Nieuwsbrief nr. 114
Januari 2020
|
Beste ,
Ik wens je een goed jaar met hartelijkheid om te delen en te ontvangen en een goede gezondheid in twintigtwintig met dit jaar driehonderdzesenzestig keren om gezonde stappen te zetten. Dat de nieuwsbrief je daarbij inspireren mag.
|
Het jaar van de S
Op nieuwjaarsochtend keek ik uit het raam en zag ik de knotwilg op de oprit een sperwer zitten. Hij zag mij ook en ging er vandoor om even later weer terug te komen op dezelfde plek. Ik keek verder door de tuin en zag staartmezen die zich tegoed deden bij de voerplek. Het was deze nacht ruim onder nul geweest dus die konden wel wat vet gebruiken. Nog weer wat verderop zat een sijsje en toen bedacht ik dat dit het jaar van de S moet zijn.
internetbron
Een superjaar, het jaar van souplesse, sfeer, speelsheid, sterkte, schaterlachen, samenkomen, slapen, scharrelen en schaven waar nodig. Het recept verderop in deze nieuwsbrief begint dan ook met een S. Nee, het is geen speculaas.
|
Heb jij dat ook weleens? Dat je je energie uit je tenen moet halen? Alsof je op mul zand loopt? Alsof de slaap maar niet aan de kant wil gaan om plaats te maken voor de dag?
Slaap, of liever een goede nachtrust, is zo belangrijk. En wij hebben best veel invloed op de kwaliteit daarvan. Van alle goede voornemens zou Slapen lekker bovenaan je lijstje met goede voornemens moeten staan. Want als je uitgerust aan de dag begint kun je alles veel beter aan. Je denken is helder, je lopen licht.
Een goede nachtrust is niet alleen belangrijk voor het doen en denken maar ook voor de conditie van je lichaam. Slaapgebrek kan lijden tot serieuze gezondheidsklachten. Het kan van invloed zijn op vele klachten zoals het ontwikkelen van Alzheimer en het ontwikkelen van buikvet.
Het is een fabel dat we bij het ouder worden minder slaap nodig hebben. Een gemiddelde van 7 uur slaap per nacht is voor de meesten van ons nodig om gezond te blijven.
Dr. Matthew Walker, hoogleraar psychologie en neurowetenschappen en oprichter van het Center for Human Sleep Science, is er van overtuigd.
Hij heeft een bestseller geschreven genaamd " Slaap". Nieuwe wetenschappelijk inzichten over slapen en dromen.
Je kunt korter zonder slaap dan zonder eten en drinken en je spendeert ongeveer een derde van je leven slapend. Toch weten de meeste mensen amper wat slaap is en waar het goed voor is.
Hij vertelt dat vanaf ons 40e levensjaar de kwaliteit van diepe slaap afneemt doordat de diepe slaap minder lang duurt en de hersengolven zwakker worden en in aantal afnemen. Rond je 50ste ben je beroofd van 60-70% van je diepe slaap en tegen je 70ste is dat 80-90%! De overgang heeft bij veel vrouwen ook impact op het slapen. Veelvuldig nachtelijk toiletbezoek, het overmatig transpireren, piekeren en de sterke daling van het slaapbevorderende hormoon progesteron zijn gevolgen die de slaap verstoren.
Ik vond het schrikbarend om te lezen. Reden temeer om dat waar je wel invloed op hebt onder de loep te nemen. Dat zijn zaken als: niet te zwaar tafelen, liefst geen alcohol, niet meer op een beeldscherm een uur voor het slapen, ruim 7 uur inplannen teruggerekend vanaf het moment dat je wekker gaat om je avondritueel op te starten. Een geurlamp met etherische lavendelolie, een glas warme melk met wat honing, even douchen.
Door het Circadiaanse Ritme kunnen slaapklachten ook ontstaan. Dit houdt in dat je 's nachts ligt te woelen en overdag tegen de slaap loopt te vechten. Het heeft te maken met verschuiving van melatonine-aanmaak. Het doen van dutjes overdag is geen goed idee. Hazenslaapjes overdag zijn niet zo onschuldig als ze lijken, zo legt Matthew Walker uit in zijn boek. Er wordt waardevolle slaapdruk mee verspild. Zo lijd je niet aan slapeloosheid maar aan een verschoven adonesinegehalte.
Wens ik je een goede nachtrust .
|
Agenda
Aanleg & onderhoud moestuin
De winter is de tijd om je tuin rond te gaan met een kladblok en een pen. Waar ging het goed dit seizoen, wat wil je verplanten, snoeien, uitspitten, verplaatsen. Ook de grove lijn wordt zichtbaar waardoor herindeling eenvoudiger wordt.
Samen sparren, mogelijkheden inventariseren, het kan bij je thuis in de tuin of in Vlodrop.
Plukken, proeven en proosten of spelen met vuur
Vanaf onderstaand adres kun je mee op een kruidenexcursie. We beginnen met een wandeling van een uur langs de Roer naar een Geluksplek waarbij ik vertel over de bermkruiden die we tegenkomen. Deze kruiden zijn zo oud als de weg naar Rome en hebben een heel verhaal te vertellen. Je leert ze kennen. Bij mij in de tuin plukken we daarna in de moestuin het eten dat we bereiden op houtvuur. Hiervoor gebruiken we de Fornetto en een Tundra Grill, met grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens.
Daarna eten we met elkaar onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 55 euro. Daarvoor krijg je een kruidenwandeling, uitleg, recepten en heerlijk eten en drinken en je hoeft niets op te ruimen. Dat duurt bij elkaar ongeveer 3-4 uur. Vanaf 3-4 personen. Voor informatie of het maken van een afspraak klik hier.

Kasteel Aerwinkel wandeling
Elke eerste zaterdag van de maand kun je met mij (vogelaar/plantenkenner) op stap voor een natuurwandeling. Een wandeling over het landgoed van Kasteel Aerwinkel waarbij ik je vertel over wilde (on-)kruiden. Ondertussen staan we stil bij de vogelgeluiden die we horen. Je leert er een paar herkennen. Start 9.00 bij Kasteel Aerwinkel op het middenplein. Duur ca. 1,5 uur. Voor aanmelding mail je even.
Cursus voedsel wecken, fermenteren en drogen
Op zaterdag 11, 18 en 25 januari ben je van harte welkom. We starten om 9.30-12.30. Maximaal 6 deelnemers, kosten 45 euro voor de hele cursus inclusief materialen en beschrijving. Hier vooraf aanmelden.
|
Wie weet zien we elkaar wel binnenkort en kom ook jij je geluk vergroten.
|
Soep van pastinaak, wortel, zoete aardappel, pompoen
- Ingrediënten:
- 1
ui, gesnipperd
- 1
teen
knoflook, gesnipperd
- 1
theelepel
geraspte verse gember
- 1
theelepel
kerriepoeder
- 1/2
theelepel
gemalen ketoembar (koriander)
- 1/2
theelepel
gemalen koenjit (kurkuma)
- 1
kleine pompoen, bv. butternut, geschild in blokjes
- 1
kleine
winterwortel, schoon en in blokjes
- 1
grote
zoete aardappel, geschild en in blokjes
- 1
pastinaak, geschild en in blokjes (niet te groot)
- 1
stengel
sereh (citroengras) gekneusd
- 20
gram
groentebouillonpoeder (biologische winkel)
- 125
ml volle yoghurt
- peper, zout
Bereiding:
Pan op het vuur zetten, scheut olijfolie erin, warm laten worden. Ui, knoflook, gember erin en laten "zweten", zodat het zacht wordt. Kerrie, Kurkuma en Koenjit toevoegen, kort meebakken. Pompoen, winterwortel, pastinaak en aardappel toevoegen. Ook even meebakken. De bouillonpoeder toevoegen en kokend water erbij schenken, totdat de groenten onder staan. De gekneusde sereh stengel erbij en het geheel zo'n 20 min., met deksel op de pan, zachtjes laten koken. De soep pureren en met peper en zout op smaak brengen. Slagroom toevoegen en de verse koriander erdoor doen. Klaar is de soep!
Bron: AH
|
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
|
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.
|
|
|
|