Nieuwsbrief nr. 80

December 2016
 
Beste ,
 
December, alweer de laatste maand van het jaar. Tijd om terug te blikken op wat achter ons ligt. Hoe sluit jij het jaar af, ben je tevreden, ga je op dezelfde voet verder, heb je nog goede voornemens, is het tijd om af te vallen of ben je mooi op gewicht? Je kunt beter stabiel een beetje te zwaar zijn, dan dat het op en af gaat met die kilo's. Ik hoop dat het afgelopen jaar de nieuwsbrief een maandelijks moment bood en je herinnert dat het gezond is om goed voor jezelf en je naasten te zorgen, lekker en eerlijk te eten, te bewegen in de frisse buitenlucht en ook je slaappatroon eens tegen het licht te houden.
 
 
Als je die dingen doet, rust, regelmaat en reinheid (voeg er rustiek koken aan toe) dan doe je het heel goed.
Er is een laatste keer voor alles. Reken af met wat je niet aanstaat, gooi het over een andere boeg als je dat wilt. Ik wens je een jaar met 365 momenten van geluk, plezier en elke dag een moment voor jezelf.
 
Eerlijk eten
 
Van de week viel er een cadeautje op mijn deurmat. Een boek met de titel 'Eerlijk eten' met een voorwoord van Floortje Dessing die lachend een chocoaldeviooltjestaart aansnijdt en vertelt dat eerlijk eten aan het doorbreken is. 
Het boek is gecreëerd door bijzondere chefkoks, voorzien van prachtige foto's en heerlijke recepten. Een mooie samenwerking uitgegeven door Keff & Dessing Prometheus. De schrijvers delen ons in hun herinneringen en avonturen. Zij gingen samen met mensen van Stichting Max Havelaar op bezoek bij Fairtrade banaan- en koffieboeren. Ze laten ons meegenieten door hun foto's en (h)eerlijke recepten. Niet te moeilijk, gewoon Eerlijk! Hieronder een lekker recept uit het boek. Met toestemming van de uitgever.
 
 
Geitenkaasfondue
 
Een stevig gerecht voor 4 personen, waarmee je alle kanten op kunt, varieer met seizoensgroenten, soorten brood en roer er vlak voor het serveren nog een scheutje kirsch of eau de vie van peren door. Bereidingstijd 50 minuten.
 
Ingrediënten voor de fondue:
400 ml droge witte wijn
400 g harde Hollandse geraspte geitenkaas
200 g zachte geitenkaas in stukjes
2 el maizena
1 teen knoflook geperst
 
Om te dippen, in stukjes gesneden:
½ volkoren noten-rozijnenbrood
1 kleine knolselderij, geschild
½ pompoen, geschild
400 g bospeen of regenboogpeen, geschrapt
4 bieten, geschild
Fruit (peer, gedroogde vijgen) en noten doen het ook goed!
paar takjes verse tijm en rozemarijn
olijfolie
 
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de groenten samen met de tijm en rozemarijn op een m et bakpapier beklede bakplaat (of schep ze in een ruime braadslee), besprenkel ze met olijfolie, breng op smaak met zout en peper en rooster in ca. 35 min. gaar en goudbruin. Schep tussendoor een paar keer om. Prik, voor de groenten de oven uit gaan, een stuk biet in met een vork om te testen of deze goed gaar zijn.
Roer ik een kommetje de maïzena glad met een scheutje witte wijn. Zet een fonduepan (of een pan met dikke bodem) op het vuur, voeg de witte wijn toe en breng langzaam tegen de kook aan. Zet het vuur lager en voeg, al roerende, de kaas toe. Blijf goed roeren tot de kaas helemaal gesmolten is en voeg dan de knoflook toe. Meng tot slot het maïzena-papje erdoor en roer glad.
Zet de pan op een rechaud op tafel en serveer met de geroosterde groenten, brood en jasmijnthee.
 
Een laatste keer

, er is een laatste keer voor bloemen uit de tuin, zwemmen in de openlucht, voor eten uit de moestuin, voor een terugblik op het oude jaar. Wat sluit jij voorlopig af? De luikjes van de adventkalender gaan open en andere luikjes gaan dicht. De winter staat voor de deur. De moestuin ligt onder een laag stro en blad, vorstgevoelige planten veilig in het schuurtje. Alleen de boerenkool staat er trots bij, die heeft niks van een beetje kou. Heb jij je vorstgevoelige planten al afgedekt? 
 
 
De Maan

Tijdens Oud & Nieuw staat de maan als een wassende sikkel in het rechterkwartier. De maan staat in steenbok en de dagkwaliteit is licht/lucht. Dat belooft veel goeds.
 
 
,
Ik wens een wereld vol bloemen
ik wens een wereld vol licht
ik wens je van alles het beste
een glimlach op je gezicht
ik wens je een leven in liefde
geen tranen, geen zorgen, geen pijn
dat iedere dag hier op aarde
voor jou een cadeautje mag zijn.
 
Agenda
 
 
Themaweekenden bij Tuincentrum Daniëls
Met medewerking van Op een Blaadje
Herkenbosserweg 4, 6063 NL Vlodrop
 
Aanleg & onderhoud moestuin vanaf februari
Wil je met eigen ogen zien hoe je een moestuin aanlegt en onderhoud? Dan ben je welkom in Vlodrop. Data en prijs op aanvraag, klik hier. 
 
Plukken, proeven en proosten vanaf maart weer mogelijk
Kom mee plukken, proeven en proosten. We maken een kruidenwandeling van maximaal een uur, plukken kruiden en maken hiermee een heerlijk diner klaar op open vuur. Dit kan op een Fornetto en op een Tundra Grill, met Dutch oven pannen. Als het weer het toelaat doen we dit buiten aan tafel onder het genot van een glas wijn, bier of sap. Of onder de sfeervolle overkapping. Prijs op aanvraag. Daarvoor krijg je een kruidenwandeling en heerlijk eten en drinken.
Vanaf 4 personen. Data op aanvraag en in overleg, klik hier.
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter en Facebook 
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.