Jip's venster op de wereld
8 juni 2013


 
Ondertussen in het theehuis

Mocht je nog in de buurt van Theehuis Rhijnauwen (Bunnik) komen, dan zijn de vormgegeven ideeën van Klasien van de Werf een onderbreking van je wandeling waard.

Schrijven onder pseudoniem

Zo heet ik niet, maar dat is mijn pseudoniem. Het is de tweede zin op een website waar iemand zich voorstelt als auteur. Ik maakte kennis met haar omdat ze een vraag had, die hoewel eenvoudig in de vorm, complex in het antwoord was. En toch altijd nog een stuk eenvoudiger dan de vraag die ze bij mij opriep over het gebruik van een pseudoniem.
Waarom zou je willen vertellen dat je een pseudoniem gebruikt als je jezelf eerst door het gebruik van datzelfde fenomeen hebt geanonimiseerd? Doet je naam er eigenlijk toe voor jezelf of heeft die alleen een functie in de wereld?
Nou, laat mij dan maar haar eenvoudige vraag beantwoorden - ‘Hoe verkoop ik mijn schrijfcursus?’ - met de kennis en ervaring dat ook goede cursussen zichzelf niet vanzelf verkopen en het antwoord dus makkelijk kan uitlopen op de omvang van een boek.
 
Zelf ontdekte ik deze week dubieuze voordelen van het gebruik van een pseudoniem. Ik werkte samen met een coauteur aan twee hoofdstukken voor een nieuwe MBO methode. We verdeelden het werk: zij schreef zo goed mogelijk wat er gevraagd werd en ik deed mijn best om daarnaast helder te krijgen wat de opdracht nou eigenlijk inhield.
Zo werd mijn coauteur de lieveling van de editor Na het inleveren van het laatste werk werd ze bedolven onder de complimenten voor de levendige inhoud en de geweldige, afwisselende opdrachten en om zijn dank te staven had de editor alvast enkele onvolkomenheden voor haar uit de tekst gehaald. Dus nog een paar aanpassingen gevraagd en het vriendelijke verzoek om niet ook af te haken. Uit het ‘ook’ mag je inderdaad iets afleiden.
Ik kreeg op mijn inzending een zakelijke reactie: alles stond erin, maar of het niet wat ‘spetterender’ kon. Een essentiële vraag in onderwijsland anno 2013.
 
We hadden beide hoofdstukken samen geschreven, maar het ene was door mij ingestuurd en het andere door mijn coauteur. De editor herstelde zijn onwetendheid over onze al maanden durende samenwerking door mij het commentaar op het werk aan de coauteur alsnog toe te sturen met de mededeling dat ik waar ‘je’ staat, moest lezen als ‘jullie’.

Het past echt niet in een tweet!
Mijn op handen zijnde nieuwe publicatie is nog niet verschenen, maar ik heb alweer een nieuw project, waarvan de onderdelen net niet in een tweet passen.
Inspiratiebron deze keer zijn de ‘Lastige vragen’ van Max Frisch, die – ondanks de blijvende waarde – al jaren zijn uitverkocht. Omdat ze wat gedateerd zijn en erg geschreven vanuit manlijk perspectief, [Klik hier voor voorbeeldvragen en antwoorden van een vrouw] heb ik besloten dat het tijd is voor ‘meer lastige vragen’.  Ik start daarom vast een rubriek in mijn nieuwsbrief.

Meer lastige vragen
 
Wat maakt jou een man? Gesteld dat je niet hebt geantwoord 'mijn borsten', welke niet-fysieke eigenschappen zou je kunnen toevoegen die je onderscheiden van een vrouw?
 
Misschien heb ik meer van Max dan gedacht, maar ik verontschuldig mij met het volgende verzoek: 'Geachte dames, jullie zijn beter in het vertalen naar je eigen situatie dan de andere sekse, schijnt. Maak je zelf even een vertaling voor deze kwestie?'

 
Cartoon
 



 
 
 



Deze nieuwsbrief is onderdeel van het schrijfproject 'Jip's venster op de wereld' en verschijnt op onregelmatige basis (maximaal twee keer per week). Klik hier voor het archief (met beeld!)
Afmelden kan met de link onderaan de pagina.