VNVA Carrièreboost Symposium
'Agendeer (je)zelf'

 
Hoe zet jij jezelf op de agenda? Vrouwelijke artsen, experts, politici en coaches komen aan het woord waaronder Marloes Bouwmeester, Jacobine Geel, Marith Rebel-Volp, Maleene de Ridder, Carina Hilders, Veronica Selleger, etc. etc.
 
   
Dit tweede Carrièreboost symposium van de VNVA wordt gehouden op zaterdag 25 april 2015, in het prachtige Architectuurpark Makeblijde in Houten.
En staat in het teken van de persoon achter de arts. Hoe komt je bevlogenheid voor je vak naar voren? Hoe zet je jezelf voor het voetlicht? Vrouwelijke artsen en experts komen aan het woord. Wil je tips over hoe je kunt netwerken? Speeddaten met een VNVA coach?
 
 
Het programma zal ook voor (toekomstige) jonge artsen nuttige tools bevatten waarmee je jezelf op de kaart kunt zetten.
Het Carrièreboost Symposium is met 4 punten geaccrediteerd. 
 
Uitnodiging VNVA voorjaarsledenvergadering
Ontvangst voorjaarsledenvergadering met koffie/thee vanaf 9.30 uur
Voorjaarsledenvergadering van 10.00 – 12.15 uur in Architectuurpark Makeblijde in Houten
Voorafgaand aan het Carrièreboost Symposium wordt de voorjaarsledenvergadering gehouden.
Alle VNVA leden zijn van harte welkom op deze ledenvergadering om mee te denken en te discussiëren over verschillende onderwerpen die uitgewerkt kunnen worden door de VNVA.
 
Terugblik op een prachtige avond waar de VNVA Els Borst Oeuvreprijs werd uitgereikt na afloop van de filmpremière Vessel
Impressie door Clara Peters
Dinsdagavond 24 maart was het dan zover: in het theater aan het Spui in den Haag vond op het Movies that Matter festival de première plaats van de film “Vessel”, geregisseerd door Diana Witten.
De film volgt over een groot aantal jaren vanaf de maiden voyage in 2001 de ontstaansgeschiedenis  en de diverse reizen  en campagnes  naar allerlei landen van Women on Waves. De film bericht later ook over het ontstaan en de activiteiten van Women on Web.  Na vertoning van de film ontvingen beide oprichters, Rebecca Gomperts en Gunilla Kleiverda de eerste VNVA Els Borst Oevreprijs uit handen van Andra Neefjes-Borst, de dochter van Els Borst.
Women on Waves voer naar landen waar abortus illegaal was, op uitnodiging van vrouwenorganisaties of pro-choice organisaties (en niet “op eigen houtje” zoals vaak door tegenstanders werd beweerd) en stelde vrouwen in staat om op de “Aurora” uit te varen naar een plek buiten de territoriale wateren van dat land om daar een legale abortus te ondergaan. Dit was mogelijk omdat  het onder Nederlandse vlag varende schip daar onder de Nederlandse (abortus)wet viel. Lees meer.
 
Els Borst Oeuvre prijs naar Women On Waves
Het is een meisje en we noemen haar Els

  De Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA) heeft de eerste Els Borst Oeuvreprijs uitgereikt aan Gunilla Kleiverda en Rebecca Gomperts. Met Women on Waves en Women on Web zetten zij zich met onconventionele middelen in voor de autonomie van vrouwen in de zwangerschap.
Het is een meisje en we noemen haar Els.
Dit is een bekende opmerking over Els Borst. Maar wat betekende Els Borst persoonlijk voor VNVA leden? En wat verwachtte zijzelf van de VNVA?
Lees meer.
 
Energie
door voorzitter Sylvia Buis

  Wat een energie! Dat was mijn overheersende gevoel na het zien van de film Vessel, 24 maart bij de uitreiking van de VNVA Els Borst Oevre prijs aan Rebecca Gomperts en Gunilla Kleiverda. In de voorbereidingen had ik me verdiept in Women on Waves en Women on Web,maar van papier en website kun je je toch moeilijk een voorstelling maken van de mix van lef, passie,
zelfvertrouwen, teamwork en doorzettingsvermogen die achter 'de abortusboot' schuil ging. Ik vond ook het contrast heel mooi. Rebecca als rebel (ik moest af en toe denken aan Pippi Langkous maar laat dat vooral een geuzennaam zijn) en Gunilla, de stille kracht op de achtergrond. En dan nog een groot team, anoniem maar essentieel, en de vele vrijwilligers in de landen zelf die risico's willen en durven nemen voor de goede zaak. En natuurlijk de vele omstanders met hun eigen mening. En dan wij, als observators, kijkers wie de film niet onberoerd kan laten. Lees meer
 
Overtijd behandeling door de huisarts?
door Sylvia Buis
Natuurlijk is er vooral in het buitenland nog veel te verbeteren op het gebied van legaliseren van abortus, maar ook in Nederland kan de keuzevrijheid voor de vrouw beter. Na de uitreiking van de Els Borst oeuvre prijs brachten Gunilla en Rebecca het nieuws dat Medabon in Nederland geregistreerd is om via de apotheek geleverd te worden. Medabon is de combinatie van Misoprostol/Mifeproston en bedoeld voorbeeindiging van vroege zwangerschappen. Els Borst heeft als minister aangeven dat er een wettelijk onderscheid is tussen overtijdbehandeling (tot 16 dagen zwangerschap) en abortus. Overtijd behandeling zou niet onder de abortuswetgeving hoeven vallen en dus verplicht hoeven plaatsvonden in een abortuskliniek. Hierdoor is het mogelijk dat huisartsen de overtijd behandeling ook zelf kunnen inzetten, waardoor vrouwen meer te kiezen hebben: of bij een abortuskliniek of bij de huisarts (die dit aanbiedt). Echter, juridisch gezien mogen de apothekers het nu niet aan huisartsen verstrekken. Inmiddels is er veel overleg geweest tussen Gunilla, Rebecca en Toine Lagro (die al eerder bij deze discussie betrokken was) met LHV, KNMG en NHG en KNMP. De discussie over implementatie van overtijdbehandeling door de huisarts is nog niet afgerond, al heeft minister Schippers aangegeven dat hiervoor wel ruimte is. 
 
Wil je meer weten? Op 16 juni wordt een avond georganiseerd voor geïnteresseerde huisartsen over de werking en toepassing van Medabon. Heb je interesse, mail dan naar info@sunpharma-europe.nl.
 
Interview met arts-onderzoeker Joyce Browne
die promotieonderzoek doet naar hypertensieve aandoeningen in de zwangerschap in Ghana
door Clara Peters

 
Ik heb begrepen dat je een versnelde medische opleiding (SUMMA) hebt gedaan na een andere bachelor. Kun je daar wat meer over vertellen?
Voor ik begonnen ben met SUMMA heb ik eerst een bachelor aan University College Utrecht gevolgd, en een master Sociale Epidemiologie aan University College London in Engeland.
De keuze voor UCU was een keuze voor een brede basis: ik was geïnteresseerd in sociaal wetenschappelijke en biomedische vakken die ze daar aanboden. Daarnaast sprak de opzet van kleinschalig Engelstalig onderwijs met een hoog ambitieniveau van studenten en opleiding me aan. In het tweede jaar van UCU merkte ik dat ik de “premed” vakken het leukste vond, en kwam SUMMA op mijn radar. Door deze route, van UCU tot en met SUMMA ben ik in aanraking gekomen met een brede visie op gezondheid: van populatieniveau tot individueel patiënt-niveau, van preventie tot curatief, van lokaal tot internationaal, en van biomedisch tot sociaal-epidemiologisch.
Je belangstellingsgebied ligt als ik het goed begrijp vnl. op het gebied van global health, je doet onderzoek op het gebied van zwangerschap/bevalling en moeder/kindzorg. Hoe is de belangstelling hiervoor ontstaan? Universiteit? Rolmodel of enthousiaste docent ? Eigen ervaringen eerder? Lees meer.
 
VNVA Corrie Hermannprijs 2015 voor
Jeanine Roeters van Lennep
Corrie Hermannprijs Symposium op zaterdag 10 oktober 2015

 
Bij dr. Jeanine Roeters van Lennep zit het thema ‘Gender’ en Hart en Vaatziekten min of meer in de genen. Ze promoveerde op het onderwerp in 2001, nog voordat ze afstudeerde als arts. Aanvankelijk wilde ze cardioloog worden, maar ze koos uiteindelijk voor de vasculaire geneeskunde om haar interesse voor gender & vasculaire schade beter vorm te kunnen geven. In de afgelopen 15 jaar heeft zij zich ontwikkeld tot expert op het terrein van gender& lipidenstoornissen, diabetes en vrouwspecifieke hormonale problematiek.
Sinds haar aanstelling in 2010 als staflid vasculaire interne in het ErasmusMC heeft zij een aantal belangrijke projecten geïnitieerd, zowel op het terrein van de patiëntenzorg, wetenschap als nascholing. Zij startte samen met de afdeling gynaecologie/obstetrie een multidisciplinaire polikliniek voor vrouwen na een doorgemaakte ernstige zwangerschapshypertensie en maakte de afgelopen jaren deel uit van de richtlijncommissie cardiovasculair risico binnen de NVOG. Samen met de afdeling epidemiologie heeft zij een jaarlijkse onderwijscyclus over Gender&Women’s Health opgezet, die ook vanuit het buitenland goed wordt bezocht. Zij richtte de multidisciplinaire werkgroep EVA op binnen het ErasmusMC, met als doel de multidisciplinaire samenwerking op het terrein van Womens’ Health te verbeteren. Haar wetenschappelijke prestaties zijn sterk groeiende.
 
Jeanine heeft een tomeloze inzet en is zeer getalenteerd om ook anderen te enthousiasmeren. Daarbij is ze oprecht, werkt ze graag samen en heeft zij een groot empatisch vermogen voor haar collega’s en haar patiënten. Zij raakte de CHP- commissieleden door haar grote enthousiasme en gedrevenheid, waarbij ze fungeert als een belangrijk rolmodel voor de huidige jonge generatie artsen. Als je maar wilt, is er blijkbaar ook veel mogelijk!  Jeanine combineert een jong gezin met een ambitieus carrièrepad, waarvan het einde nog niet in zicht is.  Ze spreekt aan doordat ze barrières doorbreekt met een goed oog voor het belang van anderen om haar heen.
 
Rolmodel Annet Wind
Huisarts te Hoorn, kaderhuisarts ouderengeneeskunde, afdeling Public Health en Eerstelijns Geneeskunde LUMC, bestuurslid Laego. A.W.Wind@lumc.nl of @WindAnnet (twitter)

  Het mooie van ouder worden voor mij (54 jaar) is dat je steviger in je schoenen staat. Je weet beter wat je wilt en kunt, waar je van geniet, wat je ontspant, welke uitdagingen goed voor je zijn en waar de grenzen liggen. Want niet alles wat leuk of interessant is moet je doen, want “teveel” is helemaal niet meer leuk. Een focus helpt.Na de studie geneeskunde aan de VU in Amsterdam werd ik promovendus bij een dementieonderzoek in Amsterdam.
Leuk om me te verdiepen in een onderwerp, met de onderzoeksvragen en data te stoeien en om bij oude mensen thuis over de vloer te komen. Na mijn promotie in 1994 ben ik huisarts geworden en heb ik me gevestigd in een duopraktijk in Hoorn. Dementie bleef boeien en ik nam deel aan verschillende inhoudelijke commissies van het NHG, CBO en de gezondheidsraad. Lees meer
 
SBOH
we doen gewoon ons werk
Regelmatig krijgen we als VNVA te horen dat het voor vrouwen zo goed geregeld is als je in opleiding bent voor huisarts of specialist ouderengeneeskunde. In gesprek met Hans Schmidt, manager externe zaken van de SBOH, blijkt dat het voor de grootste werkgever van artsen in opleiding de gewoonste zaak van de wereld is om zaken rondom zwangerschap en re-integratie door ziekte goed te regelen. Ervaring met vrouwen is er genoeg: in 2014 was 78% van de huisartsen in opleiding vrouw (in totaal 1545 vrouwelijke aios), en 82% van de aios ouderengeneeskunde (229 vrouwelijke aios).
 
Hans Schmidt geeft aan dat de opleidingsinstituten zelf selecteren en beide opleidingen aantrekkelijk zijn voor vrouwen. Hoe dat komt? ' Misschien komen vrouwen beter beslagen ten ijs als zij solliciteren voor de opleiding,' om gelijk toe te voegen dat hij hier verder geen mening over heeft. ' De realiteit is natuurlijk wel dat veel vrouwelijke aios tijdens hun opleiding zwanger worden. Met een gemiddelde leeftijd van de aios van 31 (huisartsen) en 36  (ouderengeneeskunde) jaar worden er zo'n 250 baby's per jaar geboren.  
Lees meer
 
VNVA op de KNMG Carrièrebeurs
Terugkoppeling mini-enquête

 
Op zaterdag 14 maart 2015 vond de vierde editie van de KNMG Carrièrebeurs plaats. Voor de ruim 900 aanwezige geneeskundestudenten en basisartsen werden verscheidene praatjes en workshops gegeven. Bovendien waren er op de beursvloer stands van verscheidene beroepsopleidingen en verenigingen aanwezig. Uiteraard werd de VNVA ook vertegenwoordigd door een stand bemand met een aantal enthousiaste speedcoaches, bestuurs- en commissieleden. De stand was aangekleed met posters, oranje cup cakes en oranje snoepjes, een aantal edities van de VAMP en ander promotiemateriaal. Gedurende de hele dag werd de stand druk bezocht door nieuwsgierige vrouwelijke (én mannelijke) bezoekers. 
Aan de hand van een enquête met stellingen gebaseerd op de speerpunten van de VNVA (zie onder) kwamen er regelmatig discussies tot stand over de man-vrouwverhoudingen in het huidige artsenberoep en genderspecifieke gezondheidszorg. Lees meer.
 
Leiden of Lijden in de zorg?
5 juni 2015 MEDexperience (Hogeschool Rotterdam); hét inspiratiedokvoor de zorg!
Leiderschap in de zorg…een hot item tegenwoordig.. Maar wat is het eigenlijk? Leiderschap heeft veel verschillende kanten; relaties aangaan (verbinden), diversiteit benadrukken en benutten (netwerk tussen verschillende soorten) en eenheid creëren (samen voor het groter geheel gaan). Dit in combinatie met professionele kennis, inhoud en gedrag.
Vanuit passie voor de mens en de zorg hebben Tatiana van Rijswijk van InnerVida OntplooiingsArchitecten en (VNVA coach) Moniek de Boer van Ziel & Zorg coaching en gynaecoloog de krachten gebundeld. Het resultaat…een uniek congres waar u en wij als zorgprofessional centraal staan. Waar inspiratie opdoen en geïnspireerd raken mogelijk is.
Gerenommeerde sprekers nemen u op inspirerende en rake wijze mee in de verschillende aspecten van Leiderschap in een zorg context. Leiden of Lijden….u kiest toch voor uw eigen leiderschap?
Kijk voor meer info en inschrijving op www.MEDexperience.nl
 
Proefschriften Gender
2015 - R.M.P. van Zundert, e.a. Proefschrift: Reciprocal Associations Between Adolescents' Night-Time Sleep and Daytime Affect and the Role of Gender and Depressive Symptoms. Samenvatting.
 
2015 – I. Keygnaert, e.a. Proefschrift: Sexual and gender-based violence in the European asylum and reception sector: a perpetuum mobile? Samenvatting.
 
Mail deze nieuwsbrief naar je eigen netwerk!
De nieuwsbrieven staan ook op onze website
Voor meer informatie ga naar onze website www.vnva.nl of volg ons op
Jaargang 7,
nummer 3, 2015

 
 
 

BEZOEK ONZE SITE
 
 
 

IN DEZE NIEUWSBRIEF
 

 
 
 

AGENDA

25-4-2015
VNVA Voorjaarsledenvergadering met aansluitend Carriereboost Symposium
 
23-26 april 2015
100 ste verjaardag American Medical Women’s Association (AMWA) in Chicago, Illinois
 
3-6-2015
 
5-6-2015
Congres Leiden of Lijden in de zorg?
 
10-10-2015
VNVA Najaarsledenvergadering met aansluitend Corrie Hermannprijs Symposium
 
Deadline aanleveren kopij Nieuwsbrief: 1 augustus 2015
 
 
 

VEEL NIEUWE BOEKEN OM TE RECENSEREN!
 
Op de VNVA website is een rubriek ‘te recenseren boeken’ opgenomen.
Kijk maar eens of er een boek bij staat dat je zou willen recenseren. Je vraagt een te recenseren boek eenvoudig aan via het secretariaat. Als dank voor je recensie, is het boek voor jou.
 
     Autisme vooruit
 
   
 
Dit toegankelijke boek, gebaseerd op jarenlange praktijkervaring, bevat 101 inspirerende tips en oplossingen voor mensen die ondersteuning zoeken bij de omgang met mensen met autisme maar geen tijd hebben om zich te verdiepen in allerlei theorieën.
 
 
 
 

 TWITTER FEEDS
 
": Eindelijk versoepelt Marokko de abortuswet! Met dank aan arts Chafik Chraïbi

":
Onze website is live! Op vind je alle informatie over dit initiatief van & "
 
: José van Dijck nieuwe (én eerste vrouwelijke) president KNAW via
 
 
 
 

OPROEP NIEUWSBRIEF!
 
Zou jij het leuk vinden om op een ad hoc basis een korte bijdrage te leveren voor de nieuwsbrief?
Ook zijn we nog op zoek naar leden die af en toe (of vaker) een stukje coördinatie van de nieuwsbrief willen verzorgen.
Mail naar Joke Selhorst, vnvamail@vnva.nl
 
 
 

NIEUW OP DE WEBSITE

Heb jij een tip om de werk/privé balans goed vol te houden?
Misschien wordt jij de gelukkige winnaar van het boek van Jolanda Holwerda: Vanuit je hart naar succes: in werk, leven en moederschap.

  
 
Stuur je tip in naar het VNVA secretariaat. De meest bijzondere tip krijgt dit boek thuisgestuurd.
De tip wordt anoniem op de website geplaatst.
 
 
 
 

ALGEMENE OPROEP
 
Binnen de VNVA zijn veel leden actief op het gebied van onderzoek en implementatie van genderspecifieke geneeskunde, maar we weten vaak niet van elkaar waar we mee bezig zijn. Een aantal leden heeft naar aanleiding van de ledenraadpleging al aangegeven informatie te willen aanleveren over genderspecifieke zorg bijvoorbeeld onderzoeksresultaten, symposia en best practices. Wil je ook een bijdrage delen?
 
Neem dan contact op met het secretariaat VNVA.