Spandoekactie op 20 maart groot succes
Het is alweer even geleden, maar de spandoekenactie van Amelisweerd Niet Geasfalteerd was een groot succes. Het nog kale en zonnige bos werd opgefleurd door een paar honderd meter lang spandoekenlint. Tientallen mensen waren losgegaan op tekeningen en teksten op doek. Dat leverde veel vrolijkheid op bij de langslopende kijkers op weg naar de manifestatie bij het landhuis Nieuw Amelisweerd!
Teken de petitie 'Geen verbreding A27' als je dat nog niet gedaan hebt
De A27/A12 verbreden van 10 naar 14 rijstroken (bij Amelisweerd)... Wie wil dit achterhaalde plan nog? Heel veel mensen niet. Zij hebben inmiddels een petitie ondertekend. We schreven het begin maart al: Na de lancering van deze petitie door een bezorgde burger vloog de stand in een paar dagen naar bijna 40.000 handtekeningen.
Inmiddels staat de teller op bijna 130.000. Nog twintigduizend erbij is misschien haalbaar? Zegt het voort, zegt het voort! Je kunt nog een handtekening zetten.
Posteractie: Voor behoud van Amelisweerd
Misschien heb je hem al? Of is het je opgevallen dat er in heel wat straten voor heel wat ramen een fraai gestileerde poster van Amelisweerd hangt? En sinds kort zelfs op officiële afficheplekken in de stad! Veel aandacht dus voor het behoud van ons mooie bos.
Heb je hem nog niet? De flyer is in diverse winkels en horecaplekken gratis af te halen.
Uniek boek over Amelisweerd & Rhijnauwen van Bea Groen
Doe mee met de voorintekening en maak herdruk mogelijk!
In 2015 verscheen het boek ‘Amelisweerd & Rhijnauwen: wandelen en verkennen van heden en verleden’. Samensteller was Bea Groen. Eindelijk een boek waarin uitgebreid ingegaan wordt op de ontstaansgeschiedenis, op de unieke ecologische en cultuurhistorische waarden van de landgoederen, een boek over de bewoners en passanten door de eeuwen heen. Ook de actiegeschiedenis sinds de jaren zeventig komt uitgebreid aan bod. Aan het eind van het boek zijn enkele wandelroutes opgenomen. De prachtige foto’s, waarvan de meeste door Bea zelf zijn gemaakt, maken het boek compleet.
Nieuw boek van Liesbeth Paardekooper:
Gelukkig Utrecht - op pad met duurzame doeners
Waar zijn we gelukkig? En waarom? Liesbeth Paardekooper onderzoekt het en maakt reisgidsen over geluksplekken. In haar nieuwste boek ‘Gelukkig Utrecht – Op pad met duurzame doeners’ zoekt ze het dichtbij huis.
In de gids richt ze zich op Utrechters die zich al jarenlang met hart en ziel inzetten om de stad mooier en gelukkiger te maken. Wie weet kennen jullie er wel een paar, want veel van de geportretteerden blijken op en rond de landgoederen actief te zijn. “Amelisweerd is als een magneet voor duurzame doeners”, vertelt Liesbeth. Opvallend is dat Liesbeth bij alle geportretteerden inzoomt op hun drijfveren. “Want die zijn minstens zo interessant als hun daden. Gedreven mensen inspireren.”
Gelukkig Utrecht is een hoopvol (reis)boek vol foto’s en verhalen en met enkele levendige plattegronden van kunstenares Liesbeth Heikens. Wie meer wil weten,
zie onze website voor alle informatie. Hier vind je ook een link naar een pdf om een indruk van dit boek te krijgen.
Plan voor nieuw informatiecentrum over en op Amelisweerd & Rhijnauwen
Wat zou het leuk zijn als er weer een levendig en goed informatiecentrum over en op de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen komt! De Vrienden van Amelisweerd hebben hiervoor onlangs een werkgroep opgericht. Drie nieuwe enthousiaste mensen zijn hier samen met het bestuur mee bezig: Anna, Margot en Renate.
De plannen voor een infocentrum sluiten aan bij de woorden van Wethouder Lot van Hooijdonk. Eind 2020 kwam het ter sprake tijdens de evaluatie in de gemeenteraad van de Toekomstvisie Landgoederen. Daar gaf de wethouder expliciet aan dat een informatiecentrum op Amelisweerd gewenst is en aandacht behoeft.