Nieuwsbrief nr. 133
 
Oktober 2021
 
Dag ,

Een verse nieuwsbrief na een lange radiostilte. De zomer die hoog water bracht. Die ons en de dieren deed evacueren. Onder aanvoer van ME en politie om 06.00 uur 's morgens. Je huis achterlaten, stroom en gas uit, de straat stil, het enige geluid afkomstig van een politiehelikopter boven de tuin die toezicht hield of iedereen wel vertrok.

Daarna de opvang, de behulpzaamheid van vriend en kennis, buren, dorpsgenoten. Het ongeloof en de onzekerheid en elk uur de check van de waterstand. 

Bij terugkomst de spanning van wat tref je aan. De ondergelopen kelder en garage met al zijn drijvend en gezonken materiaal. Opnieuw de hulp van vrienden en met vereende kracht en velen handen. Dat maakt het lichter.

Het ontregelde en nog hebben wij in huis er mee te maken. Niet wereldschokkend, het is niet in de woonkamer geweest en dat maakt veel uit. 

Vanavond als afsluiting een door de gemeente georganiseerde bijeenkomst voor 'getroffenen en hulpverleners' waar we elkaar nog even terugzien. Er zal ook zeker een vraag komen te liggen van hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.
 
Tussen de Bruggen, je zal er maar wonen 😉
 
 
Beestjes

Opnieuw breek ik een lans voor de beestjes in je tuin. Ga eens wat vaker met je handen op je rug door de tuin en probeer de herfst te laten gaan. Laat rotten, vergaan, slap hangen. Laat het rommelig ogen.
 
Veel beter is het om in het vroege voorjaar je tuin aan kant te brengen. Zoals in mijn vorige nieuwsbrief vertelde ik dat door de macrofototgrafie ontdekte dat bijna elk blad, bloem, holletje, schors, zandhoopje leven bergt.

Zo plukte ik een boeket, mijn oog viel op iets aan de onderkant van een blad, ienemienie kleine urntjes, eitjes, vaasjes waar op dat moment schildwantsen uit aan het komen waren. 

Een boeket kruiden, met venkel, in de keuken om mee te koken. Valt mijn oog op zwarte puntjes, dus de loep erbij. Bleken het rupsjes te zijn van de koninginnepage. Nou ja, zo dus. Dat schiet niet op. Ik laat de tuin aan de natuur. Zo kan die zijn gang gaan als Koning Winter zijn intrede doet. Kom ik in het voorjaar wel weer aan mijn trekken.
 
 
Wijnmaand
 
Oktober is, volgens de kalender, wijnmaand. Dat kan de kalender wel zeggen maar daar denken de druiven in onze tuin heel anders over. Die zijn nog klein en hebben een te laag suikergehalte. Dat suikergehalte stel je vast met een refractometer en daar komt dan het öchsle-gehalte uit. (spreek uit Uksel).
 
 
Nog even en we gaan weer met de schone voetjes in de kuip. Vorig jaar hadden we 26 flessen witte wijn (heerlijk trouwens). 
 
Als het nog even wil nazomeren gaan we misschien weer die kant op.
 
De appelbomen daarentegen en de perenbomen daarvan is ineens alles tegelijk dat geplukt wil worden of spontaan naar beneden valt. 
 
Dat geeft, afhankelijk van je tuin, balkon of moestuin, altijd wel even werk. Appels zijn heel makkelijk in te vriezen. Voor diegenen die opzien tegen wecken en schone potten. Dan kun je op elk moment een taart bakken of appelmoes maken.
 
Wat ook een lekker recept is met appels is 'Appels in de pan'. Een oud recept, een overleverd familierecept van een vriendin van mij die mij toestond het met jullie te delen.
 
 
 
Appels in de pan
(Van Ilse M.)
 
Peit maakte het voor ons mama en soms ook voor mij.
Ons mama voor ons, de zusjes.
Ik voor de jongens.
De traditie wijzigde lichtjes en bleef.
Dat alles voel ik als ik appels in de pan maak van de eigen valappels.
 
Je doet (room-)boter in de pan, niet te zuinig. Vervolgens bak je de appels erin, waarbij je op een gegeven moment suiker toevoegt zodat het zoeter en gekarrameliseerder smaakt. Bakken tot het meeste zacht en er nog wel lekkere brokjes inzitten. Vervolgens neem je een boterham met boter (vroeger roomboter, ik neem nu de plantaardige versie ervan). En daar doe je die warme appels op. En voor de traditie gaat er dan nog een beetje bruine suiker uit Tienen op maar dat is wellicht niet nodig als je een nieuwe traditie maakt.

 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 
Bij Tussen de Bruggen kun je prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer, badkamer en vrij entree in de grote tuin. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de kamerdeur of in de tuinkamer. Voor reservering Klik hier

 
Agenda

Kom je een keer koken op het houtvuur? Bij de grote Tundragrill, met Dutch Oven pannen. Zware gietijzeren pannen die tegen een stootje kunnen. Kook eens een maaltijd zonder vlees en vis. Met kruiden uit de tuin, burgers van boontjes, gerookte zalmwortel en andere stoere producten vol sap en smaak.
 
We zitten buiten in de open lucht op gezellige afstand van elkaar, verbonden door de warmte van het vuur en het lekkere eten dat we er op klaarmaken. Prijs is 45 euro per persoon.


Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige
Natuurgeneeskundige
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.