In deze nieuwsbrief
 
 
Aanbieding van de maand
 

De zomer komt eraan
 
 
Aanschaf van een kitten
 
 
 
Aanbieding van de volgende maand

 
 



Aanbieding van de maand
 

Gedurende de maand mei krijgt u

20% korting op tekentangen
 
Klanten van het Dierenzorggroep Gezondheidsplan krijgen de tekentang gratis!
 

Deze actie is geldig bij al onze klinieken!**


 

 
* Voor onze klinieken zie: www.dierenzorggroep.nl
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
Nova Scotia Duck Tolling Retriever Nikkie van dierenarts Anne-Marie Cuppen van Dierenkliniek Vianen en Nieuwegein
 
De zomer komt eraan!
 
Met de temperaturen van de afgelopen dagen lijkt de zomer toch echt in aantocht te zijn. Door de warmte komen helaas diverse parasieten tevoorschijn, waaronder vlooien en teken.
 
Teken kunnen vervelende ziektes met zich mee dragen en deze tijdens een beet op uw huisdier overdragen. Voorkomen is beter dan genezen, dus zorg voor een goede tekenbestrijding met daarvoor geschikte middelen en controleer uw huisdier dagelijks op teken. Mocht u een teek op uw huisdier aantreffen, probeer deze dan te verwijderen. Mocht niet mogelijk zijn om dit zelf te doen, kunt u uiteraard altijd contact opnemen met uw Dierenzorggroep Dierenkliniek voor tips of hulp.
 
Omdat deze nare parasieten in warme maanden vaak voorkomen, krijgt u deze maand 20% korting op tangen voor het verwijderen van teken. Klanten van het Dierenzorggroep Gezondheidsplan krijgen deze tekentang zelfs gratis!
 
Heeft u nog vragen over teken of andere parasieten? Neem gerust contact op met uw Dierenzorggroep Dierenkliniek!
 
 
De aanschaf van een kitten

U overweegt een kitten aan te schaffen. Voordat u daadwerkelijk tot de aanschaf overgaat, is het belangrijk om een aantal aspecten te overdenken, zodat u uiteindelijk de juiste kat voor u en uw persoonlijke situatie aanschaft.
 
Ras
Niet elke kat is geschikt voor elke eigenaar en woonsituatie. U hebt de mogelijkheid om te kiezen voor een specifiek ras of een kruising. Een raskat heeft vaak een iets meer voorspelbaar karakter en eigenschappen dan een kruising. Sommige katten hebben een speelser of actiever karakter en hebben meer behoefte aan ruimte of de mogelijkheid om naar buiten te gaan.
 
Het ras van een kat heeft daarnaast ook invloed op de uiteindelijke grootte en het uiterlijk van uw kat. Het vachttype van de kat bepaalt bijvoorbeeld hoeveel extra verzorging een kat nodig heeft. Zo zal het bij langharige katten nodig zijn om ze dagelijks te borstelen, terwijl de vacht van een kortharige kat minder verzorging nodig heeft. Een kat zonder of met een beperkte vacht, zoals de Sphynx, lijkt dan een eenvoudig alternatief, maar deze katten hebben met enige regelmaat een bad nodig om hun huid te verzorgen.
 
Helaas is niet elke raskat standaard een gezonde kat. Oriënteert u zich van tevoren welke (erfelijke) aandoeningen bij het ras van uw keuze voorkomen en informeer bij de fokker of verkoper van uw kitten naar de gezondheid van en eventuele testen die zijn uitgevoerd bij de ouderdieren en hun familieleden. Veel voorkomende (deels erfelijke) aandoeningen zijn HCM (hypertrofische cardiomyopathie, een hartaandoening), PKD (polycystic kidney disease, een nieraandoening) en heupdysplasie.
 
Herkomst
Als u een ras heeft gekozen, is het verstandig om af te vragen waar u uw kitten wilt aanschaffen. Rasdieren met stamboom zult u over het algemeen alleen via een fokker of een rasvereniging kunnen verkrijgen. Soms wordt gewerkt met wachtlijsten, dus informeer hier van tevoren naar om teleurstellingen te voorkomen. Rasdieren zonder stamboom zijn onder andere bij particuliere fokkers te koop. Een stamboom geeft overigens vooral informatie over de ouders van het dier, maar geeft helaas geen enkele garantie op een gezond huisdier!
 
Een fokker biedt soms de mogelijkheid om het kitten voorafgaand aan de aanschaf te bezoeken en het moederdier te zien. Het vaderdier is vaak niet aanwezig, omdat deze vaak bij een andere fokker verblijft. Meestal is het echter wel mogelijk om foto’s van de kater te zien. Soms is het niet mogelijk om op bezoek te komen, maar kan de fokker u wel foto’s van het kitten tonen. Mocht u op bezoek kunnen komen, let dan niet alleen op het kitten zelf, maar ook op de moederpoes en de omgeving. Het kitten en de poes kunt u het beste beoordelen op gedrag (actief of juist teruggetrokken), gezondheid (schone neus, oren, ogen en achterhand, schone vacht) en voedingstoestand (onder andere geen ribben of wervels zichtbaar). De omgeving moet schoon zijn en niet stinken. De eigenaren van een nest kittens zonder stamboom of andere kruisingen kiezen er vaak voor om de kittens voor de eerst inenting naar hun nieuwe eigenaar te laten gaan. Kittens mogen overigens wettelijk pas vanaf een leeftijd van zeven weken van hun moeder gescheiden worden. Echter, veel fokkers kiezen ervoor om het kitten pas van hun moeder te scheiden na de tweede inenting. Deze vindt meestal plaats op een leeftijd van 12 tot 16 weken. Wees voorzichtig met het aanschaffen van raskatten via online advertenties of verkoopwebsites (onder andere Marktplaats en Speurders) .
 
Daarnaast is het mogelijk om via het asiel een kat te vinden. Meestal zult u hier volwassen dieren aantreffen, maar vanaf de lente zult u ook veel kittens kunnen vinden. Informeer voor de mogelijkheden bij uw lokale asiel of opvang.
 
Voor katten geldt geen wettelijke verplichting tot chippen. Als uw nieuwe kat voorzien is van een chip, zorg dan dat het chipnummer op uw naam, adres en telefoonnummer wordt ingeschreven. Kittens die na zeven weken leeftijd naar hun nieuwe eigenaar gaan, hebben zoals eerder gezegd nog geen vaccinatie gehad, maar horen wel ontwormd en ontvlooid te zijn. Vraag aan de eigenaar van het nest waarmee en wanneer dit voor het laatst is gedaan.
 
Poes of kater
Naast herkomst en ras, dient u zich af te vragen of u een vrouwelijke (poes) of mannelijke (kater) kat wilt aanschaffen. Een kater wordt meestal groter dan een poes. Gemiddeld genomen zijn katers iets aanhankelijker dan poezen, maar het geslacht zegt niet alles over het karakter. Zowel poezen als katers kunnen vanaf een leeftijd van zes maanden seksueel actief worden. Als u niet wilt dat uw kat kittens krijgt of verwekt, is het advies om uw kater of poes op een leeftijd van zes maanden te steriliseren of castreren. Sommige fokkers zullen u in een contract verplichten om uw nieuwe kitten voor de leeftijd van een jaar te steriliseren of castreren. Dit is geen ongebruikelijke gang van zaken. Voor meer informatie over steriliseren en castreren, zie: http://www.dierenzorggroep.nl/informatiebank-gezelschapsdieren/katten/712-kittens-een-nieuw-kitten
 
Kosten
Elke kat brengt kosten met zich mee, waaronder voeding, dagelijkse verzorging en dierenartskosten. Een goed overzicht van de kosten van een huisdier vindt u op: http://www.licg.nl/80s/praktisch/aanschaf/aanschaf/wat-kost-een-huisdier.html
 
Daarnaast is het mogelijk om een huisdierverzekering af te sluiten. Voor de preventieve zorg voor uw huisdier, zoals vaccineren, ontwormen en ontvlooien, kunt u bij de Dierenzorggroep Dierenklinieken een voordelig Gezondheidsplan afsluiten (http://www.dierenzorggroep.nl/dzg-gezondheidsplan).
 
Aankoopkeuring
Als u daadwerkelijk een kitten heeft aangeschaft, kunt u bij uw dierenarts terecht voor een zogenaamde aankoopkeuring. De dierenarts zal uw nieuwe kat dan controleren op zijn of haar gezondheid. Ook wordt het paspoort van de kat gecontroleerd en worden uw vragen over het kitten beantwoord. Een aankoopkeuring is geen garantie voor een ziektevrije toekomst van uw kitten, maar kan wel op dat moment waarneembare problemen aan het licht brengen. Indien problemen worden geconstateerd, kunt u aan de hand van deze keuring contact opnemen met de fokker of verkoper van uw kitten voor eventuele toelichting en overleg.
 
Voor meer informatie over de overwegingen bij de aanschaf van een nieuwe kat kunt u terecht op:
 
 

Aanbieding van de volgende maand
 
In de maand juni geldt de volgende aanbieding in al onze klinieken:

Chippen van hond, kat of konijn voor €20,- ipv €25,-

Heeft u vragen over onze maandaanbiedingen? Aarzel dan niet om contact met uw dierenarts op te nemen!