PRESSMEDDELANDE 20101123.
EMIL JENSEN
- dubbelt aktuell med kommande albumet Rykten och föreställningen Livs levande.

Efter succéerna med cykelturnén och En dödsrolig kväll om sorg och saknad ger sig Emil Jensen ännu en gång ut på turné i Riksteaterns regi. Samtidigt släpper han även sitt fjärde fullängdsalbum Rykten.

Föreställningen, i två akter, heter Livs levande och har premiär på Södra Teatern i Stockholm den 16 mars. Som vanligt blir det Emils helt egna blandning av musik, lyrik och komik. Den röda tråden i Livs levande är att väcka levande till liv och bekämpa den allmänna likgiltigheten på bade ett personligt och globalt plan, berättar han. Okänsliga tittare varnas.

På tre album har Emil byggt upp ett fiktivt universum där varje låt är som ett litet filmmanus där karaktärer och verkliga personer från tidigare låtar återkommer. Nya albumet Rykten är inget undantag. Emils två första album gjorde han i samarbete med Johan T Karlsson (Familjen), de två senare med Lars Halapi. Rent musikaliskt kommer den nya skivan röra sig i det melodiösa hudnära poplandskap Emil skapat genom åren, men med många nya utflykter.

- Det är en blandning av alltför sanna historier och fiktion och det sköna med att skriva låttexter är att man aldrig behöver reda ut vad som är vad, inte ens för sig själv. Det roar mig att bygga upp alla låtar och skivor som små dockhus, så att de hör ihop, men ändå berättar olika delar av en större historia, både i text och musik.

Emil Jensen:
Emil gav ut sitt första rosade album 2004 och 2007 gav han sig ut på den tidigare nämnda och såväl medialt som publikt uppmärksammade cykelturnén genom Sverige. Med gitarren på ryggen trampade han 300 mil och gjorde ett trettiotal spelningar som en manifestation för miljön och hållbar utveckling. Att rama in Emil Jensen och hans karriär i ord är svårt men ett artistiskt CV i extremt koncentrerad form skulle garanterat innehålla att han gjort duett med Ane Brun, turnerat med Lars Winnerbäck och Miss Li, spelat på Dramaten, vunnit EM i Poetry Slam, skrivit krönikor i både P3 och P1, släppt den kultförklarade ljudboken Mellansnack, medverkat i Jan Troells Oscarsbidrag Maria Larssons eviga ögonblick med mera.

Just nu kan du höra Emil i Tankar för dagen i Sveriges Radio P1 (22 & 29 nov + 6 dec). Albumet Rykten släpps på Adrian Recordings 20110302.
 
Pressbild: www.adrianfiles.com/Emil-Jensen-Foto-Peter-Westrup_101002.jpg
Foto: Peter Westrup
 
Rykte: Emil Jensen har flyttat till en öde ö där han klappar porslinskatter om natten. vimeo.com/15906847
 
Kontakt:
Press/Promotion: Skiva Promotion, Henrik Nyström 031-7001200 henrik@skiva.se
Skivbolag: Adrian Recordings, Magnus Bjerkert 0709-203853 magnus@adrianrecordings.com
Riksteatern, pressansvarig, Mimmi Fristorp, 08-53199354, mimmi.fristorp@riksteatern.se