Producentbyrån Nyhetsbrev 16 augusti 2018

Vad ska man säga om sommaren som varit, och som fortfarande pågår i stora delar av landet? Det har ju varit helt fantastiskt med alla dessa bad, att kunna vara ute i bara t-shirts, kortbyxor och flip-flops till sent in på nätterna. Alla dessa lata dagar på en filt, alla planlösa cykelturer och all den tid man har kunnat spendera utomhus för att fylla på med lite välbehövlig D-vitamin.
 
Men det har också varit en sommar av bränder, torka och vattenbrist. Uteblivna skördar, eldningsförbud och inställda tåg. Klimatförändringarna har gjort sig påminda med all önskvärd tydlighet och diskussionerna kring människans påverkan på klimatet har letat sig högt upp på agendan. Men frågan är om det räcker?

Det sätt vi lever idag är inte hållbart, det är ju inget snack om saken. Earth Overshoot Day 2018, det vill säga den dag då vi förbrukat jordens resurser för innevarande år, inföll i år redan den 1 augusti. Så under fem månader kommer vi nu alltså att leva över jordens tillgångar. År 2000 inföll dagen den 1 november, alltså tre månader senare. Det kan vara värt att tänka på.
 
Men… nu ska vi inte deppa ihop helt och hållet. Det finns fortfarande mycket som är bra och fint i den här världen. Det är bara det att ibland så måste vi påminna oss själva att vi måste ta hand om allt det där fina, så att även kommande generationer kan ha det bra. Vi har en fantastiskt fin scenkonsthöst framför oss, och vi är sjukt peppade att äntligen vara igång igen!
 
Sen är det väl oundvikligen så att vi även måste säga någonting om det stundande valet, och ni vet antagligen redan vad vi tycker så vi ska inte bli långrandiga. Vi tänker såhär: rösta på det parti som gör det så bra som möjligt för så många som möjligt, oavsett kön, ursprung eller sexuell läggning.
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Under sommaren har Spinn bl.a. gett den populära workshopen Virkhall som en del av sommarlovssatsningen på Kulturhuset Blå Stället i Angered. Och under juli medverkade Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg i Kreativa Europa projektet Borderline Offensive, där svenska TILLT är lead part, som pågår 2017-2020. I tre bulgariska städer undersökte hon och kollegorna från Turkiet och Bulgarien hur humor och interkulturell dialog kan engagera och inspirera människor med olika bakgrund.
 
Höstens första Spinn-aktiviteter består av fortbildning för danslärare på Kungsbacka Kulturskola och en workshop i inkluderande dans i Strömstad. Workshopen på Kulturhuset Skagerack i Strömstad sker lördagen den 18 aug kl 13:00-16:00. Mer information om detta hittar ni på Danskompaniets Spinns hemsida.

Det är även en del internationellt arbete på gång under hösten. För första gången åker Veera Suvalo Grimberg till Tanzmesse i Düsseldorf för att där medverka i Danscentrums monter. Hösten innebär även två resor till Finland, där den första går till Helsingfors den 23-24 augusti då duetten Kurvatur visas vid två tillfällen som en del av Kehärata Tanssii Communityfestival. I samband med detta föreläser Veera om Danskompaniet Spinns verksamhet och berättar om den västsvenska communitydansen. I samband med Helsingforsvistelsen ger Spinn även en inspirationsworkshop tillsammans med dansarna Emilia Wärff och Malin Rönnerman. Den andra resan går till Åbo där Spinns föreställningar Trio och Solo visas på Integrerade Dans-och teaterdagarna som Spinn besökt även tidigare. Aloun Marchal, Gilda Stillbäck och Emilia Wärff dansar på Kulturhuset Vimmas scen, lördagen den 8 september.
 
foto: Lars Dyrendom


PROJEKT
PUBLIK – en antologi om konst, kultur och utveckling
Som vi skrev redan innan sommaren så har vi under hösten 2017 och våren 2018 tillsammans med RePublik – Kultur i Väst centrum för publikutveckling – arbetat intensivt med en kommande antologi om publikutveckling. Och nu har den äntligen kommit från tryckeriet, och den ser helt fantastiskt fin ut!

De medverkande författarna är konsulten och publikutvecklingsgurun Heather Maitland. Debattören och författaren Qaisar Mahmood som bidrar med en text om hur vi kan lära oss att umgås med olikheter, författaren. Konsulten Tiffany Jenkins som förra året släppte den hyllade boken Keeping Their Marbles. Den amerikanske konsulten och skribenten Alan Brown från WolfBrown som skriver om platsens betydelse för kulturupplevelsen. Alan Klie och Signe Ravn, kreativ producent för Askovfonden respektive journalist och kommunikatör, som skriver om hur man blir relevant för sin publik. Forskaren och författaren Steven Hadley som bidrar med en text om kulturell demokrati och demokratiseringen av konsten. Regissören, dramatikern och skribenten Stina Oscarson som skriver ett försvarstal för konsten.  Andrew McIntyre och Joss Lucking från konsultfirman Morris/Hargreaves/McIntyre som ger en introduktion till den största svenska konstartsövergripande studien som gjorts inom kulturområdet. Malin Zimm och Mathias Homberg, omvärldsanalytiker respektive kulturstrateg på White Arkitekter som skriver om hur platser kan bli betydelsebärare. Dansaren, koreografen och föreläsaren Ninos Josef skriver om sin ofrivilligt politiska kropp. Ingrid E. Handeland, verksamhetsledare för Norsk Publikumsutvikling, skriver om segmenteringsmodeller och betydelsen av att ta reda på mer om din publik. Poeten, författaren och journalisten Lars Anders Johansson skriver en kritisk text om den svenska kulturpolitiska modellen. Och slutligen Niels Righolt, verksamhetsledare på CKI – Center for Kunst og Interkultur i Köpenhamn, som med utgångspunkt i ett antal av de andra texterna ger en utblick kring vart vi befinner oss just nu.

Antologin släpps den 23 augusti, i samband med konferensen Publiken i fokus?, och kommer därefter att finnas tillgänglig hos Kultur i Väst.

www.repub.se
 


 
 
Publiken i fokus?
Nästa vecka är det äntligen dags för konferensen Publiken i fokus? som äger rum som en del av årets upplaga av Göteborgs dans- och teaterfestival, torsdag till fredag den 23-24 augusti.

Tyvärr måste vi meddela att Magdalena Malm dessvärre har blivit tvungen att ställa in sin medverkan. Hon ersätts av Annika Wik som arbetar med forskning och kunskapsutveckling in film och samtidskonst och är även deltagande följeforskare i det 5-åriga EU-projektet Smart Kreativ Stad. Annika kommer att prata om hur en filmpublik kan bidra till stadsutveckling. Hur kan stadens invånare ge nya perspektiv på film och rörlig bild? Genom att utgå från tre av Smart Kreativ Stad-projektets pilotstudier kommer hon att tala om metodutveckling, utvärdering och lärande kopplat till publik- och åskådarperspektiv.

Publiken i fokus? äger rum på Stora Teatern i Göteborg, torsdag till fredag den 23-24 augusti. I konferensavgiften ingår lunch både torsdag och fredag, samt kaffe och fika under de två dagarna. Observera att konferensen hålls på både engelska och svenska. Under konferensen lanseras även antologin PUBLIK – en antologi och konst, kultur och utveckling. Det finns fortfarande platser kvar, och bokar gör du på www.gdtf.se.

www.gdtf.se
 


Göteborg Art Sounds 2018

Göteborg Art Sounds 2018, en av Sveriges främsta festivaler för samtida musik, äger rum fredag den 28 september till lördag den 6 oktober och återvänder bl.a. till anrika Göteborgsscener som Nefertiti och Atalante. Festivalen 2018 handlar om att presentera spännvidden mellan det allra nyaste inom den samtida musiken, till det som har varit med och stakat ut musikaliska riktningar långt utanför den konstmusikaliska kretsen och det som uppstår i stunden när musiken får fritt spelrum.

”Vi tror att konsten kan hjälpa oss formulera kritiska frågeställningar, frågor som vi kanske inte alltid har svaren på, men som kan vara en del av en dialog. Vår övertygelse är att det ofta är viktigare att just ställa frågorna än att finna svaren. Vi tror på konst som vågar utmana, som vågar vara obekväm och problematisera och som förhoppningsvis får oss att ifrågasätta vår samtid. Konst som vägrar ge enkla svar.” – Staffan Mossenmark, konstnärlig ledare

Bland de artister festivalen nu har släppt märks Brittiska Three Trapped Tigers som blandar pulserande elektronik med filmiska landskap, monumentala riff och energiska trummor. Amerikanska ensemblen Dog Star Orchestra som presenterar verk av unga amerikanska tonsättare. Gruppen Siwan under ledning av norrmannen Jon Balke som blandar barockmusik med traditionell persisk musik och jazz. Danska ensemblen SCENATET presenterar konceptet Concert Walk där besökaren vandrar i Göteborg och under vägen får uppleva ett antal platsspecifika konserter. Trion mir8 rör sig mellan improvisation och böljande ljudlandskap. Trion är under festivalen även förstärkta av pianisten Simon James Phillips och legendariska trummisen Tony Buck.

www.gas-festival.com

 
 
 
Moving Beyond Inclusion
Danskompaniet Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg medverkar under den informationsdag om Kreativa Europa som TILLT anordnar på Göteborgs Litteraturhus den 28 augusti kl 13:00-16:00. Veera kommer att prata om det nu avslutade EU-projektet Moving Beyond Inclusion, och under dagen blir det även tillfälle at lyssna på och ställa frågor till Elin Rosenström, Kreativa Europa Desk Sverige och Tiago Prata, internationell projektledare, TILLT. Sista dagen för registrering är idag, fredag den 17 augusti, det är fri entré och mer om dagen kan ni läsa på TILLTs hemsida.

För er som vill läsa mer om de lärdomar som har gjorts under arbetet med Moving Beyond Inclusion finns nu en engelsk sammanfattning att ladda ner på Danskompaniet Spinns hemsida.

www.movingbeyondinclusion.eu

foto: Patrik Gunnar Helin
 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med projekten och grupperna Clownkliniken, Lajka och Danscentrum.


Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se