Oud-rijksarchivaris Louis Pirenne overleden

Afgelopen zaterdag 12 april overleed in de leeftijd van bijna 90 jaar Louis Pirenne. Pirenne was vanaf 1963 bijna 25 jaar rijksarchivaris in Noord-Brabant.

Verder lezen

Studiezalen BHIC locatie Den Bosch gesloten op woensdag 16 april

Aanstaande woensdag vindt een bijeenkomst plaats in verband met het overlijden van Louis Pirenne. De studiezalen in Den Bosch zijn die dag daarom gesloten voor bezoekers en onderzoek.

Verder lezen

Beste verhalen deze maand

Oudste document Brabant dateert van rond 1200

Of niet soms? Als je op zoek gaat naar het oudste document, dan telt ieder jaar. Zelf hebben we een document in huis dat gedateerd is op 1202-1212. Biedt iemand minder dan 1200?

De NAVO: een Cuijkse vliegtuigfabriek in 1920

Een ambitieus project van de Cuijkse koopman Jan van der Eijken om een vliegtuigfabriek te beginnen in Cuijk. Helaas een project dat geen lang leven beschoren is geweest. (Bijdrage: Ger Graat)

Òòns vaoder z'nne zadoek

"Z’emme ‘t altij over òòns moeder durre schort, mar òòns vaoder z’nne zadoek da waar ok wa orre." (Bijdrage: Cees Sep)

'Slordige' Graafse secretarissen

Het archief van Grave is door de eeuwen heen op vele manieren geordend en beschreven door archivarissen. Lisette Kuijper laat zien dat van enige orde daarbij niet altijd sprake lijkt te zijn...

Leren fietsen in Vinkel

Een plaatje dat in menig fotoalbum vaste prik is: de eerste kunsten op de fiets. Moeder en dochter V.d. Doelen-Govers zien zichzelf na 35 jaar terug op de foto. Kijk maar mee!

Emigreren van Den Dungen naar Canada

In 1949 vertrokken Jos en Mart Broeren-van Alebeek naar Canada. Ze werden door familieleden uitgezwaaid. Zouden ze elkaar ooit nog terugzien? (Bijdrage: Henk van Gestel)

De papegaai van Nuland

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog wilden de kanunniken in Nuland hun meest waardevolle voorwerpen in veiligheid brengen: kleding en documenten, maar ook een papegaai! (Bijdrage: Jan Sanders)

Klokken met Romeinse eieren in Uden

"Toen we nog in Sinterklaas geloofden, geloofden we ook Moeke als die vertelde dat met Pasen de kerkklokken paaseieren uit Rome brachten." (Bijdrage: Rini de Groot)

'Duistere' geldzaken na de Tweede Wereldoorlog

Niet alle burgers waren gediend van de geldzuivering na de oorlog. Een oude weduwe uit Uden verstopte zelfs haar oude bankbiljetten en weigerde hardnekkig deze in te leveren.

Aan de wandel met het BHIC!

Zin om met ons een frisse neus te halen? Deze maand gaan we naar Mill en Sint Hubert, omdat  we daar laatst zo’n gezellige roadshow beleefden.

Verder lezen

BHIC in de (online) media

Verder lezen

Tweet van de maand

 

             

 

 

 

 

   

    

En jij? Heb jij ook al eens gezocht naar criminele voorouders?  Kijk hier.

 

 Stuur deze email door naar een vriend

Vragen over vroeger? www.bhic.nl

redactie@bhic.nl

contact: +31 (0)73 681 85 00