Wat wordt het Stuk van het Jaar 2014?

Het toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970 werd vorig jaar met grote overtuiging Stuk van het Jaar 2013. Dat vraagt om een waardige opvolger! De verkiezing van het ‘Stuk van het Jaar’ geeft een idee welke interessante, vreemde, mooie, spannende en bijzondere archiefstukken zich in de Nederlandse archiefinstellingen bevinden. Medewerkers van het BHIC stellen de Brabantse kanshebbers aan je voor.

Verder lezen

Kom je ook boeven vangen op het BHIC?

Start crowdsourcingsproject digitale gevangenisarchieven tijdens themadag 4 oktober.

Verder lezen

Terug in de tijd met René in Vught

De eerste roadshow dit najaar brengt ons naar Vught. Kom je ook?

Verder lezen

Wegens succes herhaald: Cursus Familiegeschiedenis

Begin november start in samenwerking met Regionaal Archief Tilburg weer de (grotendeels digitale) cursus ‘Familiegeschiedenis’.

Verder lezen

Beste verhalen deze maand

Opgepast: onbekwame veldwachters!

Vaak wordt er gepleit voor meer ‘blauw’ op straat. Vroeger waren dat de ‘veldwachters’.  Maar lang niet iedereen was geschikt om boeven te vangen, zo bleek in Boxmeer.

De Leurse paardentram

Over conducteur Leen Schuurmans en zijn populaire paarden Jet en Pol. Cor Kerstens haalt met ons mooie herinneringen op aan de paardentram in Etten-Leur.

Kermis in de regen

Zo heette de eerste Nederlandse speelfilm van Kees Brusse, waarvoor hij opnames maakte van het Witte Huis naast het Raadhuis in Uden. Maar waren die kermisopnamen eigenlijk wel van de kermis in Uden? (Bijdrage: Rini de Groot)

Dr. Louis Pirenne: kind van een Belgische vluchteling

Louis Pirenne, de vader van onze oud-rijksarchivaris, was een van de een miljoen Belgische vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog een veilig heenkomen zochten in Nederland.

Hamsteren tijdens WOI

In Veghel krijgt bakker Ketelaars voor straf een maand lang géén nieuwe grondstoffen van de Centrale Broodcommissie. Oei, wat heeft hij uitgespookt?

Huiselijke liefde en geluk onder oorlogsdreiging

Op 8 oktober 1914 schreef de gemobiliseerde Bosschenaar Jan van Rooij een brief aan zijn thuisfront. Hij deed dat omdat hij niet zeker wist of en wanneer hij in actie zou moeten komen. Bovendien kon het dan wel eens te laat zijn… (Bijdrage: René Grémaux)

De Nachtwacht op doortocht langs Middelrode

“Medio juli ‘55 werd ik onder zomerse temperaturen met Heintje van Berlo naar de Kènaal gestuurd.” (Bijdrage: Rini de Groot)

Herdenking van WOII in Katwijk

“Kalm in vol vertrouwen op Hem, die alles regeert, zelfs het musje op ’t dak beschermd, ga ik de nacht in”, een dagboekfragment van één van de 24 soldaten die bij de Duitse inval in mei 1940 om het leven worden gebracht bij de Maasdijk te Katwijk. (Bijdrage: Lisette Kuijper)

BHIC in de (online) media

Verder lezen

Tweet van de maand

 

    

Ben jij benieuwd wie Johanna Musters ofwel Prinses Paulientje uit West-Brabant was? Kijk dan hier

 

 

 

 Stuur deze email door naar een vriend

Vragen over vroeger? www.bhic.nl

redactie@bhic.nl

contact: +31 (0)73 681 85 00