Richtlijnen MER: krijgen alternatieven een kans?
Bal ligt bij de provincie en Tweede Kamer
Eind mei heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu aanvullende richtlijnen vastgesteld voor de 2e fase van de Milieu Effectrapportage voor de Ring Utrecht. Die richtlijnen zijn te vinden op http://www.ikgaverder.nl/home/nieuws/0000/00/0150/Aanvullende-Richtlijnen-Ring-Utrecht-A27-A12-vastgesteld/
De aanvullende richtlijnen geven vorm aan de verdere “trechtering” van de besluitvorming en sturen aan op de keuze van een voorkeursvariant. Wat in die trechter wordt gestopt maakt ons voorlopig niet vrolijk. Er lijkt al bij voorbaat te worden uitgegaan van verbreding van de bak bij Amelisweerd om 2x7 rijstroken mogelijk te maken. Dat is vreemd, omdat onder meer gedeputeerde van Lunteren heeft erkend dat binnen de afspraken ook 2x6 stroken kunnen worden onderzocht. En van 2x6 weten wij, dat dit binnen de bak kan en daarmee buitengewoon veel geld bespaart, wat nuttiger kan worden besteed.
Wel lijkt het er op dat de richtlijnen de leefbaarheidsproblemen, vooral die op het gebied van geluidhinder, op het onderzoeksniveau iets meer serieus nemen. Begrijpelijk, omdat Rijk anders nog wel eens bij de Raad van State het deksel op de neus kan krijgen. Toch is het vreemd dat, waar eerst werd uitgegaan van het tegengaan van elke vermindering van leefkwaliteit nu meer wordt uitgegaan van een gemiddeld tegengaan van verslechtering. Er kan niet worden gegarandeerd dat de situatie niet bij bepaalde woningen verslechterd. Wij vinden dat in strijd met eerder gestelde uitgangspunten.
In algemene zin is er nog altijd geen aandacht voor het effect van de verbreding van alle snelwegen rond Utrecht op het onderliggende wegennet, zoals het verkeer dat de stad in- en uitgaat. Dat is bizar! Daar liggen juist enorme problemen te wachten, zowel waar het lucht, geluid als bereikbaarheid betreft. Het is tekenend voor het hokjesdenken van Rijkswaterstaat: niet denken aan integrale oplossingen zowel op het gebied van mobiliteit (OV, fiets) als op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling als op het gebied van het effecten op het complete wegennet zelf.
Zeer binnenkort moeten Rijk, provincie en gemeente knopen doorhakken over het vervolg. Wat het Rijk en de gemeente Utrecht willen, is vrij duidelijk. En duidelijk is dat daarin verschil bestaat. Belangrijk is wat provinciaal gedeputeerde van Lunteren als voorzitter van het Utrechts Verkeer- en Vervoerberaad inbrengt. Het coalitieakkoord van VVD, CDA, D66 en GroenLinks pleit voor een uitwerking op het gebied van inpassing die ook oplossingen ‘binnen de bak’ mogelijk zou moeten maken. Ook is er een behandeling van al dit soort plannen later deze maand in de vaste Tweede Kamercommissie. Wij houden u op de hoogte!
Meer weten over onze slimme, duurzame en goedkopere alternatieven?
Ontbrekende Kracht
RIA 7 juni 2011, van 19.30 tot 21.00 uur: Dynamisch Stedelijk Masterplan
De gemeente Utrecht heeft onlangs een visie gepresenteerd voor de aanpak van grotere binnenstedelijke locaties zoals Merwedekanaal en Carthesiusweg, maar ook bijvoorbeeld de voormalige belastingkantoor bij het Salvador Allendeplein. Het gaat hier om het realiseren van 6000 tot 10.000 woningen. Een digitale brainstorm heeft veel boeiende reacties opgeleverd, die de gemeente samen met projectontwikkelaars, corporaties en bewoners verder wil uitwerken.
Allemaal prachtig, maar wat totaal ontbreekt in dit Dynamisch Stedelijk Masterplan is een inschatting van het effect van de locaties samen en vooral ook wat er nodig is om dit inderdaad tot een versterking en verbetering van de stad te maken in plaats van een toename van onopgeloste problemen. En dan gaat het zeker ook over bereikbaarheid. Dit soort plannen heeft alleen zin bij een omslag in gebruik van openbaar vervoer en fiets, en daarvoor is een kwaliteitsslag nodig à la de ‘Kracht van Utrecht’ en de ‘Fietskracht’. Dat is vanuit de Kracht van Utrecht dan ook ingebracht op de Raadsinformatieavond (RIA) op dinsdag 7 juni. Meer informatie over RIA en dit ‘DSM’: http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=339855
Toekomstvisie Amelisweerd flinke stap in de goede richting
Aansturing moet beter
De vorige week hebben de Vrienden van Amelisweerd een inspraakreactie gegeven op de gemeentelijke concept Toekomstvisie 2010-2030 voor de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen.
De Vrienden zijn blij dat, wat het beheer betreft, in de nieuwe toekomstvisie behoud van monumentale bomen uitgangspunt is; dit in afwijking van eerdere plannen waarin sprake was van kap van hele lanen voor verjonging. Ook zijn wij tevreden over de aandacht voor de aansluiting op De Uithof en de aandacht voor aanpak van de parkeerproblemen. Wel vinden wij dat het nieuwe verwijssysteem goed moet worden geëvalueerd en dat er extra maatregelen moeten komen als de drukte onder de poort bij Rhijnauwen niet wordt teruggebracht.
Wij hebben, evenals het Buurtschap, bedenkingen tegen een aantal van de voorgestelde nieuwe paden in het gebied omdat deze rustgebieden van vooral de reeënpopulatie kunnen verstoren.
De Vrienden zijn verder van mening dat het effect van de dreigende verbreding sterker in beeld had moeten worden gebracht. Nog altijd schreeuwt het gebied om veel betere geluidschermen.
Ons grootste zorgpunt, en de grootste uitdaging, is de manier waarop het beheer wordt aangestuurd. Te vaak gaan daar dingen in mis, zoals de afgelopen maanden bij baggerwerkzaamheden op de landgoederen. Ook het toezicht van boswachters vraagt om versterking. Het is mooi dat de gemeente meer geld heeft voor de landgoederen, maar dan is het des te belangrijker dat de organisatie daar ook op is toegerust.
U vindt onze inspraakreactie bij de downloads op de site van de Vrienden van Amelisweerd.
Museum Oud Amelisweerd: alleen onder voorwaarden
De gemeente Utrecht heeft de gemeenteraad in een brief laten weten, in aangepaste vorm door te gaan met plannen voor een museum in het landhuis Oud Amelisweerd. Beoogd wordt een museum te vestigen ‘voor cultuur en natuur’. De collectie van het eerst in Amersfoort gevestigde Armandomuseum moet hier een plek in vinden.
Eerder hebben de Vrienden van Amelisweerd de gemeente laten weten, een museumfunctie zeker zinvol te vinden. Wel vinden wij dat een museumfunctie geen grotere druk op het gebied mag betekenen, vooral waar het gaat om toename van parkeerdruk. Ook vinden wij dat absoluut moet worden voldaan aan eisen die je vanuit cultuurhistorie en monumentenzorg mag stellen, zowel voor wat betreft het landhuis als het nabije koetshuis, dat een horecafunctie zal vervullen. De gemeente doet inderdaad dit soort toezeggingen in de Toekomstvisie. Dat de betreffende Stichting mikt op een aantal van rond de 30.000 bezoekers per jaar stelt ons minder gerust. Wij betwijfelen of dit wordt gehaald, of dit geen zware druk op de exploitatie gaat leggen, wat weer kan leiden tot ongewenste ontwikkelingen. Hoogstwaarschijnlijk wordt de brief de komende maand in een raadscommissie behandeld.