplanten vind je hier: prairieplanten, actuele voorraad

prairieborder op eigen benen

De prairieborder heeft dit jaar een heel ander karakter. Hij is opeens volwassen en geeft voortaan zichzelf vorm. Ik geniet daar erg van. Hier en daar een knipje en een klein beetje schoffelen houdt de jongvolwassene overeind. Geen experimenten meer, niet langer hardnekkig proberen en bijplanten. Vanaf nu is er een natuurlijk evenwicht.

En ik zag dat het goed was.

spontaan Ferula

Vorig jaar vertelde ik over Corsica, over de planten en kruidenkwekers daar, over de niet geheel onverwachtte ontdekking van mijn grote liefde Ferula.

We zijn er deze zomer weer in geslaagd twee weken vakantie te vieren in Zuid Frankrijk. Ik bezocht net als vorig jaar een aantal destilleerderijen van lavendel (en Arles en Nimes en Saintes Maries, Aigues Mortes, Uzes, Barjac). Het was weer heel fijn, we maakten vrienden en hebben veel geleerd.

Ferula kwam deze keer geheel onverwacht. Opeens was daar dat dal waar we eerst een paar, toen best veel en uiteindelijk een zee van uitgebloeide dorre bloemstengels ontdekten van Ferula communis subsp. glauca.

Wat moet het daar in het voorjaar een feest zijn.

Deze vorm heeft in het late voorjaar donker purperen stengels en donkergroene wolkjes van fijn venkelachtig blad. De bolronde gele schermen zijn ferukkuluk.

Het verhaal gaat dat Ferula het vuur verspreidde. De zachte kern van de de harde dorre stengel kan ongemeen lang smeulen en op die manier zouden primitieve volken het vuur hebben meegenomen op hun reizen.

Een paar dagen later stonden ze daar, niet ver van Barjac, op een regenachtige dag gewoon massaal bloeiend in de berm. (Zeker een keer gemaaid in het voorjaar.)

We verbleven niet ver van de Ardeche aan een rivier in een diepe kloof met sprookjesachtig bemostte Buxusbossen. Op mijn wandelingen werd ik omringd door grote en kleine vrienden zoals Calamintha, bonenkruid en tijm, Allium flavum, Iris, salie, wijnruit, spijklavendel, gamander, toortsen, Digitalis lutea, bremraap en slangenkruid.

stop de hemelboom

Wat mij zorgen baart is hoe de Chinese hemelboom Ailanthus altissima zich via zaad verspreidt. Langs de 'autoroute du soleil' tot en met Corsica lijken ze wel van noord tot zuid uitgeplant. Maar dat zijn ze niet. Ze zaaien zich in alle gaten en kieren en gaan onherroepelijk inheemse flora verdringen.

Onze vriend Joep van voormalig tuincentrum Tan is terecht trots op zijn originele beplantingsplan met gezaaide, dus unieke, hemelbomen voor de Avenue Ceramique in Maastricht. Maar wat mij betreft mogen ze verder overal in Europa omgezaagd en uitgetrokken.

wespen

Waar zijn ze die lastige wepsen? Wij zien ze niet.

Nederland heeft ze de oorlog verklaard maar meestal zijn ze maar een paar weken een klein beetje lastig.

Als hun jongen worden gevoerd krijgen de ouders steeds druppeltjes suiker terug voor dat voer. Nu de kinderen groot zijn moeten pa en ma hun suikerverslaving op een andere manier stillen. Dat kan prima met de nectar van laat bloeiende planten. Het soort planten dat je in onze prairie aantreft. Als die planten er niet zijn en wij suikerrijke drankjes zoals cola en limonade aanbieden geven ze daar uit gemakzucht de voorkeur aan. Nu onze prairie zo rijk is zien we geen wespen.

Ik vond onze wespen na even zoeken vandaag op de venkel die nu rijkelijk nectar produceert. De rest van de tijd eten ze muggen en andere hinderlijke insecten.

Biologische bestrijding is domme kwatsch. Het is allemaal een kwestie van evenwicht.


Salvia

is een van de meest veelzijdige plantengeslachten. Ze komen over de hele wereld voor, in elk klimaat, met een grote diversiteit aan geuren en kleuren. Bij elke bladvorm die botanisch beschreven kan worden is een Salvia soort te vinden. Er zijn veel goed winterharde soorten die nu nog kunnen bloeien. De langstbloeiende soorten in ons sortiment zijn vaak net niet winterhard maar wel gemakkelijk te overwinteren. Daar zijn ze op geselecteerd. Speciaal voor deze dagen doen we ons best om zo veel mogelijk verschillende Salvia soorten in bloei te hebben. Dat is dit jaar opnieuw beter dan ooit gelukt.

lavendel

We zijn aan het snoeien. Hoogste tijd, want de meeste zijn al lang uitgebloeid. Een paar doorbloeiers zoals 'Silver Blue', 'Elizabeth' en 'Royal Blue' beginnen aan hun tweede jeugd. De rest moet nu echt dringend geknipt. Hoe eerder je dat doet hoe mooier ze door de winter gaan. De bladhoudende bolle vormen van lavendel vind ik ongeveer net zo mooi als hun bloei.

Van het snoeisel ga ik komend weekeinde weer etherische olie stoken. beide dagen vanaf ongeveer 14:30 uur. Wees erbij, het is een aangename, welriekende ervaring.

Meer over snoei en verzorging van lavendel lees je hier: lavendel, snoei en verzorgings

Salvia en prairieplantendagen, nu zaterdag en zondag 29 en 30 augustus 2015

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur, gratis toegang, gratis parkeren

deelnemers:

Maarten van Camac Machi uit Roermond maakt ambachtelijk middeleeuws gebruiksaardewerk voor huis en tuin.
www.camacmachi.nl

Honing, honingproducten zoals propolis, mede en zonnig lavendel-honing ijs, vind je bij onze huisimker Will
em van imkerij Beelicious.
www.beelicious.nl

Kookerij Lahaye heeft behalve prijswinnende jam en confiture met de beste ingredienten geselecteerde delicatessen en mooie hartige sauzen, ook heerlijke hartige wafels en limonade.

Genieten dus, onder het overdekte terras van eten en drinken.

Hermine is alweer zeer terecht wereld kampioen 2015 beste jammaker van Nederland.
www.kookerijlahaye.com

Fuenteroyos reist veel door Spanje en Marokko. In zuid Spanje verzamelen ze uitgedroogde bloemstengels waar ze digeridoos van maken. In Marokko drinken ze thee bij de famillies waar ze ook huiden, natuurlijk geverfde tapijten, fossielenschalen en oude Berbersieraden kopen.

verder in ons jaarprogramma 2015


26 en 27 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en grote pompoenmarkt


downloads en links:

Een uitvoeriger overzicht van alle activiteiten in 2015: BastinProgramma.pdf


Nieuws en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin

Meer foto's zien, kletsen, vragen stellen en 'Leuk vinden' kan via Facebook: kwekerij Bastin


groet,

Roger Bastin,

Aanmelden, afmelden of gegevens wijzigen voor deze nieuwsbrief.